A nagy molekulatömegű polietilénből

A nagy molekulatömegű polietilént (PE-500) műanyag polimernek nevezzük. Számos egyedi fizikai-kémiai tulajdonsággal rendelkezik, így rendkívüli körülmények között használható. Ebben a cikkben vegye figyelembe az összes nagy molekulatömegű polietilént.

Ami?

Ez az anyag a műanyag polimerizált etilén egyik típusához tartozik. Jellemzője – hosszúkás lineáris molekuláris kötések ugyanabba az irányba. Az ilyen láncokat a legjobb észlelés és a terhelések továbbítása jellemzi.

A megjelenésben a nagy molekuláris polietilén hasonlít a műanyagra. Szilárd, szagtalan, nincsenek mérgező anyagok összetételében. Az anyagot az etilén és a metallocén katalízis anyagok szintetizálásával végezzük alacsony nyomású berendezéseken. A nyersanyag termelési szakaszában egy kelt adunk hozzá, hogy polimerizált etilén színt adjon.

A gyártók szintén ultra-nagy molekuláris (ultra molekuláris) polimert is termelnek, molekulatömege több mint 10.000.000. (PE-1000). Az erősség jellemzői szerint többször magasabb, mint néhány szén és rozsdamentes acél.

Előnyök és hátrányok

Az anyagnak számos súlyos előnye van. A fő előnyök a következők:

 • Kiváló kopásállóság és mechanikai kopás; A nagy sűrűségű polimer nagy hatással van;
 • a repedések, zsetonok és egyéb deformációk kialakulásának ellenállása;
 • A hőmérséklet-ingadozásokkal szembeni ellenállás, amelynek következtében az anyagot a magas és a minimális hőmérséklet-mutatók mellett szabad üzemeltetni;
 • a nedvesség és az agresszív anyagok ellenállása (az oxidizátorok kivételével); Az ilyen jellemző az amidanyagok, észterek vagy hidroxilcsoportok hiánya miatt érhető el, azzal jellemezve, hogy a kémiailag agresszív anyagok érzékenysége van;
 • napsugárzás ellenállása;
 • Magas higiéniai tulajdonságok – az anyag nem vonatkozik a patogén mikroorganizmusok támadásaira; Nem képez gomba és penész;
 • jó elektromos szigetelő és dielektromos képesség;
 • PE-500 polietilén kiváló hegeszthetőséggel rendelkezik;
 • Sugárzási ellenállás.

Az anyag hátrányai közé tartozik az alacsony olvadáspontja (legfeljebb 150 ° C), ezért a polimer ajánlott, hogy a +100 fokos hőmérsékleten működjön.

Nagy molekulatömegű polietilén az újhoz viszonyítva. Termelése 2 hazai vállalkozás (Tomskneftekhim és Kazanorgsintez) foglalkozik. A gyártási technológia összetett és pénzügyileg költséges, ami befolyásolja a késztermékek költségeit.

Az anyag tulajdonságai és jellemzői

Nagy szilárdságú polietilén hosszú molekuláris láncok, amelyek szinte párhuzamosan vannak egymással szemben. A szerkezet ilyen jellemzője nagy szilárdságú mutatókat biztosít. Vannak azonban gyenge kötvények néhány molekula között, ezért az anyagot nem lehet hőállónak nevezni. Hőmérsékleti hőmérséklete – akár + 100 ° -ig. A növekvő hőmérséklet-jelzők +140 fokig, a polimer megolvad és viszkózus tömeggé válik.

A PE-1000 polimer a következő előírásokkal rendelkezik:

 • Vízfelszívódás – 0,01-0,05%;
 • Specifikus sűrűség – 0,93-0,94 g / cm3;
 • A hajlítás rugalmasságának modulja – legfeljebb 1 GPA;
 • A súrlódási együttható körülbelül 0,1;
 • Shock viszkozitási koefficiens – 160-170 KJ / m²;
 • A hajlítás meghosszabbítása – 8-10%;
 • Felület ellenállás – 1014 ohm.

Az anyag általában tűzveszélyes. A működés során nem bocsát ki káros anyagokat a környezetbe.

Feldolgozási módszerek

A magas molekulatömegű polietilént a 16338-85 GOST-nek megfelelő szabványoknak megfelelően állítjuk elő. A termelés során az etilénszintézis módszerét a metallocén katalizátorok kiürítésére használják. Jelenleg számos polimer feldolgozás módszer ismert.

Szinterezés és forró préselés

Ezeknek a módszereknek köszönhetően nagyobb komponens monolitikus polietilént, lemezeket és hengereket kapunk. A további mechanikai feldolgozás folyamatában egy gyalult szalagot kapunk, különböző felszereléssel kapcsolatos különböző mechanizmusok. A gyártási technológia a porpolimer hideg préselését jelenti a munkadarabban és utána +200 fokos szinten. A hőmérséklet-kezelés eredményeként a félkész termékeket – monolitok, lemezek és blokkok kapjuk.

Dugattyús extrudálás

A termelési folyamat az, hogy a kezdeti nyersanyagok magas hőmérsékleten olvadjanak egy homogén gumi tömegre. Ettől származik speciális egységek fúvókákkal, rudak, csövek vagy különböző hosszúságú szalagok.

Gél spinning

A gyártási technológia magában foglalja a több szakaszban történik: feloldjuk a kiindulási nyersanyagokban paraffinolajban és használata a kapott masszát vékony lyukak vízbe. Ennek eredményeképpen a szálakat kapják, amelyek tovább vannak égetve a sütőberendezésekben, egyidejű szálakkal és az oldószeres anyagok eltávolításával. A gélforgács feldolgozásakor szuperproof szál.

Az újrahasznosítás utolsó módja nagyobb népszerűség.

Hatály

Az egyedülálló tulajdonságok miatt különböző területeken nagy molekulatömegű polietilént használunk. Gyakran használják analógként, különböző színesfémek, magas ötvözött acél és egyéb anyagok helyettesítésével.

Gyógyszerben

A szuperproof polimert 1962 óta implantátumok gyártására használják. Ma a protézisek a műtéti és fogászati ​​implantátumok csípőízületeire készülnek a fogászatban. Az anyagot különböző ortopédiai termékek létrehozására használják.

Vegyi, élelmiszer- és könnyűiparban

Anyaga használják, hogy a berendezések és alkatrészek élelmiszer-termelés, konténerek szállítására és tárolására alkalmas vegyi agresszív anyagok, kozmetikai palackok, hordók, tartályok.

Katonai iparban

A tartós polimer szálakat a speciális szolgáltatások alkalmazottai számára személyi védőeszközök gyártására alkalmazzák. Különösen rombolóit, sisakokat készítenek. A kapott páncél kis súlyú, de megbízhatóan védi az ömlesztett sérülést. És a polimer könyv speciális felszerelését használva.

Gépészmérnöki

Nagy szilárdságú polietilént alkalmazunk hidraulikus vagy olajkörnyezetekben működő alkatrészek előállítására. Ettől kapjon csapágyakat, bushingeket, béléseket, fogaskerekeket – magas fokú mechanikai kopásálló részei. A szuperproof PE-1000 polimerből, pótalkatrészek pneumatikus berendezések megnövekedett üzemi nyomásával.

Sportáruk és leltár

A kerítéshez használt ruhák gyártásához használt anyag, hegymászás, sílécek, snowboards.

  Számos fogyasztási cikket gyárt nagy szilárdságú polimerből. Ezek közé tartoznak a virágtermesztés és a fürdőszoba, a háztartási tételek és a kertészeti leltár elrendezése. A bútorok, a gyermekjátékok, a mobil WC-k, a gyermekjáték-komplexumok elrendezésére szolgálnak.

  Hasznosabb információ a nagy molekulatömegről A polietilén megtalálható a videóból.

  Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: