Hogyan válasszunk elektromos gyalut – szakértői tippek

Az építőipari munka minden területének automatizálására irányuló törekvés logikus és indokolt – mindenki maximális teljesítményt szeretne minimális erőfeszítéssel. Ez az oka annak, hogy manapság a hagyományos “kézi” meghajtók mindenféle mechanikus analógját fejlesztették ki. Az ilyen eszközök feltűnő képviselője az elektromos gyalu, amelyet a Makita talált fel a múlt század közepén. Az elektromos gyalugép óvatos becslések szerint három az egyhez arányban felülmúlja mechanikus társait a fajlagos teljesítmény tekintetében, miközben az ezzel járó erőfeszítés minimális.

tartalom

 1. Elektromos gyalugépek tervezési és konstrukciós jellemzői
 2. Háztartási és professzionális modellek – miben különböznek, és melyiket válasszuk
 3. Melyik a legjobb elektromos gyalugép?
 4. A gyalugép kiválasztásának legfontosabb kritériumai
 5. Videó az elektromos gyalu kiválasztásáról
Hogyan válasszunk elektromos gyalut

Elektromos gyaluk fajtái és konstrukciós jellemzői

A kialakítás kulcsfontosságú eleme a teljesen fémből készült dob, amelyre a pengék vannak felszerelve. Ez az a hely, ahol a fát megmunkálják, de a mechanikus modellekkel ellentétben, amelyeknek csak egy pengéje van, az elektromos gyalugépnek két vagy négy pengéje van. A kellően magas dobsebességgel (kb. 10-15 ezer fordulat/perc) kombinálva ez gyors és kiváló minőségű famegmunkálást eredményez.

Az elektromos gyalu kompakt és robusztus teste a dobon kívül a következő elemeket tartalmazza:

 1. Elektromos motor;
 2. A vezérlőpult, amely tartalmaz egy gyorsindító gombot, egy lágyindító gombot és egy mélységállító gombot;
 3. A gyalugép löketének korlátozója, amely a géptest külső oldalán található;
 4. Fúvókák a forgács eltávolításához és a forgácszsákhoz;
 5. A főmechanizmus szíjhajtási rendszere;

Háztartási és professzionális modellek – mi a különbség köztük, és melyiket válasszuk?

Melyik elektromos gyalu a legjobb választás

Jelenleg az összes kereskedelmi forgalomban kapható modell két nagy csoportra osztható – háztartási és professzionális elektromos gyalukészülékek. A felosztás valójában nagyon önkényes, mivel mindkét típus nagyon különböző környezetben használható, és a feldolgozott felületek területe más háztartási körülmények között meghaladhatja bármely vállalkozásét, de a tény az marad, hogy. A különbségek elsősorban az adott gyalugép funkcionalitásában, de a teljesítményben is megmutatkoznak:

 1. Az otthoni modellek kompaktak és miniatűrök, súlyuk szinte soha nem haladja meg az 1 kilogrammot, és a beépített motor teljesítménye 0.6-0.8 kW 8 000-10 000 fordulat/perc fordulatszámon, maximális üzemi ciklusban. A gyalulási mélység beállítása az ilyen eszközöknél 0-2.5 milliméter.
 2. A professzionális modellek a műszaki jellemzők tekintetében nagyobb mértékben különböznek egymástól. Szinte minden esetben erősebb villanymotorral rendelkeznek, amely képes akár 1.5-2 kW teljesítmény 15-17 000 fordulat/perc fordulatszámon. Munkamélységük akár 4 milliméter is lehet, ami lehetővé teszi, hogy még a meglehetősen mély karcolásokat is leküzdjék. A súly is változik – a legtöbb professzionális modell súlya 3-3.5 és több kilogramm.

Mivel a fent említett elektromos gyalugép-típusok funkcionalitása között jelentős a különbség, jelentős különbségek várhatóak a költségek tekintetében is. Ha egy kompakt otthoni elektromos gyalugép 3-4 ezer rubelért vásárolható meg, akkor a professzionális modellnek 2-2-ben kell lefektetnie.Az összeg ötszöröse.

Melyik elektromos gyalu a legjobb vásárlás

melyik márkát kell választani

Jelenleg az elektromos termékeket értékesítő üzletek választéka hatalmas számú különböző eszközt tartalmaz ebben az osztályban – tényleg sokat lehet választani. Mielőtt azonban előnyben részesítene egy adott modellt, célszerű megismerni a gép jellemzőit, és megállapítani, hogy alkalmas-e az Ön alkalmazásához. Ezután döntenie kell a költségvetésről, és elemeznie kell az ebbe a keretbe tartozó modelleket:

 1. Ha van elég pénze ahhoz, hogy egy jó elektromos gyalugépet vásároljon egy jól ismert gyártótól, a Hitachi, Bosch, Makita és más, világszerte ismert márkák előnyben részesítendők. Így biztos lehet benne, hogy a gyalugép hosszú élettartamú és problémamentes lesz;
 2. Abban az esetben, ha egy olcsó költségvetési szintű modellt választunk, és évente néhányszor tervezzük használni, előnyben részesíthetjük az Oroszországban feltételesen gyártott eszközt. Feltételesen orosz, mert az orosz név jelenléte mellett ezeket a készülékeket Kínában szerelik össze, és csak a tok színében és a rajta lévő feliratban különböznek egymástól. Egyébként funkcionális jellemzőik és kapcsolási rajzuk gyakorlatilag azonosak;

Kiválasztása elektromos gyalu, meg kell szem előtt tartani, hogy még a költségvetési modellek a neves gyártók világszerte ismert valószínűleg több funkcionális és tartós, mint a modellek pozícionált minőségi és megbízható, amely márkás kevéssé ismert márkanév származó Celestial Empire. Ez a tulajdonság általában a modern háztartási és építőipari berendezések szinte minden típusára vonatkozik.

A gyalugép kiválasztásának legfontosabb kritériumai?

az elektromos gyalugép kiválasztásának kritériumai

Külső és megjelenés

Vásárlás előtt alaposan vizsgálja meg az elektromos gyalugépet, és értékelje annak általános építési minőségét és a gyártó által alkalmazott műszaki megoldásokat. A szekrénynek a szilárdság érzetét kell keltenie, a réseknek egyenletes távolságra kell lenniük, és a minőség és a szilárdság általános érzetét kell keltenie.

Figyelni kell a készülék általános egyensúlyára, valamint a részletek és a fő kezelőszervek ergonómiájára is. A gomboknak és kapcsolóknak könnyen elérhetőnek kell lenniük, és nem okozhatnak kényelmetlenséget a készülék működtetése közben. A készüléknek kényelmesen kell illeszkednie a kézbe, és nem lehet kényelmetlen hosszabb használat esetén sem.

az elektromos motor jellemzői

minél erősebb a motor, amely egy adott elektromos gyalugépbe van beépítve, annál termelékenyebb a készülék, és annál nagyobb a terület, amelyet “pihenés” nélkül tud vágni. Az elektromos gyalugépek túlnyomó többsége legfeljebb 1 kW teljesítményű motorral van felszerelve, de a professzionális modellek gyakran nagyobb teljesítményű motorral vannak felszerelve – körülbelül 1 kW-os motorral.5-2 kW.

A forgási csúcssebesség egy másik jellemző, amelyet meg kell vizsgálni. Sok gyártó szándékosan túlbecsüli az értéket, és üresjárati sebességet jelez. ezek a mérések nem teljesen pontosak – általában a motor fordulatszáma 15-20%-kal csökken, amikor a terhelés megtörténik. Például, ha a készülék állítólagos fordulatszáma 10 000 fordulat/perc, akkor nagyon valószínű, hogy terhelés alatt 8-8.5 ezer.

A fa szélessége és mélysége

A gyalulási szélesség – a gép teljesítményét közvetlenül befolyásoló paraméter. itt nem adható konkrét tanács: a gyalulási szélességet a megmunkálandó deszka típusának megfelelően egyedileg kell kiválasztani. Ha univerzális képletről beszélünk, akkor 50-75 mm-es gyalulási szélességű elektromos gyalugépeket kell választanunk. Azt is szem előtt kell tartani, hogy ebben az esetben az arány a következő: minden 100 W elektromos motorteljesítmény 10 mm-es táblaszélességhez elegendő. Ez azt jelenti, hogy a 100-120 milliméter széles táblák megmunkálásához egy 1-1 milliméteres motorteljesítményű elektromos gyalugépet kell használni.2 kW.

Hasonló dolgok mondhatók el a felületkezelés mélységéről is. Majdnem minden modern készülék munkamélység-beállítása nullától 4-5 milliméterig terjed. A felső értékekre ritkán van szükség – általában akkor, ha a felület minősége nagyon rossz. Ezért egy olyan eszköz, amely nullától 2 milliméterig állítható, teljesen elegendő a háztartási (és általában a professzionális) használatra.5-3 milliméter.

Súly

Itt is van egy nagyon világos tendencia – minél nagyobb teljesítményű a készülék, annál funkcionálisabb, annál nagyobb a súlya. Ez egyben az érme hátulütője is – a nagy és terjedelmes készülékek fáradságosak és nehezen kezelhetők és manőverezhetők, különösen, ha nehéz felületek gyalulásáról van szó. Ezért a 2 kg-nál kisebb súlyú termékek előnyben részesítendők.5 – 3 kg.

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válasszuk ki a trimmer a fű, a titkok a választás festékszóró festék otthoni festés.

Hogyan válasszuk ki az elektromos gyalugépet videóban

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: