Hogyan válasszuk ki a processzor hűtőjét

Nem csak a hűtőrendszer teljesítménye határozza meg, hogy milyen gyorsan fog futni a számítógép, hanem az is, hogy milyen jól teljesít.

Hogyan válasszuk ki a processzor hűtőjét: mit kell keresni

Hogyan válasszon hűtőt a CPU-jának

A CPU-hűtő kiválasztásakor a következő paraméterekre kell figyelnie:

 1. Processzor foglalat;
 2. Processzor hőelvezetés;
 3. Hűtőborda kialakítása;
 4. A hőcsövek száma;
 5. A hűtőborda alapanyaga;
 6. Ventilátor specifikációk.

Sok BOX csomagban kapható processzor már hűtővel van felszerelve. De nem elég erős a jó hűtéshez. A széria hűtő használata csak a 60 W vagy annál kisebb hőteljesítményű (TDP), alacsony teljesítményű processzorok esetében ajánlott.

Processzor foglalat

Processzor foglalat

A CPU foglalat típusa határozza meg a hűtőborda rögzítő foglalat kialakítását – beleértve a furatok helyzetét az alaplapon. Ezért új hűtő vásárlásakor érdemes meggyőződni arról, hogy az teljesen kompatibilis az Ön által használt chippel.

A csatlakozóaljzatra vonatkozó információkat általában közvetlenül a csomagoláson és a hűtőborda specifikációjában adják meg.

Processzor hőelvezetés

Processzor hőelvezetés

A hűtőrendszernek elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy a processzor normál hőmérséklet-tartományban működjön még nagy terhelés mellett is. És mivel a chip fűtési intenzitása közvetlenül kapcsolódik a teljesítményéhez, a hűtő kiválasztásakor figyelni kell a maximális teljesítményleadás értékére.

Lehetőleg a maximális, wattban mért teljesítményleadásnak nagyobbnak kell lennie, mint a processzor hőleadási névleges teljesítménye (TDP). Ebben az esetben, még ha a hűtő el is tömődik a porral, ez nem csökkenti a chip teljesítményét vagy tartósságát.

Gyakorlatilag minden modern Intel (beleértve az i3, i5 és i7 processzorokat) és AMD processzor három teljesítményszint – 60, 95 vagy 125 W – egyikén működik. Ez a fő tényező, amelyet figyelembe kell venni a hűtő kiválasztásakor.

Hőleadó kialakítás

Hőleadó kialakítás

A modern hűtőrendszerek radiátorai a következő kivitelben készülnek:

 1. Alumínium szerkezet. Ezek a hűtőbordák a legolcsóbbak, de az anyag alacsony hővezető képessége miatt nem alkalmasak a nagy teljesítményű processzorokhoz;
 2. Süllyesztett alumínium vagy réz lamellák. Az ilyen kialakítású hűtőbordák meglehetősen hatékonyak a legtöbb kis és közepes méretű processzor esetében, de ma már szinte ritkák, mivel nagy ventilátorteljesítményt igényelnek;
 3. Vízszintes hűtőbordák hőcsövekkel (vastag rézcsövek). Ezek a leghatékonyabb módja a processzorok hőelvezetésének, ezért nagy teljesítményű rendszerekben is használhatók. Mindazonáltal van egy hátrányuk – a ventilátor vízszintes elhelyezése miatt a forró levegő az alaplapra kerül, ami az alaplap sérüléséhez vezethet;
 4. Függőleges hűtőbordák hűtőbordákkal. Ezek a hűtők leginkább a nagy teljesítményű processzorokhoz (mint például a 2017-es Intel Core i7-7700K, a legerősebb játékchip) alkalmasak. Ennek a kialakításnak az a hátránya, hogy nagyon terjedelmes – nagyon magas, ezért nem biztos, hogy elfér egy szabványos tokban.

Tehát a kis teljesítményű processzorokhoz alumínium hűtőbordák vagy lemezes modellek, közepes teljesítményűekhez – vízszintes hűtőbordák hőcsövekkel, nagy teljesítményűekhez – függőleges hűtőbordák hőcsövekkel.

Hőcsövek száma

A hőcsövekkel ellátott függőleges és vízszintes hűtőkben egyaránt a rézcsöveket úgy tervezték, hogy elvezessék a magas hőmérsékletet a CPU felületéről. És minél több van belőlük, annál hatékonyabban működik a hűtőrendszer. Mindazonáltal a nagyobb mennyiségű hődrót drágábbá teszi a hűtőt.

A közepes teljesítményű processzorok (mint például az i3 és i5, valamint az AMD hasonló processzorai) két hűtőbordával is megfelelnek. A nagyobb teljesítményű chipek (i7, AMD Ryzen 7) háromcsöves konfigurációt igényelnek.

Hűtőborda alapanyaga

Kétféle hűtőborda létezik – folytonos és átmenő hűtőborda. Ezek az érintkezési felület és a lemezek elrendezése tekintetében különböznek egymástól. A tömör talapzatú radiátorok nagy érintkezési felülettel rendelkeznek, és az összes lemez közvetlenül fölötte van, nem nyúlik ki sehol a vízszintes síkban. Az átmenő alapot egy kis lemezzel szerelik fel, és a lemezek minden oldalra illeszkednek.

A tömör alaplapú hűtőbordák előnyben részesülnek, mert könnyebb őket a portól megtisztítani, és nagy az érintkezési felületük a CPU vázzal.

Az alap lehet alumíniumból, rézbetéttel vagy hőcsöves érintkezőkkel ellátott, bonyolult szerkezetű.

Az alumínium alaplappal rendelkező hűtők csak alacsony fogyasztású processzorokhoz alkalmasak. Kicsit jobban megbirkóznak a hűtés feladatával a rézlemezzel ellátott hűtők – de ezeket sem szabad nagy teljesítményű processzorokkal használni. Intel Core i7 vagy AMD Ryzen 7 szintű lapkákhoz a “közvetlen érintkezésű” hűtők – ahol a hőcső alja az érintkezőbetéthez van vezetve – jobban megfelelnek.

A ventilátor jellemzői

Ventilátor jellemzői

A ventilátor legfontosabb jellemzői a következők:

 1. Méret. Minél nagyobb, annál jobb. És csendesebb;
 2. Csapágyazás. A hidrodinamikus és a golyóscsapágyas ventilátorok a legjobbak;
 3. Sebesség. Jobb egy nagy hűtő 1500 fordulatszámmal, mint egy kicsi 4000 fordulatszámmal;
 4. Beépített sebességszabályozó (PWM). Nagyszerű, de csak akkor, ha az alaplap is támogatja a PWM-et;
 5. Tüskék száma. Ha az alaplapodon van egy 4 tűs csatlakozó a hűtőhöz, akkor érdemes beszerezned egy ilyen ventilátort;
 6. Zajszint. Minél kisebb, annál jobb. A legcsendesebb hűtők a 25 dB-es értékűek;
 7. Légáramlási sebesség (CFM). Nagy teljesítményű processzorok esetén minél nagyobb, annál jobb.

Gyártók

Néhány a legjobb hűtőgyártók közülCoolerMaster, Deepcool és Thermalright. A hűtők azonban viszonylag drágák.

!

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válassza ki a megfelelő CPU-t a számítógépéhez, és milyen titkok rejlenek az Intel processzor kiválasztásában.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: