Az átlátszó epoxi gyantáról

Az epoxigyanta egy olyan anyag, amelyet széles körben használnak különböző szférákban. A munkalapok, a padlóburkolatok, valamint a gyönyörű fényes felületek megteremtésére szolgálnak. A felülvizsgálat alatt álló anyag a keverés után speciális anyaggal – keményítővel. Ezt követően új tulajdonságokat kap – nagyobb erő és ellentmondás a nedvességhez. A legjobb átlátszó epoxi gyantát töltjük fel. Ebben a cikkben fontolja meg mindent az átlátszó epoxi gyantáról a kitöltéshez.

Leírás

Epoxi gyanta vagy annyi, mint az “epoxi” kifejezés az oligomerekre utal. Olyan epoxi csoportokat tartalmaznak, amelyek a keményítőknek vannak kitéve, a keresztkötésű polimerek létrehozása. A legtöbb gyantát az üzletekben értékesítik, mint például két komponensből álló eszköz. Egy csomagban általában viszkózus és fúrási tulajdonságokkal rendelkező gyanta, a másikban – a fent említett keményítő, amely aminok vagy karbonsavakon alapuló anyag. Általában a gyanta a kategóriában vizsgált segítségével létrehozott ilyen folyamat például epiklórhidrin polikondenzációs biszfenol A, amely az úgynevezett epoxi-diain.

Az átlátszó színtelen gyanta eltér a többi típustól, azzal a ténnyel, hogy optikai átlátszó. Úgy néz ki, mint egy üveg, és nem késlelteti a fénysugarakat.

Ebben az esetben mindkét komponens színtelen, ami lehetővé teszi számukra az öntéshez és a kültéri vagy falburkolat létrehozásához. Ha a termékek nagyon jó minőségűek, akkor még néhány évvel sem lesz sárga vagy sáros.

Kémiai összetétel és alkatrészek

Ahhoz, hogy bizonyos tulajdonságokkal rendelkező összetételt kapjunk, külön adalékanyagokat kell alkalmazni a teremtés során. Kétféle anyagkategóriából beszélünk.

 • Keményítők és lágyítószerek. Ha erről a csoportról beszélünk, egy keményítőt adunk a gyantához, hogy a polimerizációs reakciót végezzük. Ehhez általában alkalmazzák az ilyen anyagokat, például tercier aminokat, fenolokat vagy alternatívákat. A keményítő mennyisége függ a fő komponens jellemzőitől és az eredményhez. És a hozzáadott lágyító úgy állítjuk elő, hogy a folyamat felhasználása a késztermék nem reped, és jó volt a rugalmasság. Ennek az összetevőnek is lehetővé teszi, hogy megakadályozza a kapott készítmény repedését a termék szárításának folyamatában, amely nagy térfogatú. Általában lágyítószerként egy anyagot használnak, amely a dibutil-ftaláton alapul.

  • Oldószerek és töltőanyagok. Oldószereket adunk hozzá olyan esetekben, amikor a készítmény kevésbé viszkózus. De az oldószer mennyisége minimálisnak kell lennie, mert ahogy hozzáadódik, a létrehozott bevonat erőssége csökken. És ha bármely árnyalat vagy szín összetételét kell adni, akkor különböző típusú töltőanyagokat adunk hozzá. Leggyakrabban a következő típusú anyagokat használják:
   • mikroszféra, ami növeli a viszkozitást;
   • Alumíniumpor, amely jellemző szürke-ezüst színű;
   • Titán-dioxid, amely jelentősen növeli az anyag stabilitását az ultraibolya hatásaival szemben, és fehér bevonatot ad;
   • Aeroszil, amely lehetővé teszi, hogy megakadályozza a felmerülők megjelenését a felületeken, amelyek függőlegesen vannak;
   • Grafitpor, amely lehetővé teszi a szükséges színt és vonalakat az anyag szerkezetének szinte az ideális;
   • Talkum, amely lehetővé teszi, hogy a felület rendkívül tartós és meglehetősen sima legyen.

  Használat használata

  A készítmények, ahol a két-komponensű átlátszó epoxi gyantát használunk gyakran használják az élet különböző területein, például, hogy hozzon létre kulcs gyűrűk, ékszerek, különböző medálok, valamint dekoratív elemek. kívül, A promóciós termék, munkalapok, ömlesztett padlók, ajándéktárgyak, vízvezetékalkatrészek és termékek létrehozására szolgálnak a fürdőszobában. Önnel népszerű ömlesztett padló szokatlan rajzokkal. Ezt a jogorvoslatot a volumetrikus decoupage, mozaik és más.

  Általánosságban elmondható, hogy az anyag használatát kizárólag a személy fantáziája korlátozza. Epoxy a fa, a kő, a kávébab, a gyöngyök és egyéb anyagok esetében.

  Egy meglehetősen érdekes megoldás hozzáadódik a foszforok epoxijához. Ezek olyan komponensek, amelyek a sötétben ragyognak. Gyakran az epoxigyanta használatával létrehozott tablettákon belül a LED háttérvilágítás telepítve van, ezért gyönyörű és kellemes fényt kap.

  A vizsgált anyag esetében speciális könyvelőket használnak, amelyek részecskemérete 5-200 mikron. Ugyanolyan elosztásra kerülnek a réteg belsejében, és lehetővé teszik, hogy homogén színárnyalatot hozzon létre a kicsavaratlan helyek nélkül.

  Ezenkívül az átlátszó epoxi-t ilyen gömbökben használják:

  • Elektromos berendezések tömítése;
  • vízszigetelés különböző ipari szférákban;
  • bevonó falak, gépalkatrészek, primer padló, falak és porózus típusú felületek;
  • a helyiségek hőszigetelésének erősítése;
  • gipsz megerősítése;
  • A termékek védelme, amely az agresszív típusú folyékony és kémiai mértékű hatásoknak kitett;
  • Üvegszálas impregnálás, üvegtárgyak és üvegszálasok.

  A vizsgált anyag meglehetősen érdekes használata az ékszerek létrehozása a kézzel készített stílusban.

  Népszerű márkák

  Az epoxi megszerzése előtt meg kell ismerkednie a legnépszerűbb márkák termékével, amely már a legjobb oldalról bizonyult.

  • QTP-1130. Ez az epoxi fokozat univerzális és leginkább alkalmas a munkalapok öntésére. Kiváló választás lesz olyan emberek számára, akiknek kevés tapasztalata van ebben az ügyben. A QTP-1130 a decoupage-t is használja, amely fényképeket és képeket tartalmaz. A keverék átlátszó, és nem szerez sárgás színt a keményedés után. Kis viszkozitása van, köszönhetően, hogy mely üregeket töltenek jól, a felület az infúzió után, mint az önszintet. A réteg legnagyobb vastagsága, amely a QTP-1130 használatával lehetséges, 3 milliméter. És a márka tökéletes a nem túl nagy naplóhoz és az írásos táblákhoz.

  • Szerkezet. Az előnye lesz az a tény, hogy termelését a hazai gosztéknak megfelelően végzik. A márka hátránya lesz, hogy néhány jellemzője kissé elavult, és nem válaszol egy kicsit a modern követelményekkel. Ezt a fajta epoxi-t súlyos viszkozitás jellemzi, ami a légbuborékok megjelenését eredményezi, amikor egy keményítőt adunk hozzá. Egy idő után az ED-20 átlátszósága csökken, a bevonat sárga színű. Néhány módosítást javított szilárdság jellemzi, és a kültéri bevonat öntésére szolgál. Fontos előny a gyanta alacsony költsége.

  • Kristályüveg. A márka termékei Yaroslavl-ben készülnek. A jó folyékonyság jellemzi, és kiváló megoldás a nagy területű helyiségek öntésére. Tartozék, egy keményítőt is szállítjuk, miután a gyantát használni kell, ami lehetővé teszi az anyag viszkozitásának javítását. Általában olyan gyanta használja a mestereket tapasztalattal. És ez is igényes az ékszerek létrehozásának szegmensében.

  • A Németországban előállított kiváló minőségű epoxi márkát mg-epox-erős. A professzionális mesterek között nagy hatáskörrel rendelkezik. Az MG-EPOX-erős nagy szilárdsággal rendelkezik, valamint az átláthatóság. És még az idő, a bevonat, a segítségével, nem ragyog. Ennek a márkának egyik jellemzője, hogy általában 72 órán keresztül teljesen ingyenes.

  • Epoxy CR 100. A márkájú termékek univerzálisak, és amennyire lehetséges az egészség számára. Kiváló technikai jellemzőkkel rendelkezik, és az antisztatikus, a kiszivárhatóság, valamint a mechanikai típusú hatások ellenáll. Sok szakmai mesterek ezt a márkát a piacon a legjobbak közül választják.

  Hogyan kell használni?

  Számos mesterek tökéletesen működnek a gyanták kategóriájával a különböző termékek és tárgyak javítására, valamint a ragasztó kompozíciók felhasználásával. De hogy ilyen anyagot alkalmazzon egy személy tapasztalat nélkül, kezdetben meglehetősen nehéz lesz, mert meg kell érteni, hogy az első alkalommal tökéletesen egyenletes és sima felületet kell tenni. Nem lesz felesleges.

  Óvatosan meg kell vizsgálnia az utasításokat, hogy lehetőséget ad arra, hogy biztosítsa a maximális minőséget, amelyben a bevonat nem lesz különböző hibákkal – buborékok, zsetonok, tubercles. Ha úgy döntöttek, hogy gyakorolják, akkor ne tegyük meg azt a helyiségekben, akiknek a területe nagyszerű. Az ok – megköveteli az alapítvány különleges előkészítését, minőségi készítményt és a rétegek nagyon sima alkalmazását. Varázslók, amelyek ömlesztett mezőkben vannak, használd az egyes rétegek gördülő módját a polimerizáció kezdete előtt. A mester csak olyan tüskékre megy, amelyek lehetővé teszik az új padlóburkolat gondozását. Tovább összetettség annak szükségességét, hogy egy speciális hengerrel polimer bevonatok fogakkal, valami hasonlít egy fésű, amely során masszázs. Egy ilyen görgő lehetővé teszi az összes légbuborék eltávolítását a bevonatból. Nyilvánvaló, hogy csak egy tapasztalattal rendelkező személy megvalósíthat egy ilyen munkát.

  De ha kis dekorációt szeretne tenni, minden könnyebb lesz. Ehhez a következőkre van szükség:

  • Eldobható edények;
  • Wand fából készült;
  • közvetlenül a keményítő anyaggal;
  • festékek;
  • forma elválasztó nélkül vagy vele.

  100 gramm esetében 40 millilitert igényelnek a keményítőt, de az arány változhat. Ez függ a gyártó ajánlásaitól. Gyanta legyen óvatos, hogy felmelegedjen egy kicsit, és ne húzza ki a csomagból. Ehhez be kell tenned a vízbe, amelynek hőmérséklete +60 Celsius fok, és tartsa körülbelül 10 percig. Ezt követően ki van húzva, és száraz eldobható ételeket vagy más kapacitást helyeznek el, amely felhasználás után elhelyezhető. A tömeget 180 másodpercig kell vegyék. Annak érdekében, hogy az eredmény a lehető legnagyobb volt, a következő szempontok szerint kell emlékezni:

  • A helyiség páratartalmának legfeljebb 55 százalék;
  • A hőmérsékletnek +25 és +30 Celsius fok között kell lennie;
  • A szoba lehet a maximális tisztán.

  A feltételek betartásának elmulasztása jelentősen csökkentheti az eredmény minőségét. A legrosszabb dolog nem felel meg a nedvesség elfogadható paraméterének. A keményítővel való tiszteletreméltóság nagyon “fél a víz közvetlen befecskendezésétől és a légtömeg magas páratartalmától beltéren.

  Felületek, ahol a munka elvégezhető, azt vízszintesen kell beállítani, különben a termék egyenetlen lehet. Ne feledje, hogy az űrlap egy helyen lesz, amíg a késztermék teljesen polimerizálódik. Meg kell találnia, ahol kényelmes. Az új rétegek öntése után a terméket a porból kell elrejteni.

  Ha közvetlenül a munkafolyamat folyamatáról beszél, azt a következő algoritmus szerint kell elvégezni:

  1. A gyanta, amely előre kevert, hozzá kell adnia a keményítő szükséges arányát;
  2. Nem túl intenzív megoldást kell keverni körülbelül egy negyed óránként;
  3. Ha vannak légbuborékok a készítményben, akkor el kell távolítani, ami végezhető akár merítés a anyagnak a vákuum tér, vagy hevítésével egy égő, de a hőmérséklet nem több, mint 60 fok, különben a összetétel romlik;
  4. Ha vannak olyan buborékok, amelyek ragaszkodnak a felülethez, akkor óvatosan átszúrják a fogpiszkálóval, és öntsük egy kis alkoholt egy tömegre;
  5. Továbbra is száradjon.

  Egy óra múlva világos lesz, mennyire jó a kitöltés. Ha a kompozíció szar, akkor azt jelenti, hogy az összetevők sűrűsége egyenlőtlenül a helytelenül kiválasztott arányok miatt következett be. Ez is okozhatja a foltok és válások megjelenését a felszínen. A készítmény teljes összetétele legfeljebb 2 napig tarthat az alkalmazott réteg vastagságától és az alkalmazott epoxi gyantától függően.

  Azt kell mondani, hogy ne tegyen vastagságot több mint 2 centiméter, különösen az emberek tapasztalat nélkül.

  Ha megérinti a tömeget, ami nem nehezebb, biztosan házasság lesz. De felgyorsíthatja a fagyasztott gyantát. Ez az elsődleges öntés után szükséges, amely pár óra után +25 fokos hőmérsékleten fordul elő, mozgassa az alakot a szárítóba és szárítsa meg +70 fokos hőmérsékleten. Ebben az esetben 7-8 óra elteltével minden készen áll.

  Ne feledje, hogy először jobb, ha legfeljebb 200 gramm gyantát használunk. Olyan mennyiségben van, hogy a munkát tisztázni kell, fagyasztott idő és más pillanatok. A következő réteg öntése nem történhet meg korábban, mint 18 óra elteltével, az elmúlt réteg jelenléte után. Ezután az előző réteg felületét finom szemcsés gerendákkal kell csiszolni, majd a következő alkalmazás elvégezhető. De nem aktív, ha egy többrétegű terméket használ, amely a készenlét után 5 nappal korábban nem rendelkezik.

  Biztonsági intézkedések

  Nem lesz felesleges mondani néhány biztonsági intézkedés az epoxi gyantával dolgozik. A fő szabály az, hogy független formában a kompozíció veszélyes az emberi egészségre, ezért védelem nélkül lehetetlen dolgozni vele.

  A munkát csak kesztyű és védőruházat jelenlétében végzik el, különben a gyanta bőr égési sérülést, dermatitiszet és a légzőrendszer károsodását okozhatja.

  Az óvintézkedések közvetlenül a következők:

  • Lehetetlen használni az élelmiszer-ételek használatát, amikor a vizsgált anyaggal dolgozik;
  • A késztermék csiszolása kizárólag a légzőkészülékben és a védőszemüvegben történik;
  • Emlékeztetni kell a tárolási időről és legfeljebb +40 fokról;
  • Ha a készítmény egy személy bőrén volt, akkor azonnal szükség van vízzel szappannal vagy denaturált alkohollal vízzel;
  • A munkát csak egy jól szellőző helyiségben kell elvégezni.

  Átlátszó epoxigyanta poli üveg áttekintése az alábbi videóban.

  Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: