A 13 legjobb vibrációs lemez

Az út- és járdaépítés nagyon aktuális téma hazánkban, csakúgy, mint a karbantartási munkálatok. A rezgőlemez nélkülözhetetlen modern berendezés az útépítők számára. A homok tömörítésétől az aszfaltozásig számos művelet elvégzésére alkalmas. Ez a berendezés helyettesíti a fából készült “piszkavasakat”, amelyekkel az építőknek kézzel kellett dolgozniuk. A vibrációs lemezt a motor hajtja, így a kezelőnek nincs más választása, mint irányítani a gépet, és gondoskodni arról, hogy a tömörítés tökéletes legyen. Mivel a gépet különböző műveletekhez használják, a legmegfelelőbb modell kiválasztásakor célszerű meghallgatni szakértőink ajánlásait.

Hogyan válasszunk rezgőlemezt

Motor. A modern vibrációs lemezek három különböző erőforrással rendelkeznek.

 1. Az elektromos modellek olcsók, de a működésükhöz áramforrásra van szükségük, így nagyon korlátozottan használhatók. És egy erős vibrációs lemez elektromos motorral nem büszkélkedhet (250-2200 watt).
 2. A dízelmotorok nagy teljesítményűek. Ideálisan alkalmasak nagy volumenű professzionális gépekhez. E lemezek hátránya a magas ár és a nagy súly.
 3. A benzinmotoros gépeket számos alkalmazásban használják. A vibrációs lemezek népszerűek az útépítő cégek és a kivitelezők körében. Kiválóan ötvözik a mobilitást, a tartósságot és a megfizethetőséget.

Súly és tömörítési mélység. A tömörítési mélység és súly a tömörítendő anyag típusától függ.

 1. Gyalogutak és ösvények burkolására a könnyű (legfeljebb 75 kg-os), 150 mm-es tömörítési mélységű egységek alkalmasak.
 2. A 90 kg-ig terjedő tömegű vibrációs lemezek rendkívül sokoldalúan alkalmazhatók. Alkalmasak aszfaltjavításhoz, tereprendezéshez és burkolási munkákhoz. Ez a technológia akár 250 mm-es tömörítési mélységet is lehetővé tesz.
 3. A 140 kg-ig terjedő tömegű vibrációs lemezeket leginkább az ipari és útépítésben használják. A laza anyagot akár 300 mm mélységig tömörítik.
 4. Az akár 140 kg súlyú professzionális gépek nemcsak homokot és aszfaltot, hanem agyagot és kemény földet is tudnak döngölni. A nagy teherbírású lemezek akkor jönnek jól, ha a tömörítők és a burkolók nem tudnak szűk helyen dolgozni. A tömörítési mélység gyakran meghaladja az 500 mm-t.

Munkaterület.Az építőipari berendezések szíve az esztrich vagy fenéklemez. Öntöttvasból készült, így súlya közvetlenül összefügg a teljes méretével. Minél nagyobb a lemezfelület, annál nagyobb a teljesítmény. De erősebb motort és nagyon erős vázat kell építeniük, ami negatívan hat az árra. Az 50×50 cm-es és annál nagyobb méretű vibrációs lemezeket az útépítők használják a járdák vagy aszfaltburkolatok rövid időn belüli lerakására. Kerti utak burkolásához vagy árkok tömörítéséhez kompakt alapot (kb. 40 x 40 cm) igényelnek.

Reversing (visszafordítás).A rezgőlemez működés közben egyenes vonalban működik. És ha a gép falba vagy más akadályba ütközik, nehezen fordul meg. Ez különösen igaz a nagy teherbírású modellekre. Ezért a gyártók egy további rezgésgerjesztőt szerelnek be, amely lehetővé teszi a fordított forgást. A hátrameneti meghajtás csökkenti a kezelő fáradtságát hosszú ideig tartó tömörítéskor.

Vízpermetező rendszer. A viszkózus és ragacsos anyagokkal (bitumen, aszfalt) végzett munka megköveteli a talplemez folyamatos nedvesítését vízzel. Ezt sikeresen végzi a sprinklerrendszer, amely egy víztároló tartályból és csővezetékekből áll, amelyek a vizet a lakott zónába juttatják.

A 7 legjobb rezgőlemez kiválasztása. Ezek mindegyike elérhető az orosz piacon. A rangsor a szakértők és a vásárlók visszajelzései alapján készült.

A legjobb vibrációs lemezek rangsora

Jelölés Helyszín Név ár
A legjobb benzinüzemű vibrációs lemezek 1 BAJNOK PC1645RH 114 300 €
2 Zitrek CNP 25-2 56 691 €
3 Mikasa MVH-R60E 240 990 €
4 RedVerg RD-C95T 42 190 €
5 TSS VP80-TL 39 590 €
6 BAJNOK PC9045F 38 700 €
7
 • FAN PVB60
 • 26 991 €
  Legjobb vibrációs lemezek dízel meghajtással 1 Wacker Neuson DPU 2550 H 440 000 €
  2 Mikasa MT-76D 269 990 €
  3 TSS RP160D 84 655 €
  Legjobb vibrációs lemezek elektromos meghajtással 1 Zitrek CNCJ 72 FW-E 45 110 €
  2 Zu
  ZVPE-5 G
  29 860 €
  3 VIBROMASCH VU-11-75 30 065 €

  A legjobb benzinüzemű vibrációs lemezek

  BAJNOK PC1645RH

  Értékelés: 4.9

  BAJNOK PC1645RH

  Az orosz/kínai CHAMPION PC1645RH rezgőlemez a rangsorunk győztese, köszönhetően a nagy teljesítményének és a kivételes felhasználóbarát jellegének. A modell Honda GX270 4 ütemű benzinmotorral (9 l) van felszerelve. .), amely a legkeményebb munkák elvégzésére is képes. Kézi indítóval indul. A rezgőlemez megfordítható, valamint előrefelé is, így a nehéz gép üzemeltetése sokkal könnyebbé válik. A gyártó tartós korrózióálló fémet használt, ami a berendezést tartósabbá teszi. A 161 kg-os gép 500 mm-es tömörítési mélységet ér el.

  A professzionális építők megjegyzik a készülék megbízhatóságát és szerénységét. A japán motor csendes működésének köszönhetően a vibrációs lemez nem fárasztja el az embert, ha hosszú ideig burkolják a csempét vagy az aszfaltot.

  Előnyök

  • nagy teljesítmény;
  • csendes működés;
  • gazdaságos benzinfogyasztás;
  • kezelőbarátság.

  Hátrányok

  • nem figyeltek meg.

  Zitrek CNP 25-2

  Értékelés: 4.8

  ZITREK CNP 25-2

  A Zitrek CNP 25-2 cseh rezgőlemez tökéletes választás a járdák burkolására szolgáló laza anyagok tömörítéséhez. A megfizethetőség és a teljesítmény legjobb kombinációja. Kínában gyártják, talán ezért is használ Loncin200F benzinmotort. 6,5 literes teljesítmény. . Az erőforrás óránként mindössze 1,7 liter üzemanyagot fogyaszt. A nehéz gép (126 kg) könnyű kezelhetősége érdekében közvetlen meghajtással és megfordítható motorral van felszerelve. A szakértők dicsérik a munkalaphoz használt öntöttvas kiváló minőségét és a megbízható korrózió elleni védelmet.

  A modell megérdemelten a második helyen szerepel a minősítésünkben. A felhasználók elégedettek a megfizethető árral, a kiváló minőségű konstrukcióval és a megbízhatósággal. Csak a tömörítési mélység (300 mm) a második a győztes után.

  Előnyök

  • erős motor;
  • megfizethető ár;
  • könnyű kezelhetőség;
  • Hosszú élettartam.

  Hátrányok

  • sekély tömörítési mélység.

  Mikasa MVH-R60E

  Értékelés: 4.7

  Mikasa MVH-R60E

  A japán gyártó Mikasa a modern vibrációs lemezekre specializálódott. Az MVH-R60E az ISO 9001 és ISO 14001 tanúsítvánnyal igazolt magas minőség példája. A szakértők szerint a 4,5 literes Subaru EX13-as 4 ütemű motor a rezgőlemez erőssége. ., 8,1 Nm nyomatékot biztosít 2500 fordulat/perc fordulatszámon. A gyártó 8,5 literes víztartály-kapacitással szerelte fel a technikáját, amely lehetővé teszi, hogy ne csak homokkal, hanem aszfalttal is dolgozzon. A modell a harmadik helyen áll a rangsorunkban, a teljesítmény és az ár tekintetében vezető gyártók mögött. Alacsony tömegű (69 kg) és kompakt lemez (480×350 mm).

  A hazai építők rendkívül kényelmes és megbízható egységként jellemzik a vibrációs lemezt. Hátrányaik közé tartozik a könnyűség és a magas költség.

  Előnyök

  • kiváló minőségű kivitelezés;
  • mobilitás
  • megfordítható működés;
  • permetezési lehetőség.

  Hátrányok

  • magas ár.

  RedVerg RD-C95T

  Értékelés: 4.5

  RedVerg RD-C95T

  A RedVerg RD-C95T benzines vibrációs lemez jó funkcionális. A modellt 6,5 literes kínai Loncin 200F motor hajtja. . A szakértők megjegyzik a költségvetési berendezés nagy teljesítményét. Egy óra alatt akár 460 négyzetméter beton tömörítése is lehetséges. . burkolathomok vagy aszfaltburkolat 350 mm mélységig. Az útépítő fel van szerelve vízpermetező rendszerrel, amely lehetővé teszi a viszkózus bitumenes anyagokkal való munkát. A gép kialakítása ötvözi a megerősített váz szilárdságát a kényelmes fogantyú ergonómiájával. A súly (95 kg) és a munkalap mérete (620×450 mm) optimális arányának köszönhetően a haladási sebesség eléri a 20 m/percet.

  A hazai építkezők elégedettek ennek a költségvetés-barát készüléknek a műszaki jellemzőivel. Néhány felhasználó panaszkodik a megfordítható működés hiányára.

  Előnyök

  • nagy kapacitás;
  • rezgéscsillapító párna;
  • robusztus keret;
  • öntözőrendszer.

  Hátrányok

  • Nem fordított.

  TSS VP80-TL

  Értékelés: 4.4

  TSS VP80-TL

  Univerzális technika a homok, kavics, aszfalt tömörítéséhez egy TSS VP80-TL vibrációs lemez. Az orosz/kínai modell állítható vízpermetező rendszerrel van felszerelve. A nagy teljesítményű Loncin 200F benzinmotorral kombinálva a gép egy miniatűr burkolóvá válik. A készülék elég kompakt (510×480 mm) és könnyű (80 kg), a tömörítési mélység 300 mm. Egy óra alatt akár 660 négyzetkilométert is képes tömöríteni. m útfelület. A modell jó ára és mobilitása miatt kerül a ranglistánkra.

  A felhasználók visszajelzéseikben dicsérik a teljesítményt, a robusztusságot és a funkcionalitást. A hátránya sokak számára a hátramenet hiánya, egyesek a tömörítés sekély mélységére (100-150 mm) panaszkodnak.

  Előnyök

  • könnyűség és tömörség;
  • megfizethető ár;
  • locsolórendszer;
  • sokoldalúság.

  Hátrányok

  • Korlátozott tömörítési mélység;
  • nincs visszafordítás.

  BAJNOK PC9045F

  Értékelés: 4.3

  BAJNOK PC9045F

  A professzionális építőipari eszköz lehet tulajdonítani CHAMPION PC9045F vibrációs lemez. Champion G200HK 4-ciklusú benzinmotor (6,5 l). .) az útjavítási és burkolási munkálatok során aktívan használják. A szakértők nagyra értékelik a festékbevonatot, amely megbízhatóan védi az acélszerkezetet a korrózió ellen. A kompakt egység súlya mindössze 90 kg, de kompakt méretei (450 x 500 mm) említésre méltóak. Ez a kombináció lehetővé teszi, hogy közműpóznák közelében, árkokban, házak mellett dolgozzon. Kézi indítású motor, könnyen karbantartható és könnyen kezelhető.

  A felhasználók élvezik a fogantyún található rezgőlemez kényelmes működését. Hátránya a rövid életű rezgő mechanizmus, nincs fordított irányú.

  Előnyök

  • kompakt méretek;
  • megbízható védelem a korrózió ellen;
  • könnyű kezelhetőség;
  • univerzális alkalmazás.

  Hátrányok

  • nincs tolatás;
  • rövid életű rezgési mechanizmus.

 • FAN PVB60
 • Értékelés: 4.2

  <li></div><p>FAN PVB60″ src=”/wp-content/uploads/2023/05/5101666666194521-1813.jpg” height=”421″ title=”</p><li>FAN PVB60″><p>A rezgőlemezt egy 4 ütemű motor hajtja 6.5 .. a cégtől</p><li>ventilátor. a 168F-2 hengerűrtartalma 196 cm³, így üzemanyaggal takarékosan üzemeltethető. A 3. tartályban tárolt benzintartalék.6 l, ami azt jelenti, hogy nem kell gyakran megállni és újratölteni. A 35×51 cm-es alaplemez 12 kN erőt fejt ki a talajra. Az építőgép korlátlan területre alkalmas, és a tömörítési folyamat 350 m²/h sebességgel végezhető el. Amint az a véleményekből látható, a benzines lemez könnyen elfér egy kombiben, például egy VAZ 2111-es vagy akár egy 2112-es ferdehátú autóban. A rammolás kiváló, és minden megfelel a meghirdetett specifikációnak, de a készülék működés közben hangosan zörög.<p>A vibrációs lemez a kiváló súly-tömörítési mélység arány miatt került be a Legjobb lemezek közé. A 60 kg súlyú gép 30 cm-ig képes tömöríteni a talajt. 350 mm-es keskeny testével könnyedén elfér a kerti utakon és a leendő ház teraszain. Ajánlott a nehezen hozzáférhető területek tömörítéséhez.</p><h4>Előnyök</h4><ul><li>kényelmes gumírozott fogantyúk;</li><li>Jó arány a súly és a tömörítési mélység között;</li><li>A locsolórendszer kényelmes töltőnyakkal rendelkezik;</li><li>könnyen szállítható egyik építkezésről a másikra.</li></ul><h4>Hátrányok</h4><ul><li>Nem minden modell rendelkezik poliuretán szőnyeggel;</li><li>Erős csattogó zaj működés közben.</li></ul><h2>A legjobb dízelüzemű vibrációs lemezek</h2><p>A dízellemezes vibrációs lemezek az összes vibrációs lemez közül a legnehezebbek közé tartoznak, nagy házak tömörítéséhez vagy utak burkolásához. Íme a szakértők és az ügyfelek által kedvelt csúcsmodellek.</p><h3>Wacker Neuson DPU 2550 H</h3><p>Értékelés: 4.9</p><div style=Wacker Neuson DPU 2550 H

  A rezgőlemezt egy 243 köbcentiméter hengerűrtartalmú Hatz dízelmotor hajtja, amely 4.75 .. A tápegység óránként 400 ml üzemanyagot fogyaszt, így a 3 literes tartályban 7 órára elegendő üzemanyag van. A motort kézzel indítják el, és a kalapácsszerkezet 25 kN erővel hat a talplemezre. Nagy kerekek állnak rendelkezésre a készülék sík talajon történő könnyű manőverezéséhez. Hatalmas, 500×700 mm-es méretekkel rendelkező tányér, amely egyszerre nagy taposási területet foglal magába. A 166 kg-os súly kissé megnehezíti a szállítást, de a tömörítési folyamat gyorsabb. A modell 2016 óta van forgalomban, és a felülvizsgálatokban az egyik legmegbízhatóbb és legszerényebbnek bizonyult az építkezésen.

  Ez az egyik legerősebb dízelmotoros gép, mivel percenként akár 5400 lökést is teljesít. A versenytársak ebben az árszegmensben 40-50%-kal alacsonyabb teljesítményt tudnak produkálni. Ezért a gép tisztítási kapacitása óránként akár 600 m² is lehet. Nagy területek gyors tömörítéséhez használható.

  Előnyök

  • 25 kN ütőerő;
  • Megfordítható meghajtóval a nehézkes helyekről való könnyű hozzáférés érdekében;
  • Robusztus keret;
  • Eléri az 5400 lökést percenként.

  Hátrányok

  • magas költségek;
  • 94 dB üzemi hangerő.

  Mikasa MT-76D

  Értékelés: 4.8

  Mikasa MT-76D

  A rezgőlemez érdekes formájú, keskeny 34×28-as alaplemezzel.5 cm magas, ütéscsillapító árbocon, szaknyelven “rezgőkarónak” nevezve. A négyszögletes csőkeret a felső részen található. Egy 219 köbcentiméteres motor hajtja, amely 4.2 .. Viszonylag kis mérete (1010x410x740 mm) ellenére az eszköz 700 ütést végez 15 %-os erővel.7 kN. Yanmar L48N motor – nagyon egyszerű és robusztus. A vélemények szerint könnyen indul, még fagypont alatti hőmérsékleten is.

  Ez a vibrációs lemez az egyik legkönnyebb a dízel változatok közül. 82 kg-os súlyával három személy is bepakolhatja egy autó csomagtartójába, és elszállíthatja a munkaterületre. A kis talp magas platformmal megkönnyíti a kerti növények vagy a már felállított falak közötti áthaladást. Stabil szalagalapokhoz ajánlott.

  Előnyök

  • kompakt méretek;
  • Kategóriájához képest viszonylag alacsony, 82 kg-os tömeg;
  • Könnyen szállítható az autó csomagtartójában;
  • 15 %-os ütközési erő.7kR.

  Hátrányok

  • nem lehet egyszerűen leejteni – gondosan meg kell támasztani egy szilárd alaphoz (fal, oszlop, cső).

  TSS RP160D

  Értékelés: 4.7

  TSS RP160D

  Az építőgép egy nagyméretű, 500 x 700 mm-es, négyzet alakú, hajlított élű lemezből áll. 168 kg-os súlyával és percenkénti 3840 löketszámával óránként akár 570 m²-t is lefedhet. 178F dízelmotor 6 literes.. és bármilyen felületen, még meredek lejtőkön is tolja a vibrációs lemezt. Ez 21 méter/perces haladási sebességet eredményez. Ha nagyméretű járműveket kell szűk helyekről kiszállítani, megfordítható. A négyütemű erőforrás nagyon tartós, de “falánk” – az átlagos üzemanyag-fogyasztás eléri az 1.1 liter óránként. Vibrációs lemez alkalmas épületek alapozásához, betonpadlókhoz és aszfalt tömörítéséhez. Álló helyzetben akár 50 cm mélységig is képes tömöríteni a talajt.

  A dízellemez kiemelkedik a nagy, 35 kN-os ütőerővel. Ez egy lenyűgöző érték, amely lehetővé teszi a talaj gyorsabb és rövidebb idő alatt történő tömörítését.

  Előnyök

  • van egy visszafordítható stroke;
  • Megfizethető ár;
  • 35 kN ütőerő;
  • 50 cm mélységig tömörít.

  Hátrányok

  • A működési hangerő 108 dB;
  • üzemanyag-fogyasztás 1.1 l/h.

  A legjobb elektromos meghajtású vibrációs lemezek

  Az elektromos létrák nagyszerűek a kerti utak burkolásához vagy kis háztartási helyiségek építéséhez, utólagos betonpadló öntéssel. Kevésbé zajosak, mint üzemanyaggal működő társaik, és egyáltalán nem bocsátanak ki füstöt. Csak egy megfelelő keresztmetszetű hosszabbító kábelt kell biztosítania. Íme a legkeresettebb topmodellek.

  Zitrek CNCJ 72 FW-E

  Értékelés: 4.9

  Zitrek CNCJ 72 FW-E

  4 kW-os villanymotorral a kategória élére állt. Ez egy magas érték, amely megfelelő teljesítményt nyújt, de hozzájárul a megnövekedett energiafogyasztáshoz. 380 V-os hálózatról működik, és percenként 680 ütést generál. Téglalap alakú keret ívelt hajlítással a kezelő markolatához, amely védelmet nyújt a motornak, ha a gép véletlenül kiesik. 40 cm mélységű lapos döngölő, így nemcsak járdák lerakására, hanem járdák kialakítására is használható. Az építési fúrótorony percenként akár 12 m-t is képes mozogni a rezgés segítségével.

  Az elektromos rezgőlemezek közül a termék a megnövelt, 13 %-os ütőerővel tűnik ki.7kN. Ez gyorsabb és jobb tömörítést tesz lehetővé. A keskeny kialakítás a készüléket a szűk helyeken való átjárhatóság tekintetében vezető szerepet tölt be. Ez az egyik legkönnyebb építőipari gép – a vibrációs lemez súlya 30 kg, és egy egészséges ember erőfeszítésével emelhető fel.

  Előnyök

  • Kompakt méret;
  • alacsony súly 30 kg;
  • 4 kW teljesítmény;
  • A földön 13 %-os erővel hat.7 kN.

  hátrányok

  • szüksége van valamire, amire támaszkodhat a felállításkor;
  • 380 V-os hálózatra való csatlakoztatás szükséges;
  • nagyobb energiafogyasztás.

  Zu
  ZVPE-5 G

  Értékelés: 4.8

  ZU</div><p> ZVPE-5 G (E-KATALOG)” src=”/wp-content/uploads/2023/05/8011666194531-7713.jpg” height=”360″ title=”ZU<br /> ZVPE-5 G (E-KATALÓGUS)”></p><p>Elektromos rezgőlemez 220 V-os hálózatra és 5 kN ütőerőre. A vidéki házban vagy akár a mezőn is működtethető benzinüzemű generátorral a talaj tömörítéséhez a padlóburkolatok burkolásához vagy a FEM-csempékből készült utak lefektetéséhez. A nagy teljesítményű 550 wattos teljesítmény akár 20 cm-es döngölési mélységet is lehetővé tesz, ugyanakkor energiát takarít meg. A készülék súlya 40 kg, és két felhasználó számára is könnyen betölthető. A gép egyenes vonalú vezetésére egy négyszögletes csőből készült, merőlegesen egymásra merőleges gumibevonatú fogantyúval ellátott támaszték szolgál. A vázon horgok találhatók a hosszabbító kábel feltekeréséhez, így a kábel nem fog lógni szállítás közben, vagy a tárolás során nem fog szanaszét heverni.</p><p>A 44×41 cm-es alaplemez magasan ívelt élekkel rendelkezik, és könnyen átugrik az apró köveken és göröngyökön. Ezzel a formával egy óra alatt 450 m²-t képes egyenes vonalban lefedni. Érdemes megfontolni a terméket, ha a terület nagyon egyenetlen.</p><h4>Előnyök</h4><ul><li>220 V-os hálózati áramra csatlakoztatható;</li><li>Kényelmes fogantyú csúszásgátló párnákkal;</li><li>robusztus hegesztett keret;</li><li>Takarékos energiafelhasználás;</li><li>Horgok a hosszabbító felhúzásához.</li></ul><h4>Hátrányok</h4><ul><li>Csak kis utak kialakítására alkalmas;</li><li>nincs kerék.</li></ul><h3>VIBRÁCIÓS GÉP VU-11-75</h3><p>Értékelés: 4.7</p><div style=VIBRUMASH VU-11-75

  A “Vibromash” üzem ugyanezen a néven elektromos vibrációs lemezt kínál “VU-11-75” indexszel. Ez a készülék hatalmas, 800×500 mm-es munkafelülettel rendelkezik, súlya 80 kg. 30 cm mélységig képes a talaj tömörítésére. Kerekek állnak rendelkezésre a nagy egység helyszíni szállításához. A rezgőlemez akadályokon való áthaladása nem jelent gondot, mivel az elején egy további U alakú fogantyú található. A fő fogantyú két függőleges merevítőhöz van rögzítve és csúszásgátló párnákkal van ellátva. A gyártó szerint az élettartam akár 900 üzemóra is lehet.

  Az elektromos rezgőlemez teljesítmény-ütés arányával tűnik ki. 550 W/h fogyasztás mellett a habarcs 11 W/h ütőerőt generál.3 kN. Természetesen az elektromos taposók nagyobb teljesítményűek, de a motorok többszörösen erősebbek. Ha betonpadló vagy stabil alapozáshoz szükséges altalaj tömörítéséről van szó, ez a megfelelő választás a háztartási használatra szánt vibrációs lemezek közül.

  Előnyök

  • 220 V-os hálózatra van csatlakoztatva;
  • ütésállóság 11.3 kN;
  • 30 cm mélységig történő tömörítés
  • kerekek a könnyű guruláshoz a helyszínen;
  • Segédfogantyú az akadályokon való áthaladáshoz.

  Előnyök

  • a 80 kg-os súly miatt nehéz a gépbe rakodni, még két személynek is.
  Olvasson tovább  A csavarhúzóhoz szükséges lítium elemek jellemzői, előnyei és hátrányai
  Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: