Dicentre a kertben: Termesztés és gondozás

Egyre gyakoribb a virágágyásokban egy növény, amelynek szokatlan virágai a nyitott lapos szívek füzérének formájában vannak. Cseppként lógnak lefelé, a karcsú szárhoz egyoldalúan, 12-20 darabból álló levélnyélen, súlyukkal ívet alkotva. Sok ilyen gally van a bokorban, és a csokor lenyűgöző virág formájában, az úgynevezett “törött szív”, “szívvirág”, “Lady’s slipper”. Az ívelt kék levelek finoman keretezett éteri szépségként szolgálnak.

Meséljünk a dicentrikus virág termesztéséről és gondozásáról.

Dicentre a kertben: Termesztés és gondozás

Leírás

A Dicentre egy lágyszárú, bokros, lágyszárú növény, beleértve az évelő és egynyári fajtákat is. A faj a mákfélék családjába, a Smokyonaceae alcsaládba tartozik. A latin Dicentra név kétszótagú, görögből alkotott név:

 1. A kettő;

 2. A sarkantyú sarkantyúja.

A virág szerkezete – dicentre. A bimbó mindkét oldalán lapított, szív alakú, a könnycsepp alakú szirom csőre tekeredik, hogy egy nyílra hasonlítson. Vérző sebek utánzása. Innen ered a virág számos romantikus neve. Az üreges sarkantyúk nektárt tartalmaznak. Szép, kétszeresen és háromszorosan osztott, áttört, nagy levelű, fakó fényű, díszes levelek. A virágzás közötti időszakokban díszítik a bokrot.

A vadon élő dicentra Észak-Amerikában és Kelet-Kínában terem, egy fajtája (a Magnificat) pedig a Távol-Keleten él. Körülbelül 20 faj 0,15 és 2 m közötti magasságban. Egynyáriak, évelők, kúszónövények, cserjék és rövid szárú, magányos virágú növények. A botanikusoknak eddig csak 10 fajt sikerült termeszteniük. A rügypaletta változatos. A dicenterek egy hónap alatt különböző időpontokban virágoznak. A növények egy része endemikus, ezeréves múltra visszatekintő növény.

Minden típusnak van egy húsos gyökértörzse, amely mérgező alkaloidákat tartalmaz, és amelyet gyógyászati célra használnak. A legjobban tűri a fagyos teleket. A növény jó talajt igényel, árnyékban és napon is nőhet.

Szaporítása rizómák, magvak és dugványok osztásával történik. A cserje 7 évig nő egy helyen, majd át kell ültetni vagy fel kell osztani.

A helyszín kiválasztása, a talaj előkészítése

Legjobb elhelyezés: félárnyékos, könnyű talaj, túl sok nedvesség nélkül. A bokrok gyorsabban virágoznak a napon és lassabban az árnyékban, de a virágzás tovább tart, és a rügyek fényesebbek.

Minden cserjének 0,5 m2 könnyű, termékeny talajra van szüksége. A gyökerek mélyek, húsosak. A termőhelynek mélyen fekvő, termékeny, jó levegőáteresztő képességű, enyhén savanyú környezetet kell biztosítania. Az alföldi és a vízzel borított területek nem alkalmasak: a túlzott nedvesség gyökérbetegségeket okoz.

A talaj előkészítése az ültetést megelőző szezonban történik. A területet 4 kg/m2 mennyiségben humusszal kell betakarni, finom zúzott kővel, keramzittal vagy téglaforgáccsal, gránitszitával kell kiegészíteni. Ássuk 25 cm mélyre, locsoljuk meg vízzel egy öntözőkannából származó teljes ásványi műtrágyával (1 evőkanál)../10 liter víz). Tavaszi ültetés esetén hagyja állni a talajt a tél folyamán, őszi ültetés esetén pedig szeptemberig.

A virág előkészítése az átültetéshez, szaporításhoz

Egy dicentrumban akár 8 növényt is nevelhetünk egy helyen, de 5-6 év múlva érdemes átültetni a növényt. Négyéves kora után a növényt teljesen ki lehet ásni, és 3-4 rügyre lehet osztani. Ültessünk 2-3 gyökeret lyukonként. A dús virágzás az ültetés évében biztosított.

Hosszú, meleg őszi területeken a virágzás után azonnal átültetés és gyökeres szaporítás. Az ágakat kb. 3 cm magasra nyírja le, ássa ki a növényt, és óvatosan húzza ki a gyökereket. Hasítás előtt enyhén áztassa a gyökereket a napon, hogy megpuhuljanak. A cserjét 10-15 cm-es darabokra osztjuk. Szárítsuk meg a dugványokat hamuval.

Az ültetőanyag a bokor kiásása nélkül is beszerezhető. Ássuk fel a talajt az egyik oldalon, fedjük fel a rizóma egyik ágát, vágjuk 10 cm-es darabokra, ügyeljünk arra, hogy legyenek rügyek.

Lépésről lépésre történő gyökereztetés:

 1. Készítsünk 50 cm mély lyukakat, vízelvezetés törött téglákból, törmelék az alján.
 2. Töltsük meg a gödröt 2/3-ig termőfölddel, adjunk hozzá mészkődarabokat, komposztot, alaposan keverjük össze és öntözzük meg.
 3. A palántákat vagy a teljes gyökeret mártjuk a puha aljzatba, terítsük szét, fedjük be termőfölddel, és ismét öntözzük meg meleg vízzel, kézzel tömörítve.
 4. A természetes nedvesség megőrzése érdekében halmozza el a magágyat, és ne öntözze túl.

A hajtások az első évben virágozni fognak.

Egyes dicentra fajok dugványozással szaporíthatók. Vegyünk egy 15 cm hosszú hajtást, amelynek a szára. 24 órán át áztassa gyökérstimulátorban. A fiatal hajtásokat könnyű talajban gyökereztessük. Az ültetés feletti mikroklíma kialakításához építsen egy mini boltozatot. Néhány hét múlva a dugványok gyökeret eresztenek, de csak a következő év tavaszán ültetik át őket. A fészekládákat időben előkészítik, csakúgy, mint az osztott növények esetében.

Csak tapasztalt termesztők használhatják a vetőmagtermesztési módszert. kezdetben kevés csírázó mag a hüvelyben. A kemény bőröknek csiszolásra van szükségük. Az érés után azonnal, szeptemberben kell vetni. A hajtások egy hónapon belül megjelennek. A palántákat a földbe ássuk, fóliával letakarjuk, és hagyjuk telelni. A túlélő növények a harmadik évben virágoznak.

Öntözés, trágyázás, kapálás

Dicentra a kertben: Termesztés és gondozás

A gyökérnek elegendő oxigénre van szüksége. A talaj lazítása a talaj felolvadása után és a téli takarás előtt. Távolítsa el a gyomokat, és egyszerre adjon hozzá tőzegből, levélből és tűlevelű fából álló mulcsot. A tavaszi kelés idején a hajtásokat le kell takarni, mivel fagyérzékenyek.

Enyhe, esővízzel való öntözés, ha az időjárás engedi. A túlzott nedvesség elpusztítja a növényt.Nedves talajjal trágyázni.

 1. Tavasszal a karbamid vagy ammónium-nitrát a legjobb műtrágya.
 2. Szuperfoszfát szükséges a virágzás idején, granulátumokban, lazítás alatt kijuttatva.
 3. Ősszel, a teleltetés előtt a növényeket 1:10 arányú istállótrágya infúzióval kell öntözni. Télen a gyökereket egy 5-8 cm-es humuszréteg borítja.
 4. Trágyázzon virágzó növényeknek szánt lombtrágyakomplexummal, az utasításoknak megfelelően, nyáron kétszer.

Ősszel 3-5 cm-re rövidítsük meg a hajtásokat, az északi területeken fedjük be lapnik vagy lutrasil ívekkel. A melegebb régiókban a túlzott felmelegedés káros. A gyökerek nedvesek lehetnek.

Kártevők és betegségek

A Dicentre nem tenyészti a betegségeket, de néhány betegségre fogékony, amelyeket a kártevők és a szél más növényekből átvihetnek.

A fertőzések típusai:

 1. Mykoplazma fertőzés – a virágszár torzul, a növekedés késik, a szív színe megváltozik.
 2. Dohánymozaik – sárga színű foltok és csíkok.
 3. Gyűrűs folt a felnőtteken, hosszúkás, tölgyfalevél alakú gyűrűkkel. A lamina belseje sápadt lesz.

Vírusos betegségeknem gyógyítható. A fertőzött bokrot el kell távolítani és el kell égetni. A talajra formalin alkalmazása. Erre a helyre 4 hét múlva lehet valamit ültetni. A levéltetvek által fertőzött. Fytovermmel, biotinnal vagy antitinnel szabályozható.

Mérgező gyökerekA vakondok és a medvék szeretik megrágni. A molyok elleni védekezéshez használjon őrölt tojásokat, különböző repellenseket vagy vegyszereket – Grizzly, Bankol, Medvetox és hasonlók. Mulcsozza a talajt szúrós fűrészporral, hamuval és kagylóhéjjal a csigák és csigák elleni védelem érdekében – a csigák nem jutnak át egy ilyen akadályon.

Fajtaválaszték és faji sokféleség

Az orosz középhegység éghajlati viszonyai alkalmasak a termesztett dicentra fajok többsége számára. Menedék nélkül a “szívfájdalom” még Kelet-Szibériában, a szélcsendben, a hófúvásban is téliesedik. A termesztett fajták 15 és 100 cm közötti magasságúak, sőt, még szőlő is van. Néhányuk cserepes növényként tartható a nappalijukban.

Nagy Dicentre (Észak-Amerikában őshonos) árnyékban akár egy méteresre is megnőhet, a napon pedig 30 cm magas bokor lehet, virágokkal borítva. A hajtások levéltelenek, a 3 hónapon belül kinyíló rügyek súlya alatt hajlanak meg. A fészekalj hossza 15 cm. A kétszínű levelek dús gyökérrozettát alkotnak.

1812 óta termesztik, -35 fokig fagyálló 0 . Virágzás után a földi hajtások visszahullanak. Az Alba fajta, akár 70 cm magas, fehér virágokkal gyönyörködtet. GoldHat (2004) aranyszínű levelekkel és rózsaszín virágokkal. Ez a faj szereti a félárnyékot.

A Távol-Keletről származó pompás dicentrikus növény, amely vadon nő a sziklás, sziklás lejtőkön. A kultúrában a “szívfájdalom” ugyanazt a talajt kedveli.

Dicentra gyönyörű, őshonos British Columbia, 1796 óta termesztik. Folyamatos virágzás 10-15 cm hosszú fürtökkel. Bokor magassága 30 cm. Kaliforniában endemikus alfaja, az oregánó.

Oroszországban a fajtát népszerű fajták képviselik:

 1. Rózsaszín, Adrian Bloom.
 2. Vörös Bacchanáli.
 3. White, Aurora. Az alsó szirmok fehérek, a felső szirmok a virágszár felé rózsaszínűvé válnak.
 4. A szívek királyát élénk rózsaszín szívek díszítik. Világoskék levelek kék árnyalattal.

Dicentra clobuccina, az úgynevezett gyökere miatt, amely csomókból áll. Észak-Amerika keleti részén, Oregonban született. 15-30 cm magas, fehér és rózsaszín virágú növényeket termesztenek cserepes növényként. A gyökerek és a levelek mérgezőek és gyógyhatásúak.

A mászó dicentrikusok közé tartoznak a legfeljebb 2 méter hosszú liánok. A Himalájában őshonos. Fehér és sárga virágokkal virágzik a nyáron. Egynyári növényként termesztve. A Golden teardrop fagyállónak számít. Virágzik az első fagyokig.

A kóbor diccentrum egy 15 cm magas bokor, amelyet már több mint 1000 éve termesztenek. A sziklás és hegyvidéki talajok kedvelője, sziklakerteket és alpesi sziklakerteket díszít. A rügyek nagyok, lilától a fehérig terjedő színűek, a levelek szürkék. Könnyen öntözhető.

A Burning Hearts hibrid, a vagrant és a superb dicentra keresztezése, élénkpiros virágokkal rendelkezik.

A kivételes dicentra Észak-Amerikában nő, és májustól szeptemberig virágzik. Vannak fehér, lila és rózsaszín bimbós fajták. Gyorsan nő, gyakori átültetést igényel. Különleges minőség – a fajták alkalmasak a téli időszakra is. Ilyen például a Boothman’s Variety, amely rózsaszínűen virágzik.

Óvintézkedések

A dicentra ápolásakor a gyökerekkel való munka során tegyünk óvintézkedéseket, ősszel nyírjuk meg a bokrot. Elég, ha a szemet védőszemüveggel, a kezet pedig gumikesztyűvel védi a léfröccsenés ellen. Ültetés előtt tartsa a gyökereket gyermekek és állatok elől elzárva.

Tanácsok egy tapasztalt virágkötőtől

Bár a dicentra magról való termesztése sok munkát igényel, ellenállóbb a betegségekkel és a rothadással szemben. Ahhoz, hogy a mag gyorsabban kicsírázzon, csiszolópapírral meg kell törni a külső burkot. A gyomokat még a növény kelése előtt ki kell tépni, különben megfojtják a gyenge hajtásokat.

A Dicentre tökéletesen nő, könnyen gondozható és folyamatos virágzással gyönyörködtet. Több fajta ültetésével folyamatos virágzás biztosítható.

Az átültetés előtt hagyja a gyökereket a napon megszáradni. A hús törékeny, a kés alatt kontrollálatlan repedések keletkezhetnek. A laza gyökeret könnyebb levágni, de a darabokat azonnal el kell ültetni az előkészített lyukakba. Kívánja a dicentra sikeres gyökereztetését.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: