Hogyan kell helyesen ültetni a rózsákat a nyílt terepen

A rózsák ültetése a szabadban felelősségteljes eljárás, amely meghatározza a növények növekedését és fejlődését, valamint bőséges virágzását. Minden fajta különleges termesztési technikát, valamint a termőhely és a fényviszonyok megválasztását igényli. Csak az árnyékos telek tulajdonosa utasíthatja el a virágok királynőjének ültetését, mivel az illatos szépség nem tűri az árnyékot. Minden más területen a bokrok teljes virágzásban lesznek, és lenyűgöző illatot árasztanak.

Hogyan kell helyesen ültetni a rózsákat a szabadban

Rózsa ültetése a szabadban

A virágok királynőjének szabadságra van szüksége. Nem boldogulnak azokon a területeken, ahol kevés a hely.

Helyszín kiválasztása

A koronának szellőzésre van szüksége, ezért az ültetéskor fontos figyelembe venni a más növényektől – fáktól és cserjéktől – való távolságot. A kifejlett cserje hajtásai nem érhetnek a szomszédos növényekhez.

A kényes virágok nem szeretik az esővizet, ezért kerülje a nagy fák és a tetőnyúlványok alá ültetést, ahol a víz lefolyik.

A rózsa lombja szenved a hőségtől. A bokrokat nem szabad betonfalak és kerítések közelébe helyezni, mert napközben nagyon felforrósodnak a naptól.

Az erős napsütés is károsítja a növényeket, ezért a hely kiválasztásakor vegyük figyelembe, hogy amikor a nap a zenitnél van, a bokroknak félárnyékban kell lenniük. A legjobb egy nyitott, napos hely. A déli oldalon magas fáknak kellene állniuk. A parcellának előtte 3 évig rózsamentesnek kell lennie.

A talaj előkészítése

A rózsabokrok inkább agyagos talajon nőnek. A vályog az ideális aljzat a kert királynője számára. Ha homokos, nehéz agyagos talajok uralkodnak, akkor tőzeget, homokot vagy agyagot kell hozzáadni a homokos talajhoz.

Helyes rózsaültetés

Van egy bizonyosEgy ültetési terv, amelyhez ragaszkodni kell:

 1. Egyetlen cserjét egy 70×70 cm-es gödörbe kell ültetni. A lyuknak 60 cm mélynek kell lennie. Ha miniatűr fajtákból szeretne sövényt vagy sövényt kialakítani, akkor 70 cm széles árkot kell ásnia.

 2. A felső talajt teljesen le kell bontani, és minden gyökeret el kell távolítani. Ezt lehet használni alapként, és termékeny talajt lehet készíteni.

 3. Adjon a homokos talajhoz vagy vályoghoz 1 csésze fahamu, 10 liter tőzeget és 10 liter humuszt vagy komposztot.

 4. Nehéz agyagos talajhoz durva homok – 10 liter, tőzeg – 10 liter, humusz – 20 liter hozzáadása szükséges.

 5. A meszes földet 20 liter tőzegtalajjal, 10 liter komposzttal hígítjuk.

 6. Az agyagos talajt 10 liter bármilyen szerves trágyával kell hígítani, kivéve a madárürüléket.

 7. A teljes számítás növényenként történik. Bármelyik talajtípust is használja, 1 evőkanál (kb. 2 evőkanál) forró vizet adhat a talajhoz. . Szuperfoszfát, 2 kg lótrágya. Minden összetevőt alaposabban össze kell keverni.

 8. A kút aljára egy legalább 5 cm-es zúzott kőből álló réteget kell elhelyezni vízelvezető rétegként.

A gödröt 2 héttel a rózsák ültetése előtt kell feltölteni tápanyagkeverékkel.

Az ültetés megfelelő időpontjának kiválasztása

A palánták gyökérzetétől függően az ültetés időpontja változó.

Vásárolhat STS (zárt gyökérrendszerű) fiatal növényeket, és az év bármely szakában elültetheti őket a földbe, kivéve természetesen télen. A konténerekben lévő palánták nem stresszelnek, és gyorsan alkalmazkodnak az új helyhez.

Figyelem!Az ültetés nem ajánlott olyan napon, amikor elviselhetetlen hőség van, Egyetlen felhő sincs az égen.

21 nap elteltével a rózsák teljesen meggyökeresednek az új környezetükben, gyökeret eresztenek és elkezdenek fejlődni. Miután a növények meggyökeresedtek, megfelelően öntözni kell őket.

Ha a gyökerek túl hosszúak, meg kell rövidíteni őket, hogy ne legyenek hosszabbak 35 cm-nél. Vigyázzunk, hogy a rózsák ne kerüljenek földbe.

A nyitott gyökérzettel rendelkező rózsacsemetéket akkor kell a talajba ültetni, amikor az már jól felmelegedett. A rügyeknek nem szabad rügyezniük. Az optimális ültetési idő április utolsó évtizede, legfeljebb május eleje. Ha a bokrok már elkezdtek növekedni, azaz a rügyek felfúvódtak és a levelek kibontakoztak, akkor május közepéig kell várni, és csak akkor kell elültetni az OCS palántákat. Távolítsa el a rügyeket. A határidő június elején, 1-3. között jár le. A további ültetés végzetes lehet.

Az őszi ültetésre szeptemberben/októberben kerülhet sor. A rózsa lombhullató növény, ezért ősszel is gyökeret ereszt.

Milyen palánták állnak rendelkezésre?

Hogyan kell rózsát ültetni a szabadban

A rózsacsemetéket alanyra és oltványra osztják. Az elsőt a saját gyökérzetükön történő dugványozással nyerik.

Ha oltott palántákat vásárol, célszerű megkérdezni az eladótól, hogy milyen alanyra oltották a rózsát. Az alany minősége dönti el, hogy a növény mennyire bírja a kemény fagyokat. A tapasztalt termesztők azt tanácsolják, hogy a Canina fajtára oltott rózsákat vásároljanak. Az ilyen palánták fagyállóak és jól alkalmazkodnak a mi körülményeinkhez.

A palánták 1 éves kortól kaphatók, de az alanyoknak háromévesnek kell lenniük. Ennek oka, hogy az alanyokat 2 évig termesztik, mielőtt egy másik fajtát oltanak rá. A zárt gyökérrendszerrel rendelkező rózsák (CROS) jó túlélési arányt biztosítanak. Ezeknek a növényeknek legalább 3 jól fejlett hajtással kell rendelkezniük.

A nyitott gyökérzettel (OPS) rendelkező palánták nem rosszabbak, mint az OPS-sel rendelkező palánták, mert a gyökérzetből meg lehet állapítani, hogy a növény egészséges-e vagy sem. Az OKS esetében az összes gyökér látható – azonnal láthatja a beteg és sérült gyökereket, és elhalaszthatja az alany megvásárlását. Ha kevés sérült gyökér van, azokat ültetés előtt el kell távolítani, és a vágásokat aktív szénnel kell befedni.

Az STS-sel rendelkező palánták könnyen utazhatnak, új helyen gyökeret tudnak ereszteni, elviselik az enyhe hideget is. Ha nem tudja a palántákat a vásárlás után azonnal a földbe ültetni, akkor hagyhatja őket a pincében, semmi sem fog történni velük.

Az OCS-vel rendelkező palántáknak 3-4 rugalmas gyökérrel kell rendelkezniük, sérülés jelei nélkül, és néhány zöld hajtással, legfeljebb 25 cm hosszú rügyekkel.

Ültetés előtti előkészítés

A palántákat fél napra vízbe kell áztatni, hogy a gyökérzet beázzon. Ezután a növényeket az utasításoknak megfelelően növekedésserkentő szerrel kell kezelni.

Ültetés előtt vizsgálja meg a palántákat. Ha sérült vagy száraz gyökerek vannak, távolítsa el őket, és a hajtásokat kisebbre vágja: a kúszórózsákat 40 cm-re rövidítse, a parkrózsákat – csak a csúcsokat távolítsa el, más fajoknál – hagyja meg a hajtásokat olyan hosszúra, hogy minden hajtás 3-4 egészséges rügyet tartalmazzon.

Rózsák: alapvető szabályok

Ügyeljen arra, hogy a rózsák földbe ásásakor a gyökerek ne gabalyodjanak össze. Ki kell őket egyengetni, hogy szabadon lehessen őket engedni a talajban.

Az ültetés megkönnyítése érdekében a gödör közepére egy dombot kell helyezni, és a palántát a tetejére kell ültetni, hogy a gyökerek szabadon le tudjanak futni a lejtős lejtőkön.

A palántát fedje be földdel, tartsa szorosan a tenyerével, és ültetés után nyomja le a földet. Annak érdekében, hogy a víz ne folyjon el különböző irányokba, a növény körül 2 cm magas szegélyt kell kialakítani.

Miután a talaj leülepedett, adjon a növények alá termőföldet.

Mellékesen megjegyzem!Ha nem ébrednek rügyek, a fiatal rózsát mulcsozzuk be egy réteg régi fűrészporral vagy tőzeggel.

Ha a palántákat ősszel ültetik, a mulcsréteget el kell távolítani, mielőtt a növényeket télire betakarják. Tavasszal a mulcsot a rügyek kinyílása után el kell távolítani.

Különböző rózsák ültetése: rendszer és jellemzők

Hogyan kell helyesen ültetni a rózsákat a szabadban

A rózsafajtól függően vannak bizonyos szabályok a palánták ültetésére és a rózsakert gondozási tervére vonatkozóan.

Floribunda

 1. Az oltványt 3-6 cm mélyen beoltjuk;

 2. ajánlatos 3 rügyet meghagyni a közepes metszés során;

 3. Ültetéskor tartson 0,3 m távolságot a floribunda palánták között és 0,7 m-t a sorok között.

Park rózsák

 1. a beültetés mélysége 5 cm legyen;

 2. A metszés után egy hajtásnak 6-7 rügynek kell lennie;

 3. a palánták közötti távolságnak a kifejlett növény magasságának felének kell lennie.

Tea hibrid rózsák

 1. 4 cm-rel mélyebb átültetés;

 2. A bokron legalább 3 fejlett rügynek kell lennie;

 3. Ültetéskor a sorok között 0,07-0,8 m, a palánták között pedig 0,3-0,4 m távolságot kell hagyni.

Ágynemű rózsák

 1. A graftnak 8-9 cm-rel mélyebbnek kell lennie;

 2. Ne vágja vissza, csak egy kicsit nyírja meg;

 3. Ajánlott boltívek, oszlopok, rácsok közelébe ültetni; fontos, hogy a támasztékot a növénytől 0,3 m távolságra helyezzük el;

 4. A palántákat legalább 1,5 m távolságra helyezzük egymástól.

Angol rózsák

 1. a temetés mélysége 5 cm;

 2. A metszés után hagyjon meg 5-6 rügyet;

 3. A palántákat legalább 1 m távolságra ültessük egymástól.

Talajtakaró rózsák

 1. Ültetéskor ajánlott az oltványt 5 cm-re betemetni;

 2. Ha nincsenek sérült hajtások, akkor nem kell visszavágni őket;

 3. 0,5 m a palánták között.

A rózsakert gondozása ültetés után

Ha a rózsát egyszer elültettük, különleges gondozást igényel. Rendszeresen távolítsa el a gyomokat, hogy ne akadályozzák a rózsa gyökeresedését. A lazítást és a gyomtalanítást minden öntözéskor el kell végezni.

Ha a palántákat tavasszal ültették, az első trágyázás az ültetés után 14 nappal ajánlott; őszi ültetés esetén csak a következő tavasszal trágyázzon.

A túlélési esélyek növelése érdekében a talajt nedvesen kell tartani. Az öntözésnél azonban fontos, hogy egyensúlyt teremtsünk, mivel a túlöntözés és a talaj kiszáradása egyaránt káros a gyökeresedésre. Még a csemete halála is lehetséges.

Megelőző célokra és kártevők esetén csak biopreparátumokat célszerű használni. Ha vegyszerekkel permetez, nagy az égési sérülések veszélye. Az ültetés után célszerű letakarni a növényeket, hogy megelőzzük a rózsák fagykárát. A fedél véd a jégeső és a tűző nap ellen. Erre azért van szükség, hogy a palánták gyorsabban alkalmazkodjanak az új körülményekhez.

Ha a rózsapalánták ültetésének alapvető szabályait betartjuk, elkerülhetők a gyökeresedési problémák az új helyen. A rózsák csak eleinte igényelnek sok figyelmet, amit pompás virágzással hálálnak meg.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: