Hogyan válasszunk egy fitness karkötőt – szakértői vélemények

A fitnesz karkötő nemcsak azok számára hasznos eszköz, akik nyomon akarják követni aktivitásukat, hanem bárki számára is, aki egyszerűen csak többet akar mozogni.

tartalom

 1. Mire van szüksége egy fitness karkötőnek
 2. A fitness karkötők kiválasztásának paraméterei
 3. Hogyan válasszunk egy fitnesz karkötőt pulzusmérővel?
 4. Melyik fitnesz karkötőt válasszuk az iPhone számára
 5. Fitnesz karkötő kiválasztása Android számára
 6. Válasszon egy olcsó fitness karkötő Kínából
 7. A legjobb fitnesz karkötők gyártói
 8. Tekintse át a legjobb fitnesz karkötőket
 9. Videó a fitnesz karkötő kiválasztásáról
Válasszon egy fitness karkötőt

Miért használjon fitnesz karkötőt

Lényegében egy fitnesz karkötő – egy olyan eszköz, amely méri és nyomon követi a személy fizikai aktivitását. A nagy teljesítményű modellek képesek olyan biometrikus adatok kimutatására is, mint a pulzusszám, a bőr vezetőképessége (az érzelmi állapot nyomon követésére), valamint a testmozgás típusának önazonosítására.

A fitnesz karkötők három szintre oszthatók:

 1. Kezdő lépések. Ez a szint olyan eszközöket foglal magában, mint a Xiaomi Mi Band, Jawbone UP stb.. Az ilyen eszközök képesek lépéseket számolni, bizonyos típusú mozgásokat elemezni, intelligens ébresztőóraként működni stb..
 2. Amatőr. Az olyan eszközök, mint a Fitbit Charge, Misfit Shine, Withings P
   se, stb.. Képes a különböző tevékenységek nyomon követésére, nem csak a lépések és hasonló mozgások nyomon követésére. A karkötő funkcionalitását az alkalmazás funkciói fokozzák;
  • Szakmai. Képes a magasságot számolni, a bőr vezetőképességét érzékelni, a fizikai aktivitás típusát nyomon követni és megkülönböztetni például a futást a röplabdától. Ilyen például a Microsoft Band, a Garmin Vivoactive és mások.

Szerkezetileg a fitneszkarkötők túlnyomó többsége nem több, mint “egy csomó érzékelő akkumulátorral”, és az összes “intelligens” funkciót az alkalmazás képességei határozzák meg. Így például a Xiaomi Mi Band csak a lépéseket tudja számolni és az alvást elemezni, míg a Fitbit Charge a kalóriafogyasztást is nyomon tudja követni. Igaz, az alkalmazásba be kell írnia a reggelire vagy vacsorára elfogyasztott ételeket.

A fitnesz karkötők fő feladata a következő:

 1. A belépő szintű eszközök felhasználói motivációval rendelkeznek. Az alacsony fizikai aktivitása miatt megrémült személytől elvárható, hogy egyre gyakrabban kezdjen el mozogni;
 2. Amatőr szintű eszközök – a kezdő sportolók segítése érdekében. A fitnesz karkötő segít megfelelően edzeni anélkül, hogy túlhajszolná magát, és pontosan elégetné az extra kalóriákat;
 3. A professzionális szintű készülékek aktivitáskövetővel rendelkeznek a tapasztalt sportolók számára. A fitnesz karkötő információkat gyűjt az edzésekről, a test állapotáról és a környezetről a testmozgás során.

Tehát ha csak többet szeretne mozogni (vagy tudni szeretné, mennyit sétál a ház körül a nap folyamán), akkor érdemes egy belépő szintű fitnesz karkötőt vásárolni. Hogy segítsen a sportolásban – amatőr. A komoly edzésekhez, extrém hobbikhoz, mint a hegymászás vagy a túrázás, a professzionális.

Fitnesz karkötők választéka

kiválasztási lehetőségek

A fitnesz karkötő kiválasztásakor a készülék “szintje” mellett figyelnie kell a műszaki jellemzőire is. Köztük:

 1. A telepített érzékelők típusai;
 2. Az akkumulátor élettartama;
 3. Az információk szinkronizálásának gyakorisága és típusa;
 4. Nedvességálló ház;
 5. Intelligens óra funkciók;
 6. Kompatibilitás az operációs rendszerrel;
 7. A készülék rögzítése;
 8. A szíj típusa és anyaga, a rajta lévő további érzékelők jelenléte.
 9. Szintén fontos a készülék gyártója.

Beépített érzékelők típusai

A fitnesz karkötővel nyomon követhető biometrikus és fizikai mutatók száma közvetlenül a beszerelt érzékelőktől függ. A leggyakoribb érzékelők a következők:

 1. Gyroszkóp és gyorsulásmérő. A készülék térbeli mozgásának nyomon követésére tervezték. Illeszkedik minden fitnesz karkötőhöz. Leggyakrabban a felhasználó lépéseinek, kézmozdulatainak és egyéb mozdulatainak számlálására használják;
 2. Szívritmus monitor . Ahogy a neve is sugallja, a pulzusszámlálásra tervezték. Ez aktív vagy passzív. Az aktív pulzusmérő folyamatosan működik, ami drámaian csökkenti a fitneszkarkötő akkumulátorának élettartamát (akár néhány órás használat újratöltés nélkül). A passzív pulzusmérő manuálisan aktiválódik az alkalmazással, vagy automatikusan elindul, ha tartós fizikai aktivitást észlel;
 3. Magasságmérő. Magasságmérő érzékelő. Megmutatja a megtett emeletek számát (városlakóknak) vagy a meghódított hegy magasságát (hegymászóknak);
 4. GPS modul. A felhasználó tartózkodási helyének meghatározására tervezték. Használható kocogás, túrázás, terepfutás, maraton és más, nagy távolságok megtételével járó fizikai tevékenység nyomon követésére;
 5. A GSR (bőr-galvanikus reakció) érzékelő. Bármire használható a stresszállapotok észlelésétől kezdve a szervezet hidratáltsági szintjének nyomon követéséig;
 6. Hőmérő. A bőrhőmérséklet és a környezeti feltételek mérésére egyaránt alkalmas;
 7. Fényérzékelő. Segít a karkötőnek felismerni a napszakot;
 8. Bioimpedancia érzékelők. A GSR-érzékelőhöz hasonlóan működik, meghatározza a bőr vezetőképességét, de elemzi a légzésszámot, a vérben lévő elektrolitokat, sőt a vér összetételét is (de nem túl pontosan, így például a cukorszint csökkenésére nem figyelmeztet). Általában a testben bekövetkező kis változások mérésére szolgálnak.

A legtöbb belépő szintű karkötő csak giroszkóppal, gyorsulásmérővel és pulzusmérővel rendelkezik. Más érzékelők a magasabb kategóriájú készülékekben találhatók.

Vegye figyelembe, hogy a legtöbb érzékelő pontossága nagyon gyenge. A pulzusmérő például optikailag méri az Ön szívritmusát, vagyis úgy, hogy “átlát a bőrén”, és az elnyelt fénykibocsátás mennyisége alapján meghatározza az ereiben lévő vér mennyiségét. Ezért a leolvasott értékek számos paramétertől függően változhatnak, többek között a vér összetételétől és betegségeitől, a karkötő bőrhöz való illeszkedésének mértékétől, a bőr színétől, a helyiség világítási szintjétől és másoktól. A mért és a valós pulzusszám közötti különbség akár 10-20 ütés/perc is lehet.

Más érzékelők hasonló módon működnek. A gyorsulásmérő a különböző kézmozdulatokat lépésekként tudja számolni (Például a billentyűzeten való gépelés, amelyet a cikk szerzője tesztelt); a GER-érzékelő száraz és nedves bőrön eltérő értékeket mutat; a fényérzékelő összekeverheti a nappal és az éjszaka értékeit, ha ujjal takarja el.

Tökéletesen kalibrált és kiegyensúlyozott érzékelőkkel rendelkező eszközök nem léteznek, ezért ne tekintse abszolút igazságnak az érzékelő leolvasott értékeit.

Az akkumulátor élettartama

Az akkumulátor élettartama három paramétertől függ – a pulzusmérő típusától, a kijelző jelenlététől és a szinkronizálás gyakoriságától. Külön érdemes megemlíteni, hogy nincs értelme olyan fitnesz karkötőt vásárolni, amelyet néhány naponta többször kell újratölteni.

A pulzusmérő, mivel optikai eszköz, sok akkumulátort fogyaszt. Tehát minél gyakrabban és hosszabb ideig használja, annál rövidebb lesz a karkötő akkumulátorának élettartama. Folyamatosan aktív üzemmódban a pulzusmérő néhány óra alatt lemeríti az akkumulátort.

Ezért a legtöbb felhasználó számára a következők megfelelőekfitnesz karkötő passzív pulzusmérővel– Mint például a Xiaomi Mi Band 2 vagy a Fitbit Charge HR. A pulzusszám méréséhez ezekben meg kell nyitnia egy társalkalmazást az okostelefonján, és meg kell nyomnia a megfelelő gombot.

A képernyő– Egy másik erőforrás-igényes elem a fitnesz karkötő kialakításában. Ezért célszerű olyan modelleket választani, amelyek nem rendelkeznek vele. És ha még mindig szüksége van egy kijelzőre – fel kell készülnie arra, hogy a fitnesz karkötőt néhány naponta fel kell töltenie.

!

Összehasonlításképpen, a Xiaomi Mi Band 2 OLED kijelzővel “él” egy töltéstől akár több napig, és a Misfit Shine képernyő nélkül (bár egy órányi akkumulátort használ) – 2-3 hónapig.

A szinkronizálás gyakoriságameghatározza a készülék autonómiáját is, mivel ez határozza meg a Bluetooth aktivitását. Minél alacsonyabb, annál tovább tart a karkötő. Például a Jawbone UP2-ben BT-modul nélkül az akkumulátor élettartama akár 10 nap is lehet, de az UP24-ben ezzel együtt csak 2 nap.

Ha csak időszakosan tervezi ellenőrizni aktivitási statisztikáit, válasszon alacsony szinkronizálási sebességű (vagy akár kényszerített szinkronizálású) modelleket. A valós idejű mozgáskövetéshez viszont olyan eszközre lenne szükség, amely folyamatosan csatlakozik egy okostelefonhoz. De nem várhatsz tőle semmiféle autonómiát.

Az akkumulátor kapacitása, amint az a fentiekből látható, a fitnesz karkötő autonómiája szinte lényegtelen.

A szinkronizálás gyakorisága és módja

a fitness karkötő szinkronizálása

A fitneszkarkötő és az okostelefon közötti szinkronizálás gyakorisága, amelyhez csatlakozik, több típusra osztható – kényszerített, háttér, állandó igény szerinti és aktív.

 1. Kényszerített szinkronizálásA GSR legelterjedtebb formája az, hogy saját memóriájában rögzíti az Ön fizikai aktivitását, majd szükség esetén exportálja ezeket az információkat egy társalkalmazásba. Ezt a fajta kommunikációt az első generációs Jawbone és Fitbit Charge fitneszkarkötőkben alkalmazzák, amikor okostelefon helyett számítógéphez csatlakoznak. A legnagyobb önállóságot biztosítja, de speciális manipuláció nélkül nem lehet meghatározni, hogy hány lépést tettek meg a séta során.
 2. Háttér szinkronizálásA legfontosabb dolog a fitnesz karkötővel kapcsolatban az, hogy rendszeresen (néhány percenként vagy akár óránként) információkat küld a fizikai aktivitásáról a Bluetooth-kapcsolattal rendelkező okostelefonján lévő társalkalmazásnak. Ezeknek az eszközöknek a nagy többségében, beleértve a Xiaomi Mi Bandet is, a következő eszközökben van jelen. Optimális autonómiát biztosít, és lehetővé teszi a statisztikák rövid ideig történő megtekintését különösebb manipuláció nélkül.
 3. Az állandó igény szerint manuálisan bekapcsolva. Leginkább a belépőszintű és amatőr fitnesz karkötőkben működik aktív edzésmóddal vagy pulzusmérővel. Az akkumulátor gyors lemerüléséhez vezet, ezért nem szabad visszaélni vele.
 4. Az Active hasonló az állandó on-demandhez, csakhogy a felhasználó műveleteitől függetlenül valós időben küldi az adatokat. Lehetővé teszi, hogy a legfrissebb információkat kapja, de nagyon gyorsan lemeríti az akkumulátort.

!

A legjobb megoldás az lenne, ha egy olyan fitnesz karkötőt vásárolna, amely a háttérben szinkronizál és képes állandó igény szerinti.

Az információk szinkronizálásához leggyakrabban vezeték nélkül, Bluetooth-on keresztül használják, de a fitneszkarkötők egyes modelljei (például az első generációs Jawbone) “vezetékes” kapcsolatot igényelnek. Ez utóbbi nem túl kényelmes.

Nedvességálló tok

Az aktív használatra és rendszeres viselésre szánt fitnesz karkötőket jól kell védeni a külső korróziós környezettől. A legjobb megoldás tehát az IP67-es vagy annál magasabb szigetelésű házzal rendelkező modellek. Az IP68 még az úszást is lehetővé teszi a karkötő levétele nélkül.

Smart Watch funkciók

A fitnesz karkötő kiválasztásának szempontjai

A képernyővel felszerelt fitneszkarkötők okosóra funkcióval is rendelkeznek – például lehetővé teszik az idő megmondását, az értesítések megtekintését és a hívások fogadását. Az ilyen funkciók azonban a készülék árának növekedéséhez vezetnek, és csökkentik az akkumulátor élettartamát.

Válasszon tehát egy okosóra-funkcióval rendelkező fitneszkarkötőt (mint például a Sony SmartBand SWR10 és a Huawei TalkBand B2) az igényeinek és a költségvetésének megfelelően.

Operációs rendszer kompatibilitás

Egyes karkötők kompatibilisek az összes mobil-, sőt asztali operációs rendszerrel is (pl. Jawbone, Xiaomi Mi Band és Fitbit Charge), míg mások csak néhány operációs rendszerrel kompatibilisek. A Sony SmartBand például csak Androidos készülékekkel működik.

Ezért a fitnesz karkötő kiválasztásakor érdemes ellenőrizni a kompatibilitást a használt operációs rendszerrel.

Csatolás

A “fitnesz karkötő” név ellenére az ilyen eszközök egyes modelljei eltérő kialakításúak. Például a Jawbone Up Move olyan klipszként készül, amely a ruházathoz csatlakozik, míg a Misfit Shine függővé válhat.

A szíj jellemzői

A fitness karkötők ideális szíjanyaga a szilikon vagy a szilikonbevonatú gumi. Egyszerre strapabíró, hipoallergén és nem deformálódik a nedvességgel való érintkezés miatt. A nedves szövet bőrirritációt okozhat.

A prémium kategóriás fitnesz karkötők bőrszíjat is használhatnak. A mindennapi viselet során jobb tapintást biztosít, de sportolás közben kényelmetlen, és deformálódhat, ha nedvességgel érintkezik.

Jó, ha a fitnesz karkötő támogatja a szíj cseréjét. A többfunkciós modellekből azonban hiányzik ez a funkció. Ezek a szíjon további érzékelők vannak elhelyezve, így a készülék szétszerelése nélkül nem lehet kicserélni.

A fitnesz karkötők kiválasztásának jellemzői

karkötő kiválasztási funkciók

A különböző típusú és célú fitnesz karkötő kiválasztásakor különböző paramétereket kell figyelembe vennie.

Hogyan válasszunk egy fitnesz karkötőt pulzusmérővel?

A következő paraméterek befolyásolják a pulzusmérő pontosságát:

 1. A bőrrel való érintkezés szorossága – a karkötőnek szorosan kell illeszkednie (azaz kicsi és lehetőleg ívelt alakú);
 2. Magassági pulzusmérő – kívánatos, hogy ez az érzékelő ne legyen a karkötőbe mélyítve, és kissé kiemelkedjen;
 3. A pulzusmérő elforgatásának lehetősége a csukló hátuljára a pontosabb leolvasás érdekében.

Milyen fitnesz karkötőt válasszon az iPhone-odhoz

Szinte az összes fitneszkarkötő kompatibilis az iOS-szel, beleértve a Xiaomi-t is. Korlátozott kompatibilitás csak a Sony és a Microsoft termékeivel tapasztalható.

Android fitness karkötő kiválasztása

Szinte minden fitnesz karkötő kompatibilis az Android operációs rendszerrel. Korlátozott kompatibilitás ritkán fordul elő, kivéve a Microsoft termékeket.

A fitnesz karkötők önmagukban nem rendelkeznek operációs rendszerrel, így ha a készülék adatai szerint Android rendszerrel fut, akkor az nem fitnesz karkötő, hanem okosóra.

Válasszon olcsó fitness karkötőt Kínából

A legjobb választás egy olcsó fitnesz karkötőre Kínából a Xiaomi Mi Band 2. Ha ez a lehetőség nem megfelelő, akkor ne válasszon olyan modelleket, amelyek képernyővel, SIM-kártyákkal és más beépített TV-kkel vannak felszerelve – nem tartanak sokáig, és a leolvasások pontossága meglehetősen ellentmondásos lesz.

A kínai gyártók ultra-budget fitness karkötői között vannak a Bong, a THL és a Teclast termékei is. A legtöbb esetben azonban nem rendelkeznek cserélhető pántokkal vagy oroszosított alkalmazással.

A legjobb fitnesz karkötő gyártók

A legjobb fitnesz karkötő gyártók közé tartoznak a következő cégek:

 1. Xiaomi (tökéletes az árszegmensükben);
 2. Fitbit, Misfit, Withings (kiváló középáras készülékek);
 3. Jawbone (úttörők, vannak sikeres és sikertelen modellek is);
 4. Sony, Huawei (fitneszkarkötők okosóra funkcióval);
 5. Microsoft, Garmin (professzionális fitnesz karkötők);
 6. Teclast, THL, Bong (“Kína” jó funkcionalitással és alacsony árral).
 7. A Samsung és a Moov is említést érdemel, de a fitneszkarkötők választéka nagyon korlátozott.

A legjobb fitness karkötők áttekintése

A legjobb fitnesz karkötők közé tartozik a Xiaomi Mi Band jelenlegi 2. verziója, a Fitbit Charge HR, a Misfit Shine és a Withings P

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: