Szauna és Hammam: Mi más?

Bármely kultúrában vannak receptek a szépség tisztítására és fenntartására. Tehát a skandináv országokban a finn szauna, és Törökországban – Hammam. Annak ellenére, hogy mindkét ilyen és egyéb eljárások egy pár befolyása alatt zajlanak, némi különbség a hőmérséklet hátterében, a páratartalom szintje és az építés elvei még mindig vannak.

Sajátosságok

Szauna

A szauna finn fürdő néven ismert, szinte minden skandináv házban, egy közintézményben és egy szállodában van jelen. A szaunák sok sportlétesítményben, klinikákban és növényekben vannak. Megkülönböztetik a forró, de száraz gőzzel. A gőzteremben a fűtési hőmérséklet akár 140 fokot is elérhet, míg a páratartalom szintje nem haladja meg a 15% -ot. Az ilyen kombináció egyszerűvé teszi a levegőt. Átlagosan a hőmérsékletet 60-70 ° C-on tartják fenn, ami lehetővé teszi a szaunát bármely házban, és még a lakásban is.

A szauna működésének elve meglehetősen egyszerű – a kemencében lévő tűz felmelegíti a köveket, így a kapott hőt a pár belsejében adják, így a levegő melegítését a kívánt hőmérsékletre melegítik. A szaunák olyan kéményekkel vannak felszerelve, amelyek lehetővé teszik, hogy biztonságosan vonzzák a gőzgőzt.

A kívánt fűtési szint elérése után a szaunák látogatói a padokon helyezkednek el, és időről időre forró vizet öntöttek a tűzhelyre, hogy megkapják a gőz új részét. Sokan hozzáadják az illóolajához, javítva az emberi légzőrendszer munkáját. Az előmelegített levegő az izzadság intenzív rekeszét okozza – ez az elv az egész fürdő eljárás alapja.

Leggyakrabban a gőzök után a látogatók hideg zuhanyzót vehetnek fel jeges vízbe (medence vagy akár egy lyuk) – így a testet normál hőmérsékletre hűtjük.

Nem olyan régen, az infravörös szaunák népszerűvé váltak. A levegő tömegek fűtése az IR-kibocsátók rovására fordul elő, a szoba falába és mennyezetére szerelve.

Hammam

A török ​​hammam működésének elvét sokféleképpen különbözik a hagyományos szaunától, de nem akadályozta meg, hogy hatalmas számú rajongót szerezzen be. A fürdő népszerűségét az inherens keleti íz és a létfontosságú szervek és az emberi rendszerek konkrét hatása magyarázza.

A Török Hammam hőmérséklete 32 és 52 fok között változik, és a páratartalom 90-95% -os jelzéssel rendelkezik. Az ilyen fürdő mennyezete továbbra is hűvös marad – ez lehetővé teszi, hogy egy pár a felszínén helyezkedjen el és kondenzáljon.

A Hammam a klasszikus technikában több olyan szobát tartalmaz, amelyek szokásos módon vannak elosztva technikai és közvetlenül fürdőbe. A felszerelés a közüzemi egységben található, és egy forró pár kialakulása, innen felszerelt csatornákon fürdőtermékekben szolgálnak fel. A múltban a gőz a vizet egy nagy kazánban vezetett, a napunkban egy gőzfejlesztőt helyeztek el erre.

A párok a falak, valamint a szex és az ágyak egyenletes felmelegedését okozzák. Ennek a hatásnak köszönhetően a csontok, az izmok és az ízületek egységes felmelegedése.

A fürdőrész három szobát tartalmaz, mindegyiküknek van célja. A bejárat közelében egy kényelmes öltöző, a hőmérséklet 32-35 fokon belül fennmarad. Az építés zuhanymegmunkálással rendelkezik annak érdekében, hogy a felhasználók mossák le az izzadságot és a szennyezést.

Ezután közvetlenül a gőzfürdő, itt a felmelegedés szintje magasabb – 42-55 fok. A tágas gőzfürdők, a helyiségek járulékosan; az akarat, a hőmérsékletet lehet növelni 65-85 fok, de a körülmények inkább kivétel, mint szabály.

Magabiztos levegőt injektálnak a gőzfürdőbe, így a gőz fizikailag érezhető. Ezenkívül a levegő is illatos lehet – lehetővé teszi, hogy a pihenő teljesen pihenjen.

A Hammam harmadik zóna egy relaxációs zóna, teljesen pihenhet és lazíthat az eljárások után, inni egy csésze gyógyteát és cseveghet rokonokkal és szeretteivel.

Összehasonlító jellemzők

A finn fürdő és a Hammam közötti fő különbség az, hogy különböző fűtési és páratartalmat javasolnak. A szaunákban a légtömegeket 100 vagy több fokig melegítjük páratartalommal, legfeljebb 15%. A Hammamban a mikroklíma teljesen más – a hőmérséklet nem haladja meg a 45 fokot, és a páratartalom 95%.

A felhasználók megjegyezték, hogy a fűtött levegő ellenére, a szaunában könnyű maradni, míg a Hammam magas páratartalma túl nehéz a szív- és érrendszeri és endokrin rendszerek problémáinak problémái számára.

A bentőről származó finn fürdő fás anyaggal van bélelve, Hamam egy téglaszerkezet, amely egy kő belsejében van.

A kívánt fűtési szint eléréséhez speciális sütőt szerelnek a szaunában közvetlenül a gőzfürdőben. Úgy alakul ki egy fém burkolat, amely bizonyos távolságra helyezkedik el – a forró levegő tömege behatol a padlóról a kialakult résbe, a forró kemence közelében halad, felemelkedik és eltér a páron keresztül. Az épületnek köszönhetően a szoba fűtése nagyon kevés időt vesz igénybe.

A Hammam hőeloszlásának elve egy kicsit más. Itt speciális felszerelés van felszerelve – a generátor, aki felelős a gőzfejlesztésért. A gőzfürdőben a csövek széles skáláján szolgálják fel, amely és melegíti a hammamot.

Valójában az ilyen generátor egy nagy chan, ahol forrásban lévő vizet tart fenn. Párhőmérséklet eléri a 100 fokot, a gőz maga telített nedvességgel és állványokkal.

Mit válasszunk, ami jobb?

A puha hammam és a forró szauna közötti választás szükséges kizárólag személyes preferenciákból, jólétből és más szubjektív tényezőkből. Néhány ember, különösen az öregség, nagyon rosszul tolerálható forró levegővel, ezért a mikroklumatikus jellemzők inkább szelíd hammamot preferálnak. Sok felhasználó, éppen ellenkezőleg, a hőség lelkében, így inkább a finn fürdőt részesítik előnyben.

A szauna szíves patológiák nélküli embereket ölt. Az a tény, hogy a forró levegőt nehéz lélegezni, még annak ellenére is, hogy kevés víz van benne és sok oxigén. Ha a légtömegek fűtése a szobában meghaladja a 36,6 fokos jelet bármely személy testében, akkor intenzíven termelnek verejtéket. Az alacsony páratartalom körülményei között gyorsan elpárolog a bőr felületéről.

A finn fürdő lesz a legjobb megoldás:

 • Azok a felhasználók, akik a nedves környezetben ajánlottak;
 • azok, akik a testre puha hőhatást jelentenek;
 • idegi stressz, stressz és depressziós állapotok eltávolítása;
 • a szövetek és a toxinok kimenete a szövetekből;
 • a fáradtság megnyilvánulásainak csökkentése;
 • Képzési hormonális háttér és a vegetatív rendszer munkája;
 • fokozza az immunitást;
 • Bronchopulmonáris betegségek kezelése, a húgyúti szervek és a csont-izomrendszer patológiái.

A gőzfürdőben, a páratartalom növekszik, és van egy tulajdonság kondenzálódik a bőrt, ezért az izzadás ezek a fürdők minimális, és a nedves test nem más, mint a következménye kondenzátum oktatás. Az eljárás során az epidermisz és a haj nem túlterheltek, így az ilyen hatás kedvezőbbnek tekinthető az allergiák és a bőrbetegségek számára. Egy hasonló szaunában a pórusok sokkal gyorsabban nyitnak, mint a finn fürdőben, ezért a hammamok hatékonyabbak a kozmetikai szempontból.

A Hammam elengedhetetlen:

 • szolárium és spa-eljárások rajongói;
 • a szív és az erek helyreállítása;
 • az ízületek, szalagok és izmok egyenletes fűtése;
 • megszabadulni a stresszes államoktól;
 • Nasopharynses és Orvi terápiás betegségei;
 • Az anyagcsere gyorsítása;
 • A test általános megfiatalítása.

Külön megfontolás megérdemli a fogyás témáját. Meg kell kezdeni, megjegyezzük, hogy megszabadulnak a gyűlölködő kilogrammoktól egyedül egy fürdővel, legyen a hammam vagy egy közös szauna, ez nem fog működni. Természetesen mindkét típusú eljárások segíthetnek visszaállítani a túlzott testtömeg, de a közeljövőben vissza fog térni – közvetlenül a folyadék térfogatának helyreállítása után. Ha azonban a feladata, hogy megvásárolja a jól karbantartott és gyönyörű kilátást, akkor jobb, ha előnyben részesíti a hammamot. Különösen hatékony a bőrbetegségek, a hámozás és a narancssárga héj elleni küzdelemben.

A gyorsított metabolizmus miatt a szubkután zsírréteg sokkal gyorsabban hasítja le, a pórusok tágulása a szövetek, a káros toxinok, valamint a salakok és a felesleges folyadékok.

  Egyértelmű vélemény arról, hogy mi az intenzív edzés után – hammam vagy szauna, nem. Tehát a finn fürdőben való tartózkodás felgyorsítja az izomszövetben felhalmozott tejsavat, hatékonyan kiküszöböli a fájdalmas érzéseket. Általában az edzők azt tanácsolják, miután egy forró szauna egy kis stretch – ez lehetővé teszi, hogy maximalizálja az izmokat, amennyire csak lehetséges.

  A Török Hammam a sport után segít pihenni, valamint helyreállítja az elköltött erőket, normalizálja a légzést, megteremtse a faggyúmirigyek munkáját és tisztítsa meg a bőrt. A sport előtt és után is meglátogatható.

  Mindazonáltal, függetlenül attól, hogy mennyire jelentős különbségek vannak a szauna és a hammam között, az érték csak egy dolog – és a másik pár hozzájárul az egészség javulásához, és hozzájárul a sok patológiai körülmény megelőzéséhez.

  A szauna és a hammam alapvető különbségeiről.

  Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: