Kerekek a géphez: fajok és élesítés leírása

Plancock – Túlélte a házi készítésű mesterséges mesterséges szerszámot, aki szereti az ácsot. A tervező egyik fontos összetevője a kések. Érdemes megérteni, hogy mely pengék vannak, és hogyan kell helyesen megmutatni őket, hogy meghosszabbítsák az eszköz élettartamát.

Jellemzők és tervezés

Mint tudod, a gyalus használata Végezze el a fából készült struktúrák, felületek díszítését. Napjainkban a klasszikus kézfogókat elektromos berendezések helyettesítik. Mindkét eszköz működésének elve ugyanaz. A pestis eltávolítja a faanyagot a tervezésben előírt pengék rovására. Az eljárást tervezik. A kés speciális élesítést tartalmaz, és az elem egy bizonyos szögben található, amely lehetővé teszi a kívánt eredmény elérését.

Kés Rubanka – észrevétlen, de ugyanakkor fontos berendezés. Az acél vászon döntő szerepet játszik a szerszám működésében, és lehetővé teszi, hogy megkapja a kezelendő felület szükséges formáját.

A kés olyan elemeket tervez.

 • Fack. Megmutathatja a penge hátuljáról. Ezzel csökkenthető a kés injektálási erejét egy fára.
 • Elülső sarok. Az ő pozíciója egybeesik a kést, amely a szerszámházban található.
 • Skálázási szög. Saját értéke van, amelyet úgy határoznak meg, hogy kivonja a dőlésszöget és a szöget.

A legfontosabb az előtér. Ez befolyásolja a fa felületének simaságát. Továbbá az első sarok felelős a penge terheléséért és a művelet során kialakított zsetonok eltávolításának feltételeiért.

A fajok áttekintése

Meghatározzák a sík kések minőségétől függően Szerszámsebesség, szintén Végeredmény.

Azonos A penge típusa befolyásolja a felületkezelés és alakzat módját, amely a munka végén érhető el. Gépi berendezések gyártói előállítani többféle Rubankov, amelyek mindegyike különbözik elsősorban típusú penge biztosítani a tervezési.

Ha a terveket a felületi feldolgozási módszer szerint osztályozza, akkor A következő típusú kések.

Egyenes

Segítségük kezelése a kis méretű üresek kezelésére. Ha szeretné, választhat egy negyedet a szükséges munka elvégzéséhez. A pengék klasszikus egyenes formában vannak, és bizonyos szögben helyezkednek el a kívánt eredmény létrehozásához.

Lekerekített

A nagy szélességű felületek feldolgozására törekedtek. Az ilyen pengék, ha szükséges, ha szükséges a sík síkok, hogy rendezzen egy tiszta és sima átmenet.

Mintás

Ez a kategória tartalmaz egy rubel, amelynek kései lehetővé teszik komplex geometriai formák elérését egy fafelület feldolgozása során. A strukturális pengék hasonlítanak a klasszikus Rubankov késekre, Vannak azonban számos funkciójuk. Az ábra kések használatával hozzon létre egy hullámszerű felület alakját, végezze el az “idős” fa utánzását. A megfelelő kés meghatározása A gyártók speciális címkézést használnak, észleli, amely a felszínen lehet. Így, ha egy penge vásárlásakor gyorsan kiválaszthatja a megfelelő opciót.

Spirál

Adja meg a maximális pontos részt. Főként a gazdaságok fénymodelleiben telepítve, amelyeket az egyszerűség jellemzi. Az előnye a tervezés mélysége. A famegmunkáló berendezések kialakításába ágyazott kések nemcsak a felület élesítésének alakjában különböznek, hanem számos más paraméterre is.

Anyagok

Mivel a fő anyag a pengék gyártásához, gyártók használat:

 • acél;
 • Wolfram Carbide.

Keményfém vegyületek Hagyja elérni a termék nagy szilárdságát és tartósságát. Acél kések többször is használható, és a volfrám képes feldolgozni még a legnehezebb felületet is. Azonban a második anyag mínusz az élesítés lehetetlensége.

Dimenziók

A pengék egy másik osztályozása az Dimenziók. Ez a jelző fontos szerepet játszik a megfelelő tartomány kiválasztásakor. Több kések csoportja.

 1. Tányérok. 85×5,5×1,2 mm méretű elemeket képviselnek. Elsősorban a külföldi modellek Rubankov. Az ilyen kések gyártásához a gyártók acélt használnak.
 2. Különleges kések. Különbözik a méretekben, nevezetesen – megnövekedett vastagság és szélesség. A maximális hossz eléri a 80-100 mm-t. Az ilyen pengék előnye az élesítés enyhítése.
 3. Blades egy konkrét modell rangsorba. Az ilyen kések szélessége eléri a 110 mm-es jelzőt, és nem megy túl a határértékeken. A pengék rögzítéséhez lyukakat biztosítunk, amellyel az elem helyzetének rögzítését biztosítja.

Ezenkívül a pengéket a vágási oldalak száma sorolja fel: lehetnek egyoldalúak vagy kétoldalúak. Az utolsó legnépszerűbb.

Sharpecker

Rubanka kés él élű szöge – a penge fő jellemzője, amellyel meghatározzák:

 • az üres lapok vágásának képessége;
 • az az időszak, amely alatt a penge éles lesz.

Az élesítési szög csökkentése növeli az eszköz vágási képességeit, azonban észrevehetően csökkenti a szerkezet erősségét.

Ez különösen igaz, ha a felületi eszközt üti. Sok kést nem állnak ellenállni ilyen fellebbezéssel. Különböző eszközök esetén az élesítő sarok van kiválasztva. Ezenkívül ez a jelző a feldolgozott anyagtól függ. Amit nehezebb, annál lenyűgözőbbnek kell lennie a szögnek.

A kés élezése előtt Szükség van egy termék beállítása, tekintettel a trigonometria szabályaira. A penge elhelyezhető:

 • vízszintesen;
 • Függőleges.

Az utolsó opció egyszerűbb, ha összehasonlítja azt, hogy megpróbálja rögzíteni az őrlési sávot a vízszintes helyzetben, és támogatja a szükséges élezési szöget. Ezenkívül érdemes megjegyezni, hogy a rúd, amelyen a kés támaszkodik, érdemes a megfelelő szög alatt helyezni. Ugyanakkor a kézbenkás és az elektromos eszköz élező kések eltérőek. Ezért mindkét opciót figyelembe kell vennie. Azt is megjegyezzük, hogy a kés otthon élesíthető.

Kézi irányú

Ahhoz, hogy a kést beépítették a kézbesítés kialakításába, a következőkre lesz szükség.

 1. Előre, hogy kiszámítsa az élesítési szöget, és tegye a pengét.
 2. Szétszeresítve a kést a csavarokkal.
 3. Telepítse az alelnök élesítési kő, javítsa meg. A preferenciákat ajánljuk a nagy gabona kövek számára.
 4. Forgassa a csiszolás egy körben, mozogjon a csiszolókő felületén.

A mozgásoknak lassúnak kell lenniük. Amikor a fém élesedik, vízzel kell nedvesíteni a zsetonokat és a másik szemetet. Ezt követően szükség lesz arra is, hogy a nagy szemcsés kőzetet kisebb lehetőségre cserélje. Szükség esetén az élesítést speciális gépen lehet elvégezni.

Elektrolabanok

Az eszköz megkülönböztető jellemzője kétoldalas élesítés. Elég kényelmes, mivel üzem közben lehetőség nyílik az eszköz élettartamának meghosszabbítására. Ha az egyik oldal elengedhetetlen, a kést mindig át lehet fordítani, és folytassa a felületeket. Az élező pengék esetében szükség van a cselekvések sorrendjének követésére.

 1. Első szétválasztja a kést.
 2. Ezután nedvesítse meg a vízben lévő csiszológépet, és kis fordulatot mutat a rubel.
 3. Futtassa a motort, és indítsa el a penge tüskét.

Ezután csak akkor várja meg, amíg a szerszám élesedik. Helyes szabálytalanságok vagy hibák az élesítési folyamat során Csiszolópapír.

Működési szabályok

Annak érdekében, hogy a sík fafelületének a síkba történő feldolgozását figyelembe kell venni, figyelembe kell venni néhány egyszerű szabályt.

 1. Mielőtt elkezdené, be kell állítania az eszközt. A zsetonoknak folyamatosnak kell lenniük, és ugyanolyannak kell lenniük vastagsággal.
 2. A síkral való együttműködés során úgy kell, hogy oly módon, hogy a test párhuzamos legyen a feldolgozással és a készülékkel együtt mozgatva. A mozgásoknak egyenletesnek kell lenniük. Ez segíteni fogja ezt az előrelépést, amely felelős a terhelés újraelosztásáért.
 3. A sikeres munkához ajánlott biztonságosan rögzíteni a részt. A szerszám a kezek segítségével és a felület feldolgozásával rendelkezik a telepített billet párhuzamával.

Tervezett – veszélyes eszköz, így érdemes elkerülni a készülék bármilyen kontaktusát felülete vagy kézzel. Ezek a szabályok segítenek a kényelmes működés elvégzésében.

A következő videóban további részleteket kaphat a sík élesítési kések árnyalataival.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: