Hangerősítő osztályok

Bizonyára sokan hallották, hogy a modern erősítők különböző osztályokhoz kapcsolódhatnak. Azonban az emberek, akik messze vannak a hangeszközök akusztikai rendszereitől és technikai jellemzőitől, nem valószínű, hogy a levél jelölés mögött rejtőzik.

A felülvizsgálatunkban többet fogunk elmondani, hogy az erősítők osztályairól van szó, amit ők, és hogyan válasszuk ki az optimális modellt.

Osztályozás

Az erősítő osztály értéke a kimenő jel, amely azt a funkcionális rendszer egy működési ciklus hajtja szinuszos jelet és ennek eredményeként ez a hatás változások. Az osztályok erősítők besorolása az üzemmód linearitásának paramétereitől függ, amely a bejövő jelek javítására szolgál, a nagy pontosságú kategóriákból származó kategóriákból, amelyek meglehetősen csökkentett hatékonysággal rendelkeznek abszolút nemlineáris. Ebben az esetben a sebesség-reprodukciós pontosság nem olyan nagy, de a hatékonyság meglehetősen magas. Minden más erősítőosztálya néhány köztes modell a két csoport között.

Hangerősítő osztályok

Első csoport

Az erősítők minden osztálya két alcsoportra osztható. Az első az A, B osztályok klasszikus kezelt modelljei, valamint AB és C. Kategóriájuk a vezetőképességének paraméterének köszönhető a kimeneti jel konkrét részén. Így a beépített tranzisztor működése a kimeneten a “ki” és a “be” között helyezkedik el.

Hangerősítő osztályok

Második csoport

Az eszközök második kategóriái több modern modelleket tartalmaznak, amelyeket úgynevezett kapcsolható osztályoknak tekintenek – ezek D, E, F, valamint G, S, H és T modellek.

Ezeket az erősítőket a munka szélességi és impulzus modulációjában, valamint a digitális áramkörökben használják a “teljesen le” és a “teljesen incl”. Ennek eredményeként hatalmas út van a telítési területen.

A népszerű osztályok leírása

Az erősítők különböző osztályairól részletesebben beszélünk.

DE

Az A osztályú modellek a legnagyobb elosztást kapták meg a tervezésük egyszerűsége miatt. Ezt a bejövő jel több torzítási paramétere, és ennek megfelelően magas hangminőséget ismertet az amplifikáló növények összes többi kategóriájához képest. A kategóriához kapcsolódó modelleket a másikhoz képest magas linearitás jellemzi.

Hangerősítő osztályok

Általában az osztályerősítők és a munkájukban a tranzisztorok egyetlen változata. Az emitter alapkonfigurációjához csatlakozik a jel két felére, hogy a német tranzisztor mindig is átmegy, még akkor is, ha a fázisjel hiányzik. Ez azt jelenti, hogy a kaszkád kimenetén nem tartják teljes mértékben a jel és a telítettség kivágását. Saját váltási pontja van a terhelési vonal központi részéről. Az ilyen szerkezet arra a tényre vezet, hogy a tranzisztor egyszerűen nem aktiválódik – pontosan az egyik alapvető hibája.

Annak érdekében, hogy az eszköz az ebből az osztályhoz kapcsolódónak minősüljön, a kimeneti kaszkádban lévő üresjáratban lévő nulla áramnak meg kell egyeznie a terhelés határaival, vagy akár meghaladja azt – ez lehetővé teszi a maximális kimenőt.

Hangerősítő osztályok

Mivel az A. osztályú eszközök az összes adott görbe lineáris zónájához együtemű és funkcióhoz kapcsolódnak, az egyik kimeneti eszköz a teljes 360 fokon keresztül halad át, ebben az esetben az A készülék kategóriája teljes mértékben megfelel az aktuális forrásnak.

Mivel e kategória erősítőként dolgozunk, ahogyan azt mondtuk, az ultra-lineáris régióban a DC eltolását helyesen kell meghatározni – Ez biztosítja a jó munkát, és 24 W-os hangáramot ad. Azonban annak köszönhetően, hogy a kimeneti eszköz egész idő alatt a leválasztott állapotban, folyamatosan végzi az áramot, és az építés során állandó energiaveszteségre van szükség. Az ilyen jellemző nagy mennyiségű hő kiadásához vezet, míg a hatékonyság meglehetősen alacsony – nem haladja meg a 40% -ot, ami elvégezhetővé teszi őket, ha bármilyen hatalmas akusztikus rendszerről beszélünk. kívül, Az üresjárat megnövekedett áramának köszönhetően a tápegységnek megfelelő méretűnek kell lennie, és a lehető legkisebb szűréssel kell rendelkeznie, különben ne kerülje el az erősítő és az oldalsó hangzását. Ezek voltak ezek a hátrányok, amelyek azt a tényt várták, hogy a gyártók kénytelenek voltak továbbra is dolgozni a hatékonyabb kategóriás erősítők létrehozásában.

Hangerősítő osztályok

BAN BEN

A B osztályú erősítőket a gyártók hozták létre, hogy megoldják az alacsony hatékonysággal kapcsolatos problémákat és a túlmelegedés magas szintjét, amelyet az előző kategória létesítményei jellemzik. Munkájában a B kategória kategóriája egy pár további tranzisztort használ, szabályként bipoláris. A különbségük az, hogy mindkét fele a jel, a kimeneti frontot kétütemű áramköri tervezéssel állítják elő, így minden tranzisztor eszköz csak a kimeneti jelet adja meg.

Hangerősítő osztályok

A DC-szintek alapáramának az ezen osztály erősítõiben hiányzik, mivel újrakerülési áram nulla, így a DC teljesítményparaméterei általában kicsiek. Ennek megfelelően a hatékonyság sokkal magasabb, mint a. Azzal, hogy Amikor a jel pozitív értéket vesz igénybe, a tranzisztor pozitív eltolással rendelkezik, és a negatív állapotban marad. Hasonlóképpen, abban a pillanatban, amikor a bejövő jelet veszi a negatív érték a pozitív kikapcsol, és a negatív kényszerült tranzisztor, éppen ellenkezőleg, aktiválva van, és biztosítja a negatív fele a jel. Ennek eredményeképpen a tranzisztor munkája során az 1/2 ciklust csak a bejövő jel pozitív vagy negatív félidőszakban végzi.

Ennek megfelelően a kategória bármely tranzisztor eszköz csak a kimeneti jel egy részén keresztül haladhat át, míg egyértelmű váltakozással.

Hangerősítő osztályok

Az ilyen kétütemű struktúra körülbelül 45-60% -kal hatékonyabb, mint az egy erősítők. azonban Az ilyen típusú modellekkel kapcsolatos problémák az a hangjelzés időpontjában jelentős torzulást adnak a bemeneti feszültség folyosójában a tranzisztorok “halott zóna” miatt, a -0,7 V-tól +0,7 V-ig.

Hogy mindenki tudja a fizika során, az alapvető emitternek körülbelül 0,7 V-os feszültséget kell adnia annak érdekében, hogy a bipoláris tranzisztor teljes körű vezetéket indítsa el. Míg ez a feszültség nem haladja meg ezt a jelet, a kimeneti tranzisztor nem változik az áramhelyzetbe. Ez azt jelenti, hogy a 0,7 V folyosóhoz tartozó jel fele pontatlanul fog játszani. Ennek megfelelően a B kategóriába tartozó eszköz szinte alkalmatlan a precíziós akusztikus berendezésekben való használatra.

Azért Hogy legyőzze ezeket a torzulást, és hozza létre az AB osztályú, úgynevezett kompromisszumos eszközöket.

Au

Ez a modell egy bizonyos tandem az A. kategória és a B kategória kialakításának. Napjainkban az AB típusú erősítők az egyik leggyakoribb tervezési lehetőségnek tekintik. Az az elv, hogy a munka, hogy egy kicsit hasonlít a kategóriába tartozó termékek B, azzal a kivétellel, hogy a két tranzisztor eszközök képesek egyidejűleg végezzen jel közelében oszcillogram metszéspont. Ez teljes mértékben kiküszöböli a csoport előző erősítőjének jelének torzítását. A különbség az, hogy egy pár tranzisztornak van egy meglehetősen kis elmozdulási feszültsége, általában az 5-10% -os pihenőáram paraméterekből áll. Ebben az esetben a vezetőképes eszköz továbbra is engedélyezett, mint egy félidőszak, de ugyanakkor sokkal kisebb, mint a bemeneti jel teljes ciklusa.

Hangerősítő osztályok

Lehetőség van teljes bizalommal Az AB eszköz kiváló kompromisszumnak számít a modellek és a C-os modellek között a PDA pozícióból és a linearitásbólÉs míg a hangjel átalakulásának hatékonysága körülbelül 50%.

Hangerősítő osztályok

VAL VEL

A C osztályhoz kapcsolódó létesítmények kialakítása maximális hatékonysággal rendelkezik, de ugyanakkor meglehetősen rossz linearitást mutat az összes többi kategóriához képest. A C-osztályerősítő meglehetősen észrevehető, így a bemeneti áram a nulla értéket veszi igénybe, és a bejövő jelciklus több mint 1/2-ig tartja ezt a jelzést. Ebben az időben a tranzisztor készenléti állapotban van.

A tranzisztor elmozdulás hasonló formája biztosítja az eszköz legnagyobb hatékonyságát, hatékonysága körülbelül 80%, de a kimenő jelben elég jelentős hangtorzulációkat jelent.

Hangerősítő osztályok

Az ilyen strukturális jellemzők lehetetlenné teszik az akusztikai rendszerek erősítőket. Általában ezek a modellek a nagyfrekvenciás generátorokban használták, valamint a rádiófrekvenciás erősítők bizonyos kiviteli alakjait, ahol a kimeneten közzétett áram impulzusokat a megadott frekvencia szinuszos hullámává alakítják át.

D

A D kategória erősítője kétcsatornás nemlineáris impulzus modellekre utal, amelyeket PWM erősítőknek is neveznek.

A túlnyomó többségi audio rendszerben a kimeneti kaszkádok az AB osztályokban működnek. A D csoport integrált erősítõiben a vonalbemenetek diszperziós kapacitása akkor is jelentős, ha maximálisan teljes, szinte tökéletes végrehajtás. Ez a D-osztály modelljei, a legtöbb alkalmazásban jelentős előnyt jelent a minimális hőelnyelés, a fogyás és az eszközméretek, valamint a termékek csökkentett költsége miatt, annak ellenére, hogy az ilyen modellek akkumulátorának élettartama összehasonlítva növekszik Az egyéb struktúrák modelljeivel.

Általában ezek nagyfeszültségű modellek, 10 000 watt díjat számítanak ki.

Hangerősítő osztályok

Egyéb

F. erősítőosztály F. Ezek a modellek nagyobb hatékonyságot biztosítanak, hatékonyságuk körülbelül 90%.

G. erősítőosztály. Ez az erősítő lényegében az AB alapkomponensű, a TDA alapján. A kategóriához kapcsolódó modellek automatikusan átválthatnak a különböző teljesítményvonalak között a bejövő jel paramétereinek megváltoztatása esetén. Az ilyen kapcsolás ismételten csökkenti az energiafogyasztást, és ennek megfelelően csökkenti az energiafogyasztást, ami hőveszteséget okozott.

Hangerősítő osztályok

I. osztályú erősítő. Az ilyen modellek egy pár kiegészítő kimeneti eszközzel rendelkeznek. A bekapcsolás előtt kétütemű konfigurációban található. Az első eszköz átkapcsolja a jel pozitív részét, és a második felelős a negatív váltásáért, mint a B. kategória erősítők. A bemeneti hangjel hiányában, vagy ha a jel eléri a nulla metszéspontot, a kapcsolási mechanizmus egyszerre bekapcsol és kikapcsol a főciklussal.

Hangerősítő osztályok

S. erősítőosztály. Az erősítők ezen osztálya a nemlineáris kapcsolási mechanizmus kategóriájára vonatkozik. Munka mechanizmusa szerint hasonlóak a D kategóriájú erősítőkhöz. Az ilyen erősítő az analóg bemeneti jeleket digitálisvá alakítja, ismételten növeli őket. Így a kimeneti teljesítmény növelése érdekében a kapcsolóeszköz digitális jele általában be van kapcsolva, vagy teljesen ki van kapcsolva, így az ilyen eszközök hatékonysága 100%.

Hangerősítő osztályok

T. erősítőosztály. A digitális erősítő másik változata. Napjainkban az ilyen modellek egyre népszerűbbek a mikrocirkendők jelenléte miatt, amelyek lehetővé teszik a bejövő jel digitális feldolgozását, valamint a beépített többcsatornás 3D-hangerősítőt. Az ilyen hatást a tervezés biztosítja, amely lehetővé teszi az analóg jelek átalakítását a megnövekedett PWM digitális típusának hangjaiba. A C osztályú eszközök kialakítása ötvözi a jelparamétereket csökkentett torzítással, hasonlóan az AV kategóriához, miközben megőrzi a D osztályú modellek szintjét.

Hangerősítő osztályok

Hogyan kell meghatározni?

Kezdjük, összpontosítunk arra, hogy az erősítő funkciók elvileg. Biztosan meglepődsz, de valójában a gyári erősítő nem erősíti meg semmit. Valójában, Munkájának mechanizmusa hasonlít a legegyszerűbb daru munkájára: A fogantyút és a vízvezeték vizet elkezdi önteni, erősebb vagy gyengébb, és ha forog, akkor az áramlás blokkolva lesz. Az erősítőknél az összes folyamat ugyanúgy történik. Az erőteljes tápegység modul áramjáról az eszközhöz csatlakoztatott hangszóró áthalad. Ebben az esetben a daru funkció a tranzisztorokat veszi figyelembe – a zárás és a nyílás fokozata, szabályozza az erősítőre áthaladó jelet. A Crane funkciók, azaz a hétvégi tranzisztorok cselekedete és az erősítők osztályának meghatározása.

Hangerősítő osztályok

Ha ab eszközökről beszélünk, akkor a tranzisztorok kellemetlen tulajdonságokkal rendelkezhetnek a jelek megnyitásához és megszüntetéséhez aránytalanul. Így a munkájuk változatlanul válik. Visszatérve az analógiához a daruval – megfordíthatja a daru fogantyúját, de a víz először gyengén áramlik, majd hirtelen az áramlás hirtelen növekszik.

Hangerősítő osztályok

Emiatt Az AV-csatornák kategóriájának meg kell tartaniuk a saját állapotban, még akkor is, ha a jel hiányzik. Erre azért van szükség, hogy azok azonnal elkezdhetik a munkát, és nem várt, amíg a jel jön egy bizonyos szintet – csak ebben az esetben az erősítő képes lesz hang előállítására minimális torzulásokat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a hasznos energia némelyikét szárazon töltik. Csak képzeld el, hogy megnyitja az összes vízcsapot a lakásban, és egy kis vízfolyás folyamatosan áramlik. Ennek eredményeképpen az ilyen modellek hatékonysága nem haladja meg az 50-70% -ot, alacsony hatékonyság, és a fő mínusz az AV osztályerősítők.

Hangerősítő osztályok

Ha D-osztályú eszközökről beszélünk, akkor a működés elve teljesen megegyezik: saját hétvégi tranzisztorjaik vannak, amelyek képesek lezárni és megnyitni. Így a áramátmenettel a hangszórókon keresztül kéne nekik van beállítva, akkor csak a jel már kezelésében felfedezés, a konfiguráció nagyon távol van a bejövő.

Így küldi a jelet a D-osztályú eszközök kimeneti tranzisztoraihoz. Ebben az esetben meglehetősen eltérő módon fog működni: teljes közeli vagy nyitott közbenső értékek nélkül. Ez azt jelenti, hogy az ilyen modellek hatékonyságát 100% -kal lehet megközelíteni.

Hangerősítő osztályok

Természetesen az ilyen jelek továbbítása audio rendszerekhez korai, először vissza kell adnia a szabványos konfigurációt. Ezt a kimeneti fojtón keresztül, valamint a kondenzátoron keresztül lehet elvégezni – a kimeneten történő feldolgozás után egy megerősített jel alakul ki, amely formájában teljesen megismétli a bejövő. Ez az, aki átadja a hangszórókat.

A D-osztályú eszközök fő előnye nagyobb hatékonyság és ennek megfelelően szelídebb energiaköltségeket

Hangerősítő osztályok

Hosszú ideig figyelembe vették A kiváló minőségű akusztikai attitűdök csatlakoztatása érdekében az optimális megoldás az AV erősítő lesz. A D. kategóriájú modellek a bejövő jel transzformálását csökkentett frekvenciájú impulzushoz adták, ennek eredményeképpen jó hangot adott a mélysugárzó üzemmódban. Napjainkban a technológia tette egy nagy lépést előre, és ma már vannak a nagy sebességű tranzisztorok, amely képes megnyitni, valamint szoros, szinte azonnal, bemutatott jó néhány szélessávú D-osztályú eszközök.

Hangerősítő osztályok

Ezeket a modelleket nemcsak mélysugárzókkal, hanem bármilyen típusú korszerű hangszórórendszerekkel is használják. Azoknál a lehetőségeknél, amikor a nagy teljesítmény nem szükséges, érdemes meglehetősen kompakt erősítőt szerezni.

Hangerősítő osztályok

Így, ha elegendő négyzet van a hangszórók csatlakoztatásához, akkor is kiválaszthatja az AB osztály modellt. Az ilyen modellek áramkörének több évtizedes létezésével jól fejlettek, nagyon jó minőségű hangot adnak, és bontásuk esetén javíthatja őket a legközelebbi szervizközpontban.

Ha a Sound telepítés helye korlátozott, akkor a D csoport szélessávú modelljeire van szükség. Ugyanazzal a teljesítményparaméterekkel, mint az AB-osztályú termékek, sokkal kisebbek és könnyebbek, ráadásul kevesebbet melegítenek, és egyes modellek lehetővé teszik, hogy a legkisebb beavatkozásokkal elrejtsük őket.

Hangerősítő osztályok

A mélysugárzók csatlakoztatása A D-osztályú berendezések maximális előnye, Mivel a hasznos terhelési arány a legeredményesebb frekvenciatartomány – ebben az esetben a termék hatékonysága alapvető fontosságú, és ebben a versenytársakban egyszerűen vannak.

Ebben a videóban vizuálisan megismerheti magát a hangerősítők osztályával.

Kamat cikk
( Még nincs értékelés )
Ossza meg barátaival
123
Megjegyzés hozzáadása