Melyik processzor jobb a játékhoz

Bár a számítógép játékteljesítményét elsősorban a beépített grafikus kártya határozza meg, a processzor is nagyon fontos.

tartalom

 1. Melyik processzor a legjobb játékhoz: hogyan válasszunk?
 2. Gyártó, foglalat, generáció és család
 3. Gamer jellemzők
 4. Játékos processzor kiválasztása a notebookhoz

Melyik processzor a legjobb a játékhoz: Hogyan válasszunk??

Melyik processzor a legjobb játékhoz

Először is érdemes megjegyezni, hogy minél jobb a grafikus kártya teljesítménye, annál nagyobb teljesítményű processzorra van szükség. Vagyis például az NVIDIA Titan XP-hez – a 2017-es év legerősebb grafikus gyorsítójához – Intel Core i7-7700K chipre lesz szükséged. Ez a processzor jelenleg a legjobb játékprocesszor is.

A processzor kiválasztásakor a következő specifikációkat kell figyelembe vennie:

 1. Gyártó és foglalat – ezek határozzák meg a processzor és az alaplap kompatibilitását;
 2. A generáció és a család – ezek határozzák meg a chip teljesítményét;
 3. “Gamer” funkciók, mint például a feloldott szorzó vagy integrált grafikus kártya hiánya.

Gyártó, foglalat, generáció és család

CPU gyártó

A processzor és az alaplap kompatibilitását két paraméter határozza meg – a gyártó és a foglalat. Azaz, csak AMD chipet lehet telepíteni az AMD chip foglalatába, Intel esetében csak Intel chipet. Ha gyártót szeretne váltani – új alaplapot kell vásárolnia.

Ez egy kicsit bonyolultabb az aljzattal. A különböző processzorcsaládokat úgy tervezték, hogy különböző foglalatokba illeszkedjenek. Így:

 1. Intel Haswell, Intel
  oadwell – az LGA1150 foglalatba;
 2. Intel Skylake, Intel Kabu Lake – LGA1151 foglalatban;
 3. Intel Coffee Lake – az LGA1151-v2 foglalatba (korlátozottan támogatja az LGA1151-et);
 4. AMD Phenom II, AMD Athlon II AM3 foglalatba;
 5. AMD FX az AM3+ foglalatra (korlátozott AM3 támogatás van jelen);
 6. AMD Ryzen – AM4 foglalat.

A korlátozott támogatás azt jelenti, hogy a CPU vagy nem működik teljes kapacitással, vagy az alaplap BIOS-ának visszaállítása szükséges a kompatibilitás érdekében.

Frissítéskor a legjobb megoldás, ha a legerősebb, a használt foglalattal kompatibilis processzort telepíti. Szóval:

 1. LGA1150 – Intel Core i7-5950HQ;
 2. LGA1151 – Intel Core i7-7700K processzorhoz;
 3. AM3 esetén – AMD Phenom II X6-1100T;
 4. AM3+, AMD FX-8350 esetén;
 5. AM4 esetén AMD Ryzen 7 1800X.

Az olyan ultra-zászlóshajó konfigurációk, mint az Intel Core i9 vagy az AMD Ryzen Threadripper 1950 X nem ajánlottak játékhoz. A helyzet az, hogy maguknak a játékfejlesztőknek még nem volt idejük optimalizálni termékeiket a 10 vagy 16 magos konfigurációkra. Tehát ezek a processzorok 2017-ben kevesebb teljesítményt mutatnak a játékokban, mint az i7-7700K és a Ryzen 7 1800X.

Ha nagyon akarod, akkor van értelme megvenni őket, hogy a számítógép “felnőjön”, és remélni, hogy a jövőben még mindig lesznek játékok ezekhez az ultraerős konfigurációkhoz.

Ráadásul egy generáción belül még a legerősebb processzorok megvásárlása is feladat a rajongók számára. A legtöbb felhasználó megelégszik egy kisebb teljesítményű chippel – ami még mindig elfogadhatóan élvezetes játékélményt nyújt.

Így a következő processzormodellek megvásárlása ajánlott:

 1. A felső szegmens – processzorok 4K játékhoz és virtuális valósághoz: Intel Core i7-7700K és AMD Ryzen 7 1700;
 2. Teljesítményszegmens – abszolút minden modern játékhoz, de 4K 60fps és egyéb “sallangok” nélkül: Intel Core i5-7500, AMD Ryzen 5 1600X;
 3. Közepes szegmens – processzorok modern F játékokhoz
   l HD 30fps és nincs max: Intel Core i3-7100, AMD FX-6300;
  • Költségvetési szegmens – processzorok modern játékokhoz közepes vagy alacsony grafikai beállítások mellett: Intel Pentium G4560, AMD Athlon X4-860K.

Külön érdemes megemlíteni, hogy a hibrid processzorok olyan chipek, amelyek alkalmasak egyes modern játékokhoz diszkrét grafikus kártya nélkül. Természetesen soha nem fogsz 4K 60fps-t kapni, de még mindig “futhatsz” néhány CS:GO-ban közepes beállításokkal. Hacsak nem kell gondoskodnia a CPU hűtéséről.

És itt a vezető az AMD. Az Intel egyszerűen nem rendelkezik nagy teljesítményű integrált grafikus kártyákkal rendelkező processzorokkal. Az AMD A10-7890K és az AMD A10-7860K megvásárlása ajánlott.

Gamer funkciók

Gamer CPU-k

Mindkét processzorgyártó kifejezetten játékosok számára tervezett modelleket gyárt. A “játékchipeket” tehát a jelölések és a kiegészítő funkciók alapján lehet megkülönböztetni a hagyományos chipektől:

 1. Feloldott szorzó. Ezeket úgy tervezték, hogy a CPU-t saját maga túlhajtja – növelje az órajel sebességét. A feloldott szorzóval rendelkező Intel processzorok címében a K betű szerepel (például Intel Core i7-7700K). Az AMD szinte minden chipjének túlhajtását támogatja (kivéve nem olyan egyszerűen, mint a feloldott szorzóval), ezért nincs külön jelölés;
 2. Nincs integrált grafikus kártya. Ez lehetővé teszi, hogy kissé (egészen kissé) növelje a CPU teljesítményét. De az olyan grafikus technológiák, mint például az OpenGL, aligha igényelnek integrált grafikus kártyát. Tehát a GPU nélküli processzorok vásárlása csak a rajongók számára ajánlott.

Játékos processzor kiválasztása a notebookhoz

Az Ön által választott játékprocesszor a notebookjához

Ha a processzor cseréjénél egy asztali számítógépben elég egy aljzatot figyelembe venni, és minden mást, mint a hűtőrendszer vagy a grafikus kártya “csatlakozik” – lecserélhető produktívabbra – akkor a notebookokkal bonyolultabb.

Ahhoz, hogy egy játék notebookot készítsen – vagy egy játék notebookot frissítsen -, nemcsak a CPU-t, hanem a grafikus kártyát is meg kell változtatnia – és figyelembe kell vennie a hűtőrendszer teljesítményét. A teljes CPU és GPU teljesítmény nem haladhatja meg

, amelyhez a hűtőt és a hűtőbordát tervezték. Ellenkező esetben túlmelegedés figyelhető meg.

Azt is figyelembe kell vennie, hogy milyen típusú CPU és grafikus kártya csatlakozik az alaplaphoz. Ha aljzatba szereltek, akkor saját maga is kicserélheti őket – természetesen, ha a megfelelő chipeket vásárolja meg az adott aljzathoz. Ha golyótömbökkel (BGA) vannak forrasztva, akkor a legjobb, ha egy szervizközpontban cserézteti ki őket.

!

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válassza ki a megfelelő processzort a számítógépéhez, valamint a laptop processzor kiválasztásának titkait.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: