Hogyan válasszunk egy hajót a halászathoz

A halászhajó egy kompakt vízi jármű, amely lehetővé teszi a horgász számára, hogy elérje a víztest minden sarkát, és növelje saját fogásait. Mindössze annyit kell tennie, hogy kiválasztja a megfelelő hajót, figyelembe véve az összes jellemzőt és a jövőbeli használat feltételeit.

tartalom

 1. A legjobb gyártók a halászhajók
 2. A halászhajók típusai
 3. A halászhajó kiválasztásának fő kritériumai
 4. Hogyan kell a hajót megfelelően tárolni
 5. Videó a halászhajó kiválasztásáról
a halászhajó kiválasztása

A legjobb csónakgyártók a halászathoz

Bár ma már számos csónakot kínálnak, sok közülük szabadidős csónak, és nem mindegyik alkalmas halászatra. A minőségi halászhajókat a következő cégek gyártják:

 1. Solar;
 2. Márc
 3. n;
 4. Korsar;
 5. Fregate;
 6. Ivolga;
 7. JRZ;

Ezeknek a gyártóknak a termékei időtállóak, és hiányosságaik részletesen le vannak írva az interneten. A vélemények megtalálhatók a szakmai halászati fórumokon, valamint a közösségi hálózatok csoportjaiban. Ezeknek a funkcióknak az oroszlánrésze nagyon specifikus, és ezért nem található meg a brosúrákban és a gyártók katalógusainak leírásaiban, csak azok beszélnek róluk, akik kipróbálták a modellt akcióban, és személyesen meggyőződtek az előnyökről és hátrányokról.

A halászhajók típusai

Műanyag csónakok

Műanyag csónakok

Ezek a csónakok egy darabból álló szerkezetűek, amely szilárd műanyag lapokon alapul. Ez a szerkezet merevséget, szilárdságot és ellenállást biztosít a hőmérséklet-ingadozásokkal és a mechanikai igénybevételekkel szemben. A műanyag csónakok hullámstabilak és alkalmasak állva történő pörgős horgászatra. Különböző méretekben kapható, amelyek mindegyike egy adott horgászmódszerhez, valamint szabadtéri tevékenységekhez alkalmas.

Előnyök

 • Nagy mechanikai szilárdság;
 • Nagyszámú különböző méret;
 • Lehetőség van egy küllőmotorra;
 • Igénytelen karbantartás;
 • Megbízhatóság;
 • Kiválóan ellenáll a nedvességnek és a közvetlen napfénynek;

Hátrányok

 • Elég drága;
 • Kocsiszekrényt vagy tetősíneket igényel;

Gumi halászhajók

Gumi halászhajók

A horgászok körében népszerű hajótípus, amelyet nagyon jó teljesítmény és alacsony ár jellemez. Kompakt méretűek és könnyűek, ezért olyan horgászok számára is alkalmasak, akik gyalogosan érkeznek a horgászat helyszínére. Alapjuk a nagy szilárdságú gumi, amely ellenáll a mechanikai behatásoknak, a nedvességnek és a hőmérsékleti sokknak. Bizonyos körülmények között az ilyen hajók sok évig kitartanak.

Előnyök

 • Kompakt méretek;
 • Alacsony költségek;
 • Könnyen használható;
 • Alacsony súly;

Hátrányok

 • A gumi hajlamos a hámlásra és a repedezésre, ami a hajót használhatatlanná teszi;
 • Fél a nedvességtől és a homoktól;
 • A gondos szárítás és tisztítás szükségessége;
 • Minimális élettartam;

PVC halászhajók

PVC csónakok halászathoz

A polivinilklorid egy modern szintetikus anyag, amely viszonylag nemrégiben vált széles körben elterjedté. Mechanikai tulajdonságai hasonlóak a gumihoz, de számos különbség van köztük. A PVC erősebb, tartósabb és strapabíróbb, és ellenáll a nap és a víz elemeinek. Nem kell alaposan megszárítani, ez az anyag nem hajlamos a hasadásra és a repedésre. Sok PVC csónaknak szilárd az alja, és kiválóan alkalmasak álló helyzetből történő halászatra.

Előnyök

 • Stabil, robusztus, tartós;
 • Lehetővé teszi a motor beszerelését;
 • Különböző modellek és méretek;
 • Igénytelen a gondozás és a tárolás terén;
 • Hosszú élettartam;

Hátrányok

 • Nagy súly;
 • Magas költségek;

A halászhajó kiválasztásának legfontosabb kritériumai

a halászhajó kiválasztásának kritériumai

A hajónak készen kell állnia arra, hogy minden körülmények között és hőmérsékleten megküzdjön a vízzel, nem kell félnie a tűző nyári naptól, szilárdan túl kell élnie a náddal és bozóttal való érintkezést, és stabilnak kell lennie az erős hullámokon anélkül, hogy hajlamos lenne a felborulásra. A hajó kiválasztásánál a következő jellemzők a döntőek.

 1. anyag, amelyből a hajó készült. A műanyag erős és ellenáll mindenféle ütésnek, de az ilyen hajók terjedelmesek és kocsiszállítót igényelnek. A gumi olcsó és nem túl rossz, de elhanyagolható, és gyorsan megreped vagy öregszik. A PVC mentes ezektől a hátrányoktól, de a költsége egy nagyságrenddel magasabb, mint a klasszikus gumi modelleké;
 2. Hajó terhelhetősége. Egy horgásztúra sok csomagot és különféle felszerelést jelent, ezért a hajónak elegendő teherbíró képességgel kell rendelkeznie. Legalább olyan modelleket kell előnyben részesíteni, amelyek a horgász súlyát figyelembe véve 200-250 kg csomagot tudnak szállítani;
 3. Ülőhelyek száma. A terhelhetőséghez közvetlenül kapcsolódó méret. Minél magasabb ez utóbbi, annál több embert tud szállítani a hajó.
 4. Transom – a külső motor rögzítésére tervezett rögzítőelem. Ez egy speciális merev szerkezeti elem, amely a hajó farában található. Még ha jelenleg nem is szándékozik használni a csónakmotort, a jövőben biztosan jól fog jönni;
 5. Alsó kialakítás. Az egyszerű fenék vékony falú gumielemből készült, és az olcsó gumicsónakokra jellemző. A fejlett modellek felfújható aljjal rendelkeznek, amely a hengerektől külön is felfújható. A PVC csónakok mindig merev rétegelt lemez aljjal rendelkeznek, így álló helyzetből is lehet horgászni.
 6. A felfújható hengerek szerkezete és száma. A legelterjedtebb rendszer két független hengert foglal magában. Ha az egyik meghibásodik, a másik elég ahhoz, hogy a hajót a felszínen tartsa és elérje a partot. A fejlett modellek három, négy vagy akár öt hengerrel vannak felszerelve, ami biztonságérzetet nyújt, és lehetővé teszi, hogy folytassa a fogást, ha az egyik henger nem működik.
 7. Az evezők kialakítása – az evezők rögzítésére szolgáló eszköz. A hagyományos evezők, amelyeket sok horgász még a szovjet időkből ismer, olyan alakúak, mint egy gumigyűrű, amelybe az evezőt belehelyezik. Az evező nem volt kényelmesnek mondható, horgászat közben magától elfordult, és ha óvatlanul kezelték, kiugrott a horonyból, és akár el is süllyedhetett. A modern kialakítás speciálisan formázott zárral rendelkezik, amely a lapátot szilárdan a helyén tartja, és megkönnyíti a használatát;

Hogyan kell a hajót megfelelően tárolni

Végezetül néhány szó a felfújható halászhajó tárolásáról. Mind a PVC, és különösen a gumi társaik rendkívül érzékenyek és kritikusak a nedvességre a tárolás során. A nedvesség reakcióba léphet a csiszolóanyaggal (homok) és gyorsan tönkreteheti a hajót. Ez magában foglalja a varratokat és minden olyan területet, amely nincs megfelelően védve és hajlamos a sérülésre. Ezért minden alkalommal, amikor horgászni megy, ki kell fordítani a csónakot, és alaposan meg kell szárítani, majd tiszta ruhával törölje le a homokot. A legjobb, ha a hajót kibontva tároljuk – így minimálisra csökken a deformáció, a vetemedés és a repedés kockázata.

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válasszon csónakot a motorjához.

Hogyan válasszunk egy hajót a halászathoz


Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: