A talaj fertőtlenítése a kertben: milyen fertőtlenítési módszert használjunk?

A betakarításnak vége, a levelek lehullanak, de a kertészek őszi szomorúságban vannak, előkészítik a fákat a télre, megelőzik a betegségeket, és elpusztítják a rovarok fészkeit, amelyek a földön lerakódnak. Talajfertőtlenítő intézkedések a kertben ősszel és kora tavasszal – a gyümölcsfák és cserjék egészségének kulcsa a következő szezonban.

Talajfertőtlenítés a kertben

A kerti talaj fertőtlenítésének módjai és sajátosságai

A talaj előkészítése az üvegházban egyszerűbb. A talaj fertőtleníthető bármilyen vegyszerrel az ajánlott koncentrációban – ezek hatóideje korlátozott, a tavaszi ültetés idejére a talaj mentes lesz a felhalmozódott földi kártevőktől, a hasznos mikroflórának van ideje helyreállni.

Kert – Kiterjedt gyökérzettel rendelkező fák és cserjék. De minden szezonális gombás és bakteriális betegség nyomot hagy a talajon. A spórák és baktériumok a lehullott levelekkel együtt szállnak el, és a metszés során lesöprik őket. Egyes telelő rovarfajok a fák gyökereinek szövevényében fészkelnek.

Ezért az alanyok metszésén és növénytelenítésén kívül a talajfertőtlenítést is szabályozzák a védőintézkedésekben.

A kezeléseket a nyári szezonban jelentkező betegségek és kártevők figyelembevételével végzik. Fertőtlenítő intézkedések:

 1. kémiai védőeszközök alkalmazása;

 2. A biológiai készítmények használata;

 3. Mezőgazdasági óvintézkedések.

Fertőtlenítéssel megakadályozza a fák és bokrok gyökérzetének rothadását. Kezdje a talajfertőtlenítést a legkíméletesebb módszerekkel. A használati utasítás szerinti készítmények. Használjon különböző készítményeket a szezon során, hogy ne alakuljon ki függőség. Példák a váltakozásra a táblázatban.

Évszak

Betegségek ellen

Kártevők ellen

bio

kémia

bio

kémia

tavasz

Trichoderma harzianum

HOM

Oxychom

Fytoverm

Lepidocid

Szikra

nyár

EM-1

KMnO4

Bitoxybacillin

Inta-Vir

Ősz

Bacillus subti

 • s
 • CuSO4

  Fe2(SO4)3

  Klórmész

  Hatékony és olcsó

  Előfordul, hogy a talaj kezelésére van szükség, de nincsenek kéznél a készítmények, de van forró víz és egy kerti öntözőkanna. Ősszel forró vizet használnak a rovarok fészkeinek felforralására a tojások fészkével. Tavasszal a kertészek forró vízben áztatják a feketeribizlibokrokat. Elpusztítja mindazt, ami az ágak felületén és a talajon áttelelt.

  A jól bevált népi módszer – a talaj kezelése kálium-permanganát oldattal. A káliummal való gyökérkezelés jót tesz a növénynek. A vegyi anyag oxidatív tulajdonságai antimikrobiális és gombaellenes hatást fejtenek ki. Az oldatot 3 g KMnO4 felhasználásával készítjük 10 liter vízhez.

  Nyár végén a nyírt levelű eperültetvényt szórja meg erős mangánolajjal, fedje le átlátszó fóliával, és hagyja a napon egy napig. Egyéb óvintézkedésre nincs szükség. A tisztást megtisztítjuk az atkától, a lárvától és a fehér- és szürkerothadás spóráitól. Három hét múlva új, egészséges levél nő, amely télire is el fog menni.

  Bosszantó hangyák – a levéltetvek hordozói? Nem ők az egyetlenek, akik tavasszal minden földlabda alól előbújnak. A csemeték a feromonszagú ösvények alapján találják meg a fát – a nőstény nyomot hagyott rajta. A hangyák követik a felderítőket az útjukon, és levéltetveket terjesztenek az ágakon.

  Ahhoz, hogy elűzd őket, egy másik, csípősebb szagot kell bevezetned. Tekerjen egy növényi olajjal átitatott rugalmas kötést a fa töve köré. Over the top, kátrány, szolidol. A fát olajozott szintetikus anyaggal védik; a szag megakadályozza a terjedését. Nincs út a hangyáknak – rossz a levéltetveknek.

  Az észlelt hangyabolyokat kora tavasszal házi készítésű készítménnyel kezeljük:

  1. víz – 10 liter;

  2. mosószappan – 400 g;

  3. paraffin – 100 ml;

  4. szénsav – 2 kanál

  Egyszerre permetezze be a fákat és a hangyabolyokat

  Biológiai talajfertőtlenítés

  Gyümölcsös talajfertőtlenítés

  Bármely biológiai készítmény kiválasztásakor szem előtt kell tartani, hogy a baktériumok aktív hatása 10 °C feletti hőmérsékleten figyelhető meg . A biopreparátumokat ezért kora ősszel lehet kijuttatni, amikor a talaj még meleg. A biofungicideket sekélyen, a gyökérzet megbolygatása nélkül, öntözéssel juttatják ki. A talaj telítődik jótékony mikroflórával, így elnyomja a gyökerekben telelő káros gombákat és baktériumokat.

  A talaj fertőtlenítésére a kórokozók elleni védelmet szolgáló biológiai készítmények egy csoportját használják:

  1. közönséges rüh;

  2. Phytophthora;

  3. rhizoctoniosis;

  4. gyökérrothadás;

  5. Alternaria.

  A spórák és a micélium a talajban maradnak, és a fejlődéshez kedvező körülményekre várnak.

  A leghatékonyabb a gombás betegségek megelőzéséreA biológiai gombaölő szerek nemzetközileg elismertek. Hatásuk univerzális, a kerti növény koronáját és gyökereit kezelik. Ez a termékcsoport lebomlik a talajban, és emellett trágyázza a talajt. A micélium hordozó humuszos anyag szelénnel, rézzel, brómmal és más nyomelemekkel dúsítja a talajt, növelve a növények ellenálló képességét. A biofungicidek működési elve egy olyan antagonista gomba kialakulásában nyilvánul meg, amely parazitázik a kórokozó gombával.Ezek a készítmények tulajdonságai:

  1. Trichodermin és származékai Trichophyte, Trichoderma veride aktív formája

   ichoderma harzianum.
  2. Gliokladin, tabletta, por vagy szuszpenzió formájában, a Trichoderma gombán alapul.

  3. Gamaier Bacillus subti-alapú tabletta, szuszpenzió és por formulációban

  4. s.
  5. Alirin-B és analógjai – Baxis J, Bactofit SC és SP, Bioslip BT és P, Vitaplpn SP és hasonlók, amelyek a Bacillus subti baktériumon alapulnak

  6. s.
  7. Bacillus subti alapú fitoszporin M, G, P, PS formában

  8. s.
  9. A felsorolt készítmények a legjobbak a gombabetegségek által megtámadott növények túlélőképességéért folytatott küzdelemben. A fitoszporin és az Alyrin minden formában a legalkalmasabb a talaj kezelésére. A készítmények környezetbarátok, hosszan tartó hatásúak.

   Vegyszerek a kerti talaj védelmére

   A gombabetegségek kémiai védekezése a réztartalmú készítmények más elemekkel kombinált alkalmazásán alapul. A talajban élő rovarkártevők elleni védekezés rovarölő szerekkel. A fakérget károsító rágcsálók elleni védekezés a lyukak kiásásán és a méregcsalétek kihelyezésén alapul. A telet a talajon töltő rovarok elpusztítása és a rágás megelőzése az őszi kerti előkészítés egyik feladata.

   A réztartalmú kontakt szerek nehéz tüzérségnek számítanak a bakteriális és gombás betegségek ellen. Önmagukban és összetett készítményekben is használhatók.Ezek közé tartoznak:

   1. Réz-szulfát.

   2. Réz-szulfát és mésztej határanyag-keveréke.

   3. Az Abiga-Pik a telelő parazitákra hat.

   4. CCOM – réz-kloroxid.

   5. Oksihom kombinált készítmény, CCOM-ot tartalmaz.

   6. Homoxyl Combination, a fő hatóanyag HOM.

   Azzal, hogy késő ősszel réztartalmú anyagokat juttatnak a talajba, megszabadulnak a fertőző és gombakórokozóktól, elpusztítják a lárvákat és minden mikroorganizmust. A növényvédő szerek 10-40 napon belül lebomlanak a talajban. A készítmények hatása a betegség kialakulásának megelőzésére irányul.

   A kert földterületének permetezésekor a vegyszerek elkerülhetetlenül fertőtlenítik a talajt. A talaj fertőtlenítésére ősszel réz-szulfát oldatot használhat. Készítse el a készítményt egy üvegedényben úgy, hogy 10 liter vízhez 300 g anyagot adjon. Alkalmazásuk permetezéssel és későbbi ásással történik. A talaj 3-5 évente történő rézzel történő trágyázása jó megelőző intézkedés, és javítja az immunrendszert. Tavasszal kezelje a talajt XOM – 4 %, Oksihom 2 % kijuttatásával.

   Klórmész, erős oxidálószer a talajkezeléshez, csak akkor alkalmazható, ha feltétlenül szükséges. A port az őszi rekultiváció során 100-200 g mész per 1 m2 -re vetítve alkalmazzák.

   Ha az alma- vagy körtefákat a szezon során a varasodás megfertőzte, őszi rekultiváció alkalmazásával:

   1. Fenyőtű;

   2. kénpor;

   3. Ősszel réz-szulfátpor vagy TMTD szuszpenzió oldatát használják;

   4. formalin.

   A fenti vegyszerek bármelyikének alkalmazása a következő termesztési időszakokban biztosítja a teljes fertőtlenítést. A laza talajt 3-4 napra fóliával takarjuk le, majd komposztot szórunk rá.

   Agronómiai módszerek

   Gyümölcsös talajfertőtlenítés

   A talaj egészségét úgy lehet fenntartani, hogy a csupasz talajt rendszeresen zöldtrágyával ültetik újra.A mezőgazdasági tudósok által végzett kutatások megerősítik, A padozónövények fertőtlenítik a talajt, és tápanyagokkal gazdagítják azt. Gyökereikkel fellazítják a rögös talajt, elnyomják a gyomokat és elűzik a kártevőket. Az ilyen növények közé tartoznak:

   1. Hüvelyesek – lóhere;

   2. Keresztesvirágú növények – mustár, retek;

   3. Gabonafélék – rozs, zab

   4. phacelia.

   Annak érdekében, hogy a növények ne váljanak gyomnövénnyé, időben le kell őket nyírni.

   A talaj mély feltárása szintén egy olyan mezőgazdasági technika, amely segít a talajban telelő kártevők kipusztulásában.

   Visszavonás

   A tavaszi és őszi gyümölcsösök fertőtlenítése szükséges mezőgazdasági intézkedés. A kezelési módszert a gyümölcsfákat és -cserjéket nyáron megtámadó betegségektől és kártevőktől függően kell megválasztani. Csak engedélyezett növényvédő szereket alkalmazzon az utasításoknak megfelelő adagolásban. A peszticidek kezelése a védelmi módszerek elhanyagolása nélkül.

  Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: