A hamut és annak használatának fa tulajdonságai

Nyárfa értékes és az OAK-hoz közelítő működési jellemzőire, és néhány mutatóban még meghaladja azt. A régi napokban a hagymák és nyilak létrehozására használt hamut, ma az anyag a bútorok és a repülőgépek iránti keresletben van. És nem kevesebb, mint egy drága piros fa.

A hamut és annak használatának fa tulajdonságai

A hamut és annak használatának fa tulajdonságai

Tulajdonságok

A CLENE szilárd, de a fa rugalmas szerkezete. A mag sugarai nem elég – a számuk nem haladja meg a teljes összeg 15% -át, a hamut nehéz megosztani. A nagy viszkozitás lehetetlen kézi fafeldolgozás. A természetből az anyag gyönyörű rajzolattal és kellemes árnyalattal rendelkezik, a Morilka festménye és feldolgozása rontja a megjelenését. Fizikai paraméterek Ash meglehetősen magas.

  • Erő. A szálas vonalon keresztül történő megnyújtás során mért szilárdsági határ körülbelül 1200-1250 kgf / cm2, csaknem 60 kgf / cm2.
  • Hővezető. Paraméter A termikus kezelt kőris hővezető képesség 0,20 kcal / m x h x c. – Ez 20% -kal alacsonyabb, mint a kezeletlen fa. A kivételes sűrűséggel kombinációban a csökkentett termikus vezetőképesség azt jelzi, hogy az anyag hőtartási képességét jelenti, nem véletlen, hogy a hamu gyakran használják a “meleg padló” rendszer felszerelésére.
  • Sűrűség. A késő kőrisfa sűrűsége 2-3-szor több, mint a korai. Ez a paraméter nagy hatással van a fa természetes páratartalmára. Tehát a 10-12% nedvességtartalmú anyag optimális sűrűsége 650 kg / m3, és 750 kg / m3 megfelel a legnagyobb mutatónak.
  • Természetes páratartalom. A kőris fából való vízfelszívódás nagy sűrűsége miatt sokkal kisebb, mint például fenyőben. Ezért egy frissen kotrósfa, a természetes párásító szintje általában 35% -nak felel meg, és a manchuriai még 78%.
  • Gigroszkópos. Fűrészáru inaktívan elnyeli a külső nedvességet. A nedves környezetben való tartózkodáskor azonban a telítési határérték túlléphető. Ebben az esetben az anyag elkezd tenyészteni és deformálódni, mert a szilárd hamu nem alkalmas a magas páratartalommal rendelkező helyiségek belsőépítésére (medencék és fürdők).
  • Keménység. A kőrisfa sűrűsége 10-12% -os páratartalom szintjén 650-750 kg / m3. A hamu arc keménysége 78,3 n / mm2. Ez az anyag a súlyos és különösen kemény kategóriára vonatkozik, ami lehetővé teszi a nagyszabású építészeti kompozíciókat. A kivételes sűrűség ellenére a kőrisfa meglehetősen viszkózus és rugalmas. Szárítás után a felület textúrája dekoratív marad. A mag könnyű, a mocsár általában sárgás rózsaszínű.
  • Permet. A fajta fa gyulladása 400-630 fokos fűtés esetén fordul elő. Jelentősen meghaladja a hőmérsékletet, a szenet és a hamu kialakulására vonatkozó feltételeket hoznak létre. A fán a legmagasabb hői teljesítménye 87% – lehetséges, ha 1044 fokra melegíthető. Az emelkedett hőmérsékletek hatása alatt az aspirációs fa teljes hemicellulóz elvesztése. Ez csökkenti a patogén mikroorganizmusok és penész megjelenésének kockázatát. A hőkezelés jelentősen megváltoztatja a hamu és a fűrészáru molekuláris összetételét, a leginkább védett a harapástól és a deformációtól. A Thermo Kezelt fűrészáru homogén árnyékot tartalmaz a halvány bézs-tól a sötétbarnaig. Az ilyen anyagot széles körben használják a külső konstrukcióban, különösen az erkélyek, loggia és teraszok díszítésére. A termikus kezelés időtartama vitathatatlan előnyök: környezetvédelem, tartósság, dekoratív megjelenés.

Csak az ár csak az ár – már nincs drágább anyag.

A hamut és annak használatának fa tulajdonságai

A hamut és annak használatának fa tulajdonságai

A hamut és annak használatának fa tulajdonságai

A fajok áttekintése

Összesen, mintegy 70 faj a Földön nőtt, mindegyiket egy személy alkalmazza. Ez a fa bármely kontinensen található, és mindenhol az értékes fajták kategóriájára utal. Négy fajta hamut kapott az oroszországi elosztást.

Rendes

Egy ilyen fa ritkán növekszik akár 40 méteres magasságig, leggyakrabban nem haladja meg a 25-30 m-t. A fiatal fa szürke-zöld kéreggel rendelkezik, egy felnőtt egy sötét szürke árnyalatot szerez, és kis repedésekkel borított. A fa csengése, a mag barnás-ohloe. A mocsár nagyon széles, kifejezett sárgás dagály. A kernel simán megy a mocsárba, de ugyanakkor egyenetlen. A korai fa esetében a nagy hajók láthatóak, az éves gyűrűk láthatóak. Felnőtt fa sötétebb és legközelebbi.

A hamut és annak használatának fa tulajdonságai

kínai

Oroszország déli részén, valamint az Észak-Kaukázusban, az ázsiai országokban és Észak-Amerikában található. Ez a hamut nem lehet óriásinak nevezni – a határmagasság 30 m, a kéregnek meglehetősen sötét színű, pálma alakú levelek, éles szaggal. Kínai kőris kemény fa, nagyon kemény és rugalmas.

A hamut és annak használatának fa tulajdonságai

Manchuriai

A fa Koreában, Kínában és Japánban található. Országunk területén Sakhalin, az Amur régióban és a Khabarovsk területén növekszik. Az ilyen fa kissé sötétebb, mint a szokásos hamu – ez inkább egy anya. A barna aroma rendszermagja a terület 90% -át teszi ki. Sloe Ocher, keskeny.

Az ilyen fa az éves gyűrűk sűrű, rugalmas és viszkózus, látható határok.

A hamut és annak használatának fa tulajdonságai

Bolyhos

A legkisebb kőris – ilyen fa nem nő 20 m felett. Croon Raskywood, Fiatal felvételkészítés. A hamu is növekedhet és fejlődhet még azoknál a helyeken, ahol a föld nagyon nedves – az elárasztott árvizek és a tározók partjai mentén. A fagyálló növények kategóriájára utal. A fa lenyűgöző sűrűsége és emelt természetes páratartalma van.

A hamut és annak használatának fa tulajdonságai

Alkalmazás

A fatőrét a biológiai hatás ellenállása jellemzi. Paraméterek szerint a merevség, szilárdság, telítettségét árnyalatok és a különböző textúrák, nem rosszabb, mint a tölgy, hanem a képesség, hogy tartsa rögzítések, stabilitást az agyvérzés és a viszkozitás még felülmúlja. Ez az anyag igényéhez vezetett a korlátok, lépcsők, ablakkeretek, mindenféle padlóburkolatok. A hamuból készült bélés, blokkház, fa utánzás és egyéb építőanyagok. Ezenkívül a hamufa ideális a furnér, valamint a faragott bútorok gyártásához.

Mivel ez a fűrészáru jól hajlítható, és nem ad dedupokat, használható mindenféle sportfelszerelés gyártására – jégkorong klubok, ütők, baseball bitek és vidám. Az előző években a hamut gyakran használták a konyhai eszközök gyártásához, mivel ez a fa nincs íze. A gyermekek játszóterek kialakításáért, biztonságuk javítása érdekében általában előnyös az anyag. Túrák, létrák és csúszdák, kiváló minőségű hamuból, nem érzékenyek a repedésre, ezért nehéz őket bejutni. Ezenkívül hosszú ideig megtartják a funkcionális jellemzőiket és a kezdeti megjelenést.

A hamu egyik előnye az optimális szilárdság és nyomás arány. Nem véletlen, hogy a legtöbb sportcsarnokban, házakban és irodákban széles körben igénylik ezt az anyagot. Nem marad nyomok a lábakból, és ha súlyos szögletes elem esik, a felület megőrzi integritását. A hamu elengedhetetlen a magas páratartalommal és magas emberi patakkal ellátott helyeken. A hamu által készített gerendákból – olyan rugalmasok, amelyek képesek ellenállni sok nehéz terhelés, mint bármely más fafaj.

Yassen fűrészáru az autó- és repülőgépszerkezetre vonatkozik. A szerszámnyél készült közülük különösen tartós, és a rugalmasság lehetővé teszi, hogy csökkentsék a részek a burkolatok, a számszeríj és egyéb íves szerkezetek.

A hamut és annak használatának fa tulajdonságai

A hamut és annak használatának fa tulajdonságai

A hamut és annak használatának fa tulajdonságai

Kamat cikk
( Még nincs értékelés )
Ossza meg barátaival
123
Megjegyzés hozzáadása