Hogyan válasszunk utastérszűrőt

Az utastérszűrő egy speciális elem, amelynek célja a szalonba beáramló levegő tisztítása a portól, a mechanikai szennyeződésektől, valamint mindenféle gázoktól és szagoktól. A megfelelő szűrő nemcsak a járműben utazók kényelme, hanem a légkondicionáló és a klímaberendezés megfelelő működése szempontjából is fontos.

Hogyan válasszunk utastérszűrőt

!

Javasoljuk, hogy olvassa el egy szakértő cikkét a légszűrő kiválasztásáról és a motor olajszűrőjének kiválasztásának titkairól.

Legjobb gyártók

Előnyben kell részesíteni azokat a jól ismert európai márkákat, amelyek minőségi modelleket gyártanak, és amelyek termékeit gyárilag beépítik a jól ismert autómárkákba:

 1. Mann;
 2. Knecht;
 3. Filtron;
 4. Hegnst;
 5. Mahle;

Annak érdekében, hogy kiválassza az optimális modellt egy adott járműhöz, tanulmányoznia kell az érdeklődő gyártó katalógusát, valamint el kell olvasnia a felhasználók tematikus értékeléseit a szakosodott autós oldalakon. Ez utóbbiban rengeteg jó tanácsot talál arra vonatkozóan, hogyan hosszabbíthatja meg a szűrő élettartamát és hogyan biztosíthatja a maximális hatékonyságot.

Az utastéri szűrő típusai

Az utastérszűrő kialakításának látszólagos egyszerűsége ellenére az ebbe az osztályba tartozó modellek funkcionalitásuk tekintetében jelentősen eltérhetnek egymástól. Ez elsősorban az anyagtípusnak és a gyártás során alkalmazott technológiának köszönhető. A következő típusú “utastéri szűrők” léteznek.

Barrier szűrők (papír)

Barrier szűrők

Egyszerű és olcsó modellek, cellulóz és szintetikus anyagok felhasználásával gyártva. A lakók védelmére szolgál a por, a kipufogógázok, a poplitea pelyhek és más irritáló anyagok ellen. Rendkívül szagelnyelő és nem szívja magába a nedvességet.

Előnyök

 • Olcsó;
 • Szagfogó szűrők;
 • Véd a por, a pamutpelyhek és a kipufogógázok ellen;

Hátrányok

 • Hajlamos az égésre;
 • Gyorsan elhasználódnak;

Szénszűrők

Szénszűrők

Szintetikus szűrőanyagból készült, finom aktív szén hozzáadásával. Megakadályozza a por és a törmelék bejutását az utastérbe, és tökéletesen elnyeli a kellemetlen szagokat és szennyeződéseket. Az élettartam hosszabb, mint a hasonló gátlószűrők hasonló modelljeinél.

Olvasson tovább  Hogyan válasszon akkumulátort az autójához

Előnyök

 • Véd a por és a törmelék ellen;
 • Ne támogassa az égést;
 • Hosszú élettartam;
 • Adszorbeálja a káros anyagokat és a kellemetlen szagokat, megakadályozva, hogy azok az utastérbe jussanak;
 • Ne szívjon magába nedvességet;

Hátrányok

 • Drágábbak, mint a gátas társaik;
 • Állapotuk gondos megfigyelést igényel;

Az utastéri szűrő kiválasztási paraméterei

Annak ellenére, hogy az utastéri utastéri szűrő minőségi kritériumai kisebbek, mint az olaj- vagy üzemanyag-analógoké, a következő műszaki jellemzőkre és árnyalatokra kell figyelnie:

 1. Kiváló minőségű gyártás. A megfelelően kiválasztott utastéri szűrőnek a legmagasabb minőségű kivitelűnek, egyenletesen elosztottnak, szakadásoktól és egyéb hibáktól mentesnek kell lennie. Minden ilyen tervezési jellemző egy potenciális gyenge pont, amely hozzájárulhat a funkcionális károsodáshoz, ezért a szűrő kiválasztásakor a vizuális vizsgálat az első hely, ahonnan kiindulni kell.
 2. Szűrő súlyok. Közismert, hogy minél nehezebb a fülke faszénszűrője, annál több finom aktív szenet tartalmaz. Ez viszont nagyobb funkcionalitást és az utastérbe jutó levegő jobb tisztítását teszi lehetővé;
 3. A váz minősége és alkalmassága a járműüléshez. A rossz minőségű szűrők lazán illeszkednek, rések és lyukak keletkeznek a kerületben. Ez engedi be és ki a port, a szennyeződéseket és a szagokat az utastérből. Ennek elkerülése érdekében a szűrőnek szorosan illeszkednie kell az üléshez, és pontosan követnie kell annak körvonalait;
 4. egy rétegelt réteg jelenléte az aloldalon. Mivel a szűrőanyag sűrű, bolyhos anyag, a fűtőmotor mechanikus alkatrészeit meg kell védeni attól, hogy a bolyhok kifújják. Pontosan erre a célra használják a belső oldalon lévő lamináló bevonatot;
 5. Porpermeációs együttható. A por százalékos arányának mérése a szűrőn áthaladó levegő mennyiségéhez viszonyítva. Az európai minőségi szabványok szerint nem haladhatja meg a 8-10 százalékot;
 6. Légellenállási együttható. Azt jelzi, hogy a szűrő mennyire jól átereszti a légtömeget, és mennyire akadályozza meg a. a vízoszlop milliméterében mérve. Az új robogó 40-50 milliméteres együtthatóval rendelkezik. víz. st., amely használat után tönkrement, az elem többszörösen rosszabbul, kb. 150-200 mm-re engedi át a levegőt. víz. st.
Olvasson tovább  Melyik légszűrőt válasszuk
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: