A kémiai horgonyok jellemzői és használata

Az építési szférában gyakran használják a különböző típusú szerelési elemeket. A tartományuk folyamatosan bővül. A gyártók évente új típusú kötőelemeket kínálnak. Ezek közül az egyik tartalmaz egy kétkomponensű kémiai horgonyt (folyékony dübel). A piacon megjelent a közelmúltban, mert még nem sikerült népszerűvé válni a szakmai és otthoni mesterek körében.

A kémiai horgonyok jellemzői és használata

A kémiai horgonyok jellemzői és használata

Ami?

Kémiai horgony – rögzítő, beleértve a ragasztóanyagot, a belső menethüvelyt és a megerősítő rúdot. A fémalkatrészek korrózióálló anyagokból, például rozsdamentes acélból vagy horganyzott acélból készülnek.

A GOST R 57787-2017 szabályozással összhangban vannak gyártva.

Az ilyen rögzítő úgy néz ki, mint egy szokásos cső, amelynek ragasztóval van egy bejövő PIN-kóddal. A folyékony tömeg összetétele a következőket tartalmazza:

 • Mesterséges gyanták poliészterekkel, akril;
 • töltőanyagok;
 • Kumulátor anyagok A ragasztó keverék polimerizációjának felgyorsítása.

A kémiai horgonyok jellemzői és használata

A rögzítőelem működésének elve egyszerű – a felületen végzett lyukat különleges ragasztóval töltjük, majd a megerősítő rúd beillesztésre kerül. Ha keményedő ragasztó, a fémrúd megbízhatóan rögzítve van a mélyedésben. A ragasztóösszetétel egyedülálló jellemzői miatt nem bővül a polimerizáció során, és gyorsan működik – 15-20 fokos hőmérsékleten teljes elutasításra, legfeljebb 40 percre van szükség.

A kémiai horgonyok jellemzői és használata

Előnyök és hátrányok

A folyékony dugók szinte minden típusú építési munkát használnak.

Az egyik fontos előnye annak biztosítása, hogy biztosítsuk a vegyület tömörségét az anyaggal, a súlyos teljesítményterhelés ellen.

A kémiai horgonyok jellemzői és használata

Az ilyen kötőelemek egyéb előnyei:

 • Könnyű telepítés – a dübel biztosítása a mesterből, a tapasztalat és a különleges készségek nem lesz szükség;
 • az építőanyagok legtöbb típusával való együttműködés képessége;
 • A horgony nincs hatással korrozív folyamatok, ellenáll a különböző káros külső tényezők hatásainak;
 • a víz alatti rögzítés lehetősége;
 • A kapcsolat tartóssága legalább 50 év;
 • A belső stressz előfordulásának megszüntetése az alap és a horgony azonos hőmérsékleti bővülése miatt;
 • Nagy hordozó kapacitás;
 • A folyékony dugók széles választéka – vannak termékek mind belső, mind külső munkához (ilyen ragasztó keverékekben nincsenek összetevők, amelyek toxikus párologtatást osztanak ki).

A kémiai horgonyok jellemzői és használata

A kémiai horgonyok nem tökéletesek a kötőelemek tökéletes megjelenése, mert jelentős hátrányok vannak számukra. A fő minisztérium az anyag magas költségeit. Ha összehasonlítja a klasszikus távtartó dugóval, az utóbbi többször is olcsóbb lesz.

A hátrányok magukban foglalják a következőket is:

 • A ragasztó hosszú polimerizációja alacsony környezeti hőmérsékleten, például a készítmény teljesen átkozott 5 fokon csak 5-6 óra elteltével;
 • a polimerizáció hiánya negatív hőmérsékleten;
 • Rövid tárolási időszak – a zárt csomagolásban lévő kompozíció megtartja a tulajdonságokat 12 hónapig;
 • A nyitott cső tárolásának lehetetlensége – A ragasztóanyag tömegét közvetlenül a csomagolási tömítettség megzavarása után kell használni.

Egy másik jelentős mínusz a horgonyok szétszerelésének lehetetlensége a teljes ragasztási tömegpolimerizáción.

A kémiai horgonyok jellemzői és használata

Hová alkalmazzák?

A kémiai horgonyok elengedhetetlenek olyan helyzetekben, amikor szükség van a finom szerkezetű építőanyagokra vonatkozó vicces elemek rögzítésére. A gipszkarton, a habblokk, a puzzle lemezek vagy a kerámia blokkok számára használják. A ragasztás tömege könnyen behatol az építőanyagok pórusaiba, és a betakarítás után megbízhatóan rögzíti a csapot az alapon.

A kémiai horgonyok jellemzői és használata

A folyékony dugók érvényesek:

 • A közúti struktúrák elrendezéséhez, például a védőburkolat elleni védekezések telepítésekor támogatja az elektromos vezetékeket és a világítási állásokat;
 • A cellás betonblokkok falakon szellőztetett homlokzatokkal ellátott épületek díszítésére;
 • A volumetrikus és izzadt építészeti tárgyak telepítéséhez – oszlopok, stukkó;
 • a lift bányák rekonstrukciójával;
 • Különböző műemlékek telepítése és helyreállítása során;
 • A vízi parkok, a dekoratív szökőkutak és más vízszerkezetek felállításakor;
 • A hirdetési táblák és egyéb tervek telepítésekor.

A kémiai horgonyokat az építőiparban használják, hogy fa, üreges tégla és egyéb anyagok.

A kémiai horgonyok jellemzői és használata

A kémiai horgonyok jellemzői és használata

A kémiai horgonyok jellemzői és használata

A fajok áttekintése

Kémiai horgonyok – kétkomponensű keverék. Első összetevője – ragasztó tömeg, második – keményítő. Az anyagok a működési hőmérséklet függvényében vannak besorolva.

A gyártók kínálnak nyári horgonyokat T 5 … 40 ° C, tavaszi őszén, amelyben a polimerizáció T -10 ° -kal … +40 ° C.

A téli folyékony dübel az értékesítésre vonatkozik, amely képes -25 fokig keményedik. Ezenkívül 2 változatban kémiai horgonyozók készülnek: amphpower és patron.

A kémiai horgonyok jellemzői és használata

A kémiai horgonyok jellemzői és használata

Ampulov

2 kapszulát tartalmazó ampullát tartalmaz – ragasztóval és keményítővel. Ezeket a 2 komponenst kell keverni egy folyékony dübel használata előtt. A ragasztó és a keményítő csatlakoztatásakor homogén tömeget kapunk, kényelmes használatra.

Az ampulla kémiai horgonyok fő jellemzője – a csavar meghatározott mérete alatt. 1 csatlakozás létrehozásához 1 ampulla szükséges. Könnyű használat hiánya miatt szükség követni a töltelék a lyukba, mivel az összeg a készítmény pontosan kiszámítani a gyártó által telepíteni egy konkrét hajtű. Ebben az esetben a töltés fúvóka nélkül történik.

A kémiai horgonyok jellemzői és használata

Ampoule Rögter ajánlott használni a vízszintesen elhelyezkedő alapok számára. A ragasztási tömeg függőleges kialakításában lévő eszközök bevezetésével gyorsan húzódnak.

A kémiai horgonyok jellemzői és használata

Patronok

Ezek az anyagok 2 változatban állnak rendelkezésre – csőben vagy 2 patronban. Az első esetben a ragasztó és a keményítő egy tartályban van elválasztva a belső partícióval. Ha egy 2 kompozíciós cső nyomása egyidejűleg írja be a keverőcsúcsot.

Különleges fúvókát biztosít, amely a ragasztó és a keményítő ragasztó homogén keverését biztosítja.

A kémiai horgonyok jellemzői és használata

A kémiai patron ampullák a következő típusokba kerülnek.

 1. Egyetemes. Az ilyen készítmények könnyen használhatók, mivel nem igényelnek pontos számozást az összetétel mennyiségének egy tartóhoz.
 2. A fém hardver rögzítésére szánták konkrét alapon. Ezek a keverékek vastag konzisztenciájúak. Összetételük magában foglalja a korróziót és a dextriculáris inhibitorokat.

A patron folyékony dugók hiányosságai közé tartoznak a lyukak feltöltésének teljességének szabályozásának lehetetlensége, valamint a lyuk áramlási sebességének kiszámításának szükségessége.

A kémiai horgonyok jellemzői és használata

Népszerű márkák

A kiváló teljesítmény és műszaki előírások miatt az európai védjegyek kémiai horgonya különleges kereslet használható. Képzelje el a népszerű gyártók minősítését.

 • Tytan Professional. A cég Selena Holdenguhoz tartozik. E márka szerint az univerzális folyékony dávozók állnak rendelkezésre (EV-I, EV-W). A kompozíciók poliészter gyanták alapján készültek. Horgony EV-W – Téli eszközök az alacsony hőmérsékleten, amely képes T -18 fokos polimerizálásra. Mindkét anyagot fel lehet használni a súlyos struktúrák értékelése során, a különböző javítási és helyreállítási tevékenységekhez.

A kémiai horgonyok jellemzői és használata

 • Sormat – finn gyártó, A különböző hangerővel rendelkező hengerekben folyékony dugókkal. Eldobható fúvókák állnak rendelkezésre a keverékhez. A ragasztó tömege 2 komponensből álló poliészter gyanúból készül. Termékek szánt rögzítőszerkezet közepes súlyosságú építőanyagok üreges és sejt szerkezetet.

A kémiai horgonyok jellemzői és használata

 • “Pillanat”. Ez egy márkanév a német aggodalom Henkel. A vállalat termelési létesítményei számos országban találhatók, többek között Oroszországban. Szintetikus dugók “pillanat” ajánlott használni nehéz struktúrák telepítéséhez porózus anyagok. A márka termékei különös népszerűséget kaptak a gyors polimerizáció és a magas összetett szilárdság miatt. Az ilyen ragasztókészítményekben nincsenek sztirol, amelynek következtében a belső munka során használható.

A kémiai horgonyok jellemzői és használata

 • Fischer – német gyártó, Ampully kémiai horgonyok (RM és FHP) és patronváltozások (FIS V 360S és FIS V S 150 C). A patronok építési fegyvert igényelnek.

A kémiai horgonyok jellemzői és használata

 • Tox. Egy másik német márka termelő ampulla és patron horgonyok. A termékek népszerűségűek a gyors megragadás rovására, megbízható kapcsolatot biztosítanak, porózus anyagokkal dolgozva.

A kémiai horgonyok jellemzői és használata

 • Érdemes megjegyezni a Hilti márka termékeit. A gyártó kémiai horgonya megengedett a szeizmikus aktivitás, valamint a víz alatti területeken. Használhatók hőmérsékleti üzemmódban -18 és +40 fok között. A gyártó 8 … 30 mm átmérőjű lyukak alatt termékeket kínál, így azok használhatók a megerősítő rudak alapjául.

A kémiai horgonyok jellemzői és használata

Hogyan válasszuk ki?

A piacon bemutatott univerzális folyékony dugók többsége. Azonban számos olyan kritérium van, amelyet figyelembe kell venni az anyag kiválasztásakor. Az első dolog az alapítvány típusa. Ezt az információt a gyártó utasításai tartalmazzák.

Ragasztó keverék vásárlása, fontos látni a termelés dátumát, mivel a termék tárolási ideje 1 év. 12 hónap elteltével az anyag elveszíti tulajdonságait és specifikációit.

A kémiai horgonyokat a Hőmérséklet-rezsim, amelyben használják őket. A ragasztó tömeg helytelen kiválasztásával nem lehet képes.

A kémiai horgonyok jellemzői és használata

A kémiai horgonyok jellemzői és használata

Hogyan kell használni?

A csapot ragasztós tömegbe való beszerelését azonban nem nehéz, ha ezt a feladatot végrehajtaná, számos fontos körülményt kell végrehajtani. A szerelés a bázis lyukakkal kezdődik. Ehhez a felszúró egy fúró használják (az átmérője nagyobb kell legyen, mint a fém csap körülbelül 2-3-szor).

A következő szakasz a por és a szennyeződéses nyílások alapos tisztítása. Ha elhanyagolod ezt a munkát, a ragasztó és az anyag tapadása nem lesz olyan megbízható. A por eltávolítása a lyukból, használhatja a porszívót.

A kémiai horgonyok jellemzői és használata

A következő műveletek.

 1. Helyezze be a hálós hüvely lyukába (A mobil anyagokkal és üreges téglákkal való együttműködésnek kell lennie). A ragasztó tömeg bevezetése előtt telepíteni kell. A hálós hüvely használata hozzájárul a készítmény egységes eloszlásához a lyuk hossza mentén és valamennyi felében.
 2. A shpure minőségi kitöltéséhez használjon speciális adagolót. A tömegnek kitölti a lyuk teljes mennyiségét.
 3. A csapok kézi behelyezése. A termék hossza több mint 50 cm-re ajánlatos egy speciális vezetéket használni, amely egy nyomástartó rúdot szállít. Az amfel folyékony dugóinak kihasználásakor a hajtűt kell rögzíteni a patronfúróba, és adja meg a rögzítőelemet, amikor a készülék közepes forgalmon dolgozik.

A kémiai horgonyok jellemzői és használata

A kémiai horgonyok jellemzői és használata

Miután behelyez egy horgonycsapot a lyukba, a készítményt betakarítják. Leginkább ragasztó fél óráig szárad. Ellenőrizze, hogy a fémrúd merőlegesek legyenek, miután a Shpurba telepítve van. Néhány perc múlva a készítmény polimerizációja miatt a Stiletto pozíció nem változtathat meg.

Arról, hogyan kell felszerelni a kémiai horgonyt, nézd meg a következőt.

Kamat cikk
( Még nincs értékelés )
Ossza meg barátaival
123
Megjegyzés hozzáadása