Hogyan válasszunk triatlon kerékpárt

A triatlon különleges helyet foglal el az aktív életmód és a sportok szerelmesei között. A szakág egy több sportágat felölelő versenyszám, amelyben a versenyzőknek különböző sportágakban – futás, úszás és kerékpározás – kell bizonyítaniuk. Ez utóbbi ugyanolyan látványos, mint a világhírű Tour de France. A verseny során a versenyzők akár 100 km/órás sebességet is elérhetnek, ezért az ilyen “túrákhoz” használt kerékpároknak nagyon speciális követelményeket kell teljesíteniük, mivel nem minden kerékpár képes ilyen terhelést maximális hatékonysággal kezelni.

Hogyan válasszunk kerékpárt a triatlonhoz?

Hogyan válasszunk kerékpárt a triatlonhoz?

Melyik triatlon kerékpár a legjobb számodra?? Legjobb gyártók

Mivel a triatlon elo-szakasz szinte mindig csúcssebességgel való lovaglással jár, az ilyen célú vaslovak kiválasztása különleges megközelítést igényel. A legmegfelelőbb közlekedési osztály ezekhez a célokhoz az országúti kerékpárok – csak ezek teszik lehetővé a szükséges sebesség elérését. Ezért a legjobb triatlon kerékpár gyártók a következők:

 1. Scott;
 2. Kocka;
 3. Trek;
 4. Merida;
 5. Óriás;

Mindegyik gyártó kínál olyan modelleket, amelyek kizárólag a triatlonhoz készültek. Ezek nagyon speciális, dragversenyekre tervezett motorok, és általában alkalmatlanok mindennapi használatra.

a kiválasztás fő szempontjai

kiválasztási kritériumok

A triatlon kerékpár kiválasztásakor fontos, hogy emlékezzünk a kerékpárral szemben támasztott alapvető követelményre – a maximális sebesség elérésének és hosszú ideig történő fenntartásának képességére. Ez csak akkor lehetséges, ha a kerékpár könnyű, könnyű vázzal, nagyméretű, gördülő kerekekkel és fejlett hajtáslánccal rendelkezik, amely optimalizálja a hátsó kerékre leadott teljesítményt. A második jellemző a fékezés hatékonysága: a rendkívül nagy sebességek miatt a motorosnak képesnek kell lennie arra, hogy szükség esetén megállítsa a motorkerékpárt, és elkerülje a sérülést vagy akár a halált.

 1. A kerékpár vázaa lehető legmerevebbnek és legerősebbnek kell lennie, miközben minimalizálja a súlyt. A klasszikus acélkereteket nem használják erre a célra, a legjobbnak a titánból vagy szénszálból készült keretek számítanak. A fent említett anyagok olcsó alternatívája a repülőgép-osztályú alumínium, egy erős, könnyű fém, amely jelentős dinamikus terhelésnek is ellenáll;
 2. kormányKlasszikus minden országúti kerékpárhoz, a “kosszarv” forma maximális aerodinamikát tesz lehetővé;
 3. A lovaglás hatékonysága szempontjából kiemelkedő fontosságúak a következőkgumiabroncsok. A legtöbb triatlon-kompatibilis kerékpár könnyű, aerodinamikus kerekekkel rendelkezik, amelyek titánból vagy karbonból készülnek, és a gumiabroncsok futófelülete és profilja a sportautókéhoz hasonló;
 4. Egy fontos triatlon kerékpár kialakítás az ún“napozóágyak– speciális tervezési elemek, amelyeket úgy terveztek, hogy a kerékpáros kényelmesen elférjen a kerékpáron. A fékeknek ergonómikusan kialakítottnak és széles beállítási tartományban állíthatónak kell lenniük;
 5. Pedál szerelvényA Trek; egy különleges kialakítással rendelkezik, amely megköveteli, hogy a pedálok szilárdan rögzítve legyenek a cipőhöz. Egyes kerékpárgyártók még egy lépéssel tovább mennek: modelljeik integrált lábtartókkal rendelkeznek, így a pedálok és a cipők egyetlen egységet alkotnak;
 6. fékrendszer, speciális kialakítás a lovas nagy sebességéhez igazodva. A triatlonban használt fékek tárcsafékek helyett felnifékek. Nagy sebességnél és szinte minden kedvezőtlen tényező nélkül ez a kialakítás maximális hatékonyságot mutat, és képes elég gyorsan megállítani a kerékpárt, függetlenül a kezdeti sebességtől.
 7. Nyeregezek a kerékpárok speciális, merev, rövid vázzal rendelkeznek. Az összes többi modellel ellentétben a nyereg nem az egyetlen támaszpontja a testének (vannak fekvő kerékpárok is), de a kerékpárnak szüksége van minden figyelemre. Itt nincs értelme tanácsot adni, mert a te anatómiád más és más. Egy tapasztalt sportoló legjobb tanácsa, hogy menjen el egy kerékpárboltba, és válasszon a teljes modellválasztékból.

A következő cikkekben megmutatjuk, hogyan válasszon kerékpárt felnőtteknek, kerékpározási titkokat a városban, és hogyan találja meg a magasságának megfelelő kerékpárt.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk egy gainert
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: