A málna klorosisja és kezelése

A málna klorosisja veszélyes betegség, amely jelentősen károsíthatja az üzemet, ha a leveleket nem kezeljük időben. A klórózis megjelenésének és típusainak megismerése megakadályozhatja a betegség aktív eloszlását, védi a málna vagy gyógyítja meg, ha a tünetek már megjelentek.

A málna klorosisja és kezelése

Ami?

Zöld cserjék, sűrűn borított lombokkal, naponta részt vesznek a klorofill szintézisében. A növény napfényének hatása alatt olyan pigmentet alakít ki, amely meghatározza a levelek és hajtások színét, amely felelős a sejtek ellátásáért, megfelelő számú létfontosságú energiával.

A glorin klórist a fotoszintézis folyamatok megsértése jellemzi. A klorofill megszűnik, a leveles lemezek elszíneződnek, csak a szállás zöld marad.

Ennek a jelenségnek a veszélye, hogy a cserje meglehetősen nyilvánvaló. A klórózis kialakítása különböző problémákhoz vezet.

 1. Késleltetett fejlődés minden szakaszban.
 2. Áramkimaradás a cellás szinten.
 3. A levelek méretének csökkentése.
 4. Gúnyos gyümölcsök.
 5. A Dead Escapes kiürítése.

A málna klorosisja és kezelése

A málna klorosisja és kezelése

Ha nem azonnal megszünteti a klorózis okait, a cserje csak meghal. Ráadásul egyes esetekben korai kezelési vezet. A málna különféle fajtái, és egyáltalán gyengén engednek az ilyen terápiához. Számukra a klórist egyáltalán megsemmisítik.

A fejlődő betegségek jelei vizuálisan lehetnek. A málna klorózisának fő jellemzője a levéllemez színének változása. Fokozatosan világosabb, míg a felbontás kezdeti szakaszában még zöldment. Ezután az egész lap megszerzi az őszi színt, meghal és esik. A következő tünetek is közvetett jelei lehetnek a klórózis kialakulásának:

 • Aprító és bogyó szárítás;
 • Gyökerei;
 • a lemezméret csökkentése;
 • Csepp virágok.

Az őszi időszakban a klorózis lehetővé teszi a helyreállítás láthatóságát. Ebben az időszakban a levelek rövid ideig zsírosak. Úgy tűnik, hogy a betegség visszavonul. A legtöbb esetben ez csak egy illúzió, a jövőben a növény meghal, ha nem veszi időben intézkedéseket a kezelésre. Fontos tudni, hogy a klorózis a kerti növények közös betegsége, nemcsak cserjék, hanem fák is. A fertőzés forrása lehet almafák, a közeli körte.

A málna klorosisja és kezelése

A megjelenés okai

Klorosis – vírusfertőzés, amely a növényeket átruházással befolyásolja. Hozzájárul a rovar kártevők elosztási migrációjához. Leggyakrabban a problémák forrása lárvák lesz.

Nézetek

A klorózis két fő kategóriába sorolható. Az elsőnek fertőző eredete van. A vírust meglehetősen aktívan átruházzák a lárvák és a felnőtt rovarkapcsolati módszer. A növényi szövetbe behatol, terjed, növelve a sérülés területét.

A klórózis második változatossága nem komoly vagy fiziológiás. Ebben az esetben a levelekben a klorofill szintézis szintézise több okból is nevezhető.

 1. Magas lúgos tartalom A talaj részeként.
 2. Vegyes gyökerek. Folyamatosan megfigyelhető, vagy ideiglenes stagnálás a víz, az intenzív növekvő szint.
 3. Ásványi anyagok hiánya. Általában úgy tűnik, hogy a kén, magnézium vagy vas hiánya nyilvánul meg.
 4. A kedvezőtlen időjárás vagy éghajlati viszonyok hatása. Az esőzések és az alacsony légköri hőmérsékletek védelme képes megszakítani a fotoszintézis folyamatait.
 5. Rossz öntözés. A rövid távú klorózis magának nyilvánvalóvá válhat, miután a gyökérrendszert túl hideg vízzel érintkeztetjük. Az öntözési folyamatok normalizálásakor a lombozat zöld árnyalatát a hét folyamán helyreállítja.

A málna klorosisja és kezelése

A málna klorosisja és kezelése

Határozza meg, hogy a klorózis valódi természetét kizárólag laboratóriumi kutatás lehet. De a kertészek maguk is, anélkül, hogy pontos elemzést végeznének, értsd meg ezt a problémát. Érdemes figyelmet fordítani az egyidejű feltételek jelenlétére. Például, fertőző klorózis nyilvánul meg a kezdetektől a tenyészidőszak, a levelek színének egész túzok. Az opcionális tünetek hiányoznak.

A nem fertőző jellegű klorózisban figyelmet kell fordítani az egyidejűleg. Az ásványi anyagok talajának elégtelen tartalma esetén a növények megváltoztathatják a lemezlap színét a növekvő szezon bármely szakaszában – az első zöld hajtások megjelenésétől a virágzás vagy a gyümölcsözés pillanatáig. Ebben az esetben az egyes anyagok hiánya saját útján nyilvánul meg.

 1. A vas hiánya először a felső leveleken klórist ad, A sárgulás egyenletesen kiterjed a lemezen anélkül, hogy befolyásolná. Gyakran az ilyen tünetek figyelhetők meg a gazdag lime talajon termesztett bokrokban.
 2. Magnéziumhiány esetén a fotoszintézis megsértése először az alsó leveleken nyilvánul meg. A klorózis a széltől a középpontig terjed, néha piros vagy narancssárga színűvé válik. A külsőleg változó színezés hasonlít egy mozaikra. Leggyakrabban a probléma a homokban termesztett bokrokban jelenik meg.
 3. A kén-klórózis atipikusan nyilvánul meg. Ugyanakkor a betegség típusa a csík első sárgaje, majd a színváltozás a teljes lemezlapra kerül.
 4. A klorofill szintézis megsértésével megnyilvánuló káliumhiány különbözik. A lemez szélén sápadt a zöld rész megőrzésével a középpontban.
 5. A nitrogén klórózis nem túl gyakori. A vereség ebben az esetben kezdődik a levelek a bokor. Ugyanakkor elszíneződött kizárólagosan.
 6. A lúgos feleslegben a sárga szakaszok csíkosnak tűnnek. Párhuzamosan haladnak.

A málna klorosisja és kezelése

Miután létrehozta a klórózis kialakulásának okát, akkor folytathatja a problémát. A küzdelem módjának megválasztása attól függ, hogy mi okozza a klorofill szintézis megsértését.

Hogyan kell kezelni?

A kezelés megkezdése előtt érdemes megszüntetni a klórózis megnyilvánulásának legnyilvánvalóbb okát. Ehhez ellenőrizze a talaj összetételét. A felesleges alkáli megakadályozza az ásványi anyagok abszorpcióját a gyökérrendszerrel. Kis mennyiségű talaj van elválasztva, majd koncentrált ecettel öntött. Amikor a hab megjelenik a vizsgálati mintán, megállapítható, hogy a lúgos talaj.

Ebben az esetben a kezelés mindig a talaj savanyítással kezdődik egy olyan telken, ahol a málna növekszik. Kell tennie a különleges megoldás öntözését. 10 literre 1 g citromsavat adunk hozzá. A szokásos öntözési módban hetente vagy 1 alkalommal 14 nap alatt hidratálódik. A savanyítás folytatódik, rendszeresen megismételje az ellenőrzést. Ehhez meg kell tenni, amíg a reakció az ecettel érintkezve megáll.

A málna klorosisja és kezelése

A málna klorosisja és kezelése

Ha a sav-lúgos egyensúly normalizálása nem ad látható eredményt, akkor érdemes a nem fertőző klórok tüneti kezelését, feltöltve a tápanyagok hiányát. Az eljárás ebben az esetben ugyanaz lesz, csak a használt tápanyag típus változni fog.

 1. Extraxornica Subcord végrehajtása. A kívánt ásványi anyag oldatát levelek és hajtások permetezésére hajtjuk végre.
 2. A lombozat állapotának ellenőrzése. Gondosan ellenőrizni kell az üzem állapotát az etetés után. Ha 3-4 nap elteltével a lombozat színét normalizálják, a kezelést helyesen választják ki.
 3. Gyökér alárendelt. A talajt ugyanazon ásványi anyagok készítik, amelyeket permetezéskor használtak.
 4. Ismételt ellenőrzés 30 nap után. Amikor a klorózis ismételt jelei, a gyökér alatt előállított etetés. A tünetek teljes eltűnéséig 7-10 napos periodernél permetezhető.

A málna klorosisja és kezelése

A vírusos klórok elleni intézkedések határozottabbak. Ha a betegség fertőző oka pontosan megállapítható, a beteg bokrok eltávolítása és égetése segít megelőzni a terjesztését. A Malinnik gyenge vereségével teheti meg, csak az érintett lombozatot megtörve. A feldolgozás a szabványos rendszer szerint történik, tekintettel a fejlődés színpadára.

 1. A duzzanatig. Ebben a szakaszban a leghatékonyabb megoldás a bokor extra-zöld permetezése egy 3% -os betörőfolyadék-oldattal.
 2. Az ősszel a brutált bokrok kezelhetők a “Fundazole” kompozícióval 0,1% vagy “topaz” koncentrációban.

Népi jogorvoslatok is alkalmazandók, de inkább megelőző célokra. Például az ásványi anyagok hiánya meg lehet próbálni megszüntetni a fa hamu. Tartalmaz egy teljes összetett hasznos ásványi anyagokat, elég ahhoz, hogy megérintse a műtrágyát a root területen.

A málna klorosisja és kezelése

A málna klorosisja és kezelése

Megelőző intézkedések

A klórózisból származó növények teljes védelme lehetetlen. De vannak olyan egyszerű megelőzési intézkedések, amelyekkel csökkentjük a nem fertőző formáinak fejlesztésének kockázatát. Például, mielőtt a málna ültetése a földbe, a körmök vagy más, vasfémekből származó bútorok éghetnek a földre. Ha az oxidáló vas fokozatosan beleesik a talajba, az üzemet biztosítja az elemet.

Valamint a megelőzési intézkedések a megfelelő mezőgazdasági üzemhez kapcsolódhatnak. A malinnik-i bokroknak jelentős távolságra van szükségük egymástól, elegendő nedvességtartalmú egyensúlyt kell tartaniuk a sült zónában. A gyomnövényekkel való küzdelem szintén fontos mércé a megelőzés, mert vírusos klorózissal való fertőzés forrása lehetnek.

Hatalmas jelentősége és a kártevők időszerű megsemmisítése.

Különös veszélyt jelent a tryps és bajok. Amikor megjelennek, az inszekticid feldolgozás történik. Ezek a rovarok leggyakrabban hozzájárulnak a fertőző klorózis terjedéséhez.

A málna klorosisja és kezelése

A málna klorosisja és kezelése

Kamat cikk
( Még nincs értékelés )
Ossza meg barátaival
123
Megjegyzés hozzáadása