Kézi csőhajlítás: Mi történik és hogyan működik?

A javítás során gyakran szükség van a csövek alakjának megváltoztatására. Lehetőség van a kívánt eredmény elérésére speciális eszközzel – kézi csőhajlítással. A cikkünkben többet fogunk elmondani az eszköz eszközéről, a fajról, és áttekintést adunk a legmegbízhatóbb modellekről.

Ami?

A csőhajlító egy olyan eszköz, amely rugalmas csövekre szánt, a fémek széles skálájából. A berendezés használata lehetővé teszi, hogy biztosítsa a legegyenletesebb deformációt a kívánt szög alatt. A hajlítás zökkenőmentesen történik, megszünteti a bontások megjelenését, az inesthetical folds – rendkívül releváns, ha a csövek folyadék- és gáz-halmazállapotú anyagok átvitelére szolgálnak, amely esetben az áteresztőképességük ugyanolyan szinten marad.

A kézi csőhajlítás segítségével deformálódhat fémeket, például rozsdamentes acél, réz, titán, alumínium vagy sárgaréz. A tömörítés és az alakváltozás az emberi fizikai erő befolyásolása alatt következik be. Ez a gép nem kötődik egy helyre, ez mobil, és könnyen átvihető az egyik helyről a másikra. Annak érdekében, hogy csökkentse az üzemeltető kezét, a mechanizmus hosszúkás karokkal van felszerelve.

Ennek az eszköznek a fő mínusza, hogy nem használható nagy volumenű munkához. A csövek deformációja nagy fizikai költséget igényel, így számos deformáció után egy sorban az üzemeltető nagyon fáradt – egy személy nem tud hosszú ideig dolgozni. Ha azonban a javítási munkát a munka brigád végzi, egymás helyettesíthetik, és ez nem annyira jelentős.

Kézi csőhajlási költségek olcsóbbá válnak, könnyűek és manőverezhetetlenek, ezért gyakran használják a gázmunkások, a vízvezetékek és a hőellátó rendszerek vezetői mesterek működését.

Kézi gép segítségével, ha szükséges, hajlítsa meg közvetlenül a telepítés helyén, anélkül, hogy időt és erőt költene a nagyméretű csövek mozgására a termelési üzletbe.

A kézi csőhajlítás segítségével ösztönözheti a keretszerkezetek elemeit is:

 • Sportleltár;
 • Támogatja a Garden Lian számára;
 • bútor;
 • üvegházak és üvegházak;
 • Visors veranda.

A csőhajlító használható a tér alakjának megváltoztatásához, valamint más fémszerkezetek. Ennek a berendezésnek a használata szükséges, ha szükséges, hogy a hajlítás a döntéshozatalon belül 180 fokig – erősebb hatás esetén az anyagi bontások kockázata élesen nő, mivel a hideg fémek meglehetősen alacsony plasztikusak. Ezért a legtöbb kézi gép munkatartománya 0-180 fokos tartományban van.

A csőhajlítás használata lehetővé teszi az egyrétegű üres lapok előállítását, ezek a munkák a keretszerkezetek, például az üvegházak és az üvegházak építésénél keresnek.

Eszköz és működés elv

A csőhajlító gép működési mechanizmusa a csövek deformációjának lehetőségét alapul egy bizonyos sugáron. Azért A fémhajlítás érdekében a belsejében lévő hajtások nem jelennek meg, szükséges, hogy az inflexió zónájának mérete körülbelül 3-4-nek felel meg a munkadarab átmérőjének. Ha a feldolgozás rövidebb, akkor a kívánt geometria megszakad. Az ilyen hatás következtében a vékony falakkal rendelkező anyag hullámos vagy egyszerűen szünet.

Ha kézi csőhajlást használ a hegesztett csövekkel való munkavégzéshez, mindig fennáll a varratok eltéréseinek – a legvilágosabb termékek magas színvonala csak a lágy anyagból készült zökkenőmentes billenőkkel működik.

A működési elve az eszköz egyszerű: a cső be van szorítva a gép belsejében, a vállak vannak hajtva, így a mechanikai nyomást a falak a munkadarab végzik. Az érintkezési helyek a hengerek alakját képezik, így a készülék nélküli eszközt a cső peremén tartják, így az egyenletes megnyomás a teljes hossz mentén. Hasonló feldolgozás lehetővé teszi, hogy teljesen kiküszöbölje a dents megjelenését a nyomáshelyeken.

A műveletek során lévő üres ablakok szélei blokkolják a görgős leállást, így a cső nem mozog – ez biztosítja a maximális biztonságot.

A fajok áttekintése

Kar

Ez egy kényelmes eszköz, amelyet réz, valamint fém műanyag és vékony falú csövek használhatunk. Az ilyen eszköz működésének elve elég egyszerű: minden mechanizmusban van egy görgős szuszpenzió, valamint a félig anol és gőzkarok. A munkadarab kialakulása az üzemeltető fizikai erejének hatása alatt történik, és a bilincs rögzíti. Hasonló feldolgozás lehetővé teszi a csövek hajlítását 180 fokos szögben.

Olvasson tovább  Fúróberendezések fúrógépekhez, perforátorhoz és csavarhúzóhoz

A Lever eszköz kétségtelen előnyei a következők:

 • a fémre való hajlítás a támogatási pont nélkül;
 • A henger segítségével nagyszámú csövet is képes feldolgozni a kanyar egyenlő sarkával;
 • A kar jelenléte ismételten növeli a nyomást a fémre, ugyanakkor csökkenti az üzemeltető alkalmazásának szükséges erejét.

Az ilyen csőhajlók fémből, üvegszálból és akár műanyagból készülhetnek. Egyes termékek hidraulikus hengeret biztosítanak. A berendezés mínusz csak egy – korlátozott szféra a szerszám használatával, ez a keskeny profilos csőhajlító, amely kizárólag vízvezetékre alkalmas, és minden más típusú csőhöz haszontalan.

Tavaszi

Műszaki szempontból ez a kézi csőhajlító a legegyszerűbb eszköz – egy hagyományos rugalmas rugó, amely képes rendezni. Ebben a tervben nincsenek összetett elemek, a hatás az izomerő segítségével történik. Két változatban – külső és belső. Az első esetben a rugó a csőre helyezkedik el, a második beillesztve. Optimile a rézbérléssel való munkavégzéshez, valamint a fém műanyagból való vízvezetékhez.

A tavaszi eszköz használata lehetővé teszi a szükséges szög létrehozását, miközben minimalizálja a fémkárosodás kockázatát. Az előnyök egy ilyen aggregátum is utal arra a lehetőségre, hajlító a cső „súly”, valamint a benyomást a szükséges formában már alárendelve a vízellátó rendszer. Azonban, és anélkül, hogy hibák nem kerültek: az üres alatt nincs görgő, így a hajtás önkényes formák történhet. Ezenkívül minden rugó kizárólag egy bizonyos átmérőjű csövek alatt használható.

A berendezések alkalmazási köre a vékonyfalú vízvezetékcsövekre korlátozódik.

Autó

Egy ilyen eszköz automatikus változata a kézi cső-hajlító szerszám, annak „prototípus” ő örökölte a sarokban mechanizmus a munka, a munka lehetőségét „a tömeg”, és hajtsa fel a mozgó görgő. Az ilyen csőhajlítás a helyről a helyről mozgatható, és mérete általában nem haladja meg a standard perforátor méretét.

Alkalmas a következő típusú hengerelt termékek deformációjára:

 • Réz vékony falú csövek, amelyek átmérője kevesebb, mint 1 hüvelyk;
 • Acél vékonyfalú cső, maximum 25 mm átmérőjű.

A hajlítás fizikai ereje a fogaskerék-sebességváltóhoz továbbítódik, amely a munkadarab elfordulását végzi. Lehetővé teszi, hogy 0 és 180 fok közötti tartományban lévő dőlésszög elérését jelenti. A mechanizmus terhelése meglehetősen magas, így a berendezés minősége becsülhető a felszerelés anyagával. A legtöbb költségvetési termékben porötvözetek használatosak, nagyon gyorsan megsemmisültek. A drága sebességváltó modellekből állnak az acélból.

Minél jobb lesz a sebességváltó, annál hosszabb lesz az eszköz.

Arblet típusú

Ez egy univerzális eszköz, amelynek működését egy bizonyos átmérőjű cső alatt cserélhető fúvókák végzik. Úgy néz ki, mint egy T-alakú konstrukció, amely egyik oldalán a csőtartó csatlakozik. A fizikai erőt átadó meredeken elhelyezkedő. Leggyakrabban az izmos teljesítményt használják a berendezés munkájában, de vannak olyan modellek, ahol a hatalom a hajlítócipőbe megy.

Olvasson tovább  A bútorlapokról

Az ARBLET Cső Bender a csőhenger hajlítása 0-9 fokos tartományban van, a készülék mind lágy, mind meglehetősen szilárd fémekkel működik, lehetővé teszi, hogy réz, sárgaréz, acél, fémplasztikus. Ez a típusú csőhajlítás hátránya és jelentős. Minden fém típus esetében a fúvóka szükséges, ha rosszul találja meg, akkor a cső belső méretének változásához vezethet, sőt a munkadarab megszakításához.

Mielőtt elkezdené a munkát vékonyfalú üres lapokkal, kívánatos, hogy tegye őket homokkal. Ez lehetővé teszi a nyomás újraelosztását.

A legjobb modellek

A mai napig a különböző gyártók kézi csőhajlításának értékesítése képviseli – Ridgid, Rems Sinus, “Zubble”, Stalex, Blacksmith. A felhasználói vélemények szerint az ilyen modelleket a legmagasabb teljesítmény jellemzői jellemzik.

Stalex TR-10 100308

Ez a kézi csőhajlító optimális a személyes műhelyben vagy egy kisvállalkozásban való használatra. Az eszköz költsége kicsi – körülbelül 5000 rubel, A mechanizmus jellemzői lehetővé teszik, hogy különböző átmérőjű csövekkel dolgozzanak, anélkül, hogy megváltoztatnák a pillanatokat. Építési támogatás háromféle perem, valamint egy átfedő fókusz a rész rögzítéséhez. A platformon három lyuk van, lehetővé téve a berendezések vízszintes támogatását. A mechanizmus instrumentális acélból készült, porszórással festve, az anyag hatékony védelmét eredményezi a korrózióból.

A modell előnyei a következők:

 • megfizethető költségek;
 • 6 mm vastagságú megerősített keret;
 • Alkalmas 20, 25 és 32 mm méretű csövekre;
 • A fertőtlenítések működési tartománya 0-180 fok;
 • Kompakt méret, amely könnyen elhelyezhető a csomagtartóba;
 • A tömeg mindössze 15 kg, ami további szolgáltatásokat hoz létre az úton dolgozva.

A hátrányok szerint:

 • A rövidített fogantyú, így leggyakrabban hosszabb, hogy kényelmesebb legyen;
 • Alacsony minőségű hegesztési varratok, amelyek diktálják, hogy újra meg kell emészteni őket;
 • A központi lyuk mátrix formájú, így 32 mm csövekkel való munkavégzés esetén bizonyos nehézségek merülnek fel, azt kell gondolkodnod, hogy hol mozgassa a melléklet csomópontját.

Smart & Solidmax-200

Optimális kézzel készített csőhajlítógép négyzet és téglalap alakú profilhoz való munkavégzéshez. Sűrű acélból készült, mivel jelentős terhelés következik be a GIB végrehajtása során. Mint megáll, a szerkezet alján található pár görgő, a harmadik pedig egy kapu fogantyúval van kiegészítve az alkatrészek hatékony gördülésének végrehajtásához. A deformációt a csavar átvételi nyomása végzi, az elülső lemezen egy divízióval rendelkező skála van.

Olvasson tovább  Viasz füldugók: jellemzők és tippek a választáshoz

A modell pluszjai:

 • Különösen tartós vastag acél teste;
 • Fiziológiai fogantyú fonás, a rögzítés és a figyelmeztető csúszás kényelmét;
 • Kompakt méretek;
 • Lehetővé teszi, hogy 15-40 mm átmérőjű csövek és a falak vastagsága 2 mm-re.

Minuszok:

 • Magas árú berendezés – 13000 rubelből;
 • a széleken és a végéig korlátozások hiánya;
 • Körülbelül 23 kg tömeg.

Hogyan kell használni?

A kézi csőhajlítással való munka során nagyon fontos a biztonsági előírások követése, mivel az eszköz bizonyos sérülési veszélyt jelent. A károk elkerülése érdekében fontos betartani a következő követelményeket. Tilos megközelíteni a csövet ebből a széltől, ahonnan a kanyar keletkezik. Az útmutató szidalmazásakor a fém üres az ellenkező irányba indul, és a cső a gyomorban vagy a mellkasban megüt, és a csapás meglehetősen magas lesz. Ez a bordák törése és a belső szervek károsodásához vezethet. A szabály figyelmen kívül hagyása a legveszélyesebb következményekkel teli. Ez is nagy veszélyt jelent a tengely, ahol a videó rögzített, egyszerűen indul az erős nyomás hatására.

Ha a fizikai hatás a munkadarabon van a deformáció céljával, akkor ne tartsa meg a kezével, csak akkor érheti el a csövet csak az erőfeszítések megszűnése után. Ha a csőhajlító gép különböző sebességgel működik, akkor nem ajánlott a maximális értéket. A nagy deformációs sebesség gyakran a munkadarab lebontását eredményezi, ennek eredményeképpen a csőcseppek, és megnyomják az üzemeltető lábát, és ha a cső elég hosszú, akkor az emberek mellett álló végtagokat rögzíti.

A kézi cső önmagában hajlítható, az alábbiakban megtudhatja.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: