Mind a széles látószögű és ultra-széles körű lencsékről

Széles látószögű és ultra-széles szervezett lencsék – a sikeres panorámás felvétel szükséges elemei. Arról, hogy mi az, és amire szükség van, gyakran szeretné tudni még az okostelefonok tulajdonosait, ahol ilyen kamerákat használnak. A kérdés megértéséhez érdemes felfedezni a szovjet szélesvásznú lencséket és a modern analógjaikat.

Mi az, és milyen lencsékre van szükség?

A szélesvásznú forgatás hagyományai a szovjet kamerák idején léteztek. A művészi fotózás mesterei speciális lencséket használtak, növelve a megtekintési szöget, hogy panorámás képeket kapjanak.

Egy ilyen keret felvétele, a kompozíció megfelelő kialakítása nagyon fontos.

Arról, hogy milyen széles látószöget jelent egy fényképhez, érdemes részletesebben beszélni.

 • Széles látószögű lencsék. Ez a fajta lencsék (optikai rendszerek formázása) szigorúan meghatározta a paramétereket. Alkalmas tájképek létrehozására, belső lövöldözésre. Az ilyen lencséknek 60-ról (néha 52) 82 fokosra néző szöget mutatnak, a fókusztávolság 10 és 35 mm között változik.

 • Ultrahards. Az ilyen lencséknek több mint 85 fok, és egy ultrashort fókusz 7-14 mm. Az ilyen optikával történő felvétel során az objektumok torzítása észrevehetőbb, határozott “Barreless”. Ugyanakkor a keret nagy perspektívát kap, kifejezést szerez.

Mi történik?

Az összes széles látószögű lencsék ma alárendeltek az általános szabályoknak. A fókusztávolsága mindig kevésbé átlósan keret. Például a kis formátumú kamerák esetében kevesebb, mint 50 mm, és digitális tükrökben – akár 28 mm-ig.

Az építés típusa szerint szimmetrikus modelleket izolálnak, így a legkisebb torzulást, valamint az utólagos.

Az ultra-széles szervezett lencsék közül különösen jól ismert a torzító – az úgynevezett “hal szem” vagy hal szem. Ez az optika a “hordó” hatást képezi a keretben, a lefedett szög eléri a 180 fokot, a fókusztávolság 4,5 mm-rel kezdődik. Tökéletesen képezi a perspektívát, és a kapott torzítás teljesen elengedhetetlen a művészi felvételhez.

A professzionális fotográfia “Halszem” nem használható, de nagyon szereti a mobileszközök gyártóit.

Az ultra-széles szervezett lencsék között ortoszkópikus modellek is vannak. A sík panorámás felvételre használják őket. Ezek a lencsék nem adnak torzulást, lineáris perspektívát tartanak fenn.

A szovjet lencséket a kamrához csatolták az adaptereken – leggyakrabban M39 vagy M42. Használhatók olyan modern kamerákkal, amelyek hasonló gyűrű átmérőjét támogatják. Az ilyen lencséket kézikönyvnek nevezzük – nincsenek autofókuszuk, a beállítás manuálisan történik. A leginkább érzékeny az adott idő és ma nagyon népszerű.

Például, “MIR-1B” – LENS 35 mm fényességgel F 2.8. Egy univerzális M42 szálat használ, maga a lencse világszerte elismerést kapott a Szovjetunióban és külföldön a szakmai szférában. A hal szemhatás segít egy másik lencse fogadását – Zenitar-16. Ez az ultra-széles tartomány mindössze 16 mm-es fókusztávolsággal rendelkezik.

Népszerű modellek

A legjobb széles látószögű objektívek saját fotós lehetnek. Valaki előnyben részesíti a költségvetési márkákat, más szakemberek válasszon kizárólag drága modelleket, amelyek lehetővé teszik, hogy a legjobb élességet rezgés nélkül.

Összehasonlítva az összes fontos paramétert, akkor kaphat olyan ötletet, amelyről a széles látószögű optika pontosan megérdemli a figyelmet.

 • CANON EF 17-40 mm F / 4L USM. Modell a vezető japán márkából, amely maximális membránnal rendelkezik, garantálja a kiváló képminőséget. A bajonett jól védett a por és a nedvességtől egy gumi gyűrűvel, maga a lencse egy márka helyezkedik el, amint egy állványt készít, de a gyakorlat azt mutatja, hogy jó és építészeti és belső fényképek készítése. A 77 mm-es szűrőkkel kompatibilis optika, a fém testnek tapintás kellemes polimer bevonata van. A magas árat meglehetősen igazolják a felvétel és az erőteljes töltelék minősége.

 • Nikon 14-24mm f / 2.8g ed af-s nikkor. A DX sorozatú márka számára tervezett legdrágább széles látószögű objektív. A paramétereiben ez a modell az egyik legjobb, kiváló élességet és tisztaságát biztosítja a panoráma képeket, a keverék speciális bevonata biztosítja a napsütés megszüntetését. Egy ilyen lencsével 84 fokos képeket készíthet, fotókat készíthet sötét szobákban. Ez egy kiváló professzionális optika, amellyel nagy panorámakereteket hozhat létre tájképek, építészeti struktúrák.

 • Sigma AF 16mm F1 / 4 DC DN Kortárs Sony E. Nem a legújabb modell, hanem az egyik legjobb az utazások szerelmeseinek, utazás, építészeti lövés. A bemutatott lencse a Sony Cameras Mescale Series E-re összpontosít. Az optikát sima fókusz jellemzi, alkalmas a videó létrehozására. Ezt a modellt az újoncok számára optimálisnak tartják – elegendő a fókusztávolság beállítása, majd a felvételhez.

 • Nikon 10mm F / 2.8 NIKKOR 1. Az ultra-ragasztó széles látószögű objektív, amelyet az átlagos árkategóriában bemutatunk, univerzális utazási lehetőségnek számít. A modell nagyfokú védelmet biztosít, a fém tok védett bajonettal rendelkezik, az autofókusz nagyon csendben fordul elő. A lencse nagyon jól átgondolt, hogy konfigurálja a rekeszizom, a keret van kiállítva másodperc, ez nem rossz abban is megnyilvánul, ha a felvételt a sötétben.

 • FUJIFILM XF 35MM F / 2 R WR. Széles látószögű lencse az átlagos árkategóriából. Ez jellemzi a felülvizsgálat szögét, amely megfelel a személy látásának, használhatja a bokeh hatás, lő tiszta panorámák. Az autofókusz egy másodperces tizedében fordul elő, az optikai ház jól védett a víz fröccsenéséhez és a portól. A modell jellemzi az egyszerűség a kontroll miatt a gyűrűt a test, elegendő fények adja azt a lehetőséget, hogy hozzon létre látványos keretek naplemente után.

Ez az ötödik lencse alig lehet költségvetésnek tekinthető, de a Canon rendelkezik több olcsó modellt, amelyet nem profi fotósok számára terveztek. Ezenkívül, alacsony követelményekkel a felvétel minőségére, nagyon olcsó lencséket találhat a kevéssé ismert kínai vállalatoktól, de alkalmasak a kezdőknek.

Melyik választani?

Ha egy széles látószögű lencse kiválasztása a felvételhez, figyelmet kell fordítania olyan fontos pillanatokra, amelyek befolyásolhatják a felvétel kényelmét és minőségét. A fő kritériumok közül a következő.

 • Gyújtótávolság. A 24 mm-nél kisebb jelzővel rendelkező szuperwatching modellek többet költenek, de igazán maximális megtekintési szöget biztosítanak. Jobb választani, ha van egy felvételi élmény. A legnépszerűbb szegmens hagyományos széles látószögű modelljei 24-40 mm-es fókusztávolsággal rendelkeznek.
 • Javítás vagy zoom. Az állandó fókusz hossza több munkát igényel a nagyon fotósból, úgy dönt, hogy melyik tárgy alakul ki, hogy a kompozíció közepén legyen. Az ilyen optikát javításként jelzik, magas mutatók, vonzó költségek. A változó fókusztávolságot zoom jelöli, az ilyen lencsék lehetővé teszik, hogy automatikusan hozza közelebb vagy eltávolítsák a keretbe esett objektumokat. A tapasztalt fotósok mindkét típusú optika rendelkezésére állnak.
 • Lámpák. A közepes normál paraméterekben az F / 2 mutatókat figyelembe vesszük.8 – Ez elég ahhoz, hogy különböző körülmények között biztosítsák a felvételkészítés minőségét. A belső fényképek létrehozásához válassza ki az F / 2 jelzőt.0. 2 szám jelenlétében a kötőjelen keresztül az első felelős a rövid rész fényért, a második – hosszú ideig – hosszú.
 • Védelem. A jó széllen objektívnek gumi tömítőelemeknek kell lennie a tömítéshez. A minimális a védelem a por és a permet, a felvétel magas páratartalmú körülmények között, jobb választani egy modellt, amely teljesen megszünteti a vizet és a kondenzátum lenyelését.

Mindezen pillanatokat figyelembe véve észrevehetően egyszerűsítheti a megfelelő széles látószögű lencse kiválasztását egy modern kamerához.

Működési tippek

Széles látószögű lencsék használatakor magas művészi értékű fényképeket kaphat. A helyesen kiválasztott felvételi szög ebben az esetben az utolsó szerepet játszik, mert meghatározza, hogy a keret kifejeződése hogyan fog megjelenni. Amikor a fotós széles látószögű objektívvel veszi le az objektumot, feltétlenül fel kell építenie a kompozíciót.

A következő tanácsok érhetők el.

 • A felvétel központi objektumának kiválasztása. Szó szerint több centiméterrel kell lennie a kamerából. Ezután a környező panoráma lenyűgöző lesz, és a pillanatfelvétel központi ötletet kap. A háttér ugyanakkor nagyobbabb lesz, a kép megkapja a mélységet, létrehoz egy jelenlét érzését.
 • Elülső és hátsó terv elérhetősége. Ez a pillanat közvetlenül kapcsolódik az előzőhez. A lapos fotó csomagolásához egyértelműen a főre kell összpontosítania. A központi elem lehet egy köröm fa korlát, kerékpár gumiabroncs, egy fényes levél vagy virág kiálló az épület homlokzata az épület.
 • Elfogultság. A fő objektum eltávolítása a pillanatfelvétel központi részéről, nemcsak az érzés, hogy a néző követi a fotósot, hanem a környező helyet is megmutatja. A megfelelő világítás segítségével az ékezeteket is eltolhatja.
 • Egyszerűsítés. Minél több tárgy a keretben egyformán nagy vagy kicsi, annál kevésbé kifejeződik. Fényképezése a piaci számláló vagy kövek egy folyami napon, jobb, ha elhagyja a vágyat, hogy minden, és azonnal 1 keretben. Jobb, ha valami egyszerűen összpontosít, és érdekes háttérrel fordítja a környező kíséretet.
 • Jobb arányok. Nehezebb eltávolítani a portrék széles látószögű lencséjét. Ebben az esetben jobb, ha nem az, hogy ne tegyük a pillanatfelvétel központi elemét, egy személy alakját, jellemzői arányosabbak lesznek. De a torzítás minden esetben marad – érdemes megfontolni, ha kiválasztja az eszközöket a fénykép létrehozásához.

A széles látószögű objektívre történő felvételkészítés gyakorlati tanácsadásával megtalálható a következő videóban.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: