Melyik operációs rendszert válasszuk

A megfelelő operációs rendszer kiválasztása elsősorban attól függ, hogy mire kívánja használni a rendszert.

Melyik operációs rendszert válassza a számítógépéhez: Windows vagy alternatív operációs rendszer??

hogyan válasszunk operációs rendszert

A mai operációs rendszerek piaca két csoportra osztható – a Windows család és az összes többi, úgynevezett alternatív. Az előbbit szintén konvencionálisan a Metro/Modern előtt megjelent környezetekre osztják.

Így ki lehet emelni:

 1. Windows 7;
 2. Windows 10;
 3. Univerzális elosztások
 4. nux – Ubuntu, Kubuntu, Elementary OS;
 5. Különleges *NIX disztribúciók.

Két vagy több operációs rendszer párhuzamosan telepíthető ugyanarra a számítógépre, és ugyanazt a fájlteret használhatják.

Melyik Windows operációs rendszert válasszuk

Windows 7

Windows 7

A 2009-ben megjelent Windows 7 még mindig a legnépszerűbb operációs rendszer. Ismerős felhasználói felületet és élményt, alacsony hardverigényt, alacsony energiafogyasztást és a legszélesebb körű kompatibilitást kínálja a harmadik féltől származó szoftverekkel.

Az operációs rendszer azonban nem kompatibilis a modern hardver- és szoftvertechnológiákkal. Például nem támogatja a DirectX 12 API könyvtárat, amely néhány játékhoz szükséges. Ez az operációs rendszer a modern Intel Core Kabu Lake processzorokkal is elégtelenül működik.

Ez az operációs rendszer alkalmas régi számítógépek vagy laptopok, valamint igénytelen felhasználók számára, akik nem akarják átképezni magukat a felület használatára Modern.

Windows 10

windows 10

A Microsoft frissítette a hardverrel való interakció és a háttérfolyamatok kezelésének mechanikáját a Windows 10-ben. Ezért tudott jobb teljesítményt és költséghatékonyságot elérni. A Modern (a korai verziókban Metro) felhasználói felületre és alkalmazásfuttatási környezetre való áttérés azonban a felhasználói élmény némi bonyolultságát eredményezte.

Így a Windows 10 előnyei:

 1. Rendszerszintű vírusvédelem;
 2. Az operációs rendszer és a hardver közötti kölcsönhatás kiváló mechanikája;
 3. A legújabb technológiák, például a DirectX 12 támogatása;
 4. Rendszeres frissítések.

A hátrányok azonban a következők:

 1. Rosszul logikus, nem mindig ismerős felület;
 2. Nagyszámú háttérfolyamat, beleértve a telemetriát is, terheli a processzort;
 3. Inkompatibilitás a régebbi illesztőprogramokkal és hardverrel.

Ennek következtében a Windows 10 jó operációs rendszer laptopokhoz, modern számítógépekhez (beleértve a játékra szánt vagy speciális számítógépeket is), hibridekhez stb.. Érdemes azonban észben tartani, hogy ha a “hetes” vagy még régebbi verziókról frissítesz rá, akkor újra kell tanítanod.

Univerzális elosztások
 • nux – Ubuntu, Kubuntu, Elementáris OS
 • <li></div><p>nux – Ubuntu, Kubuntu” src=”/wp-content/uploads/2023/03/8611666666194241-30ka.jpg” height=”438″ title=”</p><div class=
 • nux – Ubuntu, Kubuntu”>

  Míg a Windows operációs rendszercsalád fizetős (azaz licencet kell vásárolni a használatukhoz), addig a legtöbb disztribúciót

 • nux teljesen ingyenes. Emellett ismerős felhasználói élményt és vonzó felületet kell nyújtaniuk, ugyanazokkal az ablakokkal.

  Ezek az operációs rendszerek, amelyeknek még a tapasztalatlan felhasználók számára is könnyen használhatónak kell lenniük, a következők:

  1. Ubuntu;
  2. Kubuntu;
  3. nux Mint;
  4. Elemi OS.

  Többek között az optimális rendszererőforrás-fogyasztás, a meglehetősen nagy teljesítmény és a kompatibilis eszközök széles skálája jellemzi őket. Mindazonáltal az operációs rendszerek esetében a

 • nux gyakran nem gyártja a szükséges szoftvereket – nagyon kevés játék érhető el rajtuk, pl. Az olyan szokásos csomagokat, mint a Microsoft Office, az Adobe Photoshop vagy az Autodesk AutoCAD, alternatívákkal kell helyettesíteni, amelyek néha nem nyújtanak elegendő funkcionalitást vagy optimális felhasználói élményt.

  Különleges *NIX disztribúciók

  Különleges *NIX disztribúciók

  Bizonyos célokra, mint például az épület

 • nux disztribúciók, iOS alkalmazások fejlesztése és aláírása, kernelek írása IoT eszközökhöz stb.. speciális elosztók telepítésére lesz szükség.

  Ezek közé tartozik például a Debian, Fedora, RedHat, több tucat és több száz másik. Mivel a forgalmazás a család a

 • A legtöbb esetben sokoldalúak, és a felhasználó saját igényei szerint összeállíthatja őket. A hardver és a futásidő jellemzői azonban mindegyiket az adott feladatra a legjobban alkalmassá teszik.

  Lásd az összefoglalót

  az operációs rendszer kiválasztása gyakran három disztribúcióra – Windows 7, Windows 10 vagy Ubuntu – korlátozódik. Az első régebbi számítógépekhez alkalmas, a második jobban működik új számítógépeken, a harmadik pedig minden konfiguráción jól indul, de nem mindig rendelkezik illesztőprogramokkal és szükséges szoftverekkel.

  A választásnak a konkrét felhasználáson kell alapulnia.

  !

  A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válasszon grafikus kártyát a játékához.

 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: