Milyen diófélék és mit jelentenek?

Amikor végzett a különböző építési munka, sok mindenféle rögzítő alkatrészeket használnak, beleértve dió. Különböző opciókban végezhetők. Az ilyen kötőelemek leggyakrabban műanyagból vagy fémbázisból készülnek. Ma ez a termékek jellemzői, fő fajtáik és jellemzői.

Ami?

Termékek rögzítőelemek menetes lyukakkal. Lehetővé teszik, hogy összecsukható kapcsolatot készítsünk egy hajtűvel, csavarral vagy csavarral. Emellett az ilyen típusú részletek különleges tervezési részük van egy forgó pillanat továbbítására.

Minden dió van jelölései, amelyek tükrözik az erőt.

Az ilyen rögzítőelemek minden modellje csak szigorúan definiált dimenziós értékeket tartalmazhat, amelyek a megfelelő vendégterületekben vannak megadva.

Ezeket a rögzítőket széles körben használják különböző területeken. Először is, azokat különböző mechanikai és csapatmunka, az autóiparban használják. A gyártás folyamatában a részeket gyakrabban fedezik speciális védőkészítmények, amelyek jelentősen javítják tulajdonságaikat, és megbízhatóbb és tartós kapcsolatot alakítanak ki.

Mi különbözik az alátétektől?

Először is, az anya az egyszerű alátéttől eltér, hogy belsejében van egy menetes felülete, így az elemet különböző részek rögzítésére használják, az alátét tömítésként vagy izolálásként működik.

A dió mindig van egy arccal a külső részből, a kulcsra összpontosítanak. Nincsenek arcok a betéten, általában egyszerűen sima kültéri rész. Az első rész leggyakrabban fémből készült, másodszor – fémből, gumiból, műanyagból készült.

A fajok áttekintése

Van egy hatalmas adatkabátok. Tekintsük néhányat külön.

Hatszög

Ezek a modellek a legnépszerűbbek.

Az ilyen elem forgatásához különleges csavarkulcsra van szüksége.

A rögzítőelemek oldalsó felülete a fő szerkezeti elemnek tekinthető, amely befolyásolja a nyomatékot, valamint a szerkezet komponenseinek rögzítését a rögzítőhelyeken.

Az ilyen hatszögmintákkal egy sorban, általában különböző típusú csavarok, csavarok vagy menetes kiömlések. Az anyával együtt ezek a termékek szilárd és tartós kapcsolatot képeznek.

Néha a különböző vastagságú és átmérőjű mosógépek további tömítések biztosítására használhatók.

Hatlapú opciók A leggyakrabban különböző típusú kiváló minőségű acélból készül, mivel ez az anyag a legtartósabb, megbízhatóbb és szilárd. Bizonyos esetekben műanyag mintákat használnak. Azokat azokat a struktúrákat kell használni, amelyek nem vállalják a túlzott terhelés túlbecslését.

Az ilyen típusú modellek több különálló fajra oszthatók. A diófélék előállításában bemutatott fő jellemzők és követelmények a DIN 934 szabványban találhatók.

Koszorúér

Az anyák ilyen típusú nyílások a tetején. Az ilyen kötőelemeket olyan vegyületek kialakítására használják, amelyek speciálisan felelős területekre vonatkoznak.

Elsősorban az önkiszolgálás megakadályozására szolgálnak.

A koronos példányok úgy tűnnek, mint a szokásos hatszögek. De ugyanakkor függőlegesen fűrészelt résekkel rendelkeznek. Ezeket a fajtákat a gyártás különleges összetettsége megkülönbözteti.

A fő szabályozó dokumentum, amely a termelés diófélék korona és az alacsony hornyolt, a GOST 5918-73. Az európai szabvány DIN 935 is érvényes. Az ilyen típusú kötőelemeket megkülönbözteti a megnövekedett szilárdsági szintek. Leggyakrabban két változatban készülnek: alacsony és szokásos.

A zsúfolt modelleket csavarokat, csapokba vagy csavarokba csavarozzák, amelyek megfelelnek a méretértékességüknek. Előnyösen szén- és rozsdamentes acélból készülnek.

A speciális cink bevonatot gyakran alkalmazzák a felületükre.

Kókuszált

Az ilyen fajtákat olyan esetekben vesszük figyelembe, ahol szükség van egy tiszta és megbízható menetes kapcsolatot. Ezek speciális gömb alakú sapkával felszerelt fémtermékek.

Ezek az anyák dekoratívnak tekintendők.

Szükség esetén festéket alkalmazhat.

A gyártási folyamat során a termékek gondos feldolgozás, amelynek köszönhetően különleges ellenállást kapnak a korróziónak.

A kupak gömb alakú alakja lehetővé teszi, hogy teljesen bezárja az összes burrsot és más szabálytalanságot. A GOST 11860-85 a CAP részleteinek két mintáját javasolja: gömb alakú és hízelgő. Ezek különböznek egymástól a kupak mélységétől. A második lehetőség megköveteli a csavarok hossza legpontosabb illeszkedését.

A sapka anyák nagyon ritkán vannak felszerelve az alátétekkel, mert a kész csatlakozás terhelése általában minimális, ezért nincs szükség további elemek használatára.

Hasonló kötőelemek készíthetők rozsdamentes, szénből, ötvözött acélból, sárgaréz alapból, horganyzott fémekből. De a tartós műanyagból készült modelleknél találkozhat, az ilyen lehetőségeket különböző bútorok létrehozásakor kell használni.

Ezeket a modelleket a standard hatszög alatt alkalmazzák. Az ilyen siketfajták segítenek a különböző anyagok legtartósabb és tartós vegyületeinek kialakításában.

Négyzet

Az ilyen típusú minták szintén csavarok, csavarok vagy csavarok. Megkülönböztetik a fej nem szabványos alakját, amely lehetővé teszi, hogy biztonságosan rögzítse a kötőelemeket eszközök nélkül.

Négyzetes eseteket kell alkalmazni olyan esetekben, ahol a tervezés legtartósabb és megbízhatóbb kialakításának megteremtése szükséges. Ezek a sejtkötők a standard hexuális fajokhoz képest, van egy nagyobb felület, amely feltétlenül érintkezik a rögzített részletekkel, amely maximális ellenállást biztosít a gyengítéshez.

Leggyakrabban a négyzet alakú anyákat azonnal rögzítik a lapos alátétekkel, hogy megakadályozzák az éles élek károsodását, valamint jelentősen növeljék az erő és a megbízhatóság szintjét. Ezek a fajták lehetnek egy kis, átlagos vagy nagy szál. Gyakran sárga vagy átlátszó cinkréteggel borítják.

A négyzetminták meglehetősen könnyen javíthatóak. Ezenkívül kényelmes lesz velük korlátozott helyen dolgozni.

Hogy biztosítsa őket, nem csak csavarkulcsot, hanem fogókat is használhat.

Nutty-bárány

Ezeket a fajta anyákat olyan tartós csatlakozások létrehozására használják eszközök nélkül. Az ilyen típusú kötőelemek két szirmai elemek vannak a tetején.

Támogatásként működnek, amikor a rögzítőelem elfordítása, vagy ha kicsavarva van.

A leggyakrabban kiváló minőségű és megbízható rozsdamentes acélból készült anyák. Ők lehet rögzíteni a alátétek és csapok, lehetővé teszi, hogy a leginkább tartós és erős kapcsolatot az anyagok.

Ezek a rögzítések sárgarézből, öntöttvasból és acélból származnak. Mind a kovácsolás, mind az alacsony anyagok módszerével készíthetők. A termékeket elsősorban a hajógyártás, az autók összeszerelése, tengeralattjárók. Ők képesek lesznek megőrizni minden tulajdonát és megjelenését még állandó érintkezésben vízzel vagy agresszív kémiai összetevőkkel is. Olyan fajták, amelyek fülét kissé lekerekített forma van németnek nevezik. Modellek, amelyeknek téglalap alakúak, amerikainak nevezik.

Karimával

Ezeknek a másolatoknak egy egyszerű hatalmas anyacsavarja van egy kis kiterjesztéssel az alján. Ebben az esetben olyan speciális hornyokkal rendelkezhet, amelyek akadályozzák az alkatrészek közzétételét. Modellek karimával, általában rozsdamentes vagy szénacél.

A karimával ellátott minták védőburkolattal vagy anélkül lehet végrehajtani. Az első kiviteli alaknál a felület leggyakrabban a galvanizáló feldolgozásnak van kitéve, amelynek során vékony rétegű cinkréteggel van ellátva. Ez biztosítja az anyag legkülönösebb tartósságát a korrózió kialakulásához.

A karimával rendelkező anyák használata jelentősen felgyorsítja a különböző struktúrák összeszerelését, mert ebben az esetben nem kell az alátét rögzítésére.

Az átmérőjű karimának nagyobbnak kell lennie, mint a rögzítő átmérője.

Slutsya

Az osztott rögzítők fémgyűrű. Ebben az esetben a szálakat a belső nyílásra, a külső felületre helyezik – speciális résidők, amelyek egy maróföldön vannak kialakítva. Ezeket a termékeket a szerkezetekhez rögzítik a megfelelő méretű csavarkulcs segítségével.

Az ilyen dióféléket széles körben használják az iparágak széles választékában. Leggyakrabban a kapcsolatokkal, csapágyakkal dolgoznak. A kötőelemek könnyen ellenállhatnak a jelentős súlyterhelésekkel.

A SKLINT minták még agresszív környezetben is alkalmazhatók.

Előállításukhoz sárgaréz van, vagy rozsdamentes acél. Ezek speciális védőkészítményekkel vannak lefedve: nikkel vagy horganyzott.

Jelzálog-alakú

Ezeket az eseteket a fa segítségével kell használni. Lehetővé teszik, hogy megbízhatóan tartsa a gépen lévő üres helyeket a feldolgozás folyamatában. Az ilyen modellek alapja egyszerű kerek alakú. A borterek is van egy menetes rész.

Számított

Ezeket az eseteket közvetlenül a tervezésbe helyezik. Ezt a tartót különálló ellenállás és tartósság jellemzi. A titkos fajták gyakrabban használják bútorok, rögzítő lemezanyagok létrehozásakor. Ezek az anyák henger alakúak, a belső részükben van egy menetes elem.

Kúp

Az ilyen modellek egy kúp alakú kötőelem formájában vannak, amelyek belső oldalán spirálos faragást alkalmaznak. Másrészt a részletek mind zárva, mind nyitottak.

A kúpos elemeket gyakran meghúzzák.

A mechanikai mérnöki tevékenységük széles körű használatát találták. Készítették rögzítőelemeket különböző típusú acélból. Különleges védőburkolatokat alkalmaznak a felületükre, amelyek lehetővé teszik a magas páratartalom vagy agresszív környezetben történő kész csatlakozásokat.

Szorítás

Ezeket az anyákat a csiszolóhöz használják, megbízható rögzítést biztosítanak az őrlőkörnek.

Külön kiemelt és speciális gyorsmintás másolatok. Az utóbbiak a legszilárdabb és magas színvonalú acél típusokból készülnek, amelyek segítenek eltávolítani a munkaköröket csak egy kézi mozgással.

Ry-naiki

Az ilyen példányok egy átmenő lyukkal vannak létrehozva, melynek (hüvelyk vagy metrikus). A rúdfajok rögzítőjének rögzítése, amelynek következtében a legerősebb rögzítés kiderül.

A ry-anyákat megkülönböztetik az a tény, hogy menetes részük a fémgyűrű síkjához képest jobb szögben helyezkedik el.

Ez a funkció lehetővé teszi a rész csavarását a karral.

Gyakran ezek az anyák kombinálják a rhy-csavarokkal. Az ilyen termékek megkönnyítik a legnagyobb terhelést. Általános szabályként a szénacél az ilyen elemek előállítására kerül sor, amely növeli a hőmérsékleti különbségekkel szembeni ellenállást, a nedvességhatásokat.

Megnyomás

A modell megnyomása szintén van egy nyomógomb neve. Az ilyen eseteket fémlemezekkel való együttműködésre használják. Külsőleg hasonlítanak egy egyszerű rögzítőelemre, de egy kis kiemelkedéssel van ellátva, egy gyűrűvel rendelkező fordított kúp formájában.

Az ilyen termékek szintén kis ruhával vannak felszerelve, amelyek megakadályozzák a részleteket csavarva. Néhány fajtát lebegő klipekkel végeznek.

Külön-külön, meg kell jegyezni a különleges anti-vandal kötőelemeket. Rendelkeznek a részletekkel a belső apróra vágott szálral és egy speciális lyukkal a kalapban. Néhányan olyan nem szabványos konfigurációval készülnek, amely megakadályozza a részleteket.

Az anti-vandális fajta kulcsokkal és csavarhúzóval rögzíthető. A részleteket gyakran használják a felvonókban, bejáratokban, közlekedésben. Ezeket a termékeket a legtartósabb és tartós acél típusokból kell elvégezni.

Külön kell mondani a speciális szegecselő dióról. Ezek a rögzítők nagyon hasonlítanak az egyszerű szegecsekhez, de ezeket belső menetes rész jellemzi. Az ipari konstrukcióban széles körű másolatok találtak.

Az anya szereléséhez egy erőteljes kézfúrót kell használnia egy mozgatható típusú metrikus stilettóval.

A speciális hegesztett anyák nincsenek rögzítve a tervezéshez, majd a csavar is keringenek. Ez az opció ideális a vékony falakhoz, amelyek nem teszik lehetővé a csavaros lyukat.

A fenti fajták mindegyike két nagy csoportra osztható: hüvelyk és metrika. Az első kiviteli alakban a rögzítőelemek átmérője hüvelykben, a második esetben – milliméterben.

Anyagok

Hasonló kötőelemek különböző anyagokból készülnek.

  • Acél. Rozsdamentes acél, szén, ötvözött acél létrehozásakor. Egy ilyen fém, nagy szilárdság, keménység, sűrűség, korrozív ellenállás, valamint hőállóság és hőállóság. Az acélanyagok tökéletesen vágnak és feldolgoznak. Ezek a hegesztettek is különböznek egymástól, ami véget vet a legmegbízhatóbb kapcsolat megszerzéséhez.

  • Sárgaréz. Ez a fém is jó ellenáll a korróziónak, az agresszív közeg hatásai. A sárgaréz ötvözetek meglehetősen könnyen kezelhetők, jó erővel és sűrűséggel rendelkeznek. Ezenkívül ezek a fémbázisok gyakran a vas, ón és nikkel kiegészítő kiegészítőkkel vannak ellátva.

  • Műanyag. Összehasonlítva a fenti két lehetőség műanyag anyák sokkal kevesebb a tartósság, így kell használni, csak az ilyen szerkezetek, hogy nem lesz nagy nyomás és a súly terhelés.

  • Réz. Ezt az opciót ritkán használják a csavarkulcsok létrehozásához. A rézbázisok nem büszkélkedhetnek elegendő erővel, keménységgel. De ugyanakkor gyakorlatilag nem korrózió. A rézet nagyfokú plaszticitás jellemzi. Az ilyen anyagot dekoratív kötőelemek előállításához kell használni.

Méretek és súly

Ezeket az értékeket a termékcímkézés jelöli. Meg kell felelniük a GOST értékeinek. Az anya méretét a párhuzamosan elhelyezkedő két él közötti távolságnak nevezik.

A leggyakoribb minták 10, 12, 14, 16, 18, 20 mm méretű minták. A kötőelemek tömege jelentősen eltérhet az olyan anyagtól függően, amelyből létrejöttek, méretek, például védőbevonat.

Emlékeztetni kell arra, hogy a nagy szilárdságú fajták nagyobb tömegűek az egyszerű modellekhez képest.

Hogyan kell csavarni?

Annak érdekében, hogy a kapcsolat megszerzéséhez a legmegbízhatóbb és tartós legyen, szükség van a rögzítőelemek kijavítására. Ehhez el kell készítenie az összes szükséges eszközt, amellyel a részletek fokozatosan késleltetik.

Ugyanakkor, a szigorítás idején annak biztosítására lesz szükség, hogy ezt ne tegye ki ezt. Ellenkező esetben ez vezethet, hogy a kész kapcsolat elveszíti az integritását, és hamarosan megszakad.

A rögzítő anyák technikája eltérhet a rögzítőszer specifikus típusától függően.

Milyen gyorsan csavarja le?

A régi anya eltávolításához ugyanazokat az eszközöket használhatja, amelyekkel telepítve vannak. Fokozatosan megfordulnak a tervezésből.

Ha a csatlakozási hely rozsdás, akkor előfeldolgozza ezt a részt egy speciális oldószerrel, néha fékfolyadékot, étkező ecetet, egy karburátorhoz vagy kerozin tisztább.

A fűtési módot is alkalmazhatja, ebben az esetben szükség lesz egy gázégőre, egy könnyebb vagy forrasztó lámpára. A szélsőséges esetekben segít a víz, és csak forró víz. Az anyát keményen melegítjük, majd próbálja megcsavarni egy csavarkulccsal.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: