Hogyan válasszunk egy motoros hajót

A motor segítségével a hajó nagy sebességet érhet el, így könnyebbé válik a vízfelületek leküzdése és az erős folyami áramlatokkal való megbirkózás. De nem minden hajó alkalmas motoros üzemeltetésre, és a megfelelő hajó kiválasztásához számos technikai árnyalatra kell odafigyelnie.

tartalom

 1. A legjobb motorcsónak gyártók
 2. Hajómotorok?
 3. A motoros hajó kiválasztásának fő kritériumai
 4. Videó a motoros hajó kiválasztásáról
motoros hajó kiválasztása

A legjobb motorcsónak gyártók

Jelenleg számos csónaképítő cég van jelen, de nem minden modell alkalmas motoros használatra. Előnyben kell részesíteni azokat a márkákat, amelyek ismertek, és amelyek termékei keresettek a haladó vadászok és halászok, valamint a különleges szolgálati személyzet körében:

 1. Solar;
 2. Márc
 3. n;
 4. Korsar;
 5. Fregate;
 6. A Colibri;
 7. Trek;

Az egyes modellek műszaki leírása, valamint a szakértői és felhasználói vélemények és vélemények, amelyek ismertetik működési jellemzőiket, erősségeiket és gyengeségeiket, mindig megtalálhatók az interneten, a tematikus fórumokon és a közösségi hálózatokban.

Hajómotorok?

Hajómotorok típusai

A csónakmotorok két kategóriába sorolhatók:

 1. Belső égésű motorok. Nagy teljesítményű és zajos hátsó egységek a nagy sebesség és gyalulási teljesítmény érdekében. A csónakot hajtó fő elemként használják, és bizonyos teljesítményt igényel a vízi járműtől, valamint merev farrészt a stabil rögzítéshez;
 2. Az elektromos motorok kompakt motorok, amelyeket elektromos áram hajt. Kialakítása miatt a hajó orrában és tatjában is felszerelhető. Az első esetben egy ilyen elektromos motor segédmotorként szolgál, a másodikban – a fő motorként való használatra.

Ebben a tekintetben a motorral használható csónak kiválasztása nagymértékben változhat. Ha egy kompakt elektromos motor kis húzóerővel szerelt szinte bármilyen vízi jármű, egészen a régi jó gumi “Ufimki” vagy “Ivolga”, egy erős négyütemű benzinmotorral nem olyan egyszerű, a csónakot nem csak ennek megfelelően kell előkészíteni, hanem egy sor jellemzővel is kell rendelkeznie.

Motorcsónak kiválasztási kritériumok. Mire kell figyelni?

a motoros hajó kiválasztásának kritériumai

Az anyag, amelyből a hajó készült

elektromos motorral, kivétel nélkül minden hajóra felszerelhető. A nagy teljesítményű és ezért nagy teherbírású két- és négyütemű benzinmotorok a legnagyobb sűrűségű és merevségű hajótest anyagát igénylik. A fa, a műanyag és a fém, a PVC pedig a felfújható modellek esetében;

Hajó orr kialakítása

Mivel a hajó a motor alatt jelentős sebességet tud kifejteni, az orrot a lehető legnagyobb mértékben meg kell emelni. Ez megkönnyíti a kényelmes gördülést, és lehetővé teszi a viharos tengerek leküzdését is;

transom elérhetőség

A far egy speciális elem a hajó hátsó részén, amelyet a motor felszerelésére és a szerkezet merevségének növelésére terveztek. A farokrész olyan alapvető elem, amely nélkül benzinmotor egyáltalán nem szerelhető fel. Az orrfúvókák esetében viszont nélkülözni is lehet őket. A túloldal kialakítása lehet csuklós vagy mereven rögzített. Az első egy kis teljesítményű kültéri motor használatát jelenti, a második tökéletesen alkalmas meglehetősen erős, akár 15-20 lóerős benzinmotorok beépítésére;

Ülőpad kialakítás

A hajó jelentős sebességet fejleszthet a motor alatt, ezért a padok szerkezetének merev rögzítésűnek kell lennie, és nem szabad megingania a helyükön.

Motoros hajó méretei

 1. A motor használatára alkalmas csónak minimális mérete 200 centiméter – egy horgász vagy vadász számára megfelelő, de lehetőleg elektromos motorral hajtott csónak.
 2. A 300-320 centiméter hosszú csónakok két ember és egy teljes felszerelés befogadására alkalmasak. Benzin- vagy villanymotorral is felszerelhetők.
 3. A hatalmas, négyméteres hajókon egyszerre 4-5 ember utazhat, és nagy teljesítményű, 10-15 lóerős benzinmotorokat használnak;

Fenék típusa és kialakítása

A maximális stabilitás érdekében válasszon merev aljú – rétegelt lemez vagy fém – csónakot. Egyfajta merevítőként működik, és nagy sebességgel haladva jelentősen növeli a hajó stabilitását. Alacsony teljesítményű benzines vagy elektromos motorok esetén a legtöbb olcsó PVC- és gumicsónakon elégedett lehet a merev felfújható fenékkel.

A következő cikkekben szakértőink elmondják, hogyan válasszon csónakmotort és a halászhajó kiválasztásának titkait.

Hogyan válasszunk motorcsónakot – videó

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: