Hogyan válasszon grafikus kártyát a számítógépéhez

A grafikus kártya kiválasztásakor nemcsak a teljesítményét kell figyelembe vennie, hanem a számítógép többi hardverével és szoftveres grafikus technológiájával való kompatibilitást is.

Szinopszis by honeybunny

 1. Hogyan válasszon grafikus kártyát a számítógépéhez: mit kell keresnie
 2. Melyik grafikus kártya gyártóját válasszuk?
 3. Interfész
 4. Videó processzor
 5. A videomemória mennyisége, típusa és gyakorisága
 6. Energiafogyasztás
 7. Hűtés
 8. Grafikus kártya mérete
 9. Csatlakozók
 10. Processzor kompatibilitás
 11. Összefoglaló

Hogyan válasszon grafikus kártyát a számítógépéhez: milyen funkciókat kell keresnie?

videokártya a számítógéphez

A grafikus kártya kiválasztásakor a következő paramétereket kell figyelembe vennie:

 1. Az eszköz fejlesztője és gyártója;
 2. Interfész;
 3. Videóprocesszor;
 4. A videomemória mennyisége, frekvenciája és típusa;
 5. Energiafogyasztás;
 6. Hűtőrendszer;
 7. A videokártya mérete;
 8. Grafikus kártya csatlakozók – külső és kiegészítő tápellátás.

Nos, természetesen érdemes megjegyezni a számítógép más hardverkomponensekkel való kompatibilitást.

A következő információk az asztali konfigurációkra vonatkoznak. A laptopok grafikus kártyáit gyakorlatilag lehetetlen kiválasztani a mobil számítógépek sajátosságai miatt.

Melyik gyártó videokártyáit válassza

videokártya gyártók

A jelenlegi videokártya-piacot elsősorban két gyártó – az NVIDIA és az AMD – képviseli. Az előbbiek szorosan együttműködnek a játékfejlesztőkkel, így modelljeik gyakran egyedi grafikai technológiával rendelkeznek. Az NVIDIA GeForce grafikus kártyák emellett jó energiahatékonyságot és fokozott teljesítményt kínálnak.

De az AMD videokártyák lényegesen olcsóbbak és jobban alkalmasak a bányászathoz.

Az AMD és az NVIDIA azonban a fejlesztők, akik csak a chipeket gyártják. Magukat a videokártyákat más vállalatok gyártják. És tőlük függ, hogy mennyire lesz tartós ez az eszköz. Az ASUS, a Gigabyte és az MSI a legmegbízhatóbb videokártya-gyártók.

Interfész

Szinte minden modern grafikus kártya a PCI-E interfészen (aljzaton) keresztül csatlakozik a számítógéphez. Korábban voltak olyan modellek is, amelyek AGP-n vagy PCI-n keresztül csatlakoztak, de ezek nem biztosítottak elegendő adatátviteli sebességet, ezért csak nagyon régi számítógépekhez alkalmasak.

A grafikus kártya kiválasztásakor figyelni kell az alaplapra telepített PCI-E interfész generációjára – 2.0, 2.1 vagy 3.0. Lehetőleg mindkét eszközön ugyanaz legyen. Ellenkező esetben a kommunikációs sebesség az egyetlen eszköz által támogatott minimumra “csökken”.

Olvasson tovább  Hogyan válasszon alaplapot a számítógépéhez

Vagyis, ha PCI-E 2 videokártyát csatlakoztatsz.0 memória egy PCI-E 3 foglalatba.0, akkor a maximális adatátviteli sebesség PCI-E 2.0.

Videó processzor

A videoprocesszor a videokártya teljesítményét meghatározó két paraméter egyike. Ez egy számítási modul, amely feldolgozó magokból (más néven shader blokkokból, amelyek lehetnek hardveresek vagy szoftveresek, mint például az NVIDIA CUDA technológiában) áll.

Minél magasabb a shader blokkok száma és a videó processzor órajele, annál jobb a teljesítménye. Például a legkevésbé erős grafikus gyorsítók akár 500 feldolgozómaggal rendelkeznek, és a frekvencia legfeljebb 1100 MHz, ami szinte lehetetlenné teszi a modern játékok futtatását rajtuk. A csúcsgrafikus kártyákban azonban a shader blokkok száma már meghaladta a 3500-at, az órajelek sebessége pedig az 1700 MHz-et.

A videomemória kapacitása, típusa és frekvenciája

videokártya típusa

Videómemória – a második paraméter, amely meghatározza a grafikus kártya teljesítményét. Minél magasabb, annál jobb. De nem a hangerő az egyetlen paraméter, amire figyelnie kell.

A grafikus kártya kiválasztásakor a következő videomemória-paraméterekre kell figyelnie:

 1. Típus;
 2. Frekvencia (vagy legalábbis átviteli teljesítmény);
 3. Kapacitás.

A GDDR5 a legoptimálisabb videomemória-típus a mai játékokban várhatóan használt kártyákhoz. A GDDR3 csak nagyon régi projektekhez jó. Az NVIDIA csúcsgrafikus kártyáin GDDR5X memória, az AMD-nél pedig HBM található.

A videomemória teljesítményét a frekvenciában és az adatbusz szélességében mérik. Ezek együttesen alkotják az olyan paramétert, mint az átviteli teljesítmény. És meghatározza, hogy a videokártya processzora milyen gyorsan kommunikál a videomemóriával.

Vásároljon olyan grafikus kártyát, amelynek sávszélessége 224 GB/mp-nél kezdődik. A csúcsmodellek esetében ajánlatos 320 Gb/s vagy annál nagyobb sebességet használni.

A videomemória mennyisége határozza meg, hogy a kártya hány képelemet képes feldolgozni. Ezért van az, hogy a modern, nagy részletességű játékok legalább 4 GB videomemóriát igényelnek. Azonban előre kell látnia a jövőbeli felhasználást, és válasszon egy 6 GB-os vagy még nagyobb kapacitású modellt – ez “húzza” a projekteket, amelyek kiadása csak a tervek szerint történik.

Egy fontos pont: ha 4K monitor használatát tervezi, akkor a 8 GB elvileg a minimális memóriamennyiség a grafikus kártyán, amely jelet küld neki (bár ez csak a játékokra igaz).

Energiafogyasztás

Minél nagyobb a videokártya teljesítménye (teljesítménye), annál több energiát fogyaszt és annál melegebb lesz. A mai csúcsmodellek például akár 250 W-ot is fogyaszthatnak. Ezt a paramétert nemcsak a grafikus kártya, hanem a számítógép tápegységének kiválasztásakor is figyelembe kell venni – a rendszeregység összetevőinek teljes energiafogyasztása nem haladhatja meg a tápegység kapacitását.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk egy olcsó tablettát

Hűtés

videokártya hűtése

A grafikus kártya hűtése lehet passzív vagy aktív. Az előbbi azt jelenti, hogy csak egy hűtőbordát szereltek a chipre, ventilátor nélkül. Hűtőrendszerre van szükség – hűtők vagy folyadékos rendszer formájában. Ellenkező esetben a videokártya gyorsan túlmelegszik és meghibásodik.

Az aktív hűtésnek két típusa van – a hagyományos és a turbinás hűtés. A szokásos egy radiátorból, hőcsövekből és egy hűtőből (vagy akár többből) álló rendszer. A Turbine a leghatékonyabb – gyorsan lehűti a grafikus kártyát. Terhelés alatt azonban sok zümmögést és zajt okozhat.

Az alulhűtés lerövidítheti a grafikus kártya élettartamát, túlmelegszik és meghibásodik. Ezen túlmenően, ha a hőmérséklet emelkedik, az úgynevezett trot-tling – a teljesítmény átmeneti csökkenése.

A legésszerűbb megvásárolni grafikus kártyák, felszerelt egy jó hűtőrendszer – radiátor, két ventilátor-hűtők és masszív hőcsövek (fémcsövek). Ha a zajszint nem jelent gondot (feltéve, hogy a szobája hangszigetelt, és fejhallgatóval játszik), választhat egy turbinahűtéses grafikus kártyát.

Jobb, ha a videokártya üzemi hőmérsékletét 80 fok alatt tartja.

Grafikus kártya mérete

A modern grafikus kártyák kétféle változatban kaphatók – egy és két foglalatúak. Az előbbiek vékonyabbak, ezért nagy perifériaterhelésű konfigurációkba is beépíthetők. De ezek a grafikus kártyák a gyenge vagy gyakran nem létező hűtőrendszer miatt nem túl produktívak.

A játék videokártyák a tokok túlnyomó többségében két foglalattal rendelkeznek, és ezt érdemes figyelembe venni a tok tervezésénél.

Csatlakozók

A videokártya csatlakozóira is érdemes odafigyelnie.

Külső csatlakozók

Külső csatlakozók a monitorhoz. A videokártyára szerelt csatlakozók határozzák meg többek között a kijelző maximális felbontását:

 1. A VGA a legrégebbi, analóg csatlakozó. A modern videokártyák gyakorlatilag nem rendelkeznek vele;
 2. DVI – egykor szabvány volt, ma már elavult. A 00-as években és a 10-es évek elején gyártott legtöbb monitor csatlakoztatásához szükséges;
 3. HDMI – a jelenlegi multimédiás szabvány. Nem csak videót, hanem hangot is továbbít. A grafikus kártyák, monitorok, TV-k és egyéb eszközök túlnyomó többségében megtalálható;
 4. A DisplayPort a legmodernebb szabvány. 4K felbontású és 60 Hz-nél nagyobb frissítési frekvenciájú játék- vagy speciális monitorok csatlakoztatására szolgál.
Olvasson tovább  Hogyan válasszunk fotónyomtatót

Belső tápcsatlakozók

A mai grafikus kártyák túlnyomó többsége nem rendelkezik elegendő energiával a PCI-E porton keresztül. Segédberendezést igényel. Az ilyen grafikus kártyák 6 vagy 8 tűs tápcsatlakozóval vannak felszerelve, amely a tápegység megfelelő buszához csatlakozik.

Ha nem tervezi a tápegység cseréjét, akkor meg kell néznie, hogy milyen busz jár hozzá. Régebbi számítógépek esetén használhat MOLEX-PCI-E adaptert.

Kompatibilitás a processzorral

videokártya és processzor kompatibilitás

A grafikus kártyában rejlő lehetőségek kiaknázásához az szükséges, hogy a kártya teljes mértékben kompatibilis legyen a processzorral. Nehéz meghatározni a kompatibilitás mértékét – figyelembe kell vennie a bitmélységet és a sok gumiabroncs gyakoriságát. Azonban nagyjából meg lehet csinálni.

A jelenlegi csúcsgrafikus kártyákhoz csúcsminőségű processzor (jelenlegi vagy előző generációs i5 vagy i7) szükséges.

A “középkategóriás” kártyákhoz középkategóriás processzorok (i3, i5 jelenlegi vagy korábbi) szükségesek.

Gyenge grafikus kártyákhoz gyenge processzorok szükségesek.

Ha egy nagyon erős grafikus kártyát telepít egy “gyenge” konfigurációba (és fordítva, ha egy “gyenge” grafikus kártyát telepít egy túl erős konfigurációba), a videokártya teljesítménye csökken.

Összefoglaló

A grafikus kártya kiválasztásakor szigorúan meg kell határoznia azokat a célokat, amelyekre azt használni fogják – legyen az a modern projektek lejátszása most, hogy ne kelljen frissíteni a következő néhány évben, vagy csak egy kép megjelenítésére a képernyőn. Nem szabad a végletekig elmenni. A csúcsgrafikus kártyák megvásárlása hatalmas összegért (pl. 2017-es zászlóshajó NVIDIA Titan XP 89 ezer rubelbe kerül), és heti néhány játékra használni őket az Overwatchban szinte semmi értelme – de a megtakarítással megfoszthatja magát a modern játékok élvezetétől.

Érdemes egyszerűen 2-3 évente vásárolni egy “közepes” grafikus kártyát, a számítógép frissítését végezve. Akkor a költségek nem lesznek túl magasak.

Természetesen fontos felmérni, hogy a számítógép kompatibilis-e a beszerelendő videokártyával. És a rendkívül alacsony teljesítmény nem az egyetlen probléma, amelyet az inkompatibilitás okozhat. Szélsőséges esetekben előfordulhat, hogy a grafikus kártya egyszerűen nem indul el – például áramszünet miatt.

!

A következő cikkekben szakértőink megvitatják, hogyan válassza ki a megfelelő tápegységet a számítógépéhez, a hangkártya kiválasztásának titkait és egy teljes útmutatót az asztali számítógép billentyűzetének kiválasztásához.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: