Tape Recorders “Jauza”: Történelem, jellemzők, modellek leírása

A “Yauza-5” szalagos felvevők “Jauza- 206”, “Yauza-6” egyszerre a Szovjetunió egyik legjobbja volt. Több mint 55 évvel ezelőtt elkezdték készíteni, kellemes emlékeket hagytak, amelyek nem zenei szerelmeseinek egyik generációjára. Milyen jellemzők és jellemzők voltak ilyen technika? Milyen különbségek vannak a “jauza” különböző modelljeinek leírása? Tedd ki.

Történelem

1958-ban mérföldkő volt, teljes mértékben dolgozni kezdett GOST 8088-56, amely bevezette a különböző vállalkozások által termelt technikák modelljeinek általános jellemzőit. Az általános szabvány csökkentette az egyik nevezőt, amely minden háztartási hangot rögzít. Ezt követően számos modell kezdett megjelenni a piacon, minősége észrevehetően javult. Fontos, hogy a szalag görgetési sebessége ugyanaz legyen. Az “Yauza-10” első sztereó szalaglapot 1961-ben indították el. Ebben a modellben két sebesség történt – 19,06 és 9,54 cm / s, és a frekvenciasávok 42-15100 és 62-10000 Hz voltak.

Sajátosságok

A szalagos felvevő tekercs és a Bobby nem rendelkezik alapvető különbségekkel, a mágneses film különböző elrendezésével, de a munka rendszere hasonló volt. A kazetta magnóban a szalag a tartályban van, eltávolíthatja a kazettát bármely kényelmes pillanatban. A kazetta szalagos felvevők kompakt, egy kicsit mérlegeltek, a hangminőség magas szinten volt. “Tartották ezeket az eszközöket a múlt század közepéig, így jó memóriát hagytak maguknak a zene szerelmeseinek több generációjára.

A bobble modellek leggyakrabban a stúdiókban találkozhatnak, a mágneses szalag képes a hangmulladások legkisebb árnyalatát közvetíteni. A stúdió aggregátumok nagy sebességgel dolgozhatnak, és a legmagasabb hangminőséget továbbíthatják. Napjainkban ezt a technikát ismét kezdte használni a felvételi vállalatokban. A tekercsszalagban a felvevő legfeljebb három sebesség lehet, leggyakrabban a mindennapi életben használták.

A tekercsszalagban lévő film két oldalról korlátozott.

Felülvizsgálati modellek

A “Yauza-5” szalagos felvevő 1960-ban kezdte előállítani, kétszőrű volt. Lehetővé tette a lehetőséget, hogy felvételeket készítsen egy mikrofonról és vevőkészülékről. A különböző utakra való áttérés a tekercsek átrendeződésével valósult meg. Minden tekercsnek 250 méter filmje volt, elegendő volt 23 és 46 perces hangzáshoz. A szovjet film nem volt jobb minőségű, inkább a “BASF” vagy az “AGFA” márkák termékeinek felhasználására. Az eladási készlet tartalmazza:

 • 2 mikrofon (MD-42 vagy MD-48);
 • 3 tekercs ferrimágneses szalaggal;
 • 2 biztosíték;
 • szíj rögzítéshez;
 • összekötő kábel.

A termék három blokkból állt.

 1. Erősítő.
 2. Vívóberendezés.
 3. Keret.
 4. A szalagos felvevőnek két hangszórója volt.
 5. A rezonancia frekvenciák 100 és 140 Hz voltak.
 6. A készülék méretei 386 x 376 x 216 mm. 11,9 kg súlya.

Lámpa szalagos felvevő “JAAZA-6” 1968-ban kezdte Moszkvában, és azonnal felhívta a figyelmet a felhasználókra. A modell sikeres volt, ismételten frissített 15 éve. Számos módosítás történt, amelyek nem különböztek egymástól.

Ezt a modellt a legsikeresebbek egyikének és szakembereinek felismerték. Élvezte a jól megérdemelt népszerűséget, és a kereskedési hálózati hiányban volt. Ha összehasonlítja a “JAZUZ-6” -et a “Grundig” vagy a “Panasonic” vállalatok analógjaival, akkor a modell nem adta a műszaki előírások módját. Audio jelet lehet rögzíteni két remegés a vevő és a mikrofon. Két sebesség volt az egységben.

 1. Paraméterek 377 x 322 x 179 mm.
 2. Súly 12,1 kg.

A szalag mechanizmust a “JAAAZA-5” -ból vettük, megkülönböztették a megbízhatóság és az ellenállás. A modell hordozható volt, olyan fiók volt, mint egy eset, a fedél csatlakozott. A modellnek két dinamikája volt 1GD-18. Benne van egy mikrofon, zsinór, két tekercs film. Érzékenység és bemeneti ellenállás:

 • mikrofon – 3,1 mV (0,5 MΩ);
 • Vevő 25,2 mv (37.1 com);
 • Suiter 252 mv (0,5 MΩ).

Működési frekvenciatartomány:

 1. Sebesség 9,54 cm / s 42-15000 Hz;
 2. Speed ​​4.77 cm / sec 64-7500 Hz.

A zajszint az első sebességnél nem haladta meg a 42 dB-t, a második fordulatszámnál ez a szám 45 db jelzéssel változott. Ez megfelel a globális szabványok szintjének, a felhasználók a legmagasabb kategóriába értékelték. Ugyanakkor a nemlineáris deformációk szintje nem haladta meg a 6% -ot. A retonációs együttható 0,31 – 0,42% volt, ami megfelelt a globális szabványok szintjének. A tápellátást az aktuális 50 Hz-ről kaptuk, a feszültség 127-220 volt. Teljesítmény 80 W hálózatról.

A készüléket a megbízhatóság megkülönböztette a munkában, és csak megelőző javításra volt szükség.

A “Yauza-206” tekercsszalagot 1971 óta gyártották, ez a “Yauza-206” második osztályának korszerűsített modellje volt. A 12392-71-es GOST-t követően bevezetésre került, átmenet volt egy új “10” szalagra, a szabályozói felvételi és lejátszási eszközök javultak. A hang és más fontos jellemzők minősége az ilyen módosítások után jelentősen javult.

Megjelent egy szalagszámláló, a számok száma 2 darab volt.

 1. Sebesség 9.54 és 4,77 cm / s.
 2. Retonációs szint 9,54 cm / s ± 0,4%, 4,77 cm / s ± 0,5%.
 3. Frekvencia tartomány 9,54 cm / s – 6 sebességgel.12600 Hz, 4,77 cm / s 63 … 6310 Hz.
 4. A nemlineáris torzítás küszöbértéke az LV 6% -ra,
 5. Lejátszási teljesítmény 2,1 w.

A basszus és a magas frekvenciák ugyanolyan jól karbantartottak, különösen jó hang volt. Például a rózsaszín floyd csoport kompozíciói szinte tökéletesen tökéletesnek tűntek. Amint láthatod, a Szovjetunióban kiváló minőségű szalagos felvevők készültek, jellemzőikben nem rosszabbak voltak a külföldi analógoknál. Hagyományosan a szovjet audioberendezések jelentős hátránya volt a tervezés és a tervezés szempontjából.

Sok évtized elteltével lehetséges: a Szovjetunió az egyik fejlett ország volt a magas színvonalú háztartási hangok előállításához.

A “Jauza 221” magnó felvevő videó felülvizsgálata látható.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: