A manila kenderről

A banánszálak iparágában való alkalmazások jelentéktelennek tűnhetnek az ilyen népszerű anyagokhoz képest, mint például a selyem és a pamut. A közelmúltban azonban az ilyen nyersanyagok kereskedelmi értéke nőtt. Napjainkban világszerte használják a világ számos célját – a csomagolási konténerek gyártásától kezdve, és a ruhák és higiéniai szalvéták létrehozásával végződnek.

Ami?

A banánszálak is ismertek Abaka, Manila és Koyra kender. Mindezek különböző neve egy nyersanyagból, amelyet egy növényi musa textilis – textil banán. Ez egy füves évelő a banán családból. A rost legnagyobb globális beszállítói Indonézia, Costa Rica, Fülöp-szigetek, Kenya, Ecuador, valamint Guinea.

A Banana Coyra durva, enyhén széles körben elterjedt rost. Ez lehet homokos vagy világosbarna.

Az Abaca fizikai-működési jellemzőiben van valami a finom sisap és a merev kókuszdió coir között. Anyag Lásd a Semi-ipari töltőanyagok kategóriáját.

A kókuszos rosthoz képest a manilasky tartósabb, de ugyanakkor rugalmas.

Az abaki előnyei a következők:

  • résszilárdság;

  • rugalmasság;

  • légáteresztés;

  • kopásállóság;

  • Nedvességállóság.

A Manila kendernek van egy ingatlanja, hogy gyorsan megadja az összes felhalmozott vizet, ezért nagy tekercselési ellenállással rendelkezik. Latex anyagok továbbá tavaszi jellemzőkkel rendelkeznek.

Ismeretes, hogy Manila Fiber 70% -kal erősebb, mint a kender. Ugyanakkor egy kisebb, de sokkal kevésbé rugalmas.

Hogyan gyűjthetsz szálat?

Sima erős anyag, enyhén látható fényes bányászat a leveles hüvelyből – ez egy lemez egy lapot, amely egy horony alakja a bázis közelében, felkapja a szárat. A banán vagina kiterjesztett lapjai a hélixen találhatók, és hamis törzset alkotnak. A rostos rész 1,5-2 éven belül érlelődik. A hároméves növények általában a vágáson vannak. A törzsek teljesen “széklet alatt vannak”, és csak 10-12 cm-t hagynak a talajtól.

Ezt követően a levelek elválaszthatók – a szálak tisztaak, ezért papírgyártásra használják. Cserenkov fragmentumok húsosabb és vizenyős, azok vágott és vágjuk csíkokra külön, ami után el tudja választani a hosszú szálak egy késsel a késsel.

A mennyiségetől függően a kapott nyersanyagok csoportokra vannak osztva – vastag, közepes és vékony, majd szabadban száradnak.

Referenciaként: egy hektár vágott Abaci esetében 250-800 kg rostból kiderül. Ugyanakkor a szálak hossza 1-5 m-re változhat. Átlagosan körülbelül 3500 növényre van szükség ahhoz, hogy 1 tonna rostos anyagot kapjunk. A Manila kenderének megszerzésének minden munkáját szigorúan kézzel végezzük. Egy nap alatt minden munkavállaló körülbelül 10-12 kg nyersanyagot kezeli, így az évben 1,5 tonna rostot készíthet.

A szárított anyag 400 kg bálákból van csomagolva, és üzletekbe kerül. A matrac töltőanyagok gyártásához a szálak a tű baj vagy latex segítségével köthetők.

Felmérési felülvizsgálat

Keverje össze a manila kender három fajtáját.

Tupoz

A legmagasabb minőségű megleavétel, a sárga szín megkülönböztethető. Rostok vékonyak, legfeljebb 1-2 m hosszúak. Az ilyen kender a banánszár belsejéből származik.

Az anyag széles körben kereslet a bútorkárpitos és szőnyegek gyártásában.

Lupis

Középminőségű kender, sárgásbarna. A szál vastagsága átlagos, hossza eléri a 4,5 m-t. Nyersanyagokat extrahálják a szár oldaláról. Kókusz vizelet gyártásához használják.

Bandala

A kender a legalacsonyabb minőség, lehet megkülönböztetni egy sötét árnyalaton. A rost meglehetősen durva és vastag, a szál hossza 7 m-re érkezik. A lap külső részéből kivont.

Az ilyen kenderből zsinórok, kötelek, kötelek és szőnyegek. A fonott bútorok és papír készítéséhez megy.

Használati területek

A Manila kender elterjedt a haditengerészetben és a hajón. Ez nem meglepő, mert a kötélből készült, szinte nem vonatkozik a sós víz negatív hatása. Hosszú ideig megtartják nagy teljesítményüket, és amikor elavultak, feldolgozásra küldtek. Merített papír újrahasznosítás – még egy kis tartalom a nyersanyag Manila szál ad neki egy különleges erőd és erőt. Az ilyen papírt a kábelek és a csomagolóanyagok gyártására használják. Az USA-ban és Angliában kapott speciális elosztó anyag.

A banán kendertől, ellentétben a kendertől, lehetetlen egy vékony fonalat készíteni. De gyakran használják durva anyagok készítésére. Napjainkban az abaka elég egzotikus anyagnak számít. Ezért a belsőépítészek gyakran használják, amikor a helyiségek és a bútorok gyártása. A környezetbarátság miatt a nedvességállóság és más külső mellékhatások ellenállása miatt az anyag széles körben keresi Európában. A kender harmonikusan néz ki az ország házak, loggia, erkélyek és teraszok díszítésében. Ezek a tárgyak a helyiségekben különösen népszerűek, az ország stílusában, valamint a gyarmati stílusban.

Japánban már több mint hét évszázados, a manila szálakat a textiliparban használják ruhák létrehozására. Az abakiból kivont szálak jól festettek, és nincsenek kifejezett szaga. Ezenkívül nem fakulnak a napba, ne adj zsugorodást a forró víz hatása alatt, és még a többszörös lazító ciklusok után is megtartják az összes jellemzőjét. A Manila kenderéből kemény szöveteket készít. Teljesen a manila rostokból állhatnak, vagy a pamut 40% -a.

A banánszövet természetes szorbensnek tekinthető. Ennek köszönhetően a bőr lélegzik, és még a legmelegebb napokban is a test hideg és kényelmes. Az ABACA szövetet vízzel, tűzzel és hőállóval kapjuk meg, kifejezett hipoallergén tulajdonságokkal rendelkezik.

Napjainkban az ilyen szál jó alternatíva lehet a legtöbb szintetikus és természetes szálak számára.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: