Hogyan válasszunk modemet

Modem – internet-hozzáférési eszköz. Mielőtt tehát elmegy egy digitális boltba, meg kell határoznia, hogyan fog a számítógép csatlakozni a hálózathoz. Csak akkor van szükség modemre, ha 3G/4G vagy ADSL internet-hozzáférést tervez. Statikus vagy dinamikus IP-vel rendelkező PPPoE-hálózatok esetében erre az eszközre nincs szükség.

Fő tartalom

 1. Hogyan válasszon modemet: válassza ki a típust
 2. ADSL modem
 3. USB modem
 4. Router
 5. Összefoglaló

Hogyan válasszon modemet: válassza ki a típust

Hogyan válasszon modemet otthonába

!

A legjobb otthoni és irodai modemek ajánlott értékelése.

A szükséges modem kiválasztása az internetszolgáltató felhívásával kezdődik. Ez az, amely megmondja, hogy melyik protokollt fogja használni az internethez való csatlakozáshoz:

 1. Ha ADSL (telefonvonalas kapcsolat) van, akkor modemre van szüksége;
 2. Ha PPPoE (Ethernet-kábelen keresztül történő csatlakozás az elosztóegységről) – nincs szükség modemre;
 3. Ha optikai szál – a modemet a legtöbb esetben a szolgáltató biztosítja;
 4. Ha PLC (csatlakozás a 220 V-os háztartási hálózaton keresztül) – hasonlóan az optikai szálhoz;
 5. Ha nincs olyan internetszolgáltató, amelynek hálózata lefedné azt a házat, ahol internetkapcsolatot szeretne létesíteni, akkor 3G/4G modemre van szüksége.

A 3G modem laptophoz is alkalmas. Lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag bárhonnan hozzáférjen az internethez – feltéve, hogy van mobilhálózati lefedettség. Tehát nem biztos, hogy működik, ha messze van egy vidéki várostól…

Meg kell különböztetni a modemet és a routert. Modem – Internet-hozzáférési eszköz. Az egyik jeltípust egy másikra alakítja át. Az útválasztó viszont egyetlen internetkapcsolatot oszt szét több eszköz között. Egyes útválasztókba már beépített modemek.

Nagyon ritka esetekben a szolgáltató Wi-Fi-n keresztül biztosít internet-hozzáférést. Ez gyakori néhány nyaralóközösségben, pl. De nagyon ritkán. WiFi modemre – vagy bármilyen adapterre – lesz szüksége az internet eléréséhez. Érdemes megjegyezni, hogy az ilyen hálózatok nagyon bizonytalanok.

Olvasson tovább  Hogyan válasszunk fotónyomtatót

ADSL modem

ADSL modem

Az ADSL-technológia, amelynél négyvezetékes (vagy egyes esetekben kétvezetékes) telefonkábelt használnak az internet-hozzáféréshez, ma már nem gyakori. Ennek oka a szabványos. Néhány távoli városi területen, külvárosban és faluban azonban még mindig megtalálható.

Az ADSL-en keresztüli internet-hozzáféréshez ADSL-modemre van szüksége. A választásnál a következő paramétereket kell figyelembe venni:

 1. Támogatott generációs szabvány – ADSL, ADSL2+ vagy ADSL2 (vagy VDSL2 és egyéb változatok);
 2. Maximális adatátviteli sebesség. Ez arra a sebességre utal, amellyel a modem kommunikálni tud önmagával és az internetszolgáltató szerverével. Minél magasabb, annál jobb;
 3. Maximális átviteli sebesség. Ez a paraméter határozza meg, hogy a modem milyen sebességgel tud adatot cserélni maga és a számítógép között. Nem lehet alacsonyabb, mint a maximális átviteli sebesség.

Ha több eszközt kíván csatlakoztatni az internethez, jobb, ha ADSL routert vásárol. Ugyanúgy működik, mint egy modem, de több kimeneti porttal rendelkezik és/vagy képes Wi-Fi hálózatot elosztani.

USB modem

USB modem

Az USB-modem mindenekelőtt az 1G (GPRS), 2G (EDGE), 3G (protokollcsalád) és 4G (LTE és a következő fejlesztések) vezeték nélküli mobilhálózathoz való csatlakozáshoz szükséges. Az olyan ritka esetek, mint az USB-n keresztül csatlakoztatott külső Ethernet vagy ADSL-modem, nem vehetők figyelembe: túl egzotikusak.

Az USB-modem kiválasztásakor a következő paraméterekre kell figyelnie:

 1. Támogatott hálózatok. Például a Yota szolgáltató modemjei csak 4G hálózatokban működhetnek. És régebbi eszközök a Huawei-től – csak 2G-ben. A modem lehetőleg a hálózatok teljes skáláján működjön – a 2G-től a 4G-ig.
 2. Üzemeltetői zár. Márkás modemek (MTS, Beeline, Megafon stb.)..) gyakran csak a “natív” üzemeltető hálózataiban működnek. A legtöbb esetben ez a blokkolás szoftveres – és viszonylag könnyen megkerülhető -, de garanciavesztéssel jár.
 3. Modem típusa. Kétféle modem létezik, amelyek elvileg különböznek egymástól – Hi
 4. nk és Stick. Az első azt jelenti, hogy a modem számítógéphez való csatlakoztatásához nem kell semmilyen illesztőprogramot, szoftverklienst stb. telepíteni.. Csatlakoztatni a második a PC-hez kell telepíteni az egészet. Azonban Hi
 5. Az nk-nak nem elhanyagolható hátrányai vannak – munka közben melegebbé válik, és nem kompatibilis minden operációs rendszerrel.

Router

Router

Az útválasztó vagy router egy olyan eszköz, amelyet helyi vezetékes vagy vezeték nélküli hálózat létrehozására terveztek. Önmagában nem csatlakozik az internethez. Az útválasztó egyszerűen csatlakozik egy meglévő hálózathoz, és egy “gyermeket” hoz létre belőle, mint egy fa törzséből kinövő ág.

Router csak akkor használható az internet eléréséhez, ha az internetszolgáltató LAN-szerű hálózatot használ: PPPoE, optikai szál, PLC. És az utóbbi két esetben még mindig szükség van a modemre (vagy inkább egy jelátalakítóra) – az optikai szálhoz vagy az aljzathoz való csatlakozáshoz.

Az útválasztók ADSL- vagy USB-modemmel együtt is használhatók. Ehhez a routert a modem kimeneti portjához kell csatlakoztatnia.

Vannak mobil routerek is. Ezek az USB-modemekhez hasonlóan csatlakoznak egy mobilhálózathoz, majd megnyitnak egy Wi-Fi hálózatot, amely segítségével együttesen lehet hozzáférni az internethez.

Lásd a részleteket

Mielőtt modemet vásárol, győződjön meg róla, hogy valóban szüksége van rá. A legtöbb modern hálózatban nélkülözhető. Modemre akkor van szükség, ha az Ön háza ADSL-kapcsolattal rendelkezik, vagy egyáltalán nincs “vezeték”.

!

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válasszon egérpadot, és a webkamera kiválasztásának titkait.

Olvasson tovább  Melyik operációs rendszert válasszuk
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: