Házi kaktuszok: fajok, szaporítás, ültetés, öntözés, trágyázás

A kaktuszok szeszélyes formák, tüskés szárak, gyönyörű virágok és elképesztő életerő kombinációja. Szélsőséges körülmények között való túlélési képességük és jellegzetes megjelenésük évek óta vonzza a botanikusok figyelmét. Már a 16. században amerikai telepesek hozták be Európába dísznövényként. És 5 évszázadon keresztül semmit sem veszítettek népszerűségükből.

A hazai kaktuszok fajtái

A hazai kaktuszok fajtái

A Cactaceae család 127 nemzetségből és 1750 fajból áll. Az évelő virágos növények alcsaládokra oszlanak, a következőképpen. Az osztályozás a kaktuszok stabil jellemzőin alapul: a petefészkek szerkezete, alakja, színezete, elhelyezkedése a virágzat hajtásain, szaporodási jellemzői. Ez 4 alcsaládot eredményez:

Név

Leírás

Peyrescens

A legősibb és legprimitívebb alcsaládba csak egy nemzetség tartozik. Nagyon hasonlít a lombhullató növényekhez: A nem zamatos hajtásokat telt, váltakozó levélkék borítják.

Egyetlen virág vagy virágzatba csoportosulva, az alsó vagy felső petefészek. A nemzetség a kaktuszok és a növényvilág leveles képviselőinek evolúciós csoportosítása

Fügekaktusz fajok

A család képviselőit a fiatal zamatos hajtásokon található redukált levéllemezek különböztetik meg. Végül leesnek.

A szárak tagoltságának mértéke fajonként eltérő lehet. De mindegyikre jellemző az egysejtű kinövések – glochidiumok – jelenléte.

A tűszerű, miniatűr tüskék nagyon élesek, kemények és csipkézettek. A tüskék fürtökbe rendeződnek. Ez utóbbiak sűrűn borítják az areolákhoz közeli területeket

Mauchinaceae

Az e csoport képviselőinek más csoportoktól való filogenetikai távolságát kimutató kutatások eredményeként a csoportot független csoportként emelték ki. Korábban 1 nemzetség 2 fajjal tartozott a fent leírt osztályba.

A Mauchieniaceae-t a kis (legfeljebb 1 cm-es), hosszú életű zöld levéllemezekkel rendelkező növények képviselik. Kicsi, hengeres hajtásokhoz kapcsolódnak, glochidia nélkül. A csoport tagjai nagyon magas fagyállósággal rendelkeznek

Kaktuszok

A fennmaradó nemzetségek itt szerepelnek. Ez utóbbiakat mind az epifita fajok, mind a különböző formájú xerofiták képviselik.

Az összes képviselő szárát nem borítják glochidiumok, de a virágcsöveken csökevényes levelek találhatók

Vissza a jegyzethez!Egy másik (egyszerűbb), a vizuális jellemzők alapján történő osztályozást is használnak a fajok felosztására: Fásszárúak, Lágyszárúak, Mammillaria, Lianas, Selenicereus.

De nem minden kaktuszfajta alkalmas otthoni termesztésre. Néhányuk nagyon nagy, és nem igényel olyan sok helyet.A legnépszerűbb az illesztések közül:

 1. Opuntia.A természetben a növények felálló vagy kocsányos hajtású bokrok, ritkábban fák formájában nőnek. Jellemzője a zamatos, szegmentált szárak, amelyeket miniatűr glochidiumok borítanak. A virágok magányosak és sárga, narancssárga vagy piros színűek. A méret a nemzetségen belül az adott fajtól függ.

 2. Nothocactus. Ezeknél a kis gömb alakú vagy hengeres, jellegzetes virágzatú növényeknél az oldalhajtások nagyon ritkán jelennek meg. A növények természetes környezetükben gyakran legfeljebb 1 m magasra nőnek. A tüskék keménysége és színe a kaktusz érésével változik – először zsenge és szürke, később durva és bronzszínű. A termesztésben számos noktokaktusz fajta áll rendelkezésre. Könnyen tarthatóak és könnyen gondozhatóak.

 3. Chatiora.A trópusi növényvilág egy képviselője Dél-Amerika nedves erdeiből érkezik az ablakpárkányokra. A levéltelen, szegmentált, erősen elágazó hajtásokkal rendelkező növények epifitaként vagy litofitaként fejlődnek. A hajtásdarabok lehetnek hengeresek vagy laposak. A lágyszárú szárak a kor előrehaladtával fásodnak. Megfelelő alakítás esetén állványt alkothat.

 4. Mammiliaria.Számos nemzetség, amelyet gyönyörűen virágzó kis növények képviselnek. A hengeres hajtások tetején több apró virágból álló, kecses diadém virágzik. A gömb alakú példányokat gyakran teljesen csöves, harang alakú vagy korong alakú, keskeny szirmú virágok borítják. Méretük és színük fajonként nagyon eltérő.

 5. Astrophythum.A gömb vagy henger alakú, csillag alakú növényeknek bordázott száruk van. Legalább 5 részből állnak. Könnyű szőrszálakkal borított, amelyek nemezes hatást keltenek. Védelmi funkciójuk: a légköri nedvesség elnyelésével megakadályozzák a szárazságot, és az aktív nap perzselő sugarainak visszaverésével védelmet nyújtanak a leégés ellen. A kaktuszok a sárga különböző árnyalataiban virágoznak.

Az ültetés szabályai

A kaktuszok ültetésének szabályai

Az ültetés legjobb ideje a tavasz. Mielőtt azonban elkezdené, elő kell készítenie a tartályokat és az aljzatot.

A kaktuszokat üvegből, agyagból vagy műanyagból készült edényekbe ültetik. Véleményünk szerint az akváriumban a színes homokba ültetett különböző fajok gyűjteményei nagyon lenyűgözőnek tűnnek. Az elrendezés tetejére egy színes díszítő kavics kerülhet.

A cserép mérete az ültetendő növény gyökérzetétől függ. Mély és keskeny edények a függőlegesen növekvő gyökerekhez, és sekély és széles edények a vízszintesen növekvő gyökerekhez. Az Aporocactus növényeknek ezért mélyebb edényre, a sok utódot nevelő Mammiliaria növényeknek pedig szélesebbre van szükségük. Az edény formájára vonatkozó követelmények nincsenek. Véleményünk szerint csak a lakás belsejét kell irányítania, hogy a kaktuszok harmonikusan illeszkedjenek és feltűnő dekorációvá váljanak a szobában.

Aljzatra vonatkozó követelmények

Véleményünk szerint az aljzat összetétele a kaktuszfajtól függ. De van egy univerzális talaj, ahol a család bármelyik képviselője jól érzi magát. Elkészítéséhez a vízelvezetés lesz szükség kis kövek, durva homok, és a szubsztrát – kis kavicsok (85-90%) és a fa talaj (10-15%). Bizonyos fajok jól fejlődnek egy egyszerű talajkeverékben, amely gyepes földből és homokból áll. De a vízelvezetésre még mindig szükség van.

Az erdő talaját meg kell tisztítani a gyökerektől és a szeméttől, majd fertőtleníteni kell. Hatékony módszer, ha 200 °C-os sütőben 20 percig sütjük őket. A betegségek megelőzése érdekében ezeket is főzéssel kezelik.

Ültetési technika

Amikor minden készen áll, kezdődik a fő munkafázis. A lépések sorrendje:

 1. Vízelvezetés a cserép alján kavicsokkal és töltse fel virágfölddel.

 2. Csináljon egy lyukat a közepén.

 3. Helyezze bele az ültetőanyagot, óvatosan egyenesre húzva a gyökereket. A gyökérnyaknak a talaj szintjén kell lennie.

 4. Fedjük le a gyökereket.

 5. A virágföldet egyenletesen oszlassuk el a cserép felrázásával.

 6. A természetes mikroklíma biztosítása érdekében, hogy egy felső réteg finom kavicsok.

A kaktuszt ezután megöntözzük. Azonnal helyezze vissza a növényt az állandó helyére – a kaktuszok nem szeretik, ha mozgatják őket.

Hogyan tartsuk a növényt

A kaktuszok igénytelenek és nagyon szívósak. A virágzáshoz azonban olyan mikroklímára van szükségük, amely hasonlít a természeteshez. A kaktuszok fénykedvelők. A világos és bőséges fény iránti igény kielégítése érdekében déli fekvésű ablakok közelében helyezik el őket. Nyáron vigye ki a szabadba, az erkélyre vagy a teraszra. Télen a kaktuszok nyugalmi fázisba kerülnek, és nincs szükségük sok fényre – extra megvilágítás nélkül is nevelhetők. Ha azonban nyáron még mindig hiányzik, a növények elveszítik vonzerejüket és megbetegszenek.

Nem kell őket melegen tartani. A vadonban a kaktuszfélék családjának tagjai olyan körülmények között nőnek, ahol nagy a hőmérsékletkülönbség. Aktív növekedésük során szeretnek megfelelő hőmérsékleten élni a lakásban. A téli nyugalmi időszak optimális hőmérséklete 6-14 °C.

Öntözés

Nedvesítse a kaktusz alatti talajt, ahogy az kiszárad. Több tényező is befolyásolja a víz gyakoriságát és mennyiségét:

 1. fajok;

 2. évszak;

 3. hőmérséklet;

 4. A fényerősség.

Ha hűvös és esős idő van odakint, tartózkodjon a vízkezeléstől, még a nyári hónapokban is. A tél beálltával az öntözés jelentősen csökken, és a nyugalmi időszakban egyáltalán nem történik. Az ébredés után, amelyet az új hajtások megjelenése jelez, a nem bőven termő fajokat locsolja meg párologtatott vízzel. Csak akkor öntözze újra, ha a növény erősen elkezdett növekedni. A legjobb módja ennek egy csepegtető tálca használata. Az edényt kb. 20 percre meleg vízbe helyezzük. Az évszaknak megfelelően határozza meg az öntözés időpontját:

 1. Tavasszal és ősszel – reggel;

 2. Nyáron – este.

Használjon desztillált vizet, amely nem tartalmaz nehézfémeket. Nem kell hidegnek lennie. Havi citromsav hozzáadása. A kijuttatási mennyiség 1 literenként 0,5 g.

Egy hazai kaktusz gondozása

Trágyázás

A kaktuszok lassan nőnek. Hozzászoktak a szegényes talajhoz, ezért nagyon gondosan kell őket táplálni. Ha minden évben átültetik, az intézkedés teljesen elhagyható. A nem gyakran átültetett érett növényeket az intenzív fejlődés időszakában hetente gyökérkezelik.

A műtrágyázást a normál öntözés után végezzük, hogy ne égessük meg a gyökereket. A talaj speciális, a kaktuszok számára kifejlesztett vegyületekkel van dúsítva. Optimális nitrogén-, foszfor- és káliumkoncentrációval rendelkeznek.

Átültetés

A fiatal növényeket minden tavasszal ültesse át nagyobb cserépbe. Érett növények esetében hosszabbítsa meg az időintervallumot 2-3 évre. A szubsztrátot azonban minden évben meg kell újítani. A gyökerek sérülésének elkerülése érdekében ültessük át a növényeket átültetéssel. A kezelés után rendszeresen öntözze a növényeket, amíg a sérülések be nem gyógyulnak.

Terjedési módszerek

Kaktuszok szaporítása – akár magról, akár dugványozással (palánták). A vetőmagtermesztési módszer munkaigényes. A hajtások megjelenése több hetet vagy hónapot is igénybe vehet.Munkalépések:

 1. A magokat 20 percre mangánoldatba helyezve fertőtlenítik.

 2. A felmelegített szubsztrátumot 1 cm-es rétegben a palántadobozba öntjük.

 3. Ossza el rajta a magokat.

 4. Fedje le a palántákat fóliával.

 5. Naponta szellőztetni és nedvesíteni.

 6. Távolítsa el a fóliát, miután a palánták kikelnek.

Az újratelepítés jele a hajtások tüskékkel való borítása. A magokat úgy kell elvetni, hogy tavasszal kikeljenek.

A vegetatív szaporítási módszer egyszerűbb és termelékenyebb. A bimbós gyökerű utódok képzése számos fajnál intenzív. Az utóbbiakat csak steril késsel kell szétválasztani, és nedves talajra helyezni. Annak érdekében, hogy a palánták ne kezdjenek el rothadni, a metszési helyeket 3-4 napig szárítjuk. A palánták az előkészített talajban gyökeret eresztenek, és idővel jól fejlett gyökérzetet fejlesztenek.

Hogyan lehet őket virágzáshoz juttatni

A virágbimbók kialakulását serkentő legfontosabb feltétel a fény időtartama. De nem minden fajnak van szüksége több nappali órára. Például a chatiorea, a mammillaria és a kaktuszok megrövidíthetők. Ez serkenti a túlélési ösztönt: virágzás a szaporodás érdekében.

Ráadásul a kaktuszoknak szélsőséges körülményekkel kell szembenézniük: az öntözés csökken, a tápanyagellátás megszűnik. Miután a virágbimbók megkötnek, fontos, hogy ne változtassuk meg a kaktusz helyzetét. Az átalakítások vagy csak a cserép elforgatása a rügyek lehullását okozhatja.

A kaktuszok igénytelen növények. Rendszeres gondozás nélkül is jól fejlődnek, és alkalmasak nyaralókba, irodákba és utazó lakásokba.

Források:Günther Anderson, “Kaktuszok otthonunkban”, Arlen Burenkov, “Kaktuszok látogatáson és otthon”;

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: