Hogyan válasszon mikrofont a számítógépéhez

A számítógéphez való alaplap kiválasztásakor fontos meghatározni a felhasználási célt. Tehát a stúdiófelvételre tervezettek nem alkalmasak, ha egyszerűen csak hangos beszélgetésekben szeretne kommunikálni. Ezzel szemben az alacsony szintű mikrofonok túl gyenge hangminőséget biztosítanak ahhoz, hogy a beszélgetéseken kívül másra is használhassuk őket.

Tartalom

 1. Mikrofonok típusai a számítógéphez
 2. Csatlakozás típusa
 3. Műszaki specifikációk
 4. Hangátviteli mechanizmus

Hogyan válasszuk ki a mikrofont a számítógéphez: mit kell keresni

Hogyan válasszunk mikrofont a számítógéphez

!

Tekintse meg szakértői értékelésünket a legjobb mikrofonokról a számítógéphez.

A mikrofon kiválasztásakor a következő paramétereket kell figyelembe venni

 1. Tervezés;
 2. A kapcsolat típusa;
 3. Műszaki paraméterek (hangnyomás, irányíthatóság, érzékenységi szint, működési frekvenciatartomány);
 4. Hangátviteli mechanizmus.

És természetesen az alkalmazási terület is fontos. Ha a mikrofont csak hangkonferenciákhoz és beszélgetésekhez kívánja használni, akkor csak a csatlakozás típusára és a kialakításra kell figyelnie. Más paraméterek is fontosak a hangrögzítésre tervezett eszközök esetében.

Mikrofonok típusai számítógépekhez

Tervezés

A mikrofon kialakítása nagymértékben meghatározza a könnyű használatot. Az eszközök a következő konfigurációkban állnak rendelkezésre:

 1. Csuklópántok;
 2. Asztali számítógépek;
 3. Fejhallgató (mikrofonos fülhallgató).

A gomblyuk mikrofon kompakt. Közvetlenül a ruházatára helyezhető, és lehetővé teszi a hangok rögzítését aktív mozgás közben vagy akár a szabadban is. Kis méretük miatt azonban nem biztosítanak kiváló minőségű hangzást – “tiszta”, “mély” hangzást csak nagyon drága modellekkel lehet elérni.

Az asztali mikrofonok nagyon jó minőségű hangzást biztosíthatnak, különösen a csúcsmodellek. Ezek a készülékek egy speciális állványt tartalmaznak, amely lehetővé teszi, hogy egy felületre helyezzék őket. Hátrányuk azonban, hogy felvétel közben a fejét mozdulatlanul kell tartania, mivel a száj és a mikrofon közötti távolság miatt a hangerő pattogni kezd.

A headseteknek nincs meg ez a hátránya, de a hangszórókhoz hasonlóan a kompakt méretük miatt nem nyújtanak túl jó hangminőséget. Mindazonáltal egyes ilyen típusú mikrofonok hardveres erősítőkkel és DAC-okkal vannak felszerelve, így növelve a hangerő, a tisztaság és a hangsűrűség sűrűségét.

A fejszettek egyetlen eszközben egyesítik a mikrofont és a headsetet, így ideálisak telefonhívásokhoz, hangkonferenciákhoz és beszélgetésekhez.

A csatlakozás típusa

Jack vagy usb kábelek

A mikrofon kétféleképpen csatlakoztatható a számítógéphez:

 1. 3.5 mm-es audiocsatlakozó;
 2. USB-n keresztül.

A mikrofonok túlnyomó többsége jack csatlakozóval rendelkezik. Ez számos előnyt biztosít, beleértve a sokoldalúságot és a további eszközök, például előerősítő beépítésének lehetőségét. A számítógép hangkártyája felelős azonban a mikrofon analóg jelének digitális hanggá történő átalakításáért, így a kész felvétel minősége gyenge lehet – még akkor is, ha maga az eszköz a “csúcsminőségű” hangfelvételek közé tartozik.

A számítógéphez USB-n keresztül csatlakozó mikrofonok már tartalmaznak DAC-ot és egyéb eszközöket. Ezért még a “gyenge” audió átalakítóval rendelkező számítógépeken is jó hangminőséget biztosítanak. De ne feledje, hogy az olcsó USB-mikrofonok csak egy érzékelővel és egy kezdetleges DAC-val rendelkeznek.

Ismétlem, ha csak kommunikációra van szüksége a mikrofonra, akkor figyelmen kívül hagyhatja a számítógép hangkártyáját, előerősítőjét, integrált DAC-ját és egyéb jellemzőit.

Műszaki adatok

3.webp

A mikrofon hangminőségét a következő paraméterek befolyásolják:

 1. Hangnyomás;
 2. Irányultság;
 3. Érzékenység;
 4. Működési frekvenciatartomány.

A hangnyomás az a maximális hangerő (dB-ben), amelyet egy mikrofon torzítás nélkül képes rögzíteni. Ennek a paraméternek az optimális értéke 70-75 dB között van. Ha hangos hangokat kell rögzíteni, a hangnyomásnak nagyobbnak kell lennie, mint.

Az irányítottság olyan jellemző, amely a hangfelvevő membrán irányát jelzi. A mikrofonok lehetnek irányítatlanok vagy irányítottak. Az előbbiek minden irányból érkező hangokat vesznek fel, az utóbbiak csak azokat, amelyek egy bizonyos pontból jönnek. Nyilvánvaló, hogy ha beszédet kell rögzíteni, az irányított mikrofonok jobban megfelelnek. De lényegesen többe kerülnek, mint a nem irányított. És a végeredményt kellemetlen lehet hallgatni az ember hallgatási szokásai miatt.

Az érzékenységi szint azt a minimális hangerőt jelzi, amelyet a mikrofon “fel tud venni”. Fontos, hogy ésszerű megközelítést alkalmazzunk ennek a paraméternek a kiválasztásakor. Tehát egy 10-15 dB érzékenységi szintű mikrofon könnyen felveszi és rögzíti egy személy suttogását. De ugyanolyan jó a környezeti zajok rögzítésére is. Tehát nem szabad túl nagy érzékenységű mikrofont vásárolni.

A működési tartomány megmutatja, hogy a mikrofon a hangfrekvencia-spektrum mekkora részét képes felvenni. Minél nagyobb az érzékenység, annál jobb. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a hallható hang a 10-15000 Hz-es tartományban, az emberi beszéd pedig a 100-10000 Hz-es tartományban van.

Hangátviteli mechanizmus

Az átviteli mechanizmust tekintve a mikrofonok lehetnek kondenzátoros vagy dinamikus mikrofonok. Az előbbiek kínálják a legjobb felvételi minőséget, és stúdiókban használják őket – de nagyon drágák is. Ezért csak akkor célszerű kondenzátoros mikrofont vásárolni, ha az általa előállított hangot később közzé kell tenni.

Egy olcsó dinamikus mikrofon a legjobb a kommunikációhoz. Ráadásul a modern modellek nagyon elfogadható hangminőséget biztosítanak.

!

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válassza ki a megfelelő számítógépes asztalt, az alaplap kiválasztásának titkait, valamint egy teljes útmutatót a számítógéphez való hangszórók kiválasztásához.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: