Melyik légszűrőt válasszuk

A cikk tartalma
 1. A legjobb légszűrő gyártók
 2. A légszűrők típusai
 3. Hagyományos légszűrők
 4. Előnyök Olcsó; Különböző modellek; Jó szűrési hatékonyság; Hátrányok Rendszeres cserét igényel; Nincs védelem a mikroszkopikus részecskék és kémiai vegyületek ellen;
 5. Előnyök
 6. Hátrányok
 7. Szénszűrők
 8. Előnyök Szorosan kapcsolódik a szívócsőbe beszívott levegő maximális tisztasági fokához; Számos különböző modell és méret; Hosszú élettartam; Hátrányok Drágább, mint a hagyományos modellek; Rendszeres karbantartást és cserét igényel;
 9. Előnyök
 10. Hátrányok
 11. Folyékony levegőszűrők
 12. Előnyök Nagyfokú tisztaság; Könnyen telepíthető és karbantartható; Újrafelhasználható, és az olajcsere saját maga is elvégezhető; Könnyen ellenőrizhető a szennyeződés mértéke; hátrányok Drágábbak, mint klasszikus légi társaik; Nem minden járműtípushoz alkalmas; Nagy saját tömeg; Alacsony légáteresztő képesség;
 13. Előnyök
 14. hátrányok
 15. Zéró átjárású szűrők
 16. Előnyök Minimális légáramlási ellenállás és ebből következően a teljesítménynövekedés; Ezek az eredeti szűrő helyére vannak felszerelve; Magas építési minőség; Többször is használható; Hátrányok Rövidebb tisztítási és karbantartási időközök; Magas költségek;
 17. Előnyök
 18. Hátrányok
 19. Lehetőségek a légszűrő kiválasztásához
 20. A szűrő átfolyási kapacitása
 21. A szűrés mértéke
 22. A szűrőelem sértetlensége és minősége
 23. A szűrt frakció minimális mérete
 24. Ajánlott csereintervallum

Sok autós megközelíti a levegőszűrő kiválasztását az autóhoz egy hüvelyben, és nem veszi figyelembe ezt az eszközt a tervezés fontos elemeként. És hiába: a szűrőn áthaladó levegő közvetlenül a hengerekbe kerül, és ha rosszul van tisztítva, a por, a szemét és más törmelék ott repül, ami a hengerfalakon a pontozás kialakulásához vezet. Ezért fontos, hogy a légszűrőt a lehető legnagyobb gondossággal válassza ki.

válasszon légszűrőt az autójához

!

Javasoljuk, hogy olvassa el egy szakértő cikkét az olajszűrő kiválasztásáról és az autóhoz való utastérszűrő kiválasztásának titkairól.

A legjobb légszűrő gyártók

A tapasztalt autótulajdonosok azt javasolják, hogy a neves európai és japán gyártók légszűrőit válasszák:

 1. urflux

 2. Filtron
 3. Knecht
 4. Mahle
 5. Mann
 6. KN

A legjobb választás érdekében figyelmet kell fordítania az egyes modellek műszaki jellemzőire, valamint a felhasználói véleményekre, figyelembe véve a funkciókat, előnyöket és hátrányokat. Ez utóbbi megtalálható az interneten.

A légszűrők típusai

A légszűrő egy műanyag keretből áll, amelybe egy speciális szűrőelem van beépítve. Szerkezete és a gyártásához felhasznált anyagok változatosak. Ezektől függően a légszűrők főbb típusai a következők

Hagyományos légszűrők

Hagyományos légszűrők

Ezek a modellek egy speciális porózus anyagon alapulnak, amely homályosan hasonlít a poliuretánhabra. Biztosítja a levegő könnyű áramlását, és megakadályozza a por, homok, törmelék és nedvesség bejutását a motorba. Széles körben használják a modern járművekben.

Előnyök

 • Olcsó;
 • Különböző modellek;
 • Jó szűrési hatékonyság;

Hátrányok

 • Rendszeres cserét igényel;
 • Nincs védelem a mikroszkopikus részecskék és kémiai vegyületek ellen;

Szénszűrők

Szénszűrők

Fejlettebb kialakítás, amely hatékonyan kiszűri a port és a homokot, valamint mindenféle szennyeződést. A szintetikus anyagok és a cellulóz mellett az abszorpciós tulajdonságairól ismert szenet is tartalmaz.

Előnyök

 • Szorosan kapcsolódik a szívócsőbe beszívott levegő maximális tisztasági fokához;
 • Számos különböző modell és méret;
 • Hosszú élettartam;

Hátrányok

 • Drágább, mint a hagyományos modellek;
 • Rendszeres karbantartást és cserét igényel;

Folyékony levegőszűrők

Ásványi olajat használ szűrőelemként, amely megtisztítja a beszívott levegőt a szennyeződésektől és portól. Többszöri használat a kialakításának köszönhetően: csak cserélje ki az olajat időben.

Előnyök

 • Nagyfokú tisztaság;
 • Könnyen telepíthető és karbantartható;
 • Újrafelhasználható, és az olajcsere saját maga is elvégezhető;
 • Könnyen ellenőrizhető a szennyeződés mértéke;

hátrányok

 • Drágábbak, mint klasszikus légi társaik;
 • Nem minden járműtípushoz alkalmas;
 • Nagy saját tömeg;
 • Alacsony légáteresztő képesség;

Zéró átjárású szűrők

Zéró átjárású szűrők

A sportmodelleket úgy tervezték, hogy megoldják a motorhengerekbe áramló légtömeg leghatékonyabb beáramlásának és minőségi tisztításának problémáját. Gyakorlatilag mindig kör alakú, és a szívócső szívóoldalán lévő szabványos légszűrőtartóba szerelik be. újrafelhasználhatóak, tisztíthatók és újrafelhasználhatók.

Előnyök

 • Minimális légáramlási ellenállás és ebből következően a teljesítménynövekedés;
 • Ezek az eredeti szűrő helyére vannak felszerelve;
 • Magas építési minőség;
 • Többször is használható;

Hátrányok

 • Rövidebb tisztítási és karbantartási időközök;
 • Magas költségek;

Lehetőségek a légszűrő kiválasztásához

légszűrő kiválasztási kritériumok

Ha már eldöntötte, hogy melyik készülékkategóriát választja, akkor nagy figyelmet kell fordítania az adott szűrő műszaki sajátosságaira és tervezési jellemzőire.

A szűrő átfolyási kapacitása

Literben mérve a betéten egy adott időpontban áthaladó levegő mennyiségét jelzi. Ennek az értéknek a lehető legközelebb kell lennie az eredetihez, különben fennáll a nem megfelelő szívólevegő és a rossz keverékkészítés veszélye;

A szűrés mértéke

Az érték százalékban jelenik meg, és azt jelzi, hogy az adott szűrő milyen mennyiségű szennyeződést képes megállítani. Minél magasabb az érték, annál jobb. A modern autók esetében a 90%-os érték a legkisebb megengedett küszöbérték. Az alacsonyabb számmal rendelkező szűrők automatikusan kockáztatják a hengerfalra kerülő súrlódást és a motor meghibásodását.

A szűrőelem sértetlensége és minősége

Bármilyen rés vagy szerkezeti hiba automatikusan megnöveli a csiszoló részecskék átjutási sebességét a szűrőn. Éppen ezért a betét minőségére és épségére a legnagyobb figyelmet kell fordítani.

A szűrt frakció minimális mérete

Még a legkisebb porszemcse is, amely egy beégett hengert okozhat, bizonyos méretű. A gyártó számára az a kihívás, hogy egyensúlyt tartson fenn a szűrőn keresztül történő korlátlan légáramlás és a maximálisan megengedett szűrés között. Az 1 mikrométerig terjedő részecskék felfogására alkalmas szűrők az optimális választás.

Ajánlott csereintervallum

Az egyes szűrőgyártók által függetlenül meghatározott paraméter. Nem kell hinni ezeknek a számoknak: még ha a csomag mint periodicitás 30-40 ezerben egyszer mutat is számokat, az intervallumot legalább kétszeresére kell csökkenteni. nagy igénybevételű alkalmazások esetén háromszor ennyi.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: