Melyik palacsintasütő jobb: öntöttvas, alumínium vagy kerámia?

A palacsintamop népszerű honfitársaink körében, Európában és az USA-ban. A külföldiek a palacsintát nemzeti ételnek nevezik Oroszországban, mert ünnepnapokon és hétköznapokon főzik őket. A főzés gyors, így a palacsintákat reggelire lehet sütni vagy vendégeknek tálalni. És egy különleges serpenyőre van szükség, hogy ízletes, illatos és laktató legyen. A szakértők tanulmányozták a modelleket, tartós, praktikus modelleket választottak a piacon elérhető modellek közül.

Minden háziasszony megtartja saját titkait a család számára ízletes ételekhez. Sokan elismerik, hogy a serpenyő befolyásolja a végeredményt. Ha egyszer kipróbálja a palacsinta sütését egy másik serpenyőben, az eredmények megváltoznak. Megjelenése és íze is van.

A palacsintasütő serpenyő kiválasztása

A megfelelő palacsintasütő serpenyő kiválasztása

Amikor egy ilyen népszerű étel főzéséről van szó, érdemes támaszkodni a tapasztalt szakácsok ajánlásaira és a közönséges háziasszonyok tanácsaira. Az alapkövetelmény az egyenletes, pirosas színű, lapos palacsinta. Nem ragadhatnak és nem szakadhatnak el, amikor megfordítjuk őket. Lehet főzni univerzális edényeken, de a palacsintasütő serpenyők kényelmesebbek.

Három fő ajánlás létezik a választáshoz:

 1. Az oldal magassága ne haladja meg az 1-1,5 cm-t, mert a palacsintákat nehéz megfordítani;
 2. Az átmérőre vonatkozóan nincsenek szigorú követelmények, de a serpenyő mérete határozza meg a palacsinta méretét. 15-25 mm ajánlott;
 3. A nyélnek szilárdnak és hosszúnak kell lennie, hogy ne égjen meg grillezés közben.

Mindenki a saját preferenciáitól vezérelve választja ki főzőeszközeit és eszközeit.

Öntöttvas serpenyő

Az öntöttvas serpenyő

A piac és a konyha vezetője az öntöttvas serpenyő. Az öntöttvas edények népszerűsége a sűrű, egyenletes fűtésnek köszönhető, ezért a háziasszonyok még ma is aktívan vásárolják őket. A modern technológia nem ér fel ennek az anyagnak a tartósságával.

Előnyök

 • Megbízhatóság, tartósság, sérülésállóság;
 • formamegmaradás;
 • karcálló;
 • kompatibilis minden típusú főzőlappal;
 • vastag fenék;
 • egyenletes hőeloszlás;
Olvasson tovább  Hogyan válasszunk kávéfőzőt

hátrányok

 • a súlya eléri a 3-4 kg-ot
 • Nehéz tisztítani;
 • rozsdára, hámlásra és sötétedésre való hajlam;
 • olaj, szagok felszívódása;

A könnyű serpenyők egyre népszerűbbek a piacon, de gyakran deformálódnak, amikor hosszú ideig sütik a palacsintát. Az öntöttvas edényeknek nincs ilyen hátránya – évtizedekig megbízhatóan szolgál.

A palacsinta készítésének fő előnye a vastag alja. Nagy mennyiségű hőt vesz fel és egyenletesen osztja el, így a tésztát kíméletesen sütjük, amíg egyenletesen meg nem barnul.

A fő hátránya az öntöttvas serpenyők nagy súlya. Folyamatosan mozgatni kell őket egyik helyről a másikra, de a 3-4 kg-os súlyuk miatt ez a folyamat fárasztó. Egy fiatal lány, aki a szeretteinek szeretne örömet szerezni, nem valószínű, hogy ezt teszi.

Egy másik probléma – nagyon válogatós a karbantartás tekintetében. Az öntöttvas érzékeny a nedvességre, ezért hosszabb főzés után sóval kell sütni. Ha nem teszi, akkor az első évben rozsdás lesz és megfeketedik. A fém szerkezete elősegíti az olaj felszívódását. A felületet alaposan meg kell tisztítani, hogy a tészta ne ragadjon a serpenyőhöz.

Palacsintasütő serpenyők tapadásmentes bevonattal

Tapadásmentes palacsintasütő serpenyő

Ma a gyártók olyan innovatív anyagokhoz fordulnak, mint például a tapadásmentes bevonatok. Ez csökkenti a serpenyő súlyát, és megőrzi a palacsintasütés pozitív aspektusait. A tapadásmentes serpenyők ugyanolyan jól sütnek, mint az öntöttvas serpenyők, de könnyebben moshatók, tisztíthatók és használhatók. A piacon gyakrabban találhatók, többek között konyhai készletek részeként is.

Ezek a serpenyők lehetővé teszik, hogy finom palacsintákat készítsenek, de a háziasszonyok számos kényelmetlenséggel szembesülnek. Mindenekelőtt az alacsony fűtési hőmérséklet megakadályozza, hogy a tészta gyorsan és egyenletesen süljön, ezért a palacsinta vékony és sápadt lesz. Az olaj hiánya befolyásolja a palacsinta végső textúráját, így a háziasszonyok észreveszik a különbséget az öntöttvas serpenyőhöz képest.

De még egy kezdő is palacsintát készít egy tapadásmentes serpenyőben, mert elegendő a tésztát önteni és várni 1,5-2 percet. oktatás 1 A palacsintát egy tapadásmentes serpenyőben kell készíteni. Egy kis olaj hozzáadásával a palacsinta puffasztóbb, ropogósabb és szaftosabb lesz. A szakértők azt javasolják, hogy válasszon hőmérséklet-érzékelővel ellátott modelleket, hogy megkönnyítse és megvédje a túlmelegedéstől.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk serpenyőt

A megfelelő gondozás egy másik probléma. a bevonat nem ellenáll a fém spatuláknak, késeknek és villáknak. Ezeket a serpenyőket nem szabad porral vagy csiszolóanyagokkal mosni. Ha betartja ezeket a szabályokat, pillanatok alatt hozzászokik a serpenyőhöz. 5-6 évig tart, megtartva eredeti megjelenését.

Előnyök

 • Azonnal kész, minimális mennyiségű olajjal;
 • könnyen használható – még kezdők számára is alkalmas;
 • alacsony költség;
 • könnyű fűtés;

Hátrányok

 • A bevonat érzékeny a sérülésekre, ezért csak fa vagy műanyag szerszámokkal szabad a lapozáshoz használni;
 • a maximális fűtési hőmérséklet 220 °C (a gyors és intenzív fűtés deformálná a könnyűfémeket).
 • a mosáshoz speciális tisztítókefékre, puha szivacsokra van szükség csiszoló bevonat nélkül;

Alumínium palacsintasütő serpenyők

Alumínium palacsintasütő serpenyők

Az alumínium edények egykor nagyon innovatívnak számítottak, de ma már csak azért vonzóak, mert olcsóak. A fő megkülönböztető jegyek a könnyű súly, a nagy hővezető képesség. A fokozott biztonság érdekében speciális védőréteggel van bevonva. A választás a szabványos irányelvek alapján történik – legfeljebb 2-3 cm perem, vastag alj és erős fogás. Ha a serpenyő jól felforrósodik, megtartja a hőt, a palacsinta ropogós és ízletes lesz.

Általában az ilyen modellek meglehetősen megbízható segítők a konyhában, bár több hátránya is van. ha kezdő vagy, nem a megfelelő választás. A tapasztalt háziasszonyok ropogós és pelyhes palacsintákat sütnek rajtuk, de ehhez szorosan szemmel kell tartania a hőmérsékletet, és időben hozzá kell adnia az olajat. Ha egyszerre 4-5 embernek készít egy adag palacsintát, a serpenyő el fog deformálódni a magas hő hatására.

Mivel a fém könnyű, mechanikai kopásnak van kitéve. A fém kések és spatulák karcolásokat hagynak. A védőbevonat sérülése rontja a palacsinta elkészítését, ami az olcsó serpenyők esetében fokozott toxicitáshoz vezet.

Előnyök

 • Azonnali melegítés 1 perc alatt
 • alacsony ár;
 • könnyű ápolás és könnyű tisztítás speciális tisztítószerek nélkül;

Hátrányok

 • Alacsony hővezető képesség, rossz hőtárolás;
 • Az olcsó, védőbevonat nélküli alumínium toxicitása
 • Mechanikai sérülésekre érzékeny;
 • az olajfogyasztás magas;
 • hajlamos a nagy hő hatására történő vetemedésre;
Olvasson tovább  Melyik serpenyő a jobb - zománcozott vagy rozsdamentes acélból készült??

Kerámia palacsintasütő serpenyők

Kerámia palacsintasütő serpenyők

Egy másik innovatív pozíció a listánkon a kerámia serpenyők, amelyek egy generációval a tapadásmentes bevonatú edények előtt járnak. A fő különbség az öntöttvas és alumínium modellekhez képest az, hogy környezetbarátok. A háziasszonyok örülni fognak a vonzó megjelenésnek. Az ilyen típusú modellek speciális titán-kerámia bevonattal és nanokompozit réteggel rendelkeznek. Ezeket egy fém bábura alkalmazzák.

Ezek a modellek több szempontból is vonzóak. Míg a szabványos alumínium serpenyőket jobban járna, ha a mázréteg megsérülne, a kerámia serpenyőknél nincs ilyen probléma. Melegítéskor nem bocsát ki mérgező anyagokat – még akkor sem, ha a felső réteget megkarcolják.

Az ilyen típusú modellek akár 450 °C-os hőmérsékletet is kibírnak, ami fontos az egyenletes főzés és a hosszú főzés szempontjából. Ellenáll a sérüléseknek, egyes modellek még a fém spatulát vagy kaparót is kibírják.

Kerámia serpenyő nem lesz olcsóbb. De könnyen találhat megfizethető megfelelőket – fém modellek, kerámia bevonat. Ebben az esetben körültekintő kiválasztásra van szükség – nem ritka, hogy a piacon a szokásos zománcozott alumíniummal találkozunk. Egyébként ez a modern alternatíva arra, hogy családját ízletes, ropogós palacsintákkal örvendeztesse meg.

Előnyök

 • ellenáll az égésnek, szennyeződésnek;
 • ellenáll a magas hőmérsékletnek – akár 450 C-ig;
 • környezetbarát, és melegítéskor nem termel káros anyagokat;
 • könnyen tisztítható erős tisztítószerek nélkül;

Hátrányok

 • a hirtelen hőmérséklet-változás okozta károsodás veszélye;
 • Magas költségek;
 • Nehéz minőségi serpenyőket találni a piacon;
 • A felület jó ápolása szükséges;

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válasszuk ki a minőségi serpenyőt, melyik bevonatot válasszuk – teflon vagy kerámia, összehasonlítjuk az anyagokat – alumínium vagy öntöttvas, a legjobb serpenyőgyártók elemzése.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: