Áfonya ültetés egy telken: a kultúra gondozása, a különbség az áfonyától

A kellemes ízű és finom illatú fekete-kék bogyókat kétségkívül ismeri hazánk szinte teljes lakossága. Frissen és fagyasztva is felhasználható. Sokféle ételhez, befőtthez, töltelékhez és adalékanyaghoz alkalmas.

Az áfonyát és gyakorlatilag a növény minden részét nagyon hasznos gyógynövénynek tartják számos betegség esetén.

Oroszországban ma csak 4 fajta áfonya létezik: kaukázusi, szőrös, ovális levelű és közönséges. Mindannyian az áfonyafélék családjába, az áfonyafélék nemzetségébe tartoznak.

Ízében, összetételében és egy kicsit megjelenésében meglehetősen hasonló az áfonya, amely ugyanahhoz a családhoz tartozik. De Oroszországban csak egy faj nő ebben a kultúrában: áfonya közönséges, amely kiemelkedik a fagyállóság és a növény hosszú élettartama miatt (akár 80-100 év).

Bár az áfonya és a fekete áfonya hasonlítanak egymásra, de van köztük jó néhány különbség.

Áfonya ültetése egy telken: a növény gondozása, különbség az áfonyától

A faj leírása

Nincsenek különböző áfonyafajtákon alapuló fajták vagy hibridek. Ezért, ha saját áfonyaágyat szeretne létrehozni a kertben, akkor olyan növényeket kell használnia, amelyek a természetben nőnek, és természetesen meg kell teremtenie a megfelelő körülményeket számukra.

Az áfonyának számos orosz és külföldi fajtája van, és könnyen megvásárolhatók a kertészeti központokban, az online boltokban és a faiskolákban.

A közönséges áfonya a legelterjedtebb, ezért leggyakrabban a kertben ültetik. Kisebb cserje, zöld, bordázott ágakkal, 15-40 cm magasra is megnőhet. Leveleik világoszöldek, lekerekített csúcsúak, ősszel a levelek gyönyörű vörös-zöld színt öltenek.

Különösen érdemes elmondani az áfonya gyökérrendszeréről. Gyakorlatilag a talaj felszínén helyezkedik el. A gyökerek a bokorból különböző irányokba terjednek ki, és akár 10-12 méter hosszúak is lehetnek. A rajtuk található tartalék rügyekből fiatal ágak nőnek, amelyekből új bokrok lesznek.

A zöldes-rózsaszínű magányos virágok, amelyek kerekek, mint egy kancsó, rongyos szélűek, májusban és június elején nyílnak. A virágok száma egy növényen 15 és 80-85 között változhat. A fagyok miatt az áfonya nem minden évben terem.

Olvasson tovább  Hortenzia problémák és megoldások

Fekete-kék, kerek bogyó, kellemesen savanykás-édes húsú, lilás-vöröses árnyalatú bogyó, teteje kissé megemelkedett, alul kis kör alakú peremmel. Egyetlen gyümölcs súlya 0,3 és 0,6 gramm között változhat. Az enyhén fanyar bogyók tömeges érése júliusban és augusztusban történik. Egy bokor áfonya lehet betakarítani 200-250-500 gramm.

Az első bumper termés az 1-3. életévben fejlődik ki. A legnagyobb termést általában a 7-11. évben hozzák, és a 14-15. évtől kezdve a bokrok már nem teremnek.

A különböző áfonyafajták terméshozama sokkal magasabb, mint az áfonyáé. A terméshozam 1,5 és 2,2-2,7 kilogramm között változhat. Ezenkívül az áfonya nagyon fagytűrő, és virágzáskor nem szenved fagykárral.

A helyszín előkészítése, az ültetési anyag kiválasztása és ültetés

Áfonya ültetése a telken: a növény gondozása, különbség az áfonyától

Természetes körülmények között az áfonyának három fajtája létezik. egyeseken a kék-fekete gyümölcsök bevonat nélkül fejlődnek és érnek. Más bokrokon pedig a fekete-kék bogyókat kékes patina fedi. A fehér gyümölcsű harmadik fajta rendkívül ritka.

Ha megengedhetjük magunknak, a legjobb, ha a legnagyobb fekete bogyókat választjuk ki, amelyeken nincs pajor, és kivisszük a kertbe. Magasabb aszkorbinsav- és cukortartalmuk van.

Az ültetési anyag kiválasztásaAz áfonyaágyás kialakítását a kertben általában egy évvel korábban kell elkezdeni. A természetben a nagy bogyókat és nagy termést hozó növényeket megjegyzik, és kora tavasszal (mielőtt a bokrok felébrednek) földes csomóval ássák ki őket. A gyökerek hossza legalább 15-20 cm legyen. A legjobb, ha nagyon fiatal növényeket választunk (1-3 évesek).

Érdemes megjegyezni, hogy az áfonya gyökerei mikorrhizával rendelkeznek (2 fajta gomba él ott), ami segíti a növény életét és növekedését. Ezért a kiásáskor meg kell próbálnunk a gyökérlabda minél nagyobb részét megőrizni.

Válassza ki az ültetés helyétFélárnyékos, nedves, de vízáteresztő talajon. Különös figyelmet kell fordítani a savasságra (pH), amelynek 3,5 és 5 között kell lennie (azaz erősen savas vagy enyhén savas).

Olvasson tovább  Ágyaló növények: Hogyan kell helyesen vetni a magokat?

A kiválasztott területen a talajvíznek legalább 0,6-0,9 m mélyen kell lennie.

Ültetés előttA legfontosabb dolog a rekultiváció szükségessége, amelyhez ásványi és szerves trágyára egyaránt szükség van. Szórjunk ki 3 gramm foszfát- és nitrogénműtrágyát (pl. ammónium-nitrát és szuperfoszfát), 1,5 gramm káliumtrágyát (kálium-szulfát vagy hamu) és 200-300-350 gramm lombhumuszt négyzetméterenként.

Az áfonya 1 m2 -enként 20 gramm nitrogénműtrágyát és 1 m2 -enként 10 gramm káliumműtrágyát kaphat.

Az ásás után a talajfelszínt finoman elegyengetik, és magas szervesanyag-tartalmú, enyhén savanyú tőzeggel (alföldi tőzeg) fedik be, amelyet folyami homokkal kevernek. A réteg magassága 12-15 és 20-22 cm között változhat.

Négyzetméterenként körülbelül 20-30 bokrot ültetnek. A sorokban a növények közötti távolság 20 és 25 cm, illetve 30 és 35 cm között változik.

Áfonyabokrok0,7-0,9 %-os távolságban ültetveméterenként, a sorok közötti távolság pedig körülbelül 2 méter.

Ne feledje, hogy a kiásott áfonya gyökereit ültetés előtt szivacsban vagy műanyag zacskóban kell tárolni, mivel nem szabad hagyni, hogy kiszáradjanak. Még aznap vagy másnap el kell ültetni őket. Minden nap halogatás nagymértékben csökkenti a növények túlélési esélyeit.

Az áfonya palántákat tőzeges savanyú talajjal töltött konténerekben árulják, így az ültetési anyag néhány napig történő megőrzése nem túl nehéz.

Az áfonya gyökereit ugyanolyan mélységben helyezik el, mint természetes körülmények között. Az ültetés után a növény körüli területet kissé meg kell döngölni, bőséges vízzel kell öntözni, és 5-8 cm vastag fűrészporréteggel kell betakarni.

Gondozás

A talajnak nedvesnek kell lennie – nem szabad kiszáradni – és nem szabad túl sok vizet tartalmaznia. A forró és száraz időszakokban a bokrokat öntözni kell. Az öntözés gyakorisága akár heti 3 alkalommal is lehet.

Az áfonya ágyást a termesztés első néhány évében rendszeresen gyomláljuk. Kicsit később, amikor a bokrok megnőnek, és nincs közöttük szabad talaj, a gyomok eltűnnek, vagy számuk drasztikusan csökken.

Olvasson tovább  Komposztgödör saját kezűleg

Kora tavasszal a virágzásnak induló növényeket a fagyok idején mindig takarjuk le egy gyapjúval (pl. lutrasil vagy agril). Ez segít megőrizni a termést teljes egészében.

Metszés

Áfonya ültetése a telken: a növény gondozása, különbség az áfonyától

Mivel a legnagyobb áfonyatermés a tavalyi, jól fejlett hajtásokon érik, megjelenésüket a nyugalmi időszakban rendszeresen végzett metszéssel ösztönzik. A metszés során is el kell távolítani minden beteg és letört hajtást.

A bokrok éves metszése 10-11 éves kortól kezdődik. Ennek során a legidősebb ágakat a tövükig kivágják. Néha azonban a fiatalító metszés egy másik változatát is elvégzik, amikor a bokor egynegyedét erősen megrövidítik (csak 3-4-5-6 cm magas tuskók maradnak).

Következtetés

A mai napig az áfonyát csak kertekben és nyaralókban próbálják termeszteni, ezért még nincs teljesen kidolgozott termesztési technológia. De minden kis lépésekkel kezdődik. Apránként gyűlnek a tapasztalatok, amelyekből idővel kialakulnak az áfonya termesztési technikák.

Az áfonyát azonban minden részletében kifejlesztették, és a különböző áfonyafajták kereskedelmi ültetvényei számos országban nagy termést hoznak.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: