A dielektromos kesztyűkről

A villamos energiával való munka nagyon veszélyes folyamat az élet és az egészség számára, ezért megköveteli bizonyos biztonsági előírások betartását. Az összes munka előtti berendezésnek határozottan meg kell határoznia, és a szakember maga teljesítheti feladatait kizárólag elkülönített eszközöket. A nélkülözhetetlen feltétel olyan dielektromos kesztyűt visel, amelyek védik az áramütést.

Megismerjük ezeket a védőtermékek leírását.

Mi az, amire szükséged van?

A dielektromos kesztyű fő célja, hogy megvédje az elektromertera kezét az áramütés veszélye ellen a gyártási berendezésekkel és hálózatokkal való működés során, a feszültségparaméterek, amelyeken túlmutat 1000 volt. Különleges anyagok, amelyekből elvégezhető, ne engedje, hogy a munkavállaló kárt okozzon, alkalmasak az elektromos vezetékek beszerelésére, beállítására és javítására.

A dielektromos ujjatlan viselése nélkülözhetetlen eljárás az összes típus elektrotechnikai munkáinak megvalósításában. Ilyen munkaruhák nélkül, kábelezés, elektromos berendezések felszerelése, műszaki berendezések javítása és a háztartási feltételek villamos energiával kapcsolatos egyéb eljárások és a termelési műhelyek.

Követelmények

Az elektromos berendezések és villanyszerelők kesztyűje az alapvető védőállványok csoportjához tartozik, ezért teljes mértékben meg kell felelnie bizonyos előírásoknak. Az ilyen ujjatlanok alapvető követelményei között a következőképpen lehet elosztani.

 • A gyártási minősége – a dielektrikum ujjatlan nem megengedett jelenléte kiálló gumi szálak, valamint a hibás összenövések, repedések és egyéb látható mechanikai károsodás.
 • Kötelezőnek kell lennie a kesztyűkészletek által. Különösen a hosszuk nem lehet kevesebb, mint 35 cm.
 • A villanyszerelő védőruházatának bélyegzőnek kell lennie, amely megerősíti az ellenőrzést a szabványok szerint a szabványok szerint.
 • A kesztyűknek nem szabad szennyeződés vagy hidratáló nyomai.
 • Minden egyes kesztyűhöz megfelelőségi igazolást igényel.

Az összes felsorolt ​​követelményt az országunk területén működő gost tartalmazza.

A fajok áttekintése

Az elektromos ujjatlanok tartománya nem nevezhető válogatottnak. Az ilyen munkaruhák előállításához hegesztett anyagok latex és műanyag gumi. A termék méretei úgy vannak kialakítva, hogy a villanyszerelő az év hűvös időpontjában szigetelt kesztyűk vagy ujjatlanok alatt viseljen.

A legtöbb esetben a kesztyűk hossza normál, a védőruházat ujjai fölött viselik, hogy csökkentsék a legkisebb szikrák kockázatát a felhasználónál.

A villamos energiával való munkát végző kesztyűket több paraméterrel osztályozzák.

Megjelenésben

Védő egyes alapokra lehet két-, valamint öt-lemezek, míg az öt cölöpök tartják sokkal kényelmesebb, hiszen ebben az esetben a munkavállaló teljes mértékben használja a kezét – ez így egyszerűbbé válik a telepítés a kiküldő és javítása Elektromos felszerelés.

A gyártási technológiától függően zökkenőmentesek vagy varratok. Sutovny (más néven táncolt) dielektromos kesztyű tartós gumiból készül, míg a varrás jelenlétét strukturális jellemzők biztosítják – ezek a termékek kényelmesek a zokniban és a fényben.

Rendeltetési hely szerint

A funkcionális céltól függően

Villanyszerelő védőfelszerelést végeznek két változatban.

 • Az 1000 tartományban lévő létesítmények modelljei alapvető védőállványokként viselnek, ha megnövekedett feszültség alatt dolgoznak. Az 1000 V-ot meghaladó rendszerekben szigorúan tilos.
 • Modellek az elektromos berendezéseknél több mint 1000 volt – Ebben az esetben végeznek egy további védelmi eszközök szerepét, míg a munkát maguknak egy speciális szigetelő szerszám (elektromos mérők, mindenféle rúd, valamint nagyfeszültségű mutatók és más típusú szakmai eszközök).

A maximális megengedett feszültségtől függően

Számos típusú dielektromos kesztyű van, amelyek mindegyike keskeny használatkörrel rendelkezik. Tekintsük mindegyiküket egyedileg.

 • 00. osztály – Ezek a leggyengébb védő dielektromos ujjatlan. Általános szabályként a Latex gyártásukhoz használja azokat, amelyek az alacsony teljesítményű eszközök (háztartási készülékek) elektromos szerelését használják.
 • 0. osztály – Az ilyen ujjatlanok egyidejű berendezések nélkül használhatók. Az elektromos rendszereken végzett munkát végzik, a feszültség, amelyben nem haladja meg az 1 kW-ot, ezek közé tartozik a viszonylag gyenge elektromok és a termelési mechanizmusok.
 • 1. osztály – Az átlagos teljesítmény gyártóberendezésén például az összetettebb munkák végrehajtására szolgál. Az ilyen kesztyűk toleranciával rendelkeznek 7,5 kW-ra.
 • 2. osztály – A legtöbb esetben az ilyen kesztyűk 10 kW feszültség elleni védelmet kapnak. Hasonló védelmi eszközök, valamint a 3. és 4. osztályba termékek legkeresettebb professzionális környezetben, ezek egyetemes és meglehetősen széles alkalmazási körét – azokat az autóipari berendezések, telepítése és beállítása gépi berendezések felállítása kábelezés és más típusú munkák.

Anyagok

Az Orosz Föderációban elfogadott szabványoknak megfelelően a dielektromos hőelemeket a latex vagy a műanyag levél gumiból végzik. A gyártásukhoz használt anyag alapvető követelménye alacsony elektromos áramvezető képesség, valamint magas plasztikus paraméterek.

Néhány dielektromos kesztyű kiegészíthető béléssel, de ezek nélkül is megtehetők. A szerkezeti jellemzőktől függően külső bevonattal rendelkezhetnek.

A különböző polimer keverékekből származó kesztyűk gyártása, A vegyszer ellenállásának paramétereinek növelésére többször is lehetővé teszik.

Különös figyelmet fordítunk arra a tényre, hogy ha a kesztyű külső bevonattal rendelkezik, akkor más színűnek kell lennie.

Dimenziók

A dielektromos ujjatlanok hossza és vastagsága a céljuktól függően változik, A méretek táblázatának megfelelően három használt termék van:

 • különösen finom munkákhoz;
 • alapértelmezett;
 • Kemény munkához.

A vékony munkához szánt kesztyűk falvastagsága nem haladhatja meg a 4 mm-t, és a falvastagság a durva munkákhoz szánt kesztyűk esetében – 9 mm.

Az elektromos kesztyű hosszának követelményei tekintetében ez a paraméter nem lehet 35 cm alatt.

Jelzés

A munkafolyamatok jellemzőitől függően a szigetelő ujjatlanok jelezhetők:

 • EV – kopott, mint kiegészítő védő szer, lehetővé teszi, hogy megvédje a kezét a feszültség több mint 1 kW;
 • En – optimális a működtetéshez, mint alapvető védőanyag az 1 kW feszültségbeállításokhoz.

A használat élettartama és jellemzői

  Az összes típus elektrotechnikai munkájának megkezdése előtt alaposan meg kell vizsgálni a védőszereket bármilyen mechanikai kárhoz: repedések, lyukasztás.

  A jelenléte még a legjelentéktelenebb hiba nem megengedett, mivel ebben az esetben a kesztyű teljes elveszítik elektromosan szigetelő védő jellemzőit és indulhat áthaladó áram, és ez létrehoz egy fenyegetést az élet és egészség a szakember.

  Az elektromos munkákra vonatkozó ujjatlanok ellenőrzése A szünetek és a lyukasztás tárgyát nemcsak a munka megkezdése előtt meg kell tenni, bizonyos időszakossági normákkal rendelkezik – különösen a rendszeres vizsgálatok során történik. Azzal, hogy Határozza meg, hogy a kár jelenléte teljesen egyszerű – ezért egyszerűen tele kell lennie vízzel vagy csavarással az ujjak irányába, a legtöbb hiba azonnal rohan a szemébe.

  Működés és működés közben kategorikusan nem szabad átadni a kesztyű szélét – ez a követelmény segít megvédeni a bőrt a sérülésből.

  Ezenkívül bármilyen más terméket hordozhat a ponyva vagy bőrből a kesztyűn.

  A dielektromos kesztyűk a szokásos szappanos vízben vagy a szóda-oldatban történő mosást javasolják, majd a kesztyűket a lehető legközelebb kell keresniük. Különös figyelmet fordítunk arra, hogy ezeket természetesen szárítják – a fűtőberendezések és más fűtőberendezések használata erre a célra.

  Vizsgáló kesztyű

  A dielektromos kesztyű műszaki és működési tulajdonságainak való megfelelés ellenőrzése érdekében a GOST termék jelenlegi követelményei kötelezőek a vizsgálati eljárás alatt. Mind a gyárban, mind közvetlenül a tárolási helyükön gyártották.

  A tesztelés kísérleti körülményeiben speciális állványokat használnak, valójában kád, vízzel töltött fürdő és elektromos berendezés. A dielektromos kesztyű kerül be a tartályba, és töltse ki a hagyományos vízben, míg a jelenlegi erő és a frekvencia és frekvencia szállítjuk között a ház a tartály és az elektróda belsejében ujjatlan. A bontás jelei megteremtésekor a kesztyűt márkák.

  Ez a vizsgálati módszer tekinthető a legelőnyösebb, mivel a pontosság a vizsgálat ebben az esetben miatt nagy az elektronikus berendezések a tesztelésének folyamata, lehetséges, hogy növelje a feszültséget, és ezzel egy időben változtatni a az áramerősség, hogy a kísérleti közeg teljes mértékben megfeleljen a védőruházat tényleges működési feltételeinek.

  A dielektromos ujjatlan hat hónaponként tesztelhető. A villanyszerelők tesztelésének sikeres áthaladásával bélyegzik, miközben az írásnak világosnak kell lennie, és nem állapítható meg, ahogy tárolják – ez a jel azt jelzi, hogy a vizsgálóberendezést gyakran végezték, megerősíti a használatuk biztonságát, és a szélsőséges időpontot jelzi szavatossági idő.

  A dielektromos kesztyűk bármely vizsgálatot ki kell tölteni egy speciális protokoll formájának kitöltésével. A későbbi ellenőrzések dátuma, valamint a védőszer fő paraméterei és más adatok. Ezt az útlevelet a kesztyűhöz kell csatolni, és a raktárakban együtt tárolják.

  Tárolási szabályok

   A dielektromos ujjatlan működési szabályok meghatározzák a tárolási szabványoknak pontos betartását:

   • Bármilyen munka elvégzése után a lehető legnagyobb mértékben tisztítani kell mindenféle sárból – erre a szappant általában használják, valamint speciális antiszeptikumokat, biztonságos latexet és gumi;
   • Tárolja a kesztyűt az UV-sugarak behatolásából védett helyeken;
   • Érintkezési kesztyűt sav-lúgos oldatokkal, valamint benzinnel, illóolajokkal és zsírokkal;
   • A szobában, ahol az ujjatlanok tárolódnak, a hőmérséklet háttere -30 és + 40 c között van;
   • Tilos a kesztyűt a magas páratartalommal és súlyos porlasztással tartani.

   A dielektromos kesztyűk gyakorlati és megbízható tárgynak tekintendők az összes elektromos munka elvégzése során. A latex és különösen a tartós gumi felhasználása a gyártásukhoz hosszú ideig használják ezeket a termékeket. Azonban még inkább meghosszabbítható, ha nincs ujjatlan a munka folyamatában, hanem viselni őket, és nem használja őket olyan létesítményekben, ahol vannak hegyes élek.

   A kesztyű felett jobb, ha további védelmet nyújtanak bőr ujjatlanok.

   Arról, hogyan kell tesztelni a kesztyűt, nézd meg a következőt.

   Értékelje a cikket
   ( Még nincsenek értékelések )
   Megjegyzések hozzáadása

   ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: