Hogyan kell gondoskodni a szobanövényekről

Az akcentusok hangulatos otthont teremtenek. A beltéri virágok az egyik ilyen. Az ablakpárkányon lévő növények állapota a családi mikroklíma mutatója. Régóta fennálló ómen – a szobanövények virágoznak – a család erős, barátságos. Egy mini kert létrehozása a lakásban türelmet, megfigyelést és kemény munkát igényel. Nem könnyű minden bokorhoz kulcsot találni, helyet találni neki, nem sértődhet meg a gondoskodásban.

Hogyan kell gondozni a szobanövényeket

Különféle szobanövények

Minden szobanövény hibrid vagy törpe, amely évszázados szelekció eredménye. Ők szoktak élni egy kompakt cserépben, fokozza a hatást a virágzás. A szobavirágok nagyon igényesek. Lehetnek barátságosak, magányosak, tartalmazhatnak mérgeket, toxinokat szabadíthatnak fel. A növényvilág minden egyes képviselőjének biológiai jellemzőinek ismeretében látványos összetételű, egészséges növényeket kaphat a lakásban.

A beltéri virágok dekoratív tulajdonságait tekintve a következőkkel jellemezték őket

 1. Lombhullató– Bokros, mutatós levelű formák, nem virágzó liánok – borostyán, fikuszok.

 2. Virágzó– Gyökerekkel, mint virághagymák termékeny aljzatban – nárciszok, ibolyák, antúriumok.

 3. Virágzó cserepes növények (szukkulensek)– Zamioculcas, orchideák: erőteljesek, nem igényelnek különleges mikroklímát.

 4. Kaktuszok– A földi részeik felépítésében eltérő növények különálló csoportja, beleértve a virágzó és nem virágzó formákat is.

 5. Miniatűr szobanövények– A növénynemesítők munkája, akik közönséges növényeket törpévé változtattak. Ezek közé tartoznak a senpolliák, a páfrányok, a kalehoe, a gloxiniák és a rózsák. A növények alacsonyak, kevesebb, mint 15 cm, és a virágok nagyok és szépek.

Fontos ismerni a felnőtt növény általános megjelenését az otthoni tartás szempontjából. A lakásban való elhelyezkedésüket e tulajdonságuk alapján határozzák meg, vagy elutasítják a vásárlást. Néhány ilyen cserepes növény akár két méter magasra is megnőhet, és így nagyon tágas az előcsarnokban vagy az irodai előcsarnokban.

Egyes növények árnyékban és minimálisan megvilágítva, mások déli ablakban. Sokan tolerálják a téli szellőztetést, néhányuk számára a friss hideg levegő gyilkos.

A hagymás virágok szokatlan szépségű és formájú, hosszan tartó virágbimbókkal szereznek örömet. De szeretik a meleget, a nedvességet és a sok napsütést. Ha van hely egy széles ablakpárkányon, akkor díszítheti clivia, villota, amarcrinum.

Nem könnyű bonsai fát találni. Az exot egy normál fát képvisel, amelyet zárt körülmények között, különleges koronaképzési módszerekkel nevelnek. Művészi alkotást évtizedekig művelni, magas áron eladni. Gyors eredményt akar – válassza a citromfát – szép korona, vitamindús gyümölcsök.

A falakat díszíthetik a virágtartókban felfüggesztett növények. A gyorsan növő, virág nélküli cissus liána levelei szőlő alakúak. Fukszia, surfinia és hoya virágai.

Ha nagy levelű cserepes növényeket választ, akkor a legjobb, ha azok kétszínű levélmintázatúak vagy rendkívül szép virágzatúak. Sok házikertész kedvenc növénye a pénzfa, a dekabrista.

A szobavirágok nagy csoportját a miniatűr formák alkotják – a miniatűr senpole (miniatűr ibolya) vagy a miniatűr calanhoe. A mini rózsa ugyanolyan szép és illatos az ablakpárkányon, mint kerti testvére az ágyásban.

A szobanövények száma több ezer. A kiállított növények választékából bárki kiválaszthat egy virágot, majd egy másikat, hogy pihenőhelyet teremtsen a lakásban. Fontos, hogy ugyanazon a területen kompatibilis szobanövényeket használjunk.

Kompatibilitási táblázat

Karbantartási feltételek

Növények

1

Lassú növekedésű, árnyéktűrő, virágzó, lombhullató

Kaktuszok, begóniák, alocasia, fehérlegyes ibolya, monstera

2

Fényt és teret szerető

Orchidea, aloe, wanda, szörny, datolyabogyó, abutilon, fikusz, geránium, fikusz, muskátli

3

Szóródó szín, permetezés, nedves levegő

Tridentia, dracena, bambusz, pelea, hedera, hedera

4

Télen mesterséges megvilágítás, sok víz, tápanyag

Szobanövény rózsa, szobanövény jázmin, eustoma

5

Igénytelen, száraz levegőre, bőséges öntözésre alkalmas, pangás, félárnyék és árnyék nélkül

Eucharis, spathiphyllum, senpolia, stromanta, pénzfa, pénzfa

Hogyan alakítsuk ki a megfelelő környezetet a szobanövények számára?

Hogyan kell gondoskodni a szobanövényekről

A szobanövények nem szeretik a stresszes helyzeteket. Megfelelő gondozásra és ellátásra van szükségük:

 1. meleg,

 2. könnyű,

 3. vízzel,

 4. Műtrágya.

Ráadásul egyes példányok tartási körülményei is változnak, utánozva az egzotikusok szülőföldjén uralkodó téli-nyári körülményeket.

Azért hívják szobavirágnak, mert 13-26 fokos helyiségben is képes növekedni. A leghűvösebb hőmérséklet az erkélyeken és a loggiákon van; a legmagasabb a fűtőtestek közelében.

A központilag fűtött lakások levegője száraz, ezért a legtöbb növénynek nedvesítésre van szüksége. Ezt többféleképpen is elő lehet állítani – például párásítóval, a levelek nedves ruhával való letörlésével, elemekkel vagy mohával ellátott párologtató tálcák telepítésével.

A modern ablakdobozok elegendő fényt engednek be a megfelelő intenzitással. A déli ablakok hosszabb ideig kapnak több fényt, az északi ablakok pedig erősebbek. Fontos, hogy a növényeket helyesen helyezzük el az otthoni üvegházban, figyelembe véve a napfényigényt. Néha a növényeknek extra fényre van szükségük. Ezekhez a virágokhoz a megfelelő sugárspektrumú biolámpákat kell telepíteni.

Minden növénynek megvan a maga öntözési és táplálási igénye. Mindannyian szeretik a lágy, klór és keménység nélküli vizet. A csapvizet először tisztítani kell, vagy át kell vezetni egy vízkezelő rendszeren.

Az ablakos lakások kiválasztásakor vegye figyelembe a téli légcserét a helyiségben. A növényeknek és az embereknek is szükségük van rá. Új ablakok beépítésekor a legjobb, ha rendelünk ablakszellőzőt, hogy szellőzőszárnyakat szerelhessünk fel

Az első kiszáradt levél figyelmeztet: ez a növény alultáplált vagy vízhiányos. A kis, kényes cserjéket üres akváriumba lehet helyezni, és a szellőztetés idejére le lehet fedni.

A legtöbb növény nem tűri a huzatot – nyissa ki egyenként az ablakokat. A szobahőmérséklet csak rövid időre esik le; ez nem árt a zöld barátoknak.

Tápanyagokat, például szukkulenseket, leveles növényeket és virágos növényeket kell használni. Gyenge oldatok készítése közönséges és komplex sókból. Táplálja a növényeket, ha az alultápláltság jeleit mutatják. Ezek minden virágra jellemzőek és egyediek.

A szobanövényekre vonatkozó általános szabályok

A növények a biológiai élet egy olyan formája, amelyet összetett folyamatok jellemeznek. A természet törvényei szerint fejlődnek. Ez azt jelenti, hogy a növények allelopátiáját – a fajok kompatibilitását vagy antagonizmusát – fenn kell tartani az ablakpárkányon. A virágok barátságosságát a megfelelő módon történő kombinálással érhetjük el.

Ellentétes tulajdonságokkal rendelkező növényeket nem szabad egymás közelébe helyezni:

 1. Gyorsan és lassan növő virágok, amelyek egyformán szeretik a napfényt;

 2. A magas növények nem takarhatják el az alacsonyak fényét;

 3. Göndör és közönséges egymás mellett – a kúszónövény barátságos ölelésbe fojtja a szomszédot;

 4. Különböző fajták azonos virágzási idővel: túlbeporzás következik be.

 5. Az erős energiájú növények elnyomják a gyengébbek fejlődését. Így az Uzambara ibolya, kamélia szenvedni fog a kaktusz, rozmaring, krizantém szomszédságától.

Bármilyen foltos folt, száraz levélszegély vagy levertnek tűnő bokor figyelmezteti a kertészt. A probléma megjelenésétől a növényen való megjelenésig hosszú idő telik el. Ezért kell különösen odafigyelni arra, hogy a virágok hogyan reagálnak a fertőzésre, az öntözés megváltoztatására, az átrendezésre, a.

A fiatalítás hatása csak 2 héttel később jelentkezhet. Új szomszéd jelent meg az ablakpárkányon – hogy nem alkalmas arra, hogy néhány hónap múlva azonosítható legyen. Az első kiszáradt levél a tápanyaghiányt vagy az öntözés hiányát jelzi. Egy szúrás a levélen arra késztet, hogy kártevőt keressünk, és nem csak azon a bokron.

Vannak rossz természetű növények. A gyöngyvirág agresszív fitoncidok kibocsátásával elpusztítja szomszédait. Ez a virág az emberre is veszélyes. A citrusfák nem adnak termést, ha babér vagy más virágzó növények versengenek egymás mellett az illat erősségében. Ne tegyünk szobarózsát szegfű mellé – mindkettő agresszív.

Jó szomszédok:

 1. A hibiszkusz jó szomszédja a kaméliának és az ibolyának – alacsonyan tartja az energiaszintjüket.

 2. A Dracaena a stromantával és az alateával osztozik az állományon, amelyeket permetezni kell.

Egyes növények jobban fejlődnek, ha békén hagyjuk őket. Általában a szoba hátsó részében helyezik el őket, mivel lenyűgözően nagyok vagy agresszív viselkedésűek:

Hogyan kell gondoskodni a szobanövényekről
 1. Harmatcsepp,

 2. Yucca,

 3. Ficus,

 4. Máriatövis,

 5. Monster.

Számos jel utal arra, hogy a növények nem barátságosak. Egy vagy több bokor lelassul, a virágszárak nem fejlődnek, fokozatosan elszáradnak. A növény levelei lehullanak vagy elszíneződnek. A levelek kezdenek kiszáradni.

Déli ablak növények

Az olyan ablakpárkányokat, amelyeken a hőmérséklet az év folyamán nem csökken 15 fok alá, déli ablakpárkánynak tekintjük. Ebben az ablakban nyáron trópusi hőhullámok uralkodnak, amit kevés növény bír ki árnyék nélkül. A természetes kövek (lithopsz) és a kaktuszok – a száraz levegőjű és nyomasztó hőségű sivatagi növények – a forró nyarak idején a legjobban az ablakpárkányokba illenek. A kaktuszok friss levegőt igényelnek. Helyük az erkély ablakpárkányán nyáron. Ha teljesíti ezt a feltételt, akkor a következő évben a szúrós lakos diadalmas virágzását fogja látni.

Minden szukkulens – a vastag levelű és a levelek nélküli növények – teljes napsütésben, könnyű, jó vízelvezetésű talajban fejlődik. Használjon fehér, vastag falú ültetőedényt, hogy megakadályozza a gyökerek túlmelegedését.

A datolyapálma jól fejlődik egy déli fekvésű, árnyéktalan ablakban. Nyáron bőségesen öntözze. Itt akár 2 méter magas óriásnövény is nőhet.

Ha az Abutilon közelében kellően nedvesíted a levegőt, a gyönyörű növény mutatós virágokat fog látni. Egy napos ablakpárkányon akár 1 méter magas virágszárakkal rendelkező ernyős aganapus nő.

A napsütötte ablakpárkányon lévő egzotikusok kiválasztásakor figyelembe kell vennie a napsugárzás jellemzőit a különböző éghajlati övezetekben.

A heliofita növények alkalmazkodtak a körülményekhez:

 1. A napsugarak intenzitása.

 2. Régió, naphossz.

 3. A virág faji sajátossága.

Ősszel és télen a lakás minden zöld lakója nélkülözi a napfényt. Vigye a növényeket közelebb az ablakpárkányhoz. A téli nap nem égeti meg a leveleket. Télen a déli ablakon a hoyák, cliviák, trachycarpusok és más árnyéktűrő növények tarka levelű, díszes megjelenése jól megmarad.

Növények északi fekvésű ablakokba

Hogyan kell gondoskodni a szobanövényekről

Egy központi fűtésű lakás északi ablaka nem rossz hely egy árnyékkedvelő növénynek. Nyáron hűvös, elegendő fény a közvetlen napfénytől félő egzotikusok számára. Az árnyéktűrés jele – széles, sima felületű levelek. A begóniák, guzmaniák, senpolliák fényesen virágoznak az árnyékos ablakpárkányon.

Az árnyéktűrő növények közé tartoznak a lombhullató és virágzó növények:

 1. A sötét levelű dracaena,

 2. Aspidistra,

 3. adianthum,

 4. eucharis,

 5. Spathiphyllum.

A természetben ezek a lapos lakók meleg éghajlaton, magas fák lombkoronája alatt fejlődtek ki. Ezért a napfény hiánya nem befolyásolja a dekoratív tulajdonságokat.

Néhány tipp a tapasztalt termelőktől

Minden növénynek saját kezelési táblázata van, amely leírja a talaj szerkezetére, termékenységére és pH-értékére vonatkozó követelményeket.

Ha a növény forró, a hőmérsékletet permetezéssel vagy a talaj nedvesítésével lehet csökkenteni. A vízcseppek azonban a napfényben lencsévé alakulnak, ami átégeti a leveleket. Az elektromos párásító segít: hideg gőzt biztosít köd formájában.

Ha a növény fonnyadt, a legjobb, ha egy függönnyel árnyékoljuk, enyhén öntözzük. A bokor egyenletes ültetéséhez egyenletesen kell a fény felé fordítani.

Télen az ablakpárkányok hidegek. A gyökerek munkájának fenntartása érdekében az ültetőedényeket a tartószerkezetükre kell helyezni. A tavaszi nap agresszív. Az ablakok közelében lévő árnyékkedvelő virágokat a szoba hátsó részébe kell áthelyezni.

A megvásárolt növényeket 2 hétig karanténba kell helyezni, más virágoktól távol. Ezután a cserépben lévő földet ki kell cserélni, és az ajánlott földdel kell feltölteni. felügyeli az üzemet. Szükség esetén 1,5-2 hónap múlva trágyázza meg.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: