Hogyan válasszunk nyári gumiabroncsot

A cikk tartalma
 1. tartalom
 2. A legjobb gyártók nyári gumiabroncsok az autókhoz
 3. Nyári gumiabroncstípusok
 4. Szimmetrikus gumiabroncsok
 5. A Nedves időjárás esetén történő használatra tervezték; Kiváló úttartás, nincs nyilvánvaló csúszásnyom; Eltereli a nedvességet a gumiabroncs és az aszfalt érintkezési felületéről; Hátrányok A futófelület lamelláit gyorsan eltömíti a sár és a homok, ami csökkenti a tapadást; Csak közepes száraz vezetési és fékezési tulajdonságokkal rendelkeznek;
 6. A
 7. Hátrányok
 8. Aszimmetrikus gumiabroncsok
 9. Előnyök Jó úttartási tulajdonságokkal rendelkeznek; Különböző modellek eladásra; Nagy fékezési teljesítmény; Kiváló aszfaltos tapadás nagy sebességgel történő felszálláskor; Hátrányok Drága; Nedves aszfalton kevésbé hatékonyak;
 10. Előnyök
 11. Hátrányok
 12. Terepjáró (All-terrain vagy Mud) gumiabroncsok
 13. Előnyök Maximális kezelési kapacitás; A modellek széles választéka minden felniátmérőhöz illeszkedik; Kemény és könnyen karbantartható; Erős futófelület; Hátrányok Rendkívül alkalmasak terepen való használatra; Drága; Nem minden autóra lehet felszerelni; Városi vezetésre nem alkalmas;
 14. Előnyök
 15. Hátrányok
 16. A nyári gumiabroncsok kiválasztásának fő kritériumai
 17. Gumiabroncs mérete
 18. Sebesség index
 19. A gyártás dátuma
 20. A légkamra típusa
 21. Gumiabroncs-konstrukció
 22. A crossoverek nyári gumiabroncsainak kiválasztásának jellemzői
 23. Hogyan válasszon nyári gumiabroncsokat autójára
 24. A terepabroncsok sajátosságai

Kiszámítható úttartás, dinamikus reakció gyorsításkor és fékezéskor, egyenetlenségi és kátyústabilitás, úttartási képesség – ezek és sok más tulajdonság közvetlenül összefügg a nyári gumiabroncsok helyes megválasztásával. Nem elég egyszerűen elmenni a piacra, és megvenni az első kerekeket, amelyeket lát – a választásnak tájékozottnak kell lennie, és jellemzőiknek – teljes mértékben összhangban kell lenniük a használati feltételekkel, a jármű típusával és a vezetési móddal.

tartalom

 1. A legjobb nyári gumiabroncsgyártók az autókhoz
 2. Nyári gumiabroncstípusok
 3. A nyári gumiabroncsok kiválasztásának fő szempontjai
 4. A crossover nyári gumiabroncsok kiválasztásának jellemzői
 5. A megfelelő nyári gumiabroncsok kiválasztása autójához
 6. A megfelelő gumiabroncsok kiválasztása terepjárójához
Hogyan válasszunk nyári gumiabroncsot

!

Olvassa el egy szakértő cikkét a megfelelő téli gumiabroncsok kiválasztásáról és a megfelelő országúti gumiabroncs kiválasztásának titkairól.

A legjobb gyártók nyári gumiabroncsok az autókhoz

Bár manapság a világ szinte minden országa elsajátította az autókerekek gyártását, csak olyan világhírű cégek termékeit kell előnyben részesíteni, amelyek termékeit az aktív versenyzők és a motorsport rajongói nagyra értékelik:

 1. Miche
 2. n
 3. Hankook
 4. Nokian
 5. Goodyear
 6. Dunlop

A fent említett cégek kínálatában számos modell található, amelyek átmérője 13-14 hüvelyktől egészen 22-23 hüvelykig terjed, és amelyeket a legdrágább és legtekintélyesebb üzleti autókra szerelnek fel. És azok, akiknek nem kell nagy vagy nagy sebességű kerekeket vásárolni, és 14-15 hüvelyk átmérőjű modellekre korlátozódnak, a legjobb módja annak, hogy figyelmet fordítsanak a hazai gyártók költségvetési gumijaira – Kama, Matador, Belshina, Omskshina. A városi forgalomban és alacsony sebességnél a termékeik több mint elegendőek.

Nyári gumiabroncstípusok

A nyári gumiabroncsokat +7 fokos vagy annál magasabb környezeti hőmérsékleten történő használatra tervezték. Használata a világ számos országában törvényileg szabályozott. A gumiabroncs szerkezete speciális gumi anyagokat használ, amelyek biztosítják a szükséges tapadást, mechanikai ellenállást, valamint a nedvességgel, szélsőséges hőmérsékleti viszonyokkal és az ultraibolya sugárzással szembeni ellenállást. A szükséges merevséget az abroncskord biztosítja, egy speciális fémváz, amely a gumiabroncs teljes belső felülete mentén helyezkedik el, megakadályozza a gördülést, és minden üzemi körülmények között maximalizálja a gumiabroncs merevségét.

Szimmetrikus gumiabroncsok

Szimmetrikus gumiabroncsok

Ezek a gumiabroncsok jellegzetes futófelületi mintázattal rendelkeznek, amely általában halszálkás mintázatú. Formájuknak köszönhetően elvezetik a nedvességet az érintkezési felületről, ezért nedves felületen is használhatóak. Jellemzője a jól fejlett futófelület, széles és mély lamellákkal. A járműre szerelve a forgásirány betartása szükséges.

A

 • Nedves időjárás esetén történő használatra tervezték;
 • Kiváló úttartás, nincs nyilvánvaló csúszásnyom;
 • Eltereli a nedvességet a gumiabroncs és az aszfalt érintkezési felületéről;

Hátrányok

 • A futófelület lamelláit gyorsan eltömíti a sár és a homok, ami csökkenti a tapadást;
 • Csak közepes száraz vezetési és fékezési tulajdonságokkal rendelkeznek;

Aszimmetrikus gumiabroncsok

Aszimmetrikus gumiabroncsok

Az aszimmetrikus gumiabroncsok jellegzetes bal és jobb oldali futófelületi mintázattal rendelkeznek, amely lehetővé teszi, hogy a vizet elvezessék az érintkezési felületről, és jól teljesítsenek száraz aszfaltfelületen. Kiváló úttartás a biztonságos elinduláshoz, a fékezés javításához és a gépkocsi megpördülésének megakadályozásához a gyors manőverezés során. Ez az a típus, amelyet leggyakrabban mindenféle, ismert márkájú “feltöltött” autóba szerelnek.

Előnyök

 • Jó úttartási tulajdonságokkal rendelkeznek;
 • Különböző modellek eladásra;
 • Nagy fékezési teljesítmény;
 • Kiváló aszfaltos tapadás nagy sebességgel történő felszálláskor;

Hátrányok

 • Drága;
 • Nedves aszfalton kevésbé hatékonyak;

Terepjáró (All-terrain vagy Mud) gumiabroncsok

Terepjáró gumiabroncsok

Kizárólag terepjáró használatra tervezett kerekek. Jól fejlett futófelülettel rendelkeznek, amely szó szerint “beleássa” magát a sárba, és lehetővé teszi a mély pocsolyák, a vízzel elöntött területek, a homokos padkák leküzdését, a komoly lejtők megmászását.

Előnyök

 • Maximális kezelési kapacitás;
 • A modellek széles választéka minden felniátmérőhöz illeszkedik;
 • Kemény és könnyen karbantartható;
 • Erős futófelület;

Hátrányok

 • Rendkívül alkalmasak terepen való használatra;
 • Drága;
 • Nem minden autóra lehet felszerelni;
 • Városi vezetésre nem alkalmas;

A nyári gumiabroncsok kiválasztásának fő kritériumai

nyári gumiabroncs kiválasztási kritériumok

Gumiabroncs mérete

 1. Kerékátmérő. Az Ön autójának felni méretéhez igazítva. Centiméterben mérve;
 2. Gumiabroncs szélessége. Milliméterben mérve a jármű gyártója által ajánlott modelleket kell választani;
 3. A gumiabroncs magasságát a kerék szélességének százalékában mérik, és a gumiabroncs oldalán van feltüntetve. Például egy 225\\45\R17 típusú gumiabroncs címkéjén az áll, hogy a gumiabroncs átmérője 17 hüvelyk, szélessége 225 milliméter, magassága pedig a szélesség 45%-a;

Sebesség index

Olyan paraméter, amely meghatározza, hogy bizonyos gumiabroncsmodellek mennyire alkalmasak nagy sebességnél történő használatra. Latin betűvel jelölve, amely azt a maximális sebességet jelzi, amelyet a gumiabroncs az úton való aktív közlekedés során elviselhet. A leggyakoribb gumitípusok a következők:

 1. U – Maximális sebesség 200 kilométer/óráig;
 2. H – lehetővé teszi a gyorsulást 210 km/h-ig;
 3. V – 240km/h-ra korlátozva;
 4. Y – lehetővé teszi a gyorsulást 270km/h-ig;
 5. A Z-korlátozás 300 km/h;

A gyártás dátuma

Mint minden anyag, a gumi is öregszik. A nem megfelelő tárolás következtében a termék megszilárdul, és számos mikrorepedés és egyéb lelet keletkezik rajta. Még ha a gumiabroncs új is, és korábban még nem használták ki, nagyon veszélyes használni – senki sem tudja, hogyan viselkedik egy ilyen kerék szélsőséges helyzetben. Ezért ajánlatos csak “friss”, 1-2 évnél nem régebben gyártott gumiabroncsokat választani. Ez az oka annak, hogy számos európai országban a “régi”, 3-4 éves gumiabroncsok 40-50%-kal kevesebbe kerülnek, mint újabb társaik.

A légkamra típusa

 1. Ballon gumiabroncsok. Régi, a szovjet időkből ismert modellek. A gumiabroncs csak egy külső héj, belül pedig egy vékony falú légkamra található;
 2. cső nélküli gumiabroncsok. Modern modellek, amelyek konstrukciójuknak köszönhetően szorosan rögzülnek a peremhez;
 3. RunFlat technológiával felszerelt gumiabroncsok. A cső nélküli gumiabroncsok különleges esete, nem kell félni a defektektől. A megerősített oldalsó zsinóroknak köszönhetően akár 50-60 km-t is megtehetnek 70 km/h maximális sebességgel, még kilyukadt gumiabronccsal is. Üres gumival aligha tud szabadon közlekedni, de a legközelebbi gumiszerelőhöz könnyen eljuthat.

Gumiabroncs-konstrukció

 1. A diagonál (D) egy régebbi gumiabroncstípus, amely jó védelmet nyújt a vágásokkal és a defektekkel szemben, és javítható;
 2. A radiál gumiabroncs (R) egy modern abroncstípus, amely számos teljesítménybeli előnnyel rendelkezik. Jobb tapadást, fokozott gördülékenységet és úszóképességet, hőállóságot és ellenállást biztosít a hőmérséklet-ingadozásokkal szemben;

A crossoverek nyári gumiabroncsainak kiválasztásának jellemzői

A crossover nemcsak közúti jármű, hanem gyakran földúton és terepen is közlekedik. Az ilyen típusú járművekre vásárolt gumiabroncsoknak a következő jellemzőkkel kell rendelkezniük:

 1. A használt felnik átmérőjének és a jármű gyártója által előírt paramétereknek megfelelő méret;
 2. A futófelület típusa – aszimmetrikus vagy terepjáró, ha a jármű lehetővé teszi a beépítést;
 3. A gumiabroncs szerkezete radiális;
 4. Sebességindex – H vagy V (210-240 km/h). Magas súlypontjuk miatt csak a legjobb márkájú crossoverek érhetnek el nagyobb sebességet, és a gumiabroncsválasztásuk megegyezik a személygépkocsikéval. A kedvező árú SUV-k tulajdonosainak nem kell túlfizetniük az Y vagy Z indexű gumiért;

Hogyan válasszon nyári gumiabroncsokat autójára

A modern személygépkocsik szinte mindig alacsony profilú gumiabroncsokon futnak, amelyek a következő jellemzőkkel rendelkeznek:

 1. Olyan méret, amely megfelel a jármű tengelytávjának beállításához és az öntött vagy acél tárcsa jellemzőihez;
 2. Aszimmetrikus futófelület száraz időjáráshoz vagy szimmetrikus futófelület nedvesebb körülményekhez;
 3. Radiál gumiabroncs burkolat;
 4. Maximális megengedett sebességindex, Y vagy Z, ha egy erős sportkupéról vagy szedánról beszélünk, más esetekben a H vagy V indexű modellekre szorítkozhat, amelyek 210-240 kilométer/órás sebességgel történő mozgást tesznek lehetővé;

A terepabroncsok sajátosságai

A terepjáró gumiabroncsok kiválasztása két különböző használati forgatókönyv alapján történik:

 1. Ha egy SUV-t hagyományos városi autóként üzemeltetnek, a hozzá való gumiabroncsok kiválasztása nem különbözik a crossoverekétől;
 2. Ha a járművet rendeltetésszerűen kívánja használni, a megfelelő formájú, erőteljes futófelülettel ellátott sár- vagy terepjáró modellek kiválasztása ajánlott. A sebességindex szinte semmilyen szerepet nem játszik ebben a helyzetben, mivel a felszerelt vázas terepjárók ritkán gyorsulnak 100 km/óránál gyorsabban.
 3. És természetesen bármely jármű gumiabroncsainak kiválasztásakor előnyben kell részesíteni a friss modelleket, amelyek a gyártástól számított 2-3 évnél nem régebbiek. Csak ilyen helyzetben felelnek meg a gumiabroncsok bejelentett jellemzői a valóságnak.
Olvasson tovább  Hogyan válasszunk egy emelőt
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: