A polietilén használata leírása és módszerei

A mai napig a vegyipar az egyik leggyorsabban növekvő. A kutatók a legújabb tudományos fejlesztések fejlesztésén dolgoznak, különösen az innovatív anyagok létrehozására. Az egyik legnépszerűbb köztük polietilén. Fontolja meg a polietilén jellemzőit, egyedi tulajdonságait és jellemzőit, valamint annak terjedelmét.

Ami?

Először is meg kell rendezni, hogy polietilén. Valójában, Ez az anyag hőre lágyuló etilénpolimer. A poliolefinek kategóriájának tulajdonítható. A polietilén meghatározása magában foglalja azt a tény megnevezését, hogy kémiai szempontból ez az anyag szerves vegyület, molekulái jelentős hosszúságúak.

Ha az anyag külső jellemzőiről beszélünk, leggyakrabban olyan vékony lapok, amelyek színtelen vagy fehérek lehetnek. Polietilén elég szilárd. Nagyon gyakori, mint nyersanyag, és különböző célokra használják.

A polietilént feltalált tudósok nem ragaszkodnak ahhoz, hogy az anyag ideális. Mint minden más kémiai vegyület, számos olyan egyedi tulajdonsággal rendelkezik, amelyek mind pozitív, mind negatívak.

Fontolja meg részleteit.

A polietilén előnyei a következő jellemzőkkel rendelkeznek:

 • Magas szintű erő (e tekintetben azt célszerű, hogy az anyag képes ellenállni a mechanikai károknak és más negatív környezeti hatásoknak);
 • rugalmasság;
 • vízálló;
 • Könnyű használat;
 • alacsony hővezető képesség;
 • Az emberek biztonsága (polietilén nem bocsát ki olyan anyagokat, amelyek károsíthatják az emberi egészséget);
 • megfizethető ár;
 • széles választéka;
 • Különböző tervezés és sokkal több.

De még annak ellenére is, hogy ilyen nagy számú pozitív jellemző, meg kell emlékezni a meglévő hiányosságokról:

 • a közvetlen napfény hatása alatt;
 • relatív rövidség;
 • Környezetszennyezés, amely az anyag kulcsfontosságú negatív jellemzője.

Hogyan és mi teszi?

Különösen a kutatók érdeklődése a polietiléntermelés előállítására szolgáló eljárás. Így az etilénből származó vegyi vegyületet. A Rawtyal Forrás anyagot kötelező polimerizációs folyamatnak vetik alá.

Kezdetben a polietilén a granulátumból áll, amelynek mérete 2-5 milliméterben változik. A vegyület a végső összetételét hőkezelési eljárások révén kapja meg, amelyeket speciálisan tervezett berendezésekkel végeznek.

Ugyanakkor ma, a kémia területén szakemberek többféle polietilént azonosítanak, amelyek mindegyikét egyedi technológiával állítják elő.

Tulajdonságok

Annak érdekében, hogy részletesebben megismerkedjünk az anyaggal, megkülönböztető jellemzőit elemezzük (beleértve a fizikai és vegyi anyagot is). Végtére is, a polietilén speciális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek megkülönböztetik bármely más vegyületből.

Tehát az anyag fő jellemzői a következők:

 • Általános szabályként a polietilén átlátható (ez csak egy tiszta kémiai vegyületre vonatkozik, amely semmilyen szennyeződést nem tartalmaz), a festés folyamatában az anyag bármely más árnyalatú (fekete, fehér, piros és sok más) szerezhet;
 • A szerkezetével az anyag szilárd;
 • Az anyag kristályosításának folyamata -60 és -369 Celsius közötti hőmérsékleten történik;
 • szaga hiánya;
 • Kis súlymutatók;
 • Az anyag sűrűsége az állandó, attól függ, hogy a polietilént termelték;
 • A kémiai vegyületek a lengéscsillapító tulajdonságai vannak;
 • Alacsony tapadási szint;
 • Alacsony súrlódási együttható;
 • vízálló;
 • A polietilént +80 és +120 ° C közötti hőmérsékleten lágyító eljárásoknak vetjük alá;
 • alacsony hőmérsékletű ellenállás;
 • rugalmasság;
 • dielektromos jellemzők;
 • gőz és vízszigetelés;
 • biológiai közérzet;
 • hővezető;
 • A bomlásban a polietilén nem bocsát ki olyan anyagokat, amelyek kárt okoznak;
 • Az agresszív kémiai vegyületek hatásának ellenállása.

A polietilén tulajdonságok nagyrészt meghatározzák a használatának területeit.

A fajok sűrűségének áttekintése

A mai napig nagy számú polietilén van. Tehát a piacon extrudált, alacsony molekulatömegű, buborék, hengerelt, nagy szilárdságú és nagymodulikus anyagok találhatók. Ennek megfelelően a polietilén kiválasztásakor szigorú figyelmet kell fordítani a címkézésre.

A felhasználói kényelem érdekében a gyártók több kategóriával rendelkeztek összetett osztályozással. Fontolja meg mindegyik megkülönböztető jellemzőit és jellemzőit.

Magas

A nagy sűrűségű polietilén előállításához számos kötelező feltétel szükséges. A levegő hőmérsékletének különösen a 200-260 Celsius fokozatban kell lennie, a nyomás nem haladhatja meg a 300 MPa mutatót. Ezenkívül egy katalizátor jelenléte, amelynek funkciója oxigént vagy szerves peroxidot végezhet. Maga az eljárás önmagában egy autoklávban vagy csőszerű reaktorban történik.

Ami az anyag közvetlen jellemzőit illeti, a nagy sűrűségű polietilén könnyű és rugalmas. Ez rejlik a kiejtett dielektromos jellemzőkben. Az anyag jellemzője, hogy az ilyen polietilén könnyen szállítható.

Alacsony

Az alacsony sűrűségű polietilén előállításához szükséges feltételeknek a következők:

 • Hőmérséklet-mutatók – 120-150 Celsius fok;
 • Nyomásszint – 0,1-2 MPa;
 • A katalizátor jelenléte, például katalizátorok Tsigler-Natta.

Ennek eredményeképpen a polimerizációs folyamatot olyan anyag alkotja, amely lehetővé teszi -80 ° C-ra történő hűtését.

Ezenkívül az alacsony sűrűségű polietilént nagyon könnyű és rugalmas, és felülete jellemző fényességgel rendelkezik.

Középső

A középsűrűségű polietilént 100-120 ° C hőmérsékleten állítjuk elő. A nyomásnak 3-4 MPa szintjén kell lennie, és a reakciókatalizátor ajánlott a TICL4 és az ALR3 keverék alkalmazása. Emlékeztetni kell arra, hogy a végső kapcsolat pelyhek formájában alakul ki.

Így a polietilén meglévő fajtái mind a tulajdonságok, mind a jellemzőikben különböznek egymástól, mind a megszerzési módszerek szerint.

Népszerű gyártók

Az a tény, hogy a polietilén olyan anyag, amely széles körben elterjedt, népszerű és kereslet a fogyasztók körében, nagyszámú védjegyet vesz igénybe a termelésben. Tekintsük a főbbeket.

“Kazanorgsintez”

Az Orosz Föderáció területén ez a vállalat a polietilén egyik legnagyobb gyártója (és a termék alacsony és nagy sűrűségű anyagot tartalmaz). Annak ellenére, hogy ez a márka 1950-ben jelent meg a piacon, az első termék tétel csak 13 év után jelent meg. Fontos megjegyezni, hogy a márka tartománya nem csak polietilént, hanem számos más kémiai vegyületet is tartalmaz. Amint azt a cím szerint kitalálhatja, a vállalat G-ben található. Kazán.

Nizhnekamskneftekhim

A növény termelési kapacitása, valamint a Nizhnekamskneftekhim termékek, megfelelnek az összes modern technológiai követelménynek. A vállalati alkalmazottak célja az innovatív technológiák és tudományos kutatások bevezetése. Ugyanakkor itt csak a kiváló minőségű nyersanyagok alkalmazása itt történik. Ami a vállalatból származó polietilén megkülönböztető jellemzőit illeti, meg kell jegyezni, hogy az ilyen tulajdonságok magas szintű tapadás, sima és átlátszó felület, a nemzetközi szabványoknak való megfelelés és sok más pozitív tulajdonság.

“Staspolen”

Ez a vállalat különböző petrolkémiai termékek gyártásával foglalkozik. Első alkalommal a “Strolléne” cég polietilént gyártott por formájában. A vállalat termékei megfelelnek a világ szintjével, és széles körű fogyasztókat élveznek. A vállalati alkalmazottak kémiai anyagok beszerzésére szolgálnak egy gáznemű állapotban lévő polimerizációs módszert.

Tomskneftekhim

A Tomskneftekhim polietilént gyárt polimerizációs technológián, amelyhez a reaktorban nagy nyomás van jellemezve. Érdemes megjegyezni ezt A márka által gyártott termékek nemcsak a hazai piacon, hanem külföldön is exportálják. Ahhoz, hogy hozzon létre egy alapanyag bázis, amely az eredeti a polietilén gyártásához, Tomskneftekhim részt vesz a feldolgozás szénhidrogén nyersanyagok (nevezetesen: a cseppfolyósított gázok és a benzin).

“Angarsk polimerek növénye”

A növény magasnyomású polietilén márka gyártásával foglalkozik 10803-020 V / S. Ami a termelési volumeneket illeti, 1 évig a vállalat körülbelül 300 tonna anyagot gyárt. A márka polietilént magas színvonalú, megfelelő tanúsítványokkal rendelkezik. A vállalat kémiai vegyületei 3 kategóriába sorolhatók: a legmagasabb, első és második osztály. A sűrűségmutatók szerint ez az anyag 0,90 g / cm3 szinten van. A rés kiterjesztése 550%. Polietilén “Angarsk Polyperm of Polimers” alkalmazzák a műszaki termékek, játékok, csomagolás, mezőgazdasági termékek és a másik.

“Ufaorgsintez (Bashneft)”

Ez a vállalat az államunk területén a polietilén egyik legrégebbi iparága. A polietilén kémiai vegyület előállítása Ufaorgsintez (Bashneft) alatt 1967-ben származik. A vállalat számos különböző típusú anyagot termel, amelyek megfelelnek a piac igényeinek. A márka polietilénje, gyártott műszaki termékek, csomagolás élelmiszerek és gyógyszerek, gyermekjátékok és egyéb termékek.

“Polyr”

A Dana cég Fehéroroszország területén található. A vállalat termékeit azonban elosztják és népszerűek ezen az országon túl. A polietilén polietilén versenyképessége a gyártási folyamat magas gyártója, széles körű és kiváló minőségű nyersanyagok miatt. Beszélve az anyag sokféleségéről, azt kell mondani, hogy a vállalat 10204-003, 10803020, 15803-020 és sok más bélyegző anyagot termel. Ugyanakkor mindegyik márkát különböző termékkategóriák (például csövek, filmek, papír, festékek) készítésére használják.

Gazprom Neftekhim Salavat

A polietilén termelést a növény több üzletében végzik. Ugyanakkor az alacsony és nagy sűrűség értékesítése. Gyári hely – G. Salavat, Bashkortostan Köztársaság. A kiindulási anyagként etilént, butént, hidrogént és hexánt alkalmazunk.

Így, Az Orosz Föderáció területén hatalmas számú gyár és gyár van, amelyek professzionálisan részt vesznek a polietilén előállításában. Ez a tény bizonyítja, hogy az anyag széles körben elterjedt, népszerű, és elengedhetetlen az emberi tevékenység számos szférájában. Ugyanakkor a hazai anyagot kiváló minőség jellemzi.

Alkalmazás

Mint fentebb említettük, a polietilén az egyik leggyakoribb és igényelt anyag, amelyet nagyszámú régióban és különböző termékek előállítására alkalmaznak.

Polietilén használat:

 • Sűrű étel és műszaki film gyártása tekercsekben;

 • Konténerek és csomagolóanyagok gyártása (például polietilén csomagok);

 • csatornacsövek gyártása, valamint a vízellátás csövek;

 • Szigetelési szövedék gyártása (például elektromos szigetelés);

 • termoclause létrehozása;

 • Hőszigetelők gyártása.

Ez természetesen nem teljes lista.

Mindazonáltal szem előtt kell tartani, hogy a polietilén mindenütt jelenléte negatívan befolyásolhatja a környezet környezeti állapotát.

Az a dolog, hogy Ez az anyag meglehetősen hosszú ideig bomlik (egyes esetekben az anyag egyáltalán nem bomlik). Ez vezethet a légkör, a világ óceánjának és a bolygó egészének szennyeződéséhez, valamint más negatív következményekkel (például sok állat hal meg az étkezési polietilén miatt).

Ártalmatlanítás

A polietilén mind az elsődleges, mind a másodlagos lehet. Itt jelentette, hogy miután az eredetileg gyártott polietiléntermék diszkrétbe kerül, újrahasznosítható és újra használható. A polietilénvegyületek feldolgozására olyan módszerek, mint az extrudálás, extrudálás fújás, fröccsöntés és pneumatikus formázás.

Ami az azonnali ártalmatlanítási folyamatot illeti, leggyakrabban az égési módszer. Ugyanakkor, amint a polietilén felmelegszik (például közvetlen napsugarak alatt), kiemeli az illékony termékeket. Ennek megfelelően az alacsony forráspontú vegyületek kialakításának folyamata.

Így a polietilén égetésének folyamata a jellemzőiben és jellemzőiben komplex kémiai folyamat.

Jellemzők bomlás

Amint azt már említettük, a polietilén egy olyan anyag, amely nagyon sokáig bomlik, sok évig tart a folyamat befejezéséhez. Ugyanakkor a kémiai vegyület biológiai bomlása módszerei egyre népszerűbbek.

Így, A biológiai bomlástermelési folyamatok megvalósításához speciális penészgombok penicillium egyszerűsítik. Segítségük segítségével a polietilént részben újrahasznosíthatjuk 90 nap alatt. Azonban annak érdekében, hogy ez a folyamat a leghatékonyabb legyen, az elő-anyagot salétromsavval kell kezelni. A fenti baktériumok típusán kívül a nokardia aszteroidák mikroorganizmusok használata is ajánlott. Emlékeztetni kell arra, hogy a polietilén bomlása (még az adott baktériumok használatával is) több évet is igénybe vehet (legalább 8).

A polietilén népszerű és igényelt anyag, amelyet különböző célokra használnak. Fizikai és kémiai tulajdonságaiban különbözik sok más anyagtól, ami miatt széles körben elterjedt. Ebben az esetben számos fajtája van, amelyek mindegyike saját egyedi jellemzői vannak.

A polietilénről és a termékekről a videóban.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: