Hogyan válasszuk ki a gyöngyöket

A gyöngyöket évszázadok óta használják ékszerként. A gyöngyökről azt hitték, hogy ritkák, ezért a nagyon gazdagok és az arisztokrácia tulajdonát képezték. A gyöngyöt női ékszernek tartják, talán azért, mert a kagyló alakja, amelyben a gyöngy nő, a női nemi szervekre emlékeztet. Az idő múlik, a tenyésztett gyöngyök eladásra kerültek, de ez a drágakő még mindig a luxus, a presztízs és a jó ízlés szimbóluma.

Szinopszis by

 1. Egy gyöngy létrehozása
 2. Gyöngyök sokfélesége
 3. Szín, csillogás, szépség
 4. Több gyöngyházfényű, nagyobb méretű
 5. Hogyan lehet megkülönböztetni a természetes és a valódi dekorációkat?

Egy gyöngy létrehozása

Egy gyöngy létrehozása

A természetes gyöngy olyan képződmény, amely egy tengeri vagy folyami puhatestűben jön létre. Ha egy idegen test (homokszem, kagylótöredék stb.) kerül a kagyló belsejébe, akkor nagyon magabiztos lesz az estélyi ruha kiválasztása..), a puhatestű elkezdi beburkolni a gyöngyházzal, és idővel gyöngy alakul ki belőle. A természetes gyöngyök ritkák és veszélyes kifogni őket, ezért olyan nagyra értékelik, hogy elárverezik őket.

A kortárs ékszertervezők többnyire tenyésztett tengeri gyöngyökkel dolgoznak, amelyek először a 20. század elején váltak ismertté. A gyöngytermesztés Japánból származik, és mindenütt elterjedt, ahol a feltételek megfelelőek. Az osztrigás vagy kagylós technikában egy gyöngyöt vagy gyöngyházfoltot ültetnek be, és 18-24 hónap elteltével a gyöngy a kagylóhéjban növekszik. Ezek a gyöngyök nagyon kevés különbséggel rendelkeznek természetes társaikhoz képest.

Az emberek már régóta ismerik a tenyésztett gyöngyöket. Különböző összetételű porcelán-, üveg- vagy műanyaggyöngyökre történő felhordással kaphatók. Eredetileg az ékszer mesterséges megfelelője paraffinnal töltött üveggyöngyből készült (t.. “Az eljárás során egy gyöngyszemet vagy kagylórészecskét ültetnek be az osztrigába vagy kagylóba, hogy gyöngyházfényű csillogást hozzanak létre. A modern technológiák lehetővé teszik, hogy olyan szintetikus gyöngyöket állítsanak elő, amelyek megjelenésükben megkülönböztethetetlenek a természetes gyöngyöktől.

Gyöngyök sokfélesége

Gyöngyök sokfélesége

A gyöngyök típusainak általános áttekintése a következő:
természetes,több csoportra oszlanak:

 1. Természetes tengeri (a Perzsa-öbölben, a Vörös-tengerben, Japán és Ausztrália partjainál bányászott);
 2. Természetes folyami gyöngyök (Kínában, Oroszországban és Németországban bányásznak);
 3. Termesztett (technológia által);
 4. szabványok nélkül tenyésztett (az indiai, thaiföldi és kínai üdülőhelyeken értékesített);

mesterséges, Kétféle gyöngy létezik, az egyik a kiváló minőségű (pl. Majorika gyöngyök), a másik a normál minőségű (pl. kosztümös ékszerek). Nem tartozik az ékszeriparhoz.

A gyöngyök minden típusa különbözik az értékük szempontjából. Így a tenyésztett fajták közül a legértékesebbek a déltengeri gyöngyök. A tahiti fekete gyöngyök a szokatlanul vastag gyöngyházréteg miatt egyedülállóak. A legkisebb méretű tengeri gyöngyök a Keshi (Keshi) gyöngyök, amelyeknek alacsony az ára. Az édesvízi gyöngyök kevésbé értékesek, mint a tengeri gyöngyök, bár csillognak és tartósak.

Szín, csillogás, szépség

Szín, csillogás, szépség

Mivel a mai piacot szó szerint elárasztják a gyöngyök, meg kell tanulnunk megkülönböztetni a hamisítványokat a valódi, jó minőségű gyöngyöktől. A vizsgálatot általában többféleképpen végzik:

 1. csillogás és szín;
 2. A gyöngyházfény minősége;
 3. alak és méret.

A természetes gyöngyöt könnyű azonosítani a csillogása alapján. A természetes gyöngyök belülről csillognak és ragyognak. Ha a gyöngyök jó minőségűek, akkor észrevehető, hogy különbség van a gyöngy világos és árnyékos része között. Az eredmény a gyöngy belsejében lévő gyöngy vizuális illúziója

A természetes gyöngyök különböző színűek, a paletta mintegy 120 árnyalatból áll. Az értékesebb fajták közül néhány gyöngy fekete-fehér, bronz, zöld, ezüst, krém, arany és lila árnyalatú. A kapott szín a termelő puhatestű fajtájától, a termesztés helyétől és a gyöngy korától (érettségétől) függ. A rózsaszín és kék gyöngyök a legritkábbak és a legdrágábbak.

Nagyobb gyöngyház, nagyobb méret

Nagyobb gyöngyház, nagyobb méretben

A gyöngy minősége közvetlenül a gyöngyházréteg vastagságától függ. Ez a tényező jelentősen befolyásolja egy darab árát. Egy másik fontos tényező a gyöngy minőségének meghatározásában a felület állapota, hogy mennyire sima és egyenletes-e a színe. A repedések, horpadások, foltok és egyéb sérülések jelenléte nagymértékben csökkenti a gyöngy értékét.

A gyöngyök ilyen alakúak lehetnek:

 1. kör (leggyakrabban);
 2. gömb alakú;
 3. cseppek formájában;
 4. díszes formák (“barokk”);
 5. Állati sziluettekre vagy különböző tárgyakra hasonlítanak(külön névvel rendelkeznek – paragonok). Az ilyen kövekről úgy tartják, hogy különleges misztikus tulajdonságokkal rendelkeznek, és természetes talizmánok. A paragonokat leggyakrabban arannyal keretezik.

A gyöngyök alakját a legjobb fekete háttér előtt szemlélni; ekkor jobban látszanak az esetleges hibák. Egy kiváló minőségű kész darabban minden gyöngynek egyforma méretűnek és laposan kell feküdnie. A lyukaknak középen kell lenniük.

A gyöngy mérete nagyon egyszerű; minél nagyobb, annál magasabb az ára. A méretet az átmérő határozza meg, milliméterben számolva. A folyami gyöngyök, mint a kisebbek általában 3-11 mm-esek, míg a tengeri gyöngyök akár 22 mm-esek is lehetnek.

Az ékszerkészítéshez a nagy gyöngyök súlyát grammban vagy karátban szokás mérni. A finom gyöngyöket szemcsés gyöngyöknek nevezik, és súly szerint értékesítik. A nagyobb gyöngyök nagyon ritkák. A legnagyobb gyöngyöt 1934-ben fedezték fel a Fülöp-szigetek közelében. Ez a természeti csoda 6,35 kilogrammot nyom, és úgy néz ki, mint egy turbános fej, innen az “Allah gyöngye” elnevezés. A nagyméretű, kiváló minőségű gyöngyök általában a kormány valutatartalék-nyilvántartásában szerepelnek más drágakövekkel együtt.

Hogyan válasszuk ki a természetes gyöngyöket

Hogyan lehet megkülönböztetni a természetes

A helyes választás érdekében célszerű megvizsgálni a kínált gyöngyöket a következetesség szempontjából. A teszt egyszerű, de a végén biztos lehet benne, hogy valódi gyöngyöket vásárol.

A gyöngyöt egy megfelelő keménységű sima felületre körülbelül fél méter magasból le lehet ejteni. A természetes gyöngyök, ellentétben a szintetikus gyöngyökkel, hajlamosak pattogni.

Ha a gyöngyön keresztül tudunk nézni a napfényben, láthatjuk, hogy a természetes gyöngy kékesen, míg a tenyésztett gyöngy zöldesen világít. A szabálytalan, csorba lyukak bizonyítják, hogy egy termesztett példányt tart a kezében.

Egyszerűen csak egy gyöngyöt tarthatsz a kezedben. Ha érzed a hűvösséget, akkor az biztos természetes. Ha két gyöngyöt egymáshoz dörzsölünk, enyhe port fogunk észrevenni, ami megerősíti a tárgyak természetes eredetét.

A gyöngy természetességének megállapításának eredeti módja, ha egy csíkot húzunk vele a fog felszínén. A valódi gyöngyöknek mikroszkopikus érdességei vannak, ezért nyikorogni fognak.

Megfizethető luxus

A gyöngyékszerek ára végül is számos tényezőtől függ, az eredettől és a mérettől kezdve a formáig és a felület minőségéig. Ezért olyan darabot választhat, amely mind ár, mind megjelenés és minőség szempontjából teljes mértékben megfelel az Ön igényeinek. Vásárolja meg és viselje örömmel, mert azt mondják, hogy a kő él, és egy dobozban megunhatja és meghalhat. Próbáld ezt elkerülni; hagyd, hogy a gyöngyök rendszeresen megmutassák magukat, és fokozzák a csinos képedet.

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válassza ki a megfelelő esernyőt.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: