Milyen hőmérsékleti ellenáll az epoxigyanta ellen?

Hogy kiváló minőségű anyagot kapjunk nagy szilárdságú és egyéb hasznos tulajdonságokkal, az epoxigyanta megolvadt. Ehhez tudnia kell, hogy az anyag olvadáspontja optimális. Ezenkívül fontos az epoxi megfelelő elutasításához szükséges egyéb feltételek.

A működési hőmérséklet korlátozása

Természetesen a hőmérséklet befolyásolja a munkakörülményt és az epoxigyanta megfelelő elterjedését, de megérteni, hogy milyen hőmérséklet az anyag működéséhez, Érdemes ismerni fő technikai jellemzőit.

 • A gyantaanyag polimerizációja szakaszban fűthető, és 24-36 órát vesz igénybe. Teljesen ez a folyamat néhány nap alatt befejezhető, de felgyorsítható, ha a gyantát + 70 ° C-os hőmérsékletre melegítheti.
 • A helyes elutasítás lehetővé teszi annak elérését, hogy az epoxi nem bővül, és a zsugorodási hatás valóban kizárt.
 • A gyantától megfosztva bármilyen módon feldolgozható – tekercselni, festeni, őrölni, fúrni.
 • A fagyasztott állapotban a magas hőmérsékletű epoxi keveréket kiváló műszaki és működési tulajdonságokkal jellemezheti. Ilyen fontos mutatók, mint savállóság, a magas páratartalom ellenállása, az oldószerek és az lúgok hatásai.

Ebben az esetben a munkagyanta ajánlott hőmérséklete -50 ° C és + 150 ° C közötti üzemmód, azonban a korlátozó hőmérséklete + 80 ° C. Ez a különbség annak a ténynek köszönhető, hogy az epoxi anyag különböző komponensekkel rendelkezhet, illetve fizikai tulajdonságokkal és hőmérsékletekkel, amelyeknél megkeményed.

Olvasztási mód

Sok gyártás, high-tech folyamatok nem nyújthatók be epoxigyanta alkalmazása nélkül. A műszaki előírások alapján a gyanta olvadáspontja, vagyis az anyag a folyadékból szilárd állapotba való átmenete, és fordítva + 155 ° C-on végezzük.

De körülményei között megnövekedett ionizáló besugárzás, a hatását agresszív kémia és a túlságosan magas hőmérsékletek elérése + 100 … 200 ° C, csak bizonyos készítményeket használnak. Természetesen nem az Ed és a Clee EDP gyantáiról szól. Ez a fajta epoxi keverékek nem olvadnak. Teljesen befagyasztva ezeket a termékeket egyszerűen megsemmisítik a repedés és az átmenet folyékony állapotba való átmenet átadásával:

 • A forrásból feltörhetők vagy habok lehetnek;
 • színváltozás, belső szerkezet;
 • törékeny és összeomlik;
 • A folyékony állapotban ezek a következetes anyagok nem mozoghatnak különleges összetétel miatt.

A keményítőtől függően egyes anyagok meggyulladhatnak, kiemelik a sok koromot, de csak állandó tűzzel való érintkezéssel. Ebben a helyzetben általában lehetetlen beszélni a gyanta olvasztási pontjáról, mivel egyszerűen megsemmisítésre van szükség, fokozatosan elpusztítja a kis alkatrészeket.

Mennyibe kerül a fagyasztott után?

Az epoxigyanta használatával létrehozott tervek, anyagok és termékek eredetileg az elfogadott működési szabványok szerint megállapított hőmérsékleti szabványokra irányulnak:

 • A hőmérséklet -40 ° C és + 120 ° C közötti hőmérsékletnek tekinthető;
 • Maximális hőmérséklet + 150 ° C.

De az ilyen követelmények nem vonatkoznak a gyanta összes márkájára. Az epoxi anyagok konkrét kategóriáira extrém normák vannak:

 • PEO-28M epoxivegyület töltése – + 130 ° C;
 • Magas hőmérsékletű ragasztó PEO-490K – + 350 ° C;
 • Optikai ragasztó epoxi alapú PEO-13K – + 196 ° C-on.

Hasonló készítmények a kiegészítő komponensek tartalmának köszönhetően, mint például a szilícium és más szerves elemek, javított jellemzőkkel rendelkeznek. A kiegészítők egyáltalán véletlenül vannak a kompozícióba – természetesen növelik az ellenállás ellenállását, persze, miután a gyanta ingyenes. De nem csak – hasznos dielektromos tulajdonságok vagy jó plaszticitás lehet.

ED-6 és ED-15 fokozatú epoxi-anyagok és ED-15 – A + 250 ° C-ig terjedő epoxi-anyagok fokozódnak a magas hőmérsékletekkel szembeni ellenállással. De a melamin és a dicyandamid – keményítők alkalmazásával előállított hőálló gyantaanyagok, amelyek polimerizációt okozhatnak + 100 ° C-on. Termékek, amikor ezeket a gyantákat megteremtik, megkülönböztetik a megnövekedett működési tulajdonságok – találták meg a katonai és űriparban. Nehéz elképzelni, de a határhőmérséklet, amely nem képes elpusztítani őket, meghaladja a + 550 ° C-ot.

Ajánlások a munkához

A hőmérséklet-rezsim betartása – az epoxi kompozíciók működésének fő feltétele. A szobát egy bizonyos klímával is támogatni kell (nem kisebb, mint + 24 ° C, és nem magasabb, mint + 30 ° C).

Tekintsünk további követelményeket az anyaggal való munkához.

 • A komponensek csomagolásának szorítása – epoxi és keményítő – az őket összekeveredési folyamatig.
 • A keverés sorrendjét szigorúan összekeverjük – ez a keményítő hozzáadódik a gyantaanyaghoz.
 • Ha katalizátort használunk, a gyantát +40-re kell melegíteni.50 ° C.
 • Egy helyiségben, ahol a munkát elvégzik, nemcsak a hőmérséklet és a stabilitása fontos, hanem annak érdekében, hogy a minimális páratartalom fenntartása – legfeljebb 50%.
 • Annak ellenére, hogy a polimerizáció első fázisa 24 óra hőmérséklet üzemmódban + 24 ° C, az anyaghatár erőssége 6-7 napon belül nyer. Azonban az első napon van, hogy a hőmérséklet és a páratartalom állandó állapotban van, ezért lehetetlen engedélyezni a legkisebb oszcillációkat és ezeknek a mutatókat.
 • Ne gyúrj túl nagy mennyiségű keményítőt és gyantát. Ebben az esetben fennáll annak a veszélye, hogy a működéshez szükséges forralás és tulajdonságok elvesztése.
 • Ha az epoxi gyantával való együttműködés egybeesik a hideg időben, előzetesen fel kell melegítenie a munkahelyet, az epoxi csomagolást ott, hogy megszerezze a kívánt hőmérsékletet is. A hideg készítmény vízfürdővel felmelegedhet.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a hideg állapotban a gyanta sáros lesz a mikroszkópos buborékok kialakulása miatt, és rendkívül nehéz megszabadulni tőlük. Ezenkívül az anyag nem ragaszkodhat, maradjon viszkózus és ragadós. Hőmérsékleten csökken, olyan zavarokkal is szembesülhet, mint az “narancssárga kéreg” – egyenetlen felület hullámokkal, biatestekkel és mélyüléssel.

Azonban az ajánlásokat követően az összes szükséges követelmény után a megfelelő elutasítás miatt lehetséges a gyanta hibátlanul sima, kiváló minőségű felületét.

A következő videó leírja az epoxigyanta titkait.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: