A 80-90-es szalagfelvevők

A szalagos felvevő találmányának köszönhetően az embereknek lehetősége van arra, hogy bármikor élvezhessék a kedvenc zenei munkákat. Az eszköz története meglehetősen érdekes. A fejlesztés számos szakaszát telt el, folyamatosan javult egy másik generációs – DVD és számítógépes berendezések lejátszói idejéig. Emlékezzünk együtt, mi volt a szalagos felvevők a 80-90-es évszázadban.

Híres japán modellek

A világ első szalagos felvevője 1898-ban jött létre. És már 1924-ben sok olyan vállalat volt, amelyek foglalkoztak a fejlődésükben és a termelésben.

Ma Japán vezető szerepet játszik a gazdasági fejlődésben, ezért nem lehet meglepődni, hogy körülbelül 100 évvel ezelőtt aktív szerepet játszott a szalagos felvevők fejlesztésében, amelyek világszerte igényesek voltak.

A 80-90-es évek japán szalagos felvevői, amelyek országunkban értékesítettek, meglehetősen drága felvételi felszerelések voltak, így nem mindenki megengedheti magának egy ilyen luxust. Ennek az időszaknak a legnépszerűbb japán modelljei voltak a szalagos felvevők következő márkái.

 • Toshiba Rt- S913. A készüléket egy nagy osztályú hangsugárzó rendszer és egy erős erősítő jelenléte jellemezte. Ez az egykazetta rádió sok serdülők álma volt. Tökéletesen hangzott és reprodukálta a zenét. A szalagos felvevő elülső oldala két LED-vel van felszerelve, a berendezést le lehet fordítani a kibővített sztereó üzemmódba.

 • CROWN CSC-950. Ez a rádió 1979-ben kezdődött. Egy kazettás egység egyszerre őrült keresletet élvez. Ez egy nagyobb szalagos felvevő volt, amelyet kiváló hang, stílusos kialakítás jellemez.

 • JVC RC-M70 – A szalagos felvevő 1980-ban jött létre. Ilyen jellemzői voltak:
  • Méretek (shchg) – 53,7x29x12,5 cm;
  • LF Dynamics – 16 cm;
  • RF hangszórók – 3 cm;
  • Súly – 5,7 kg;
  • Teljesítmény – 3,4 W;
  • Tartomány – 80×12000 Hz.

A fent említett szalagos felvevők mellett a japán vállalatok Sony, Panasonic És mások, akik a piacra és más modellekre is kiadottak, amelyek szintén népszerűek voltak, és ma ritkaságok.

Érdemes megjegyezni, hogy a Japán által gyártott ilyen háztartási készülékek sokkal jobbak voltak, mint a hazai, kompakt, jobban rögzítettek és reprodukálták a hangot, esztétikusnak tűntek. Ezenkívül, amint azt már említettük, nagyon tekintélyesnek tartották, mert nagyon nehéz volt, és nagyon drága volt.

Népszerű szovjet szalagos felvevők

A hazai piacon a szalagos felvevők kezdtek megjelenni néhány évvel a háború vége után 1941-1945. Ebben az időszakban az ország továbbra is intenzíven újjáépítette, új vállalkozásokat hoztak létre, így a hazai mérnökök képesek voltak elkezdeni ötleteiket, beleértve a rádiótechnikát is. Először a szalagos felvevők tekercsmodelleit hozták létre, amelyek reprodukálják a zenét, de nagyon összességében voltak, és nem különböztek a mobilitásban. Később kezdtek megjelenni a kazetta eszközök, amely kiváló hordozható alternatívává vált elődei számára.

A nyolcvanas években a hazai rádiókák nagyszámú szalagfelvételt termeltek. A legjobb tekercsmintákat felsorolhatja.

 • “Mayak-001”. Ez az első felső kisülési szalagfelvevő. Ezt az egységet megkülönböztették az a tény, hogy két formátumban rögzítheti a hangot – mono és sztereó.

 • “Olympus-004 sztereó”. 1985-ben a Kirov Electromachio kezelő üzem mérnökei. Lepse létrehozta ezt a zenei egységet. Ez volt a technikailag legfejlettebb modell a szovjet tekercs magnetofont elő a közép-80s.

 • “Leningrad-003” – Az első hazai kazettás modell, amely megjelenése által termelt egy hatalmas furatot, mivel teljesen minden Maunda volt. A teremtés során a legújabb technológiákat az LPM alkalmazta. Az egység jellemezte jelenlétében külön mutató, amellyel a felvételi szint szabályozható legyen, valamint a széles körű hangvisszaadás frekvencia (63-ról 10000 Hz). A szalag sebessége 4,76 cm / s volt. A modellt sorozatosan és nagyon gyorsan értékesítették.

Napjainkban sajnos nincs lehetőség ilyen aggregátum megvásárlására, hacsak nem látogat el aukciókat vagy kollektív házakat.

 • “Eureka”. Hordozható kazetta-felvevő, amely 1980-ban jelent meg. Zene lejátszására használják. A hang jó minőségű, tiszta, elég hangos volt.

 • “Note-MP-220S”. A kiadás éve – 1987. Ez az első szovjet kétszalagos sztereó felvevőnek tekinthető. A berendezés eléggé minőségi rekordot tett. Az egység műszaki paraméterei magasak voltak.

Most a világban, ahol léteznek modern hangfelvevő rendszerek, kevés ember már zenét hallgat a tekercs vagy klaszter zenei eszközök használatával. Azonban, hogy ilyen felbecsülhetetlen dolog legyen az otthoni gyűjteményben, amelynek saját története van – hűvös, modern nyelven beszél.

Amit különböztek?

Most itt az ideje megmondani, hogy a kazettákat megkülönböztették, amelyek széles körben elterjedtek a 90-es években, a tekercsszalagokból, akik a népszerűség csúcsán voltak.

Különbségek a következőkben:

 • Felvételi eszköz: mágneses szalag tekercsen lévő tekercseken és kazettákon – ugyanaz a mágneses szalag (de szűkebb) a kazettákban;
 • A tekercsegységek hangjainak reprodukciójának minősége magasabb, mint a kazetta;
 • A funkcionalitás kevésbé különbözött;
 • dimenziók;
 • súly;
 • A kazetta költsége alacsonyabb;
 • Elérhetőség: A 90-es években könnyebb volt megvásárolni egy szalagos felvevőt, mint a 80-as évek elején;
 • termelési idő.

A 90-es években a különböző típusú szalagos felvevők fejlettebbek, tökéletesek és többfunkciósak lettek. A modell megvásárlásához könnyebb volt, mint a 80-as években. A termelés során új anyagok, berendezések, nyersanyagok és lehetőségek már részt vettek.

A Szovjetunió szalagos felvevők felmérése, lásd a következő videót.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: