Kókusz tőzeg és annak használatának kinevezése

Hosszú ideig a kókuszhéjat haszontalan hulladéknak tekintették. Csak néhány évvel ezelőtt, egy tenyér dió héja megtanultam feldolgozni és felhasználni szerves szubsztrátként a növekvő gyümölcs, bogyó, növényi növények, valamint egy alom a terráriumokban a csigák, gyíkok és néhány rovarfajok hígítása során.

Ami?

A kókuszos tőzeg a földi és zúzott kókusz héjrészecskék tömörített száraz tömege, amely szálakból és zsetonokból áll. Az ilyen szubsztrátum szárított nyersanyagokból készül, és annak érdekében, hogy a rendeltetési célhoz használja, a vízben előzetesen áztatott.

A kezdeti nyersanyag többféleképpen is zúzható. De csak a termék tulajdonítható a kókusz kúp, hogy a legkisebb frakció.

A felszabadulás formái

A piacon a kókusz tőzeget egyszerre több gyártó képviseli. Minden gyártó többféle típusú kókuszos talajt termel.

 • Brikettek. Ezek a kókuszdió leggyakoribb formája. A súlyuk csomagolási egységenként 0,5-5 kg. A briketteket leggyakrabban átlátszó csillámban lezárják, és a címkében és az utasításokban fektetnek be. 1 kg száraz talajból körülbelül 5 kg kész szubsztrátot kaphat. Ezért a brikettben szubsztrátum megszerzése azonnal kiszámíthatja a szükséges mennyiségű csomagot a kívánt mennyiségben.
 • Rost. Ez a faj vékony rudak legfeljebb 30 cm hosszú. A talaj olyan formában használják, mint egy Amellett, hogy a legkisebb frakció, hogy hozzon létre egy tápanyag talaj és tartsa a nedvességet benne hosszabb ideig.
 • Tabletták. A gyártásukhoz kókuszrostot használjon. Alkalmazzon tablettákat az agrotechnikában a termesztett növények vagy színek termesztésére.
 • Coco chips. Vékony mérlegeket és zsetonokat képviselnek. Leggyakrabban üvegházakban használják, amikor egzotikus színeket és növényeket termesztenek.
 • Nyomott szőnyeg. A talaj itt válaszol a tőzegre, a szálakra és a COCO chipekre összenyomva.

HASZNÁLT?

Kókusz tőzeg, amelyet leggyakrabban a növények növekszik, használható:

 • önellátó szubsztrátum az ágyak növekedéséhez;
 • Talaj a beltéri növények termesztésére, széles körben elterjedt és egzotikus fajok, például anthurium, orchideák, páfrány;
 • Mulch, amikor a bokrok, gyümölcs- vagy bogyósfák növekszik;
 • támogató szubsztrát a palánták számára;
 • termékeny talaj üvegházakban és üvegházakban;
 • Nápold szubsztrát narancsban, téli kertek, egzotikus növényi kiállítások.

Ezenkívül a kókusz tőzeget széles körben használják a terráriumok almaként, amikor pókok, gyíkok, csigák vagy teknősök tenyésztése.

Az alkalmazás jellemzői

A kókusz tőzeg környezetbarát termék. Elkészítésével nincs szükség személyi védőfelszerelésre.

Hogy előkészítse a termékeny talajt a kókusz tőzegből, meg kell tennie az ilyen lépéseket.

 • Olvasd el az utasitasokat. A talaj előkészítésére vonatkozó ajánlások általában a címkén szerepelnek.
 • Készítse elő a szükséges mennyiségű vizet. A hideg és meleg folyadékot használhatja. Meleg víz használata esetén a szubsztrátum előkészítési ideje enyhén csökkentheti.
 • Készítsen kapacitást a talaj előkészítéséhez. Itt szem előtt kell tartani, hogy méreteinek sokkal magasabbnak kell lenniük, mint a száraz tőzeg térfogata, hiszen a duzzanat, a szárazanyag jelentősen növekszik.
 • Ha brikettben egy szubsztrátot használnak, akkor a teljes tömegre kell elválasztani a szükséges mennyiségű szárazanyagot. Ha tablettákat választott, akkor mindegyiket egy külön tartályban áztassa. És préselt szőnyegek használata esetén figyelmet kell fordítani a felhasznált folyadék mennyiségére és a szubsztrát összes részének teljes impregnálására vízzel. Annak köszönhetően, hogy a szőnyegek többféle csiszolása van, egyenetlenül áztathatók.
 • Öntsön száraz tőzeget vízzel, hagyja el a duzzanatot. A szükséges idő a leggyakrabban 10-20 perc, a kiadás formájának függvényében.
 • Az utasításban megadott idő után a kapott szubsztrátot keverjük, a meglévő csomókat addig lefoglalt, amíg homogén anyagot kapunk.
 • Csatlakoztassa a maradék folyadékot. Száraz talajjal, például, ha egy terráriumot alomként használják, száraz ruhára helyezzük és újra megnyomva van.

Ha a kókusz tőzeget műtrágyaként vagy talajként használjuk a növények termesztéséhez, akkor emlékezni kell arra, hogy a kókusz növekedési tápközeg egy tengeri só jelenlétével, amely felhalmozódik és a növények héjjén. És aztán, A talaj mentése a sók szennyeződéséből, tenyésztés előtt, a száraz szubsztrátot 3-4-szer víz alatt kell öblíteni. A tőzegfolyadék tenyésztése előtt figyelni kell az ásványi adalékanyagok és a vitamin komplexek hozzáadására vonatkozó információkat a száraz szubsztrátumra. Ha ilyen információ hiányzik, lehetséges, hogy a kókusz tőzeget önállóan gazdagíthatja, ha vízbe adagoljuk a szubsztrátot vagy egy másik műtrágyát.

Így a kókusz tőzeg használata a növények tápanyag-talajjaként hosszabb ideig segít a talaj nedvességtartalmának és a műtrágyában, ami csökkenti az öntözés mennyiségét és csökkenti az ásványi adalékok használatának gyakoriságát. kívül, A környezetbarát kókusztenyésztés nem fertőzött kártevőkkel, amelyek segítenek elkerülni az ilyen talaj rosszindulatú mikroorganizmusok nukleációját, és minimalizálják a növényi betegséget.

A kókusz hordozó használata nem korlátozódik arra, hogy csak egy szezonra használja. A tőzeg a terráriumokban segít létrehozni az egzotikus kisállat kényelmes létfontosságú tevékenységéhez szükséges mikroklímát.

Hogyan lehet használni a kókusz szubsztrátot a növények növekedéséhez, és nem csak, nézd meg a következő videót.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: