Hogyan kell jól gondozni a kerti rózsákat

Nehéz elképzelni olyan virágkötőt, aki nem szeretne rózsát a kertjében. A formák, színek, virágszerkezet és illatok hatalmas változatossága, valamint a virágzás időtartama senkit sem hagy hidegen.

Bár a ma létező 2000 rózsafajtát csoportokra osztják: Floribunda, Tea-Hybrid, Rambler, Groundcover, Grandiflora, Miniature, Shrub, Claymores és mások, az ültetés és a gondozás technológiája sok ponton nagyon hasonló. És ahhoz, hogy a kerti rózsa a legjobb formáját mutassa, megfelelő gondozásra van szüksége.

Hogyan kell helyesen gondoskodni a kerti rózsákról

A helyszín, az aljzat és az ültetés kiválasztása

Mivel a rózsák fény- és hőigénye magasabb, ezért az ültetéshez kellően nyitott, napos helyet kell választani, amelyet nem fújhat el az állandó hideg szél. Az épületek falai, kerítések, pergolák vagy pergolák és a cserjék vagy kis fák elég sűrű rétegei védelmet nyújtanak.

KötelezőGondoskodjon arról, hogy az év bármely szakában ne álljon meg a víz az ültetés helyén: sem hóolvadás, sem árvíz, sem heves esőzések idején. Ez gyorsan a cserjék pusztulásához vezet.

A talajvíznek a kiválasztott területen 1 méter és 1,5 méter közötti mélységben kell lennie. Ahol a talajvíz magasabb, ott vagy magas ágyazatot kell készíteni, vagy árokból vízelvezető rendszert kell építeni.

A legtöbbször a mező hosszának legalább olyan hosszúnak kell lennie, amennyire csak lehetséges,Az ültetőgödör mélysége és szélessége 0,4 és 0,6 m között változik, A palánta gyökérzetének méretétől függően, vagy konténeres növények esetében a gyökérlabda méretétől függően.

Ültetés előtt(kb. egy hónappal az ültetés előtt) ássuk be a talajt különböző (ásványi és szerves) műtrágyákkal, amelyeket egyenletesen szórunk szét a felszínen. Az egyik legelterjedtebb módszer a teljesen lebomlott tőzeg vagy humusz, homok, szuperfoszfát, hamu és csontliszt használata. A talaj savasságától (pH) függően meszet adnak hozzá.

A palánták gyökereit is elő kell készíteni ültetés előtt. Alaposan megvizsgálják őket, a törött és kiszáradt példányokat eltávolítják, és 35-45 cm-re rövidítik.

Ezután a palánta gyökérzetét heteroauxin (gyökérképződést serkentő) oldatba mártják, és 12-24 órán át állni hagyják. A konténerekben lévő növényeket az ültetés előtt egy nappal bőségesen meg kell öntözni.

A rózsák ültetésénél ügyeljünk arra, hogy a gyökércsúcsok ne legyenek behajlítva, hanem egyenletesen legyenek elosztva a lyuk térfogatában. Töltse meg az ültetőgödröt jó kerti földdel vagy gyep, homok (folyami föld) és tőzegkomposzt keverékével (1:0,3:1 arányban).

A konténeres rózsákat egyszerűen kivesszük a konténerükből, a gödörbe ültetjük, és földdel lefedjük. Ha azonban a gyökerek a tartály alján erősen összefonódnak, és többször körbefogják a gyökérlabdát, akkor ki kell őket egyenesíteni, egy kicsit meg kell őket nyírni, és csak ezután ültetni.

Ültetéskor a palántákat úgy helyezzük el, hogy a bokor gyökere 3-5 cm mélyen legyen. És mindezt a megereszkedett talaj öntözése és feltöltése után.

Az ültetés legjobb ideje az ősz(szeptember 10-15. és október 15. között), különösen a déli régiókban. A moszkvai régióban, amely hazánk középső övezete, a rózsákat tavasszal kell ültetni (április vége – május eleje).

Öntözés után a bokor környékét tőzegtalajjal vagy lebomlott levélhulladékkal borítjuk be.

Ültetéskor a polyanthus, tea hibrid rózsák közötti távolság 25-30-40 cm között változhat, és a sorok között 55-70 cm között. Ugyanez vonatkozik a floribunda rózsákra is.

A miniatűr hibrideket és a teraszrózsákat 15-20 cm-enként lehet ültetni, és a sorok között mindig legalább 40 cm távolságnak kell lennie. A virágzó rózsák közötti távolság 0,8 és 1 méter között változhat.

Gondozás

Az első évbena cserje növekedése. Ez különösen igaz az erőteljesen növekvő hajtásokra, amelyeknek a csúcsát 1-2 cm-rel meg kell rövidíteni. A kialakuló rügyeket szinte azonnal meg kell metszeni, hogy a növény ne pazarolja el a még mindig viszonylag kis erejét a virágzásra.

Július második felétőlA rügyek majdnem teljes virágzásig fejlődhetnek.

A rózsáknak rendszeres trágyázásra, öntözésre, metszésre, talajlazításra és a gyomok eltávolítására van szükségük a megfelelő növekedés és fejlődés biztosítása érdekében. Az oltott rózsáknál a briós alanyból származó gyökérhajtásokat mindig el kell távolítani.

A rózsák etetése az élet második évében kezdődik, és a növény fejlődésének bizonyos pontjaihoz van időzítve. Első öntözés tavasszal, amikor a hajtások még csak most kezdenek kihajtani. A második öntözésre akkor kerüljön sor, amikor a rügyek megjelennek. Harmadszorra a rózsákat a virágzás legvégén trágyázza meg. A negyedik trágyázást közvetlenül az ágak keményedése előtt végezze el.

Az első műtrágyázáskor általában ásványi összetett műtrágyát használnak, amely csekély nitrogéntartalommal és nyomelem-adalékkal rendelkezik. A második trágyázáshoz ugyanazok a műtrágyák használhatók. Ne feledje azonban, hogy július második felétől nem szabad nitrogént adni a műtrágyához. A harmadik és negyedik trágyázásra ezért a foszfát-kálium műtrágyák (pl. NPK) a legalkalmasabbak.

A rózsáknak rendszeres öntözésre van szükségük a vegetációs időszak alatt. A virágzás és az intenzív növekedés időszakában, valamint forró és száraz időben azonban az öntözésre felhasznált víz mennyisége negyedével nő.

Metszés

Hogyan kell helyesen gondoskodni a kerti rózsákról

A rózsák metszése nagyon fontos, és minden évszakban többször is el kell végezni. Ez magában foglalja a bokrok kialakulását, a hajtásnövekedést és a virágzás minőségét, ami nagyrészt a tavaszi metszésnek köszönhető. A nyári metszés segít szabályozni a virágzást (a hervadt virágok és a kezdeti termő magvak eltávolítása). Az őszi metszés előkészíti a cserjéket a télre.

A különböző csoportokba tartozó rózsákat különböző módon metszik meg. A kúszórózsák és parkrózsák esetében általában csak az ágvégeket rövidítik meg, mivel a virágzó hajtások az ágak tetején és közepén jelennek meg. Ez egy alacsony vágású változat.

Mérsékelt – rövid metszést (5-7 rügyet hagyva az ágakon) végeznek a fürtös rózsákon.

De rövid (erős) metszést végeznek a tea/hibrid, miniatűr, polyanthus és a floribunda csoportba tartozó rózsákon.

A vadrózsára oltott rózsáknak mindig az alany gyökeréből kell kihajtaniuk a hajtásokat. Ugyanezek a rózsahajtások megjelennek a hajlított rózsákon is.

Túlélő

A különböző csoportokba tartozó rózsák télállósága nagyon eltérő mértékű. És ezért különböző típusú kerítésre van szükségük a téli időszakban. A talajtakaró, a floribunda és a miniatűr rózsák például meglehetősen könnyű takarást igényelnek. A kevésbé télálló hibrid és néhány mászó rózsafajta a moszkvai régióban komolyabb takarást igényel.

Hazánk középső részén és az északabbra fekvő régiókban a kerti rózsákat általában október 15-20. között takarják be, amikor az első fagyok kezdenek lehullani. Először távolítsa el az összes fiatal zöld hajtást és levelet a növényről, majd vágja vissza a fás részeket.

Metszés előtt a bokrokat Bordeaux-i folyadékkal (1%) vagy réz-szulfát oldattal (3%) permetezzük be. Ezután a növény fölé egy körülbelül fél méter magas, erős és merev keretet helyeznek, amely ellenáll a nagy hórétegnek. Ezután egy speciális, nedvességet nem áteresztő szigetelőanyaggal, kartonpapírral, majd polietilén fóliával borítják. Ez a légszáraz fedő egész télen megvédi a rózsákat a túlzott fagy és a túlzott nedvesség ellen.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: