Hogyan válasszunk az igényeinknek megfelelő távcsövet?

Annak ellenére, hogy számos digitális eszköz áll rendelkezésre, és hatalmas népszerűségnek örvendenek a szabadtéri rajongók körében, a hagyományos távcsövek nem veszítették el jelentőségüket a mai napig. A meglehetősen széles körben használt távcsövek óriási népszerűségre tettek szert a vadászok, a halászok és a különböző szabadtéri tevékenységek rajongói, valamint a paintball és az airsoft kedvelői körében. Annak érdekében, hogy megtalálja a legmegfelelőbb modellt, amely teljes mértékben megfelel az Ön igényeinek, meg kell határoznia a szükséges speciális funkciókat, valamint a célt, amelyre használni szeretné.

Hogyan válasszunk távcsövet

tartalom

 1. A küldetés meghatározása. Mi a távcső?
 2. Mire figyeljünk a távcső kiválasztásakor?
 3. Top gyártó vállalatok

Határozza meg a hatókörét. Milyenek a távcsövek?

Ez egy olyan tényező, amelyet elsősorban figyelembe kell venni. Az eszközre bízott konkrét feladatok meghatározásával a vevő jelentősen leszűkítheti a potenciálisan ígéretes modelleket.

Amatőr távcső

Amatőr távcső

Általában kompakt, kis tömegű és méretű modellek. Széles körben használják otthon, kirándulásra, sport- és kulturális események megfigyelésére. A távcsövekre jellemző a viszonylag egyszerű felépítés, a 4-5-szörös nagyítás és a 18-25 mm átmérőjű lencsék.

Előnyök

 • Kompakt méret;
 • Nagy szín- és árnyalatválaszték;
 • minimális súly;
 • Alacsony költségek;

Hátrányok

 • A lencsék alacsony mechanikai és karcállósága;
 • Nem alkalmas rossz fényviszonyok mellett történő használatra;

Magasan specializált professzionális modellek

Professzionális távcső

Ezek a távcsövek semmiképpen sem nevezhetők mindennapi távcsöveknek – elsősorban mindenféle munkára, vadászok, halászok és mentőszolgálatok használják őket. Kiváló műszaki teljesítmény és mindig nagyszerű kép minden zoomolási szinten. A kivitelezés minősége is elsőrangú – törésálló házak, karcálló lencsék és számos más lehetőség is megtalálható itt.

Előnyök

 • Magas funkcionalitás;
 • Nagy fényerősségű, hogy mindenféle körülménynek ellenálljon;
 • Lehetővé teszi az állványon történő működést;
 • Kiváló tisztaság és éles, tiszta képek;
 • Ellenáll a mechanikai sérüléseknek, ütéseknek és karcolásoknak;
 • Kiváló minőségű konstrukció;

hátrányok

 • Magas érték;
 • Nagy méret és súly;

Mire figyeljünk a távcső kiválasztásakor??

kiválasztási kritériumok

Miután eldöntötte, hogy milyen típusú szerkentyűt szeretne vásárolni, és milyen költségvetést hajlandó költeni az egyik ilyen szerkentyűre, érdemes közelebbről megvizsgálni a specifikációkat.

Nagyítás és látószög

A készülék teljesítménye tükrözi a nagyítást és azt a képességét, hogy éles, részletes képet adjon. A hagyományos fogyasztói termékek és a gyermekmodellek 3-7x-es zoommal rendelkeznek, ami a legtöbb mindennapi alkalmazáshoz elegendő. A professzionális modellek nagyobb felbontással rendelkeznek, és minden körülmények között éles, nagy kontrasztú képeket tudnak készíteni. Nagyításuk akár 20-25x is lehet. Meg kell jegyezni, hogy minél nagyobb a távcső nagyítása, annál jobban elfárad a szem hosszabb megfigyelési idő után;

a látószög azt a perifériás látómezőt jelzi, amelyet a távcső működés közben képes megragadni. Minél közelebb kerül a távcső, annál kisebb lesz a látószög. Ezt a tulajdonságot szem előtt kell tartania, amikor egy adott alkalmazáshoz távcsövet választ. A szűk látószögű távcsövek talán nem a legjobb választás sportmegfigyeléshez, de a csillagok megfigyeléséhez a legjobb választás;

Prizmák kezelése

A prizma típusától függően két fő távcsőtípus létezik:

 1. orro. A távcsövekre jellemző a lencsék egymástól való meglehetősen nagy távolsága és a speciális törött szerkezet, amelynek köszönhetően a fény megközelítőleg 45 fokos szögben éri a lencsét. Ez a kialakítás a legtöbb olcsó és közepes árú távcsőre jellemző, és jól használható mindennapi használatra, vadászatra és halászatra;

 2. Tető. Speciális típusuk, amely lehetővé teszi a szoros távolságban elhelyezett lencsék és a lencsék különleges kialakítását, valamint a hosszú és keskeny binokuláris csöveket. Ez a kialakítás szinte minden körülmények között színes képet ad, ezért az ilyen kialakítású távcsövek optimálisak minden megfigyeléshez;

Lencseátmérők és fényerősség

A lencse átmérője közvetlenül befolyásolja, hogy az emberi szem mennyire jól érzékeli a képet. A távcsövek átmérője 20-25 millimétertől 100-120 milliméterig terjed. Az elv az, hogy minél nagyobb az átmérő, annál több fény éri a lencsét, és annál világosabb, természetesebb és részletesebb lesz a kép. Ezenkívül a távcső nagy fényereje lehetővé teszi a távcső használatát gyenge fényviszonyok között is. Természetesen minél nagyobb a beszerelt lencsék átmérője – annál drágább egy adott eszköz, ezért a normál mindennapi használatra elegendőek a 40-60 milliméteres lencseátmérőjű modellek;

Távolságot jelző jelek

hivatásos vadászok és szabadtéri sportolók számára tervezett modellek, amelyek gyakran közvetlenül a távcső optikáján elhelyezett speciális jelöléssel vannak ellátva. Könnyedén tájékozódhat, és pontosan meghatározhatja az érdeklődésre számot tartó objektum távolságát.

Távcső súlya

Nem mindenki szeret nehéz és nehézkes felszerelést cipelni, de vannak bizonyos helyzetek, amikor nincs más választásuk. Ez különösen igaz a hivatásos vadászokra és a rendfenntartó erők tagjaira, akiknek munkájuk során rendkívül funkcionális modelleket kell használniuk. Minél funkcionálisabb a távcső, annál jobb optikával van felszerelve, és minél több “funkcióval” rendelkezik, annál nehezebb.

Top gyártó vállalatok

A kiváló minőségű távcsövek gyártása olyan igényes feladat, amelyet csak kevesen engedhetnek meg maguknak. A kompakt és közepes minőségű távcsövek viszonylag olcsón megvásárolhatók anélkül, hogy nagy figyelmet fordítanának a gyártóra. Ahhoz azonban, hogy professzionális modellhez jusson, kizárólag a világhírű optikai gyártók termékeit kell előnyben részesíteni:

 1. Carl Zeiss;
 2. entax;

 3. Olympus;
 4. Kodak;
 5. Canon;
 6. Nikon.

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válasszon sátrat a turizmushoz és a hálózsák kiválasztásának titkait.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: