A rézhuzalról

A leggyakoribb dolgok, amelyek széles körben használják a technikában és a mindennapi életben ritkán figyelmet fordítanak. És teljesen nem érdemes. Tudja meg mindent a rézhuzalról, még a legközönségesebb személynek is hasznos, nem mérnök és nem technika.

A rézhuzalról

A rézhuzalról

Sajátosságok

A modern rézhuzal ugyanazokat a termékeket néz ki, mint más fémek, hasonlóan a vékony sztringhez. A technológusok ilyen esetekben egy nagyon kis keresztmetszetben beszélnek. Leggyakrabban a rézhuzal ipari termelését forró vagy hideg deformációval végzik. Ez szinte hiányzó szennyeződések összetételében, a réz kivételesen tiszta fajták. Az 1992. január 1-jén bevezetett rézből származó huzalok.

A szabvány szerint a termelést a tényleges technológiai rendelet elveiről kell végezni. Átmérők normalizálódnak, az eltérések szintje, a huzal és a rudak közelsége ovális formájához. A termékek felületi síkja mindig tiszta és sima. Érvénytelen szabvány szerint:

 • repedések;
 • Ez a fajta hibák, mint a naplementék;
 • szünetek;
 • Kölcsönzési foglyok (ha a mélység meghaladja a rendszeres eltéréseket az átmérőtől).

A rézhuzalról

A rézhuzalról

De mi jelen lehet a megállapított normák megzavarása nélkül:

 • az útválasztás után maradt piros-mentes zónák;
 • A robusztus hangok színezése;
 • A technológiai kenőanyagok kis vonzásai.

Ügyeljen arra, hogy távolítsa el a fennmaradó nyújtó feszültségeket. Ezt alacsony hőmérsékleten vagy megmunkálással végezzük. Az ilyen hibák eltávolítása a technológia kialakításának legfontosabb eleme. A vezetékes sorok konvertálása és a kanyarok megjelenése nem ajánlott. A link úgy történik, hogy a sorozat sűrűsége ne szakítsa meg.

A fémek, a dob vagy más csomagolás 100% -ában csak egy vezetékes vágást kell használnia.

A rézhuzalról

A rézhuzalról

A rézhuzalról

Tulajdonságok

A rézhuzal fő előnye a kis ellenállósága. Ezért aktívan használják az elektromos villamosenergia-iparágban és a különböző elektromos készülékek struktúráiban. A vezetékek vezetése jelentősen megkönnyíti a magas fém plaszticitást. A kiváló minőségű réz könnyen kezelhető nagy pontosságú módban. Az ötvözet formula különféle esetekben van kiválasztva, külön-külön, hogy el kell érni, hogy melyik cél tulajdonságokat kell elérni. A tiszta réz olvadáspontja 1083 Celsius fok vagy 1356 fokos Kelvin. És a fém sűrűsége 2,07 g / 1 cm3. Ezért könnyű kiszámítani a tömeget szakaszonként:

 • 1,5 kV vastagsággal. mm. – 0,0133 kg / 1 m3;
 • 4 kV keresztmetszettel. mm. – 0,035 kg / 1 m3;
 • 6 kV-os szakaszával. mm. – 0,053 kg / 1 m3.

A rézhuzalról

A rézhuzalról

A fajok áttekintése

Vezeték nélküli huzalok réz. Az alsó sor az, hogy az ónkal borított galvanizáló növényekkel borított. A bevonó réteg 1-20 mikron, a helyzet függvényében változhat. Azonban egy adott terméken mindig ugyanaz. Az ón-rétegzés növeli a kopásállóságot, amely lehetővé teszi, hogy a szokásosnál nagyobb finomságot használjon, drót. Az ónozott termékek élettartama sokkal több, mint a vezeték nélküli huzal. Ezenkívül javítja ezt a feldolgozást és az alapvető technológiai jellemzőket. De az átmérő csak az anyag tartósságának értékelése nagyon körültekintő lenne.

A rézhuzalról

A termék vastagsága közvetlenül befolyásolja az árát. Tehát sok esetben sokkal jövedelmezőbb, hogy vékony vezetéket vásároljon 1 mm-es vagy 2 mm keresztmetszettel. De nem mindig lehetséges. A vezetékek gyártásához az elektromos ellenállás szintjét és a fűtés ellenállását is figyelembe kell vennie. Sok háztartási készülékben még 3 mm, 4 mm keresztmetszetű réz vénákat kell használnia, és néha több. Mindez attól függ, hogy mennyire kerül sor egy bizonyos lánc által.

Az elektromos készülékek belsejében található rejtett kábelezéshez és szereléshez vastagabb rézre van szüksége, mint egy kültéri szalaggal.

A rézhuzalról

Komoly probléma sok amatőr mesterek és még az ipari műhelyek számára is, hogy az izolált rézhuzal rendkívül drága. Különösen a zománcozott védelem nagy ára. Ezért meglehetősen gyakran “meztelen” fém, és lefedi a lakkszigetelés rétegét. De csak képzett szakemberek vagy valódi elektromos rajongók megbirkózhatnak az ilyen munkával. A lágy huzal kapott lágyítás, és értékelik elsősorban, ahol meg kell kötni csomó, a fém hajlítására.

De mind a szilárd, mind a puha fajták termékek lehetnek:

 • négyzet;
 • félkör alakú;
 • Lapos keresztmetszet (a tipikus körben, és túl sokat beszélnek).

A rézhuzalról

A rézhuzalról

A rézhuzalról

Szegecsek esetében

Az ipari fogyasztók gyakran vásárolnak tekercseket és dobokat rézhuzal, hogy szegecseket. Az ilyen szegecsek átmérője és hossza nagyon eltérő. A tiszta réz mellett különböző ötvözetek vannak rájuk, beleértve a foszfort tartalmazó foszforot tartalmazó foszfor. A sajátosság az, hogy amikor a formázás egy bázist hoz létre egy henger és egy kalap formájában, félkör alakú. A szegecsek mérete nagyon eltérő, és egyedileg kell kiválasztani. A szegecselő termékek üregesek, kiegészítve egy tengelykapcsolóhoz vagy kalapács eltömődéséhez tervezett alátét.

A rézhuzalról

Elektrotechnikai

Az ilyen típusú huzal, vezetékek és kábelek segítségével az elektromos készülékek huzalokat készítenek. A vezetékes bevonattal ellátott vezetékek gyártására használják a LAN protokoll hálózati kábelét. Az elektromos vezeték névleges átmérője 1,15-4,5 mm lehet. Ha a dobozba helyezett öblök szállíthatók, néha műanyag szalaggal rögzítve. Amikor egy vezetéket küldött acélkosarakban rájuk, húzza meg a filmet.

A rézhuzalról

A rézhuzalról

Az elektrovacuum iparásért

Az erre szánt huzalt elsősorban egy ilyen mutató szerint értékelik Vákuumsűrűség. Ezt a konkrét részek és alkatrészek képessége határozza meg, hogy gátolja a gázokat, és külső anyagok kívül esik. Ezért különös figyelmet fordítanak a miniatűr repedések és haj megszüntetésére. A problémák olyan pórusokat és mosogatókat is szállíthatnak, amelyek kommunikálnak egy külső légkörrel. A szennyeződések vákuummédiumának minőségére veszélyes fémek használata kategorikusan elfogadhatatlanul.

Az elektrovacuum iparági vezeték miatt szigorú koncentráció-szabályozással történik:

 • cink;
 • kadmium;
 • mangán;
 • ón;
 • foszfor;
 • bizmut;
 • Antimon és számos más elem.

A rézhuzalról

Ha engedélyezi az ilyen szennyeződések jelenlétét, akkor a különböző termékek előállításának folyamatában elpárolog, és raideket hoz létre a vákuumüregben található részletekben. A vákuumtechnológia előállítására alkalmas káros anyagok maximális koncentrációja 0,0001%. Nem csak tiszta elemek, hanem az oxidjaik, az oxidok is. Az ötvöző adalékanyagok koncentrációját szintén szigorúan normalizálják, és az ugyanazon sorozatban különböző olvadagolókban nagyon változhat.

A magas olvadáspontú anyagokkal rendelkező rézötvözetek megszerzése általában porok keverésével és további szinterelésével történik. Mindenesetre csak három kulcs elektrovacuum márkája van a réz – MV, MB, MVK. Az oxigén jelenléte normalizálódik – legfeljebb 0,01 tömeg%. A réz-tantalum ötvözetgázt az indukciós vákuum kemencékben fizetik, minimális maradéknyomással.

Természetesen válasszon egy adott ötvözetet, és csak a tapasztalt mérnökök.

A rézhuzalról

Hegesztés

Bármi legyen is a rézhuzal iránti nagy igény a rádiótechnikai iparág számára, még mindig sokkal használják a hegesztési munkákban. Mivel a réz és az alapú ötvözetek folyékony állapotú ötvözetei hevesen reagálnak oxigénnel és hidrogénnel, csak inert gázok atmoszférájában használják őket. A legjobb eredmények hegesztést adnak héliumban és argonban. De a megtakarítások miatt, Azot gyakran használják – Ügyes használat esetén nem rosszabbodik. A rézhuzalokat kézi, és félautomata hegesztéssel és teljesen automatizált termeléssel használják.

Néha szokásos gázhegesztést is használnak. De meglehetősen jellemző olyan munkára, amely nem igényel különleges felelősséget. A réz hasznos a felszíni műveletekhez, ha a feldolgozott felületek speciális további tulajdonságokat kapnak (kopásállóság, korrózióállóság és így tovább).

A külföldi termelés hegesztési termékei az AWS szabvány (USA) szabványai szerint vagy az EU követelményeinek megfelelően.

A rézhuzalról

A rézhuzalról

FONTOS: Érdemes megkülönböztetni a réz és a cocked drótot. Ha a speciális erőt igénylő különleges követelmények nélkül hozza létre, akkor technikai réz (például M1 termékeket) használunk. Főzés Konstanta, Melchior tanácsot a réz-nikkel adalékokkal. Íme néhány mérkőzés:

 • A réz és a nikkel adalékanyagok alkalmasak az alumínium alapján kapott bronzra;
 • A réz-szilícium-vezetéket szilikén-réz, cink-réztervezéssel, valamint az argon által körülvett elektromos ív horganyzott acél hegesztésére használják;
 • Réz-ónhuzal szükséges az elektromos csatlakozáshoz Bronz az inert közegben alapulva;
 • Sárgaréz (L60-1, L63 és más) szükséges a sárgaréz gázhegesztése és a bevonatok eltávolítása az acélon fokozott szénkoncentrációval.

A rézhuzalról

Jelzés

A speciális megnevezések egyértelműen megmutatják, miért kell a rézhuzalnak:

 • M1 vagy M1R – automata elektromos hegesztés kémiailag stabil közegben, elektródák fogadására;
 • M2P – Univerzális termékek gázhegesztése rézből;
 • MSR1 – Felelős gázhegesztő munkák (valamint elektromos eszközök gyártása);
 • Mong5-1 – hegesztési elektródák beszerzése;
 • Brahms9-2 – Néhány ötvözet kézi hegesztése védőkörnyezetben, kézi és gépesített acélban alkalmazott;
 • BRX0.7 – Auto-sík bronz a krómon alapul a fluxus réteg alatt;
 • MML – elektromos célokra és vezetőképes májra;
 • MS – Légi vonalak létrehozása.

A rézhuzalról

A rézhuzalról

Hol érvényes?

Ez a fém márkától függ, lehetséges, hogy az M1 vezetéket a földeléshez alkalmazzuk. Ez nem csak kiváló elektromos vezetőképesség, hanem tökéletesen hordozza a hőt is. Ez a termék minden probléma nélkül hajlítható. A vezetékes M1-en alapul, hogy különböző vezetékek a levegő- és tengeri szállításhoz, kriogén berendezésekhez. De az elektromos kerek huzal szükséges:

 • elektromos motorok tekercselése;
 • zsinórok;
 • Kábelek és vezetékek.

A rézhuzalról

A rézhuzalról

A rézhuzalról

Részletes szétszerelt hegesztőhuzal alkalmazunk vegyület félvezető elemek, a temperálás során és feldolgozása szilícium kristályok. Ezen alkalmazások mellett a rézhuzal szükséges:

 • Cresery oszlopok;
 • szegecseket, körmöket és más szerelvényeket;
 • építési struktúrák és nyomdagépek létrehozása;
 • könnyűipari eszközök gyártása;
 • ékszerek és dekoratív áruk termelése;
 • láncok, gyűrűk, karkötők, gyöngyök létrehozása;
 • néhány orvosi beavatkozás (csak kívülről)!).

A rézhuzalról

A rézhuzalról

Hogyan kell tisztítani?

Még a mindennapi használatú legjobb rézhuzal is elkerülhetetlenül az oxidok rétege. Egyéb szennyezés felhalmozódhat rajta. Nagyon szép tisztítási módszer egy vezetékes szoba egy 70% -os ecet oldatban. Ilyen megoldásban a piszkos tárgyat fel kell főzni; A folyadéknak kissé a fémszint felett kell lennie. A “VARKA” 30 percet vesz igénybe, miután a huzalt vízzel mossuk, és tisztán mechanikusan eltávolítják az oxidot.

A kisebb szennyezést egy paradicsom ketchupdal tisztítják. De lehetetlen ez a tisztításra komoly oxidációban. A leghatékonyabb opciót hosszabb ideig az ammóniaoldat (10% koncentrációban). Ahhoz, hogy ellenálljon az elemnek ilyen megoldásban, legfeljebb 10 perc. A feldolgozás után alaposan mossuk és mechanikusan tisztítják.

A rézhuzalról

A rézhuzalról

Hogyan készítsünk körmöket vagy szegecseket a rézhuzalból, nézd meg a következő videót.

Kamat cikk
( Még nincs értékelés )
Ossza meg barátaival
123
Megjegyzés hozzáadása