A gázmaszk létrehozásának története

Gázmaszk – Adaptáció a légzőszervi szervek védelméhez, szeméhez és bőrének védelméhez a levegőben lévő gázok vagy aeroszolok formájában elosztott különböző anyagok károsodásából. Az ilyen védőfelszerelés története természetesen hosszú ideig jelentős változások voltak, és nemcsak a megjelenés, hanem az összes funkcionális.

A gázmaszk létrehozásának története

A gázmaszk létrehozásának története

A bőrmaszkból a “csőr” és a piros pohár szemüveggel, amelyek az orvosok a pestis járványai során kellett biztosítaniuk, A védelmi jogorvoslatok teljesen szigetelnek a szennyezett műszeres közeggel való érintkezésből, amely biztosítja a levegőszűrést minden szennyeződésből.

A gázmaszk létrehozásának története

Nikolai Zelinsky találmánya

Arról, hogy ki először feltalálta a modern gázmaszk prototípust, egyértelműen nem volt kialakítva a világon. A gázmaszk létrehozásának története közvetlenül kapcsolódik az első világháború eseményeihez. A vegyi fegyverek használata után ilyen védelmi eszközökre szükség van. Első alkalommal a német csapatok 1915-ben mérgező gázokat alkalmaztak.

Az új ellenséges vereség hatékonysága meghaladta az összes elvárást. A módszer alkalmazásának mérgezés gázok meglepően egyszerű, szükséges volt, hogy várni a szél felé az ellenség helyzetét és spray-anyagok henger. A lövés nélküli katonák elhagyták az árkokat, akiknek nincs ideje, meghalt, vagy elutasították, a legtöbb túlélő meghalt a következő két-három nap alatt.

A gázmaszk létrehozásának története

A gázmaszk létrehozásának története

Ugyanebben az évben május 31-én mérgező gázokat alkalmaztak az orosz hadsereg keleti frontán, a veszteségek több mint 5000 katona és tisztviselő volt, mintegy 2000 ember halt meg a keletkező légutak égési sérülései és mérgezés a nap folyamán. Az elülső oldal ellenállás nélkül megszakadt, és szinte anélkül, hogy lövés lenne a német csapatoktól.

A gázmaszk létrehozásának története

A konfliktusban részt vevő valamennyi ország megpróbálta megteremteni a mérgező anyagok termelését és azt jelenti, hogy lehetővé tenné a használatuk bővítését. A mérgező gázokkal rendelkező ampullákat tartalmazó kagylókat fejlesztették ki, a permetező eszközök javulnak, a légiközlekedés gázrohamokhoz való felhasználási módszereket fejlesztik.

Ugyanakkor az univerzális eszközök a személyzet védelme a tömeges lézió új fegyverétől. A pánik a hadsereg vezetésében a javasolt módszerek illusztrálhatók. Egyes hadihajóknak az árkok előtti száraz tüzek számára előírtak, a fűtött levegő áramlása véleményük szerint a permetezett gázokat viseli, majd a pozíciók felett, anélkül, hogy kárt okozna a személyzetnek.

A gázmaszk létrehozásának története

A gázmaszk létrehozásának története

A gyanús felhők azt sugallják, hogy lőszereket lőnek a mérgező anyagok eloszlására. Minden katona megpróbálta a reagenssel impregnált gézmaszkokat ellátni.

A modern gázmaszk prototípusa szinte egyszerre jelent meg minden hadviselő országban. Ez a kihívás a tudósok számára az volt, hogy különböző anyagokat használtak az ellenség legyőzésére, és mindegyikre speciális reagensre volt szükség, amely semlegesíti a cselekvését, a másik gáz ellen teljesen haszontalan. Annak érdekében, hogy a csapatok különböző semlegesítő anyagokkal rendelkezzenek, ez nem volt lehetséges, még nehezebb megjósolni, hogy mi lesz a mérgező anyag újra. Ezek az intelligencia pontatlan lehet, és néha ellentmondásos.

A gázmaszk létrehozásának története

A gázmaszk létrehozásának története

A hozamot 1915-ben javasolta az orosz kémikus Nikolai Dmitrievich Zelinsky, amely jogszerűen nevezhető a modern gázmaszk egyik alkotójához. A különböző anyagok takarításának adósságát a fa szénnel történő tisztításának adóssága, Nikolay Dmitrievich számos kutatást végzett a légtisztításhoz való használatával kapcsolatban, beleértve magát is, és kielégítő eredményeket ért el.

A gázmaszk létrehozásának története

Mivel a kivételes adszorbeáló tulajdonságok, speciálisan elkészített szenet lehet alkalmazni, hogy bármilyen, ismert eszköz a felhasznált anyagok, mint egy olyan elváltozás. Hamarosan N. D. Zelinsky javaslatot tett arra, hogy még aktívabb adszorbens – aktivált szén.

A gázmaszk létrehozásának története

A gázmaszk létrehozásának története

Vezetése alatt tanulmányokat végeztek a különböző fafajták szén felhasználására is. Ennek eredményeképpen a legjobbak elismerték csökkenő sorrendben:

 • nyír;
 • bükkfa;
 • fenyő;
 • mész;
 • égetés;
 • tölgy;
 • aspen;
 • égerfa;
 • Topolina.

A gázmaszk létrehozásának története

A gázmaszk létrehozásának története

Így kiderült, hogy az országban ez az erőforrás hatalmas mennyiségben van, és a hadsereg biztosítása nem lesz nagy probléma. A termelés könnyen kiderült, mivel a faszénszén már számos vállalkozásban termelték, meg kellett növelni termelékenységüket.

Eredetileg azt javasolta, hogy a szénréteget a gézmaszk gyártása során használják, de lényeges hátránya laza az arcra – gyakran csökkentette a szén tisztító hatását nullára. A háromszög növény technológusa jött a kémikusok megmentéséhez, mesterséges gumi termékeket gyártva, vagy hogyan ismerjük ezt – gumi, kumant. Egy speciális hermetikus gumi maszkkal jött létre, teljesen zárva, így megoldották a laza illeszkedés problémáját, amely az aktivált szén használatának fő technikai akadálya volt, hogy a levegő mérgező anyagokból tisztítsa meg a levegőt. Kumanát a modern gázmaszk második feltalálójának tekinthető.

A gázmaszk létrehozásának története

A gázmaszk létrehozásának története

Zelinsky-Kumante gázmaszkot ugyanabban az elven rendezték, mint a modern védelmi eszközök, egy kicsit különbség a megjelenése, de már részletes volt. Hasonlóképpen, egy fémdoboz, ahol az aktivált szén lezárt rétege csatlakozott a maszkhoz.

Tömegtermelés és megjelenés a csapatokban 1916-ban arra kényszerítette a német csapatokat, hogy teljesen elhagyják a keleti front mérgező gázok használatát alacsony hatékonyságuk miatt. Az Oroszországban létrehozott gázmaszk mintái hamarosan átkerültek szövetségesekre, és termelésüket Franciaország és az Egyesült Királyság létrehozta. A trófea másolatok alapján a gáztermelés Németországban fordult.

A gázmaszk létrehozásának története

A gázmaszk létrehozásának története

További fejlődés

Kezdetben, mielőtt mérgező gázokat alkalmaztak a csatatéren, a légzésvédelem nem a katonai attribútuma. A tűzoltókra volt szükségük, az agresszív környezetben dolgozó emberek (malárok, kémiai növények és t. Ns.). Az ilyen civil másolatok fő funkciója a légszűrés az égési termékekből, porból vagy néhány toxikus anyagból, amelyet lakkok és festékek tenyésztésére használnak.

A gázmaszk létrehozásának története

LEWIS HASLETTA-tól

Vissza 1847-ben az amerikai feltaláló Lewis Haltet egy olyan eszközt javasolt egy gumi maszk formájában, egy filletszűrővel. A szeleprendszer olyan funkciógá vált, amely lehetővé tette a belélegzett és kilégzett levegő áramlását. Belélegeztük a szűrőbetéten keresztül. Egy kis maszkot kötöttek övekkel. Ezt a prototípus légzőkészüléket a “pulmonalis védő” néven szabadalmaztatták.

A készülékben a levegőben súlyozott por vagy más részecskék. Használhatják a “piszkos” iparágakat, bányászokat vagy gazdálkodókat, amelyek betakarítják és eladják a széna.

A gázmaszk létrehozásának története

Garrett Morganból

Egy másik amerikai kézműves – Garrett Morgan a tűzoltók gázmaszkot kínált. Megkülönböztették egy hermetikus maszkot, amelynek tömlőjével rendelkezik, amely leesett a padlóra, és lehetővé tette a tűzoltó mentési munkálat a tisztított levegő belélegzése során. Morgan meglehetősen indokolt feltételezte, hogy az égő termékek a forró levegő mellett felfelé rohantak fel ugyanabból a levegő alján, hanem általában hidegebbek, és ennek megfelelően tiszta. A tömlő végén a szűrőelem elemét helyezte el. Ez az eszköz valóban jól mutatta magát, amikor tűzoltó tüzeket és mentési munkát végzett, lehetővé téve a tűzoltó számára, hogy tovább maradjon a dohányosoknál.

Mindkettő, mindkét technikailag hasonló eszköz jól teljesítette feladataikat, mielőtt egy akut szükségessége szükség van egy univerzális szűrőelem létrehozására, miután számos mérgező anyagot alkalmaz az első világháború alatt. Alkalmazás N. D. A Zelinsky aktivált szén, amely univerzális tulajdonságokkal rendelkezik, új korszakot jelentett a személyi védőfelszerelés fejlesztésének.

A gázmaszk létrehozásának története

A gázmaszk létrehozásának története

Hibák tudósok

A védőalapok létrehozásának útja nem volt közvetlen és sima. A vegyész hibái végzetesnek bizonyultak. Mint már említettük, az egyik legkiválóbb feladat volt a semlegesítő reagensek keresése. A tudósoknak meg kellett találniuk egy ilyen anyagot, hogy:

 • hatékony a mérgező gázok ellen;
 • ártalmatlan az embereknek;
 • Olcsó termelés.

Különböző anyagokat neveztek ki az univerzális eszköz szerepére, és mivel az ellenség nem adta időt a mély kutatásról, a gázrohamok gyakorlása minden kényelmes esetben, nem megfelelően vizsgált anyagokat javasoltak. Ennek vagy a reagensnek az egyik legfontosabb érve volt a kérdés gazdasági oldala. Gyakran az anyagot csak azért lehet elismerni, hogy csak azért, mert könnyebben tudtak egy hadsereget biztosítani.

A gázmaszk létrehozásának története

A gázmaszk létrehozásának története

Miután az első gázrohamok a serkicemen elkezdnek gézköteget. Termelésük különböző, köztük a közszervezetekkel foglalkozik. A gyártásuk nem voltak utasítások, a csapatok számos maszkot kaptak, gyakran tökéletesen haszontalanok voltak, mivel légzés közben nem adtak szorosságot. Ezen alapok szűrő tulajdonságai is megkérdőjelezhetők. Az egyik legsúlyosabb hiba volt a nátrium-hiposzulfit aktív reagensként. Az anyag a reakció során a klórral különítettek kén-dioxid, ami nem csak a fulladás, valamint az égési a légutak. Ezenkívül a reagens teljesen haszontalan volt az ellenfél által alkalmazott szerves mérgezés ellen.

Az Urotropin semlegesítő hatásának megnyitása kissé mentve. Ebben az esetben azonban az arcmaszk arckifejezésére szolgáló laza szükséglet problémája maradt. A harcos az volt, hogy szorosan nyomja meg a maszkot a kezével, ami lehetetlenné tette a csatát aktívan.

A Zelinsky-Kumanti találmánya segített megoldani a látszólag oldhatatlan problémák teljes labdáját.

A gázmaszk létrehozásának története

A gázmaszk létrehozásának története

Érdekes tények

 • Az oroszországi gázmaszk egyik első védőburkolata lett a rugalmas tömlőkkel ellátott üveg sapkák, amelyet az Isaokievi székesegyház Dome-i székesegyházának aranyozásánál használtak 1838-ban.
 • Az I. világháború idején a lovak és kutyák gázmaszkjai is kifejlesztettek. Mintáikat aktívan javították a XX. Század közepéig.
 • 1916-ra a gázmaszkok prototípusai minden háborús állapotban voltak.

Az eszközök javítása egyidejűleg zajlott, és a katonai trófeák állandó érkezése gyorsan, bár nem az ötletek és technológiák szándékos cseréje.

A gázmaszk létrehozásának története

A következő videóban több információt vár a gázmaszk létrehozásának történetéről.

Kamat cikk
( Még nincs értékelés )
Ossza meg barátaival
123
Megjegyzés hozzáadása