Hogyan válasszunk nagyítót

Sokan közülünk tudják, mi az a nagyító, és mire való. Ezt az optikai eszközt sokan használják a fadöntéshez, de kis képek megtekintéséhez és szövegek olvasásához is. Ez a rendkívül speciális eszköz sokoldalúsága és egyszerű kialakítása miatt népszerű, ezért szinte minden otthonban megtalálható. Ha még nem vásároltál egyet, de komolyan fontolgatod, hogy megteszed, akkor ismerned kell a funkciók listáját, amelyek közvetlen hatással vannak a funkcionalitásra.

Laptop kiválasztási tippek

Legjobb gyártók. Melyik nagyítót érdemes megvenni?

Egyszerű, sőt primitív felépítése ellenére nagyon nehéz feladat egy jó minőségű nagyítót gyártani, amely teljes mértékben megvalósítja a hozzá rendelt funkciókat. Ezért a legjobb, ha az optikai berendezések, felszerelések és felszerelések jó hírű gyártóitól származó modelleket részesítjük előnyben. Ezek között a következő márkák vannak:

 1. Fegyveres
 2. De
 3. ndner
 4. rym

 5. Rexant
 6. Satechi ReadMate

A fent említett gyártók különböző optikai berendezések széles választékával rendelkeznek, amelyek között mindenféle nagyító szemüveg megtalálható. Ezeket a márkákat gyakran ajánlják vásárlásra, de mielőtt egy adott modellt kapna, a legjobb, ha nem csak a műszaki specifikációkat tanulmányozza, hanem a felhasználói visszajelzéseket is, amelyek megtalálhatók mind az előnyök, mind a hátrányok, amelyekről a gyártó szinte biztosan hallgat.

Nagyítók típusai. Milyenek ezek az optikák?

nagyítók típusai

A többi hasonló funkciójú eszközzel ellentétben a nagyítóknak elég egyértelmű a megnevezésük, és rendeltetésük szerint osztályozzák őket.

 1. Mérő nagyítóaz alapvető nagyítás és a mérési skála jellemzi. Ez a készülék nagyrészt mérnöki eszközként van elhelyezve, és az alkalmazások széles körére, valamint apró gépek és eszközök javítására tervezték;
 2. Zseb nagyítókA mindennapi életben használatos, és nagyon gyakran hasznos a nehéz helyzetekben. Például egy üzletben használhatja, hogy elolvassa az apró betűket egy címkén, vagy megnézze egy bizonyos tárgy tökéletlenségeit. Ezek a nagyítók ergonomikus kialakításúak és kompakt méretűek;
 3. Helyhez kötött nagyítókAz asztali papír ideális az elektronika, a gépészet és az óragyártás számára. A kiváló nagyításnak (kb. 6-8x), a háttérvilágításnak és a praktikus fogantyúnak köszönhetően ezek a nagyítók nem igényelnek további tartozékokat, és lehetővé teszik, hogy mindkét kézzel dolgozzon;
 4. Varró nagyítókKompakt eszközök, amelyekre nem jellemző a nagy nagyítás. A nyak körül hordható, kis tárgyakhoz tervezett nyaklánccal vannak rögzítve. Kompakt méretű és kényelmes, ergonomikus testtel rendelkezik.
 5. Ékszer nagyítók– nagy nagyítás – körülbelül 15-20x – és egy vagy többféle háttérvilágítás – ultraibolya, LED, infravörös – jellemzi. A régiségek és a numizmatika pontos és részletes tanulmányozásához;
 6. Nagyító szemüveg– A legegyszerűbb és legkényelmesebb használat. Formája egy klasszikus szemüvegkeretre hasonlít, és lehetővé teszi, hogy keze szabadon maradjon különböző tevékenységekhez – olvasáshoz, hímzéshez, kis alkatrészekkel való munkához és hordozható elektronikai eszközök javításához.

Természetesen a fent említett osztályokba való felosztás nagyon relatív, így egy minőségi ékszerész nagyító biztosan alkalmas lesz forrasztási műveletekhez, mikroelektronikai javításokhoz és más típusú eszközt igénylő egyéb feladatokhoz.

Fő kiválasztási kritériumok

nagyító kiválasztási kritériumai

A nagyító kiválasztásakor először el kell döntenie a vele elérendő konkrét célokat és célkitűzéseket, valamint a funkcionalitását közvetlenül befolyásoló konkrét jellemzőkkel együtt.

 1. Nagyítási tényező. Minden mérőműszer esetében minden hagyományos: minél nagyobb a nagyítás, annál közelebb van a kérdéses tárgy, annál szűkebb a látószög. A nagyító kiválasztása a különböző feladatokhoz, előnyben részesítve azt a készüléket, amelynek közelítési szorzata körülbelül 5-7x;
 2. Tervezés. A nagyító nem csak egy lencse, hanem speciális felszerelés is, hogy kényelmesen használható legyen. Eladóak például okulárok, fogantyúval ellátott zsebnagyítók, kompakt állvánnyal felszerelt asztali modellek, nehezen hozzáférhető helyeken végzett javítási munkákhoz való padlómodellek, zsinórra rögzíthető varró nagyítók, valamint számos más típusú kivitel;
 3. A fény jelenléte. Ahhoz, hogy rossz fényviszonyok között is tudjon dolgozni, a háttérvilágítással ellátott nagyítót kell előnyben részesíteni. A kompakt LED-es megvilágítás hagyományosnak tekinthető, de mindenféle infravörös és ultraibolya fénnyel felszerelt eszközök is kaphatók. Elsősorban a mikroelektronikai javításban vagy az ékszeriparban használatos;
 4. A lencse anyaga. A jelenleg kínált három fő típus az üveg, a műanyag és a polimer lencse. A legolcsóbb anyag a műanyag, de van egy nagy hátránya – gyorsan karcolódik. A legdrágább – üveg, amely nem bírja az aszfaltra vagy betonra esést. Az akril polimer a kettő között helyezkedik el, és a legtöbb fogyasztó számára ez az anyag a legmegfelelőbb.

Milyen nagyítót válasszon a numizmatikusok számára?

A gyűjtemények és numizmatikai tárgyak megtekintésekor a maximális funkcionalitás elérése érdekében előnyben kell részesíteni a 8-10x-es nagyítást biztosító nagyítót. A könnyű használat érdekében fontolja meg, hogy olyan modelleket vásároljon, amelyek állványra vannak szerelve vagy a fejhez vannak rögzítve. Tekintettel a numizmatika, mint gyűjtési forma sajátos jellegére, a készüléket szükségszerűen háttérvilágítással kell ellátni, és mind a hagyományos LED, mind az ultraibolya, mind az ultraibolya fényű.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: