Hogyan termesszünk körtét Középföldön: A megfelelő fajta kiválasztása és a körte gondozása

Oroszország középső övének éghajlati viszonyai a legkedvezőbbek a kertészkedéshez – sok idő a vegetációra. A fák, köztük a gyümölcsfák és a díszkörte termesztését a tél közepén a fagy és a hirtelen olvadás nehezíti. A zónázott fajták kiválasztása és az agrotechnika szigorú betartása lehetővé teszi, hogy Moszkva külvárosi körülményei között jó hozamú ízletes gyümölcsöket kapjunk.

Hogyan kell termeszteni a körtefákat a középső övben: A fajta és a gondozás helyes megválasztása

Az európai éghajlati övezet jellemzői

Oroszország Fehéroroszország, a Volga-vidék, a Kaukázus, az Ural és az északnyugati régió által határolt területe, beleértve 13 oblaszt, t.. Moszkvai régió, a szomszédos régiók átfedő területeit Középföldnek nevezik. A régió éghajlata mérsékelten kontinentális.

Fagyos tél, erős havazás, hőmérséklet-ugrások és olvadás ritkán, de lehetséges. A januári átlaghőmérséklet (8-13) C, a hótakaró stabil. Nyáron borult, júliusban esős, +(17-20) . Az 1800-2200 fokos pozitív hőmérsékleti összegek kedvezőek a kertészet számára. Az aktív növényi vegetáció időtartama 110-150 nap.

A tágabb régióban azonban az éghajlatot a domborzat és a földrajz alakítja. Ezért pontosan meghatározható a körtefa termesztésének lehetősége egy adott területen sok éven keresztül mért agrometeorológiai tényezők alapján. A fenológiai adatokat összehasonlítják a fajta biológiai jellemzőivel.

Az európai részt a naptári és a csillagászati évszakok közötti különbség jellemzi. A naptevékenység és a nappali órák hossza határozza meg.

A szezon

Tavaszi

Nyár a

Ősz

Téli

Naptár

Március-május

Június-augusztus

Szeptember-november

December-február

Csillagászati

május 21

-június 20

június 21

-szeptember 22

szeptember 23

-december 20

december 21-március 20

A kertész számára 14 alszezon létezik, amelyek a növények termésképződéséhez kapcsolódnak a moszkvai régióban.

A tavasz a következőkből áll:

 1. Hóolvadás, melynek végét a fűzfa virágzása jellemzi.

 2. Tavaszi ébredés – jégtörés, méhvirágzás, nyírfalevelek “kopejkában”, első zivatarok, földigiliszták megjelenése.

 3. A tavasz közepén – minden virágzik és zöldül

 4. Terhesség – gyümölcsfák petefája és lila virága.

A nyár csúcsokra, csúcsokra és hullámvölgyekre oszlik.

 1. Ősz – kezdődő, aranyló, mély, tél előtti.

 2. Tél – első tél, tél gyökere és a téli szünet.

Az egyes időszakok pontos dátuma a földrajzi szélességtől és a terület domborzati viszonyaitól függ.

A nemesítők több száz körtefajtát hoztak forgalomba, és a munka folytatódik. A megfelelő körülményekhez a megfelelő palántát lehet kiválasztani.

A körte kiválasztását befolyásoló feltételek

A kontinentális éghajlati övezetben a hideg- és fagyállóság, valamint a télállóság nagy jelentőséggel bír. különböző fogalmak. A fajtaleírásokban a fagyállóság az a legalacsonyabb téli hőmérséklet, amelyet a gyümölcsrügy elvisel.

Téli ellenálló képesség– Képes ellenállni a telet kísérő összes kedvezőtlen tényezőnek. Ehhez a növényt edzeni kell, és kiegyensúlyozott étrendet kell kapnia. A felkészülés a nyár második felében kezdődik.

Hidegtűrő képesség– A képesség, hogy hosszú ideig ellenálljon a hidegnek.

A körtepalánták kiválasztásakor fontos, hogy más tulajdonságok is irányadók legyenek:

 1. A felnőtt fa magassága.

 2. Beporzás típusa. Ha a palánta nem öntermékeny, akkor egy barátnőre van szükség a beporzáshoz.

 3. Koronaforma – széles, keskeny, piramis alakú.

 4. Érési időszak – nyár, késő nyár, ősz, tél.

 5. Rühvel szembeni rezisztencia.

 6. Gyümölcsök íze asztali vagy univerzális célokra.

Az új fajták létrehozásakor a nemesítők figyelembe vesznek minden olyan tényezőt, amely megzavarhatja a fa termését. A legjobban télállónak a Lukashinskii vagy “shuranovki” nevű körtefajták csoportját tartják. Megörökítik a Lukashin és Shuranov tenyésztők nevét. A S. T. Chizhov fajták ízükben megegyeznek a déli körtével, és télállóbbak, mint a Melba alma. A déli körtefajtákhoz hasonló ízű, Közép-Ázsia számára új almafajtákról N. N. Dosimov, az agrártudományok kandidátusa ad tájékoztatást. Efimova.

Lehetetlen mindet leírni,Adjunk neveket és szelektív információkat az egyes fajtákról, amelyek mindegyikének megvannak a maga sajátosságai:

 1. Nyári fajták Lada, Katedrális, Severyanka, Efimova, Vidnaya.

 2. Korai érésű – Csizsovszkaja, Moszkvicska, Veleza.

 3. Ősz – Otradnyenszkaja, Zsigalov emlékezete, Aljonuska, Márvány, Bergamott, Jakovlev emlékezete, Dánielina.

 4. Őszi-téli Verna, Jurijevszkaja, Beloruszkaja késő.

A körte akkor tekinthető korán érőnek, ha a palánta a gyökereztetés után 2-4 év múlva hozza ki az első rügyeit. A korai terméskötődés erőt vesz el a fiatal palántáktól, csökkenti a télállóságot. Az első rügyek általában elkápráztatnak. A rövid gyümölcsű fajták közé tartozik a Csizsovszkaja, Jurijevszkaja, Pamjat’ Zsigalova, Petrovszkaja, Szeverjanka, Pamjat’ Jakovleva.

Jellemzően varasodással szemben ellenálló fajták: Veleza, Augustovszkaja Harmat, Beloruszkaja Késői, Otradnenskaja, Thumbelina, és az összes korábban felsorolt korai virágzású fajta, kivéve a Csizsovszkaja.

Vannak más funkciók is. Így érik a körte Naryadnaya Efimova, Ilyinka, Rovesnitsa körte a zöldítés előtt. Az ágakon hagyva keményítővé válik és elveszíti ízét.

Vidnaya körte – csak érett állapotban szüretelhető. 2 hétig maradhat a fán, megőrizve lédús és ízletes ízét. Veles, éppen ellenkezőleg, ahogy érik, elkezd morzsolódni. Szüretre érett, de hűtőben akár 2-3 hónapig is eltartható. A fehérorosz kései körtefákat áprilisig hűvösben lehet tartani.

Tekintettel arra, hogy a fenti fajták mindegyike a moszkvai régió feltételeihez igazodik, a helyi faiskolákból minden ízléshez vásárolhat palántákat.Az 1-3 éves életkorú, OCS és ZKS csemetéket a leendő fa növekedésének figyelembevételével választják ki:

 1. Alacsony növésű – 4 m, ültetett a rendszer szerint 3,5*5 m;

 2. középnagyra nőtt – 6-8 m távolság 4-5*6-7 m;

 3. Erősen növő 10-15 m mélyedés 6-7*7-8 m.

A körtefa megfelelő helyének kiválasztása

Hogyan kell termeszteni egy körtefát a középső övben: a fajta és a gondozás helyes megválasztása

Nyílt területen, ideális esetben egy enyhe lejtő tetején. A körte szereti a fényt, árnyékban nem terem. A legnagyobb fotoszintetikus aktivitás a keleti és délkeleti lejtőkön tapasztalható. Még a tartósan rossz időjárás is oka a következő évi alacsony termésmennyiségnek – a virágbimbók nem lettek lerakva.

Egy magasan fekvő helyen a téli hőmérséklet körülbelül 10 fokkal tér el az alacsonyan fekvőhöz képest. A magasan fekvő fák tehát kedvező körülmények között vannak. A körtefákat nem szabad alacsonyan fekvő területekre ültetni. A talajvízszintnek legalább 3 m-rel a talajszint alatt kell lennie, különben a fa megfagy. A gyökérzet fagyállósága -13 0 C, ami azt jelenti, hogy télen mindig szigetelni kell őket.

A talajjal szemben támasztott követelmények

A talajnak levegő- és vízáteresztőnek, termékenynek kell lennie. A körtefa nem tűri a köves talajt, a tőzeges mocsarakat. Ültetés előtt a talajszerkezetet javítják, a savasságot 6,5-6,8 pH-értékre szabályozzák.

Komposztot, hamut és teljes szemcsés műtrágyát adjunk az ültetendő területre mély ásás alatt. A gödröt ősztől készítik. Legalább 2 hétig állnia kell, ha télire ültetjük.

A fészek mélysége 80 cm, átmérője 100 cm. Az aljára 20 cm-es, kavicsból, téglatörmelékből, kerámiából stb. készült vízelvezető réteget kell telepíteni.

Alátét:

 1. Mulcs keverése 2 vödör mulccsal.

 2. Tőzeg – 2 vödör.

 3. Kálium-szulfát -400 g.

 4. Szuperfoszfát 200 g.

Lazítsuk meg az alját, töltsük meg szubsztrátummal, és hagyjuk állni ültetésig. Tavaszi munkákhoz lazítsa meg a föld felét, a többit pedig töltse a fészekbe, ültetés előtt lazítsa meg. Ha a körte ültetésére kijelölt talaj sós, a gödröt legfeljebb 3 méteres keresztmetszettel készítik el, és termékeny, strukturált talajjal töltik fel. 12-25 vödör hordozóanyag szükséges.

Az ültetés időpontja

A palántát ősszel és tavasszal lehet gyökereztetni. Melegebb régiókban az őszi ültetés ajánlott – a fa ősszel gyökeret ereszt, télen megerősödik, és nyáron nem szenved a hőségtől. Őszi ültetés 2-3 héttel a fagypont alatti hőmérséklet előtt. A palántákat lombozat nélkül gyökereztesse. A fagyok előtt nem szabad elkezdeni a növekedést. Télire az új ültetvényt megvédjük a rágcsálóktól, és a gyökereket szigeteljük. Télen helyezzen hófát a fa fölé.

Ültetés északon, tavasszal, a nedv folyása előtt, amikor a külső hőmérséklet +5 °C . A moszkvai régióban ez április közepe.

Az egészséges csemete jelei

A palántákat vagy faiskolában, vagy szaküzletben kell megvenni, nem pedig az út szélén, a házhoz vezető úton. Ha a gyökérzet nyitott, a fának 2 évesnek kell lennie, levelek nélkül, sima, sérülésmentes törzzsel. Semmi sem csírázhat az oltvány alatt. Szára egyenes, világos színű – a sötétebb színű fagyott gyökereket jelez. A szár vastagsága a gyökér végén kb. 1,5 cm legyen.

A konténerben lévő fát 3 éves korig árulják. Bármikor gyökeresedhet, így a levelek jelenléte nem az elutasítás jele. Ellenkezőleg, meggyőződhet róla, hogy a palánta jól fejlődik.

A palánták előkészítése ültetésre, gyökereztetés

Hogyan kell termeszteni egy körtefát a vidék közepén: A megfelelő fajta és gondozás

Tavasszal az OCZ gyökereit nem kell metszeni és nyírni. A lebenyek már rendelkeznek szőrszálakkal, amelyek táplálékot termelnek… A csupasz csontvázgyökérnek csak kis része távolítható el.

Ültetés előtt a palánta alsó részét 2 órán át merítse heteroauxin vagy Kornievin tartalmú oldatba. Ugyanennyi időre merítse a tartályt meleg vízbe.

Ültetés:

 1. Üssön egy 4 cm átmérőjű fa karót a lyuk közepébe.

 2. A gödröt a magasság 2/3-áig töltse fel termőfölddel, és alakítson ki egy halmot.

 3. Helyezze a facsemetét függőlegesen, rögzítse azt rugalmas csúszó “nyolcas” a támasztékon.

 4. A gyökereket kúp alakban döntse ki, fokozatosan töltse fel a talaj felső rétegét, miközben rázza a fát, tömörítve az üreget.

 5. Ürítse ki a megmaradt földet, a gödör oldalától a közepe felé tömörítve.

 6. Győződjön meg róla, hogy a gyökérlabda 5-7 cm-re van a talaj felett.

 7. Formáljon egy tekercs földet a gödör széle körül, öntözőgödröt képezve.

 8. Fokozatosan töltsön bele 3-5 vödörnyi vizet, teljesen átitatva a rögöt.

 9. Mulcsozza az ültetési sávot a törzstől néhány centiméterrel hátrébb.

Egyszerűen helyezze a fát a lyuk közepére a kívánt magasságban. Az alján termékeny talajpárnát hoznak létre, és az oldalainál kitömik, hogy ne legyenek légbuborékok.

2 éven belül öntözze a fát havonta 2-3 alkalommal, gyomláljon, mulcsozzon.

A gyümölcsfa alakítása

A körtefának alakításra van szüksége, hogy minden egyes levelét megvilágítsa, és optimális termést érjen el.

Tavasszal és ősszel alakítsuk a csemetéket, hogy a fát egyszerre kevesebb trauma érje. Minél idősebb a fa, annál gyorsabban nő a korona és annál sűrűbb lesz a fa.

A megalakulás sorrendje:

 1. Tavasszal, az ültetés évében, az elágazás elérése érdekében egyéves hajtásokat metszünk.

 2. A hosszú ágakat vágja félbe, a többit vágja le; a középső ágat hagyja állva.

 3. Az elágazás elősegítése érdekében rövidítse meg a pótló ágakat.

 4. A harmadik év tavaszán ismét rövidítse meg az egyéves hajtásokat, ősszel a hároméves ágakon megjelenik az első gyümölcs.

 5. Tavasszal vágja le a termő ágakat, és hagyjon meg egy pótlóhajtást.

 6. Képezzen új hajtásokat a csere hajtásokból, a séma szerint.

Ez egy olyan séma, amely egy oldalág metszését jelenti, de ugyanakkor a törzs felfelé nő, új ágak jelennek meg. Ezeket 10 cm-enként hagyjuk meg, így 4-5 termő ágat akár 4 éves korig is el lehet érni. Az alsó ág magassága a fafajtától függ. Odáig a törzs csupasz.

Egy érett fa éves metszése egészségügyi, fiatalító, formáló hatású lehet. A váltakozó gyümölcstermő ágak egyenletes termést biztosítanak. Úgy tűnik, a körtefa sosem pihen.

Táplálkozás

A termőgödör feltöltése 2 év alatt elegendő a fa fejlődéséhez. Innentől kezdve a körtefának minden évszakban szerves és ásványi tápanyagokra van szüksége. Formázza meg a gyökérlabdát, és juttasson szerves anyagot a gyökérlabdába. Terítés után lazítsa meg a talajt vasvillával – a gyökerek jóval túlnyúlnak a koronán.

A nyugvó rügyek első tavaszi trágyázását fertőtlenítéssel együtt kell elvégezni – karbamiddal (5%), réz- vagy vas-szulfáttal (3%) történő permetezéssel. A gyökérkört komposzttal fellazítjuk, granulált műtrágyát adunk hozzá, és meleg vízzel locsoljuk, hogy minden feloldódjon.

A kert kivirágzott, a petefészkek kialakultak – megtermékenyítésre van szükség. Plantafol teljes értékű műtrágya, 25 g 10 liter vízben, kiegyensúlyozott összetételű. Olyan tartálykeverék részeként használják, amelyben Angio (3,6 ml), Skor (2 ml), folyékony szappan, nyomelemek. A komplex keverék egy felső kötszer, amely elpusztítja a kártevőket és betegségeket. Fiatal növény esetében 2 liter, felnőtt növény esetében 5 liter fogyasztás.

Júliusban – a gyümölcsérés ideje, az éréshez szerves trágyára van szükség. Keverje össze a cserepes trágyát vízzel, és 2 hetente egyszer öntse a fa alá.

Augusztus – a télállóság ideje. Oldjunk fel 300 g szuperfoszfátot + 20 g kálium-nitrátot 10 liter vízben. Fánként 10 liter oldatot kell alkalmazni.

Adjunk hozzá 3-5 liter 2 evőkanálnyi szuszpenziót.. Ammophoska + 1 csésze hamu 10 literenként, keverjük össze. Alkalmazza mindkét összetételt az első évtizedben.

A levelek lehullása után permetezze be a fákat 1%-os vas-szulfát oldattal. Fókuszált műtrágya alkalmazása. Öntözés után a gyökerek határán ásni lyukakat 40 cm mély, 10-12 darab, feküdt száraz szuperfoszfát és kálium-szulfát, 0,5 kg egyenként, egy marék mikro-trágya és zárja le a lyukat tömörítéssel. A takarmányozás több évig hatékony.

A tél alatt minden törzset szerves anyagokkal szigetelünk, 1,5 vödör komposztot vagy humuszt szórunk a gyökerekhez. A talajba sekélyen építik be őket, így egy levegővel teli réteget hoznak létre – egy kabátot.

Vegye ki

A körte gyümölcsök hasznosabbak, mint az alma, hipoallergének. Ennek az önfásodó fajtának a növényeit a helyi faiskolában vásárolhatja meg. Hogyan kell ültetni, és hogyan kell gondoskodni az Ön számára már tudja. Különböző fajták közül választhat. Sok szerencsét!.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: