Hogyan válasszon monitort a számítógépéhez

A monitor kiválasztásakor négy fő paramétert kell figyelembe venni: képátló, felbontás, képarány és mátrix típus. Ezenkívül fontos figyelembe venni a csatlakozási szabványt is.

A következő tartalmak megtekintéséhez

 1. Hogyan válasszon egy monitort: normál vagy ívelt?
 2. Képernyő átlója
 3. Képernyő felbontása
 4. Tengelyarány
 5. Monitor mátrix típusa
 6. Monitor csatlakozási szabványok
 7. Lásd a részleteket

Hogyan válasszon egy monitort: normál vagy ívelt?

hajlított monitor

Az ívelt monitorok 2017-ben igen népszerűvé váltak, mivel az OLED-mátrixok ára csökkent. Ezek azonban továbbra is drágábbak, mint a hagyományos képernyők. Az ívelt monitorok azonban az elégedett felhasználóktól lelkes kritikákat kaptak, ezért sokan ezeket választják.

Mielőtt monitor után nézne, először el kell döntenie, hogy mire fogja használni.

Az ívelt monitor a következő esetekben jó:

 1. Számítógépes játékok (magával ragadó élményt nyújtanak);
 2. Hang- és videószerkesztés (kényelmesen megtekinthető az idővonalak);
 3. Képszerkesztés (jobb színvisszaadás érhető el).

Ugyanakkor a következő célokra nem nagyon alkalmas:

 1. Szerkesztés, gépelés, prezentációk készítése (túl sokat kell mozgatni a szemet és a nyakat);
 2. Webböngészés;
 3. Filmnézés.

Tehát otthoni használatra egy normál, lapos monitor a legjobb. Ha a stúdió felszerelését választja, ajánlott íveltet vásárolni – nagyon kényelmes a munka.

A monitor átlójának kiválasztása

képernyő átlója

Az átló a monitor fizikai méretének hagyományos mérőszáma, amelyet a monitor egyik sarkától a másikig mérnek, ami nem meglepő módon átlósan van. A képernyő mérete határozza meg a használhatóságot.

Otthoni használatra 21 hüvelykes monitorok vásárlása ajánlott. A kisebb képernyőkön nem biztos, hogy olyan kényelmes a megjelenítés, különösen, ha multimédiás tartalmakról van szó. Használhat egy kicsit nagyobb monitort. A 21-24 hüvelykes képernyők már jobb képátló-ár arányt kínálnak.

Azonban nagyobb képernyőn sokkal kényelmesebben fogsz játszani vagy filmeket nézni. A multimédiás tartalmak optimális mérete 24-32 hüvelyk. Az is kényelmes, hogy ezeken a képernyőkön egyszerre több programablakot is futtathatunk.

A 32 hüvelyknél nagyobb monitorokat általában professzionális munkához használják, például 3D modellezéshez, tervezéshez, grafikához és multimédiához.

Melyik monitor felbontását válasszuk

képernyőfelbontás

A felbontás a képernyőn elférő képpontok száma. Minél magasabb, annál simább a kép és annál több finom részletet tud rögzíteni. Ugyanakkor ne feledje, hogy sok funkcionális elem (gombok, szöveg, képek, blokkok a weboldalakon) méretét pixelben mérik, így a felbontás növelésével vizuálisan kisebbek lesznek.

Ezért nem ajánlott kis méretű, nagy felbontású képernyőt vásárolni. A képpontok száma lehetőleg feleljen meg a kijelző átlójának. Tehát a legfeljebb 24 hüvelykes képernyők esetében az optimális felbontás 1920×1080 pixel (más néven F

  l HD). Egy kedvezőbb árú 1600×900 képpontos opció is megfelelő. Ilyen felbontás esetén a kép megtartja olvashatóságát és optimális méreteit.

  A 27 és 32 hüvelyk közötti képátlójú képernyők esetében az optimális felbontás 2560×1440 képpont, más néven QHD. F

   A HD, amely a kedvezőbb árú modellekben is megtalálható, szintén kielégítő, bár a kijelzőn megjelenő egyes objektumok szokatlanul nagynak tűnhetnek.

   A 32 hüvelyknél nagyobb képátlójú képernyők esetében az optimális felbontás 3840×2160 képpont, más néven 4K. A QHD alkalmas költségvetési monitornak is, de egyes tárgyak túl nagynak tűnhetnek.

   Tengelyarány

   A képarány egy olyan paraméter, amely a monitor vízszintes és függőleges hosszát mutatja. Ez azonban megmutatja viszonylagos arányukat. Szinte minden modern monitor 16:9 vagy 16:10 képarányú szélesvásznú kijelző.

   A 16:9 képarányú monitorok tökéletesen alkalmasak multimédiás tartalmak, például filmek, videók, tévéműsorok stb. megjelenítésére.. A 16:10-es képarányú képernyőkön ugyanezt nézheti, de észreveheti, hogy a kép alján és tetején fekete sávok jelennek meg.

   A 16:9 gyakran a számítógépes játékok natív képaránya is. A legtöbb modern projekt azonban 16:10 arányban is tökéletesen megfelel.

   Ha kiváló minőségű Blu-ray filmeket szeretne nézni a monitoron, válasszon 21:9-es képarányt – ez az ilyen tartalmak “natív” képaránya. A legtöbb játék azonban nem támogatja ezt a képarányt, még a modern játékok sem.

   A 4:3 képarányú “négyzet alakú” monitorok ma már alig kaphatók. Ugyanakkor nem alkalmasak videótartalmak és számítógépes játékok lejátszására. A 4:3 monitorok csak dokumentumokkal működnek, vagy weboldalakat néznek, mivel a tartalom általában vízszintesen van központosítva, és a szélesvásznú kijelzőkön túl sok fehér terület van balra és jobbra.

   Egy másik egzotikusabb formátum 3:2 nemrégiben vált divatossá. Nagyon hasznos a professzionális grafikai szerkesztők számára, mert lehetővé teszi a munkaterület kényelmes központosítását és az eszköztárak elhelyezését, hogy ne kelljen az egérrel elérnie őket – de azt is megakadályozza, hogy eltakarják a képet. A 3:2 képarány azonban minden másra – videónézésre, webes szörfözésre, számítógépes játékokra stb. – rosszul alkalmas..

   Melyik képérzékelőt válasszuk

   MÁTRIX TÍPUS

   A mátrix egy LED-blokk, amely megjeleníti a képet. Típusa olyan paramétereket befolyásol, mint a színvisszaadás, a kontraszt, a telítettség és a reakciósebesség. A három leggyakoribb mátrix típus ma a TN, a VA és az IPS.

   A TN-mátrixok (amelyeket TN+filmnek is nevezhetünk) rövid válaszidejük miatt kiválóan alkalmasak gyors akciójelenetekhez. Tehát ezek a monitorok a játékosok számára vonzóak lesznek. Mindazonáltal a TN-mátrixok meglehetősen alacsony színvisszaadással és viszonylag kis betekintési szöggel rendelkeznek.

   A VA mátrixok (amelyeket MVA-nak vagy PVA-nak is nevezhetünk) a színek száma és a betekintési szögek tekintetében különböznek a TN mátrixoktól. Mindazonáltal az ilyen képernyőkön meglehetősen alacsony a válaszsebesség – a gyorsan mozgó tárgyak mögött a képernyőn továbbra is “nyomában” marad. Jól használhatóak képszerkesztéshez, webböngészéshez és hasonló műveletekhez.

   Az IPS-mátrixok (amelyeket SFT-nek is nevezhetünk) a legszélesebb betekintési szögekkel – akár 180 fokos – és kiváló színvisszaadással rendelkeznek több tízmillió színben. Ugyanakkor viszonylag rövid válaszidővel is rendelkeznek, ami a képsúrlódást jelenti. Tehát a játékosok számára sem nagyszerűek. Az IPS kijelzők nagyszerűek a képalkotáshoz és a multimédiás tartalmak megtekintéséhez, bár a teljes mátrix háttérvilágítása miatt a fekete nem elég mély.

   Létezik ennek a technológiának egy H-IPS nevű módosítása is. A H-IPS nagyobb válaszsebességgel és nagyobb képkontraszttal rendelkezik, így jobban megfelel a játékhoz.

   Ha mély feketére vágyik (ami a multimédiás tartalmak kedvelői és a tervezők számára ugyanilyen fontos), az OLED-monitorok jó megoldást jelentenek. Kiváló színtelítettséget, széles tónustartományt és gyors reakcióidőt kínálnak. Az ilyen monitorok azonban hírhedtek a “beégésről” – idővel elveszítik jellemzőiket. További hátránya, hogy rendkívül ritka és nagyon drága.

   Csatlakozási szabvány

   CSATLAKOZÁSI SZABVÁNY

   A mai monitorok négy szabvány – VGA, DVI, HDMI és DisplayPort – egyikével csatlakoznak a számítógéphez.

   1. A VGA elavult szabvány. Ez az egyik első monitor, amelyet az alaplaphoz kell csatlakoztatni. A többitől eltérően analóg jelet továbbít, így a csatlakoztatott képernyő maximális felbontása nagyon kicsi lehet. A VGA csak akkor használható, ha sem a monitor, sem az alaplap (vagy a grafikus kártya) nem rendelkezik más szabványos.
   2. A DVI egy öregedő szabvány. A VGA-val ellentétben digitálisan továbbítja az adatokat. Ezért van az, hogy mind a felbontás, mind a képfrissítési sebesség sokkal magasabb az analóg jelekhez képest. A DVI néhány évvel ezelőtt a monitorok PC-hez való csatlakoztatásának szabványa volt, de ma már az univerzálisabb HDMI váltja fel.
   3. A HDMI egy modern multimédiás átviteli szabvány. Nemcsak videót, hanem hangot is tud továbbítani. Az “univerzális” monitorok nagy többsége ezen keresztül csatlakozik. A HDMI-t használhatja a televízió és a számítógép csatlakoztatásához is.
   4. A DisplayPort a legfejlettebb videó átviteli szabvány. 4K vagy magasabb felbontású képeket képes továbbítani, 120 Hz vagy magasabb képfrissítési frekvenciával. A játékosok és a professzionális monitorok DisplayPorton keresztül csatlakoznak a számítógéphez.

   Szinopszis

   !

   A monitor megvásárlása előtt – sok más számítógépes alkatrészhez hasonlóan – először meg kell határoznia, hogy mire fogja használni. Csak ebben az esetben kerülheti el a felesleges funkciók, például a túl nagy felbontás túlfizetését. Vagy, alternatívaként, a színvisszaadási problémák megelőzése érdekében.

   !

   A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válasszon egeret, a számítógépes processzor kiválasztásának titkait, egy átfogó útmutatót a számítógép túlfeszültségvédőjének kiválasztásához, valamint a számítógépes tápegység kiválasztásának fő kritériumait.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: