Hogyan válasszuk ki a mikrohullámú sütőt – szakértői tippek

Amikor mikrohullámú sütőt választ otthonába, elsősorban a készülék műszaki adatait és funkcióit vegye figyelembe.

tartalom

 1. Milyen típusú mikrohullámú sütőt válasszon: mit kell keresni
 2. Mikrohullámú sütő típusok
 3. Fűtési módok
 4. A mikrohullámú sütő kiválasztásának fő kritériumai
 5. Legjobb gyártók
 6. Mikrohullámú sütő kiválasztása videó
Melyik mikrohullámú sütőt válasszuk

!

Javasoljuk, hogy olvassa el a legjobb mikrohullámú sütők értékelését a szakértői és vásárlói vélemények alapján.

Melyik mikrohullámú sütőt válasszuk: mit kell keresni

A mikrohullámú sütő kiválasztásakor a következő tulajdonságokat és funkciókat kell figyelembe vennie:

 1. Típus (beépített és szabadon álló);
 2. Az ajtó típusa (csuklós vagy zsanéros);
 3. Grill és konvekció;
 4. Teljesítmény;
 5. Kapacitás;
 6. Bevonóanyag;
 7. Az ellenőrzés típusa;
 8. További funkciók.
 9. A készülék gyártója is fontos.

Mikrohullámú sütők típusai

A mikrohullámú sütőket a beépítés típusa (beépített vagy szabadon álló), illetve az ajtó elrendezése (csuklós vagy csuklós) szerint lehet osztályozni.

Mikrohullámú sütő típusok telepítési típus szerint

Beépített mikrohullámú sütő

Bár a legtöbb mikrohullámú sütő szabadon álló kivitelben készül, léteznek beépített mikrohullámú sütők is. A specifikációkban nincsenek különösebb különbségek, csak a külső burkolat megléte miatt.

A rejtett modelleknek nincs. Ehelyett közvetlenül a konyhabútorba vannak beépítve. Ezért van ezeknek a mikrohullámú sütőknek elegáns megjelenésük. Az egyetlen probléma az, hogy egy ilyen eszköz javításakor részben szét kell szerelnie a konyhabútort, hogy eltávolíthassa a törött sütőt.

A rejtett ajtós mikrohullámú sütők nem foglalnak ugyanannyi helyet, mint egy szabadon álló sütő. A barkácskemencék is erősebbek lehetnek, mert a testben lévő lyukakon keresztül hatékony hőszabályozással rendelkeznek.

!

Ha fontos, hogy a konyhában nagyobb munkaterületet biztosítson a munkaterület megtakarításával, akkor ne keressen tovább a beépített modelleknél. Minden más esetben a szabadon álló sütő a megfelelő választás.

Mikrohullámú sütők típusai ajtónyitás szerint

A mikrohullámú sütők csuklós vagy lehajtható ajtókkal rendelkeznek. A zárószerkezet típusa szerint különböznek egymástól.

Pántos ajtóval ellátott mikrohullámú sütők

Pántos ajtóval ellátott mikrohullámú sütők

A csuklós ajtóval rendelkező mikrohullámú sütők nem rendelkeznek külön zárszerkezettel. Ehelyett a szokásos mechanikus gyorskapcsokat használják. Maga az ajtó fogantyúval van ellátva, és húzással nyílik.

Pántos ajtóval ellátott mikrohullámú sütők

Pántos ajtóval ellátott mikrohullámú sütők

A zsanéros ajtónak nincs kilincse. Ehelyett a mikrohullámú sütő elején egy speciális ajtónyitó gomb található.

!

A legjobb, ha csuklós ajtóval rendelkező mikrohullámú sütőt választunk. Ergonomikus, sík elülső felülettel rendelkeznek. Használatuk biztonságosabb is, ezért jobban megfelelnek kisgyermekes otthonok számára.

Fűtési módok

fűtési módok

A mikrohullámú sütők mikrohullámú sugárzást használnak az ételek melegítésére. A készülék funkcionalitásától függően azonban kiegészíthető további grillezési vagy konvekciós funkciókkal – például lassú tűzhely hozzáadásával.

 1. A hagyományos mikrohullámú sütők, más néven “mono” sütők, az ételek melegítésére és felolvasztására szolgálnak. Elég nehéz főzni bennük egy ételt – kivéve, ha természetesen összetételük kifejezetten erre a főzési típusra “optimalizált”.
 2. A grill funkcióval rendelkező mikrohullámú sütők a mikrohullámú sugárzó mellett egy fűtőelemmel is rendelkeznek. Ezért nem csak ételek melegítésére, hanem különféle ételek – köztük hús és hal – elkészítésére is használhatók. A grillfunkció fontos előnye az ízletes barnulás kialakítása.
 3. A konvekciós funkcióval rendelkező mikrohullámú sütők további hőcserélő rendszerrel rendelkeznek. Ezek a készülékek a forró levegő mozgásának köszönhetően süteményeket és hasonló termékeket tudnak sütni.

Minél több funkcióval rendelkezik a mikrohullámú sütő, annál jobb. Grill és aktív konvekciós üzemmódban azonban jelentősen megnő az energiafogyasztás. A további funkciók a készülék árának növekedéséhez vezetnek – a grill és a konvekciós mikrohullámú mikrohullámú sütők 10 ezer rubelből kerülnek, míg a “mono” – 2 ezer rubelből.

Ha a költségvetése lehetővé teszi egy multifunkciós mikrohullámú sütő vásárlását, érdemes egy.

A mikrohullámú sütő kiválasztásának fő kritériumai

mikrohullámú sütő kiválasztási kritériumok

A mikrohullámú sütő működésének fontos szempontjai a teljesítmény, a térfogat, a bevonat anyaga és a vezérlés típusa.

A hatalom

A mikrohullámú sütő teljesítménye határozza meg az étel melegítésének hőmérsékletét és sebességét. Minél magasabb, annál gyorsabban olvasztja ki vagy akár főzi meg az ételt a készülék. Újramelegítésre kész ételek melegítésekor a teljesítmény nem fontos (különösen olyan ételek esetében, amelyeket 1 perces lépésekben melegítünk).5 perc 800W esetén, 500-600W esetén 2 perc alatt felmelegszik).

A 600-800 watt teljesítményű mikrohullámú sütők optimálisak otthoni használatra. A nagyobb teljesítményűeket csak akkor érdemes megvenni, ha főzésre tervezi használni őket.

Kötet

Nem a legfontosabb beállítás, és nem jelent nagy különbséget. Ennek oka, hogy a mikrohullámok körülbelül 2°C-kal hatolnak be az ételbe.5 cm, a belső tér többi része pedig a természetes hőátadásnak köszönhetően fűthető.

Mindazonáltal nehéz lesz nagyméretű edényeket elhelyezni a 10 liternél kisebb térfogatú ultrakompakt mikrohullámú sütőkben. Ezért ajánlatos megvásárolni15 liternél nagyobb űrtartalmú készülékek.

Bevonat

A mikrohullámú sütők sütőterének belseje rozsdamentes acél, zománc vagy kerámia bevonattal rendelkezhet. Vannak olyan modellek is, amelyek biokerámia zománcbevonattal rendelkeznek.

 1. A rozsdamentes acél kiegészítő bevonat nélkül meglehetősen ritka. Praktikusságukkal tűnnek ki – szinte bármilyen szennyeződéstől könnyen megtisztíthatók. Mielőtt karcolások jelennek meg. A mechanikai sérülések nemcsak a felület megjelenését rontják, hanem olyan tartós szennyeződésekhez is vezetnek, amelyeket még speciális tisztítószerek használatával is nehéz eltávolítani.
 2. A zománcozott rozsdamentes acél jobban ellenáll a karcolásoknak. A mechanikai sérülés azonban az anyag degradációját okozza. A zománc megkarcolódásához vagy lecsipegtetéséhez azonban nagy erőre van szükség. Ezért ez az anyag megtalálható a mikrohullámú sütőmodellek túlnyomó többségében.
 3. A sima kerámia gyakran megtalálható a grillsütővel és konvekciós rendszerrel ellátott mikrohullámú sütőkben. Ennek az anyagnak a fő előnye a kiváló hőszigetelő tulajdonságaiban rejlik, amelyek magas hőmérsékletet biztosítanak a sütőüregben. A kerámia azonban idővel sötétedik, és porózus szerkezete miatt hajlamos a kellemetlen szagok összegyűjtésére. Emiatt ajánlott, hogy ezeknek a mikrohullámú sütőknek az élettartama legfeljebb 5 év legyen.
 4. A biokerámiáknak nincs ilyen hátrányuk. Megtartja a hagyományos kerámiák hőszigetelő tulajdonságait, de sűrű és sima szerkezetű. Ezért nem sötétedik el az idő múlásával, nem hatolnak át rajta a szagok, és nagyon könnyű ápolni – könnyen eltávolítható minden szennyeződéstől..

!

A mikrohullámú sütők optimális anyagai a zománcozott acél és a biokerámia. Ezért érdemes ilyen bevonattal rendelkező mikrohullámú sütőket választani. Az egyetlen kérdés az ár – a zománcozott mikrohullámú sütők olcsóak, míg a biokerámia sütők a közép- vagy prémium kategóriába tartoznak

Vezérlők

A mikrohullámú sütő vezérlése lehet mechanikus vagy elektronikus. Nemcsak szerkezetileg, hanem ergonómiailag is különböznek egymástól.

 1. A mechanikus vezérlés két vagy három tárcsából áll az elülső oldalon. A működési mód (teljesítmény vagy előre beállított programok) és az időzítő beállítása a következő módon történik.
 2. Az elektronikus vezérlés az előlapon található billentyűzet (mechanikus, membrános vagy érintőképernyős) segítségével történik. Hasonlóképpen, az időzítő, a teljesítmény és a működési mód beállítása is ezen keresztül történik.

A vezérlés típusa nem befolyásolja a funkcionalitást. Csak egyszerű használat mellett használható. Ebben az esetben a mikrohullámú sütőt a saját preferenciái szerint kell kiválasztania.

További funkciók

A mikrohullámú sütő gyakorlati tulajdonságait meghatározó további funkciók a következők:

 1. Szagok eltávolítása – mikrohullámú sütő üregének szellőztetése. Különösen kényelmes, ha kerámiafedelet használ, és illatos ételeket melegített fel a készülékben;
 2. Sugárzás elleni védelem – automatikus rendszer, amely kikapcsolja a mikrohullámú sütőt, ha az ajtó nyitva van. Gyakorlatilag minden készülék rendelkezik ezzel az üzemmóddal;
 3. Fűtési mód a kívánt hőmérsékletre – ez egy meglehetősen kényelmes és hasznos funkció, amely az elektronikusan vezérelt mikrohullámú sütőkben található;
 4. A gőzölővel való kombináció egy további tartozék – egy “edény” – segítségével valósul meg, amelyben a víz forr és főzi az ételt;
 5. A leolvasztási funkció, ahogy a neve is mutatja, a különböző élelmiszerek leolvasztására szolgál. Ebben a mikrohullám maga határozza meg a sugárzás intenzitását és más működési paramétereket. Az ételeket ezért inkább kiolvasztják, mint megfőzik;
 6. Az egyenletesen eloszló mikrohullámú rendszer biztosítja az étel kíméletes, alapos felmelegedését. Praktikus funkció, amely melegen tartja a főzésre kész ételeket, még belülről is;
 7. Gyermekvédelem – a mikrohullámú sütő indítását és működését egy bizonyos gomb vagy gombkombináció megnyomásáig blokkoló funkció;
 8. A receptprogramozás az a funkció, amelynek segítségével a mikrohullámú sütő megjegyez bizonyos beállításcsomagokat (hőmérséklet, teljesítmény, idő stb.), és ennek megfelelően állítja be azokat..). Csak azok számára hasznos, akik gyakran főznek vagy melegítik ugyanazokat az ételeket;
 9. “Az olyan intelligens funkciók, mint a Wi-Fi-hez való csatlakozás vagy az okostelefonról való indítás,. Hasznos üzemmódok geekeknek vagy csak intelligens otthoni tulajdonosoknak.

Ezek a funkciók kényelmesebbé teszik a mikrohullámú sütő használatát. Ezért érdemes a velük felszerelt modelleket választani, az Ön igényei vagy csak vágyai alapján. És persze a költségvetésből.

A legjobb gyártók

Néhány a legjobb mikrohullámú sütőgyártók közül:

 1. Samsung, Panasonic, Supra – a kedvező és közepes árszegmensben;
 2. LG, Bosch, BBK – a közép- és felső árszegmensben.
 3. Kiemelhetjük a Panasonic prémium mikrohullámú sütőket konvekciós üzemmóddal, és a beépített modellek gyártói közül – a német Siemens cég.

!

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válassza ki a megfelelő multicookert az egész család számára, és a Mini sütő kiválasztásának titkait a konyhájába.

Videó a mikrohullámú sütő kiválasztásáról

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: