Hogyan válasszunk egy hangjelzőt a halászathoz – szakértői vélemények

A gondolat, hogy jó lenne a víz alá nézni és megfigyelni a halak életfolyamatait, több halászgeneráció elméjét izgatta. Valóban – minden, amit a halak viselkedéséről tudunk, minden tulajdonság, amit nekik tulajdonítunk, spekulációkon és axiomatikusnak tekintett ichthyológiai paradigmákon alapul. Vegyük például azt a tézist, hogy ősszel a fehér halak hajlamosak a tározók legmélyebb részeire menni: úgy tűnik, válasszuk ki a fogási pontot a maximális mélységgel és a halak kedvére! Ez azonban nem ilyen egyszerű – órákig a halász nem lát még egy falatot sem – úgy tűnik, hogy nincs hal. És valójában valamilyen okból, érthető csak neki, hal “lóg” a víz közepén, és semmiképpen nem akar süllyedni az aljára!

tartalom

 1. Sounders. Működési elv és alapelemek
 2. Mik azok a visszhanglokátorok
 3. A visszhanglokátor kiválasztásának fő kritériumai
 4. Horgászat hanglokátor értékelése
hogyan válasszunk hanglokátort

Sounder. Működési elv és alapelemek

De honnan tudja a horgász, hogy vannak-e halak a horgászhelyen, és milyen mélységben “lóg”?? A legjobb módja ennek egy echosounder – egy kompakt eszköz, amelyet eredetileg a tengerészet számára terveztek, de a horgászok körében is nagy hasznát veszik.

A modern halradar a következő fő összetevőkből áll:

 1. Transzducer-adó, amely ultrahanghullámokat bocsát ki, és a visszavert egyetlen ultrahanghullámot fogadja vissza. Többféleképpen csatlakoztatható – vezetékes és vezeték nélküli, Bluetooth és WiFi – jelfogás alapján;
 2. Központi modul, amely magában foglalja a vevő-átalakító jelet, az erősítőt, a kijelzőmodult és számos más funkcionális elemet. Fogadja az érzékelő által kapott jelet, felerősíti és feldolgozza, és a halász számára érthető képen jeleníti meg;
 3. Akkumulátor, amely az egész rendszer energiaellátását szolgálja. Kialakítástól függően az akkumulátor lehet a készülékbe épített, vagy lehet távoli akkumulátor. Az utóbbi esetben az elektromos motorhoz és más hasonló eszközökhöz hordozható vontató akkumulátor használható áramforrásként;

Mik azok a visszhanglokátorok?

A “mélységmérő” elnevezés alatt számos különböző eszköz létezik, amelyek nemcsak jellemzőikben, hanem funkcióikban is különböznek egymástól.

Klasszikus halkereső

klasszikus visszhanglokátor

Az ilyen eszközök leggyakoribb és legnépszerűbb típusa. A fenti rendszer teljes mértékben alkalmazható rájuk. Itt mindig jelen van a képernyővel ellátott térfogatmérő modul, külső akkumulátor (általában távoli) és a készülékhez kábellel csatlakoztatott, kellően nagyméretű érzékelő.

Előnyök

 • Rendkívül sokoldalú;
 • Tökéletesen mutatja nemcsak a halakat, hanem a fenék domborzatának jellemzőit is;
 • Hosszú élettartam egyetlen akkumulátortöltéssel;

Hátrányok

 • Nagyméretű egységek, amelyek külön hordtáskát igényelnek;
 • A legfunkcionálisabb egységek drágák;
 • A használati tartományt a vezeték hossza korlátozza;

Vezeték nélküli visszhangjelzők

Vezeték nélküli echológépek

Tengerparti üzemeltetésre tervezett kompakt modellek. Két típusra osztható: az első – a klasszikus modell, amely egy központi egység beépített akkumulátorral és vezeték nélküli érzékelővel. Második típus – kompakt eszközök, amelyek minden alkatrésze az érzékelő belsejében van elrejtve. Mivel a képernyőt okostelefonként használják a telepített szoftverrel.

Előnyök

 • Kompakt méret;
 • Újratöltés a fali konnektorból vagy USB-portról;
 • A partról 40-50 méteres távolságra történő dobás képessége;
 • Nagyfokú sokoldalúság;

Hátrányok

 • Korlátozott funkcionalitás a gyengébb sugárzó használata miatt;
 • Minimális üzemidő egyetlen töltéssel;

Téli hangjelző

Téli visszhanglokátorok

Általánosságban ezek az eszközök a fent leírt két osztály szimbiózisát alkotják. A téli modellek kompakt méretűek, beépített akkumulátorral is rendelkeznek, de az érzékelő egy kompatibilis kábelen keresztül csatlakozik a központi egységhez.

Előnyök

 • Kompakt méret;
 • Alacsony ár;
 • Nem igényes a működésük;
 • Magas funkcionalitás;

Hátrányok

 • Korlátozott funkcionalitás;
 • Part menti halászatra nem használható;
 • Rövid üzemidő egyetlen töltéssel;

Fő kritériumok a visszhanglézer kiválasztásához

a visszhanglokátor kiválasztási kritériumai

Miután eldöntötte a felhasználási feltételeket, valamint a szükséges eszköz osztályát, itt az ideje, hogy részletesen megvizsgálja az egyes készülékek főbb jellemzőit.

Képernyő felbontása

A mobiltelefonokhoz hasonlóan, minél nagyobb a képernyő felbontása, annál több részletet láthat a szem a képen. Vannak azonban olyan jó minőségű Amoled mátrixok, amelyek F

  A HD felbontás nem valószínű, hogy. Minőségi VGA képernyő (640×480 és 800×600 képpont), amelynek színmélysége 65k. Ezeket a képernyőket azonban csak a felsőkategóriás, csúcskategóriás modellekbe szerelik be. Az olcsó modellek túlnyomó többsége 160×160 vagy 160×320 pixeles monokróm képernyővel van felszerelve.

  Tápegység

 1. Szonárok, amelyek ujjméretű elemekről működnek – a legkompaktabb és leguniverzálisabbak. Az akkumulátor kempingezés közben is cserélhető. Ezek a modellek azonban szinte mindig a leggyengébbek, és nagyon gyorsan lemerítik az akkumulátort is;
 2. Az akkumulátoros modellek ebből a szempontból jobbak: hasonló hordozhatóság mellett sokkal jobban tartják a töltést. Mivel az árnyalatok kiemelik a rendszeres töltőeszköz szükségességét, amit nem könnyű a terepen elvégezni;
 3. A külső akkumulátorral működő készülékek a legfunkcionálisabbak és legerősebbek, egyetlen feltöltéssel egy napig vagy tovább is működhetnek. Ez azonban nem mentes a buktatóktól – az ilyen eszközök terjedelmesek és nehezek, külön tároló- és szállítási dobozt igényelnek.

Melyiket válasszuk – egy vagy két gerendával??

visszhanglézernyalábok

Egy másik fontos paraméter, amely közvetlen hatással van a megjelenített információk megbízhatóságára.

 1. Az egysugaras modellek megfizethető árukkal és nagyon jó funkcionalitásukkal tűnnek ki. Képesek a fenék meglehetősen széles látószögű letapogatására, és a horgász számára minden olyan információt megmutatnak, amely érdekli. Egy hátrányuk van – a széles sugárnyaláb (kb. 45 fok) nem képes a kis, helyi fenékmélyedéseket letapogatni, és ennek következtében egyszerűen eltűnnek a látóterükből;
 2. A két vagy több gerendával rendelkező modellek ebben a tekintetben sokkal jobbak. Ezen eszközök egyik sugárnyalábja jelentős szélességű, és volumetrikus alsó pásztázásra tervezték. A második – keskeny: kizárólag a hajó alatt működik, és azonosítja a legkisebb szabálytalanságokat az alján, és információkat jelenít meg a képernyőn. Az ilyen eszközök lényegesen funkcionálisabbak, de drágábbak is.

Extra funkciók

A modern szonárok a legújabb technológiával vannak felszerelve, így a kézi szonárból teljes értékű halradarrá válnak. Halérzékelés, nagyítás és változtatható görgetési sebesség, állítható érzékenység és mélységtartomány, egy adott pont GPS-koordinátáinak rögzítése és útvonal összeállítása, a mélység és a koordináták összehasonlítása, valamint a tározó részletes térképének megrajzolása – ez csak egy rövid lista arról, hogy mit “tudnak” a modern echólokátorok. Kevesebb mindezek varázsa az egyik – a magas ár: minél magasabb a készülék funkcionalitása, annál drágább lesz a vásárlónak.

A halászathoz használt hanglokátor értékelése

Ha eldöntötte az adott szonár által megkövetelt konkrét funkciókat, valamint a felhasználási feltételeket, itt az ideje, hogy idézzen néhányat a legérdekesebb modellek közül, amelyek kiváló ár-minőségi aránnyal rendelkeznek.

A legjobb klasszikus halradar – HUMMINBIRD PIRANHAMAX 4

HUMMINBIRD PIRANHAMAX 4

Kompakt, hordozható modell méltóságteljes funkcionalitással. Kétsugaras jelátalakítóval (16 és 28 fokos), amely lehetővé teszi, hogy 180 méteren “átfúrja” az alját, kiváló minőségű színes kijelző 480×272 felbontással, valamint további opciók tisztességes listájával rendelkezik. A készülék egy meglehetősen kompakt házban van elhelyezve, és külső áramforrásról működik.

A legjobb vezeték nélküli visszhangjelző – FISH FINDER FD 19

HALRADAR FD 19

Hordozható eszköz, amely biztosan tetszeni fog a part menti halászatot kedvelő horgászoknak. A készülék központi egysége és az érzékelő nem vezetékes, hanem vezeték nélkül működik. A hatékony munkavégzés hatósugara – akár 70 méterig. Az érzékelő két sugárral van felszerelve, amelyek különböző frekvenciákon működnek, és lehetővé teszik az alsó pásztázást 90 fokig. A kimenet az információ felelős FSTN-kijelző felbontása 128×64 pixel, ami az ilyen körülmények között több mint elégséges. A készülék másik előnye az áramellátási rendszer – a készülék tökéletesen működik négy AA elemmel, és nem igényel további áramforrást.

A legjobb készülék téli használatra – MARCUM SHOWDOWNOLLER
MARCUM SHOWDOWN<tr></div><p>OLLER” src=”/wp-content/uploads/2023/03/1116666193931-97ka.jpg” height=”480″ title=”MARCUM SHOWDOWN</p><tr>OLLER”></p><p>Miniatűr készülék kompakt, ütésálló házban. Könnyen elfér a zsebében, és lehetővé teszi, hogy gyorsan találjon egy ígéretes helyet a fogáshoz. A jelátalakító ezen a modellen egysugaras kialakítású, kifejezetten a jéghorgászathoz tervezett, 20 fokos sugárszöggel, amely ideális a lyuk alatti fenék letapogatásához! Az információk 128×64 pixeles, fényes és nagy kontrasztú kijelzőn jelennek meg: nemcsak a mélységet, hanem a vízhőmérsékletet, a vízjelek elérhetőségét és a fenék domborzatának változását, valamint a halak jelenlétét vagy hiányát és méretét is mutatja. 6 szabványos, újratölthető elemmel működik, szabványos és újratölthető elemekkel egyaránt felszerelhető.</p><blockquote class=

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válasszon termikus alsóneműt a szabadtéri tevékenységekhez és a horgásztekercs kiválasztásának titkaihoz.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: